OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 25.02.2020, 23:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 20.01.2014, 15:11 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 290
Has thanked: 131 times
Been thanked: 101 times
Kdysy jsem koupil vrak PMDčka, deska byla z 85% vybrakovaná a na klávesnici bylo pouze bižu. A vrchní kryt nenese žádné označení.

Nynější stav je položivý :) proto mám několik otázek...

1) Bohužel moje neznalost si nechala nahrát do EPROM monitor pro 85-1. Mohu tento monitor použít pro 85-2.
2) K desce nemám Interface modul - je to velký prodlém u 85-2?
3) Pokud se ukáže bod 1) a 2) nepříznivý - mohu debrat cca 8 propojek které z desky dělají 85-2 a bude z toho 85-1? A tudíž by to mělo fungovat...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 28.01.2014, 23:38 
Offline
Radil

Registrován: 11.12.2013, 17:35
Příspěvky: 331
Has thanked: 31 times
Been thanked: 26 times
Doporučuji navštívit web www.nostalcomp.cz, přečíst a případně oslovit autora (má tam kontakt). Velmi mi pomohl.

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 19.11.2014, 15:32 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 290
Has thanked: 131 times
Been thanked: 101 times
Již delší dobu se snážím o plnohodnotné oživení základní desky pro PMD 85-2 (deska A). I díky místním nabídkám, jsem získal ještě jedno PMD 85-2, které pracuje k plné spokojenosti (deska B). Mohl jsem tak otestovat veškerá IO (které jsou v paticích) z desky A na desce B. Všechny zkoušené obdody jsou OK. Pokud desku A nastartuji objeví se tato obrazovka (obr1). Dál nic. Zajímavé je že pokud dáme do patice s eprom F, testovací program od Nostalcompa http://www.nostalcomp.cz/pdfka/pmd85_tstram.zip. Testovací program funguje korektně. Myslel jsem že problém by mohl být v přepínání mezi epromy a tak jsem vyměnil 3205 která řídí přepínání mezi epromy, ale stav nezměněn. Také jsem vyměni 7410 z které jdou výstupy na vstupy E2 a E3 3205.
Stále stejná písnička, stále stejný obraz.

Budu rád za jakékoli nasměrování :)

obr. 1)
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 23.11.2014, 09:31 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 17:48
Příspěvky: 294
Bydliště: Košice
Has thanked: 181 times
Been thanked: 154 times
Je zjavné, že VideoCPU funguje správne a pokiaľ testovací program funguje korektne, tak problém bude okolo ROM a ich výberu. Pokusy s výmenou 3205 a 7410 boli správne.
Ešte by bolo dobré prepísknuť spoje medzi výstupmi 3205 a vstupmi -CS (20) EPROM. Ak je toto v poriadku, tak mi napadá jedine, že sú poškodené obsahy ROM.
To, že sa zobrazili hviezdičky, tak určite znamená, že nejaká časť ROM je asi v poriadku (rutina PRTOUT je od adresy 8500h a font od adresy 8600h - 2. (E)PROM od 8228 s označením D), to nemôže byť náhodný obsah VRAM.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 08.03.2015, 01:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 12.05.2013, 22:02
Příspěvky: 246
Has thanked: 9 times
Been thanked: 46 times
mmartinka píše:
Již delší dobu se snážím....

Tak jak to vypada je nejaky pokrok ?
Nedavno se jsem resil PMD85-2A a tam jedna z hlavnich zavad byla vadna patice pod EPROMkou tak doporucuju propiskat cesty ale rovnou od nohy brouka. Ty sedive patice TESLA byly opravdu jen k zlosti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 09.12.2019, 01:54 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 693
Has thanked: 28 times
Been thanked: 60 times
Zdravím všechny příznivce pomsty ing. Kišše na socialistických školácích :-). Mám pár PMD ve verzi 2 a jedno ve verzi 3 a nechce se jim startovat. Verze 3 po zapnutí rozsvítí všechny diody a zobrazí modré okénko v obrazovce. Původně produkovalo ještě zelený čurbes ale ten byl nahrazen statickým obrazem, patrně něco finálně zdechlo a počítač vypadá jako když držíte u funkčního PMD reset (až na tu barvu ale to může dělat třeba vypadlý RGB kanál). Netušíte někdo co za tím u verze 3 může být? Zkusil jsem funkční EPROM z druhého a žádná změna, jakoby CPU bylo permanentně ve stavu reset...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 09.12.2019, 11:00 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 693
Has thanked: 28 times
Been thanked: 60 times
Datové cesty z CPU do ROM se tváří funkčně a modrá obrazovka je nezávislá na přítomnosti CPU... Nevěděl by někdo?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 09.12.2019, 13:54 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 17:48
Příspěvky: 294
Bydliště: Košice
Has thanked: 181 times
Been thanked: 154 times
Czech Human píše:
Zdravím všechny příznivce pomsty ing. Kišše na socialistických školácích :-). Mám pár PMD ve verzi 2 a jedno ve verzi 3 a nechce se jim startovat. Verze 3 po zapnutí rozsvítí všechny diody a zobrazí modré okénko v obrazovce. Původně produkovalo ještě zelený čurbes ale ten byl nahrazen statickým obrazem, patrně něco finálně zdechlo a počítač vypadá jako když držíte u funkčního PMD reset (až na tu barvu ale to může dělat třeba vypadlý RGB kanál). Netušíte někdo co za tím u verze 3 může být? Zkusil jsem funkční EPROM z druhého a žádná změna, jakoby CPU bylo permanentně ve stavu reset...
Keď svietia všetky 3 LEDky znamená to, že nebola inicializovaná systémová 8255 a keďže sa táto inicializácia robí v podstate hneď na začiatku, tak sa zrejme vôbec nevykonáva kód z ROM.
Prvé, čo mi napadlo bolo, že PROMky 2616 "zabudli" svoj obsah, ale keďže ani ich výmena nepomohla, tak to asi nebude ten problém.
Ešte mi napadlo, že mohla odísť PROMka 74S287, ktorá je tam v úlohe adresového dekodéra a stránkovania.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 09.12.2019, 14:00 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 693
Has thanked: 28 times
Been thanked: 60 times
Ano, ty diody mě k služební 8255 vedly také. Tak jsem starý vypájel, prsknul tam patici a nový a nic... Tak krok dva byla ta prom 74s287, která ale funguje v druhém PMD bez zaváhání a anii funkční z druhého se nechytá... Je to asi oprava nad mé možnosti a schopnosti, patrně se to bez měření osciloskopem a velkých znalostí neobejde. I RAM jsou spolehlivě fungující, otestoval jsem je taky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 09.12.2019, 15:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1619
Bydliště: Praha
Has thanked: 236 times
Been thanked: 321 times
A odkud jsi ? Jako lítat na poštu se mi moc nechce, ale juknout bych na to mohl.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 09.12.2019, 22:20 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 693
Has thanked: 28 times
Been thanked: 60 times
Nó po Praze se budu motat někdy ke konci měsíce (Praha 17). :-) Třeba je to jen nějaká "blbost" pro člověka s vybavením. Pokud bys byl ochotný se na to podívat tak bych byl samozřejmě rád. Zakopaný pes bude mimo čipy co se dají vyměnit ručně buď nějaká cesta ale netuším která nebo něco zapájeného do desky tak se to bez pájení neobejde...

Ale pozor já jsem jako jezinky, rombor by mohl vyprávět :-D. Těch PMD co by potřebovaly kapku vzpružit mám trochu víc :angel: Zase se ale nebráním odbornou práci zaplatit a nehoří to. Ve finále bych rád měl dvě trojky a dvě dvojky, na to bych měl zdroje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 09.12.2019, 23:13 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1619
Bydliště: Praha
Has thanked: 236 times
Been thanked: 321 times
Tak písni pak do SZ, já jsem z Prahy 13 tedy hnedle vedle.
Jestli jich bude více nevadí, ale zase nic se nemá přehánět ;-) Uvidíme.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 10.12.2019, 01:01 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 693
Has thanked: 28 times
Been thanked: 60 times
Bezva, to budu mít kousek mhd. Ty PMD verze 2 jsou klasické bohužel amatérsky vykradené ex-vraky, kde jsem doplňoval vše co se dalo rukou vytrhnout, případně vyměňoval dolámané keramické kondíky jak dotyčný šroubovákem nepracoval zrovna v rukavičkách. EEPROMy s firmwarem mi naprogramoval martin8bity a ty počítače i něco zobrazují - klasické rostoucí sloupečky rozházeného systému. Ale i rozlišení a vzhled je silně atypické.Mají ještě napájení přes 7kolík, byly to první 85-2. Nemám funkční analog monitor tak to jde přes převodník co s touto ranou verzí taky může mít problém. Ale klávesnice nefunguje jen reset takže kdovíjak funkční jistě nejsou.

To PMD 85-3 je pacient z předchozího příspěvku. K němu byl plný ROM modul 16 kB se spoustou programů a ovladačů tak se u tohoto kousku patrně jednalo o profi použití.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 10.12.2019, 09:23 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1619
Bydliště: Praha
Has thanked: 236 times
Been thanked: 321 times
No úplně ideální by byly samotné desky bez interface a basic. A i bez kastle, zabírá to místo a k opravě je to nedůležité.
Zdroj taky řešit nemusíš.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava PMD 85-2
PříspěvekNapsal: 10.12.2019, 22:39 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 693
Has thanked: 28 times
Been thanked: 60 times
Basic mám jen jeden - pro tu verzi 3. Ten funguje, alespoň co jsem zkusil krátký prográmek. Ty ostatní origo ROM moduly verze 2 byly v lepším případě vybrabčené, v horším uvnitř ještě zničené. Nahradím je ale MegaROM moduly, už je mám hotové. Desky vypreparuju rád, bude se mi to taky líp tahat.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz