OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 12 pro 2019, 23:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 20 úno 2019, 10:18 
Offline
Kecka

Registrován: 26 led 2019, 18:45
Příspěvky: 25
Bydliště: u Mělníka
Has thanked: 2 times
Been thanked: 100 times
Zdravím všechny,
nepomohl by mi někdo šikovný s opravou PMD85-3?
Koupil jsem ho jako nefunkční, s tím, že se diody po zapnutí rozsvítí.
Když mi PMD dorazilo, připojil jsem ho k monitoru přes RGB kabel. Po zapnutí se na obrazovce objeví růžová mozaika. Na stisk
shift+reset ta mozaika zareaguje tak, že se změní na jinou růžovou
mozaiku a po uvolnění těchto kláves se pak obraz zase vrátí do původní podoby.
Budu vděčný za každou radu.


Přílohy:
Poznámka: Obrazovka
pmd.png
pmd.png [ 144.07 KiB | Zobrazeno 2225 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 20 úno 2019, 19:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1567
Bydliště: Praha
Has thanked: 228 times
Been thanked: 306 times
Myslím, že to moc léčit na dálku nejde. Zdroj dává co dávat má ? Máš osciloskop ?
Já osobně vždy projedu napájení, hlavně často zkratované tantaly. Pak očuchám zda žije CPU a když to je ok použiju testovací romku:
http://www.nostalcomp.cz/pmd_pripravky.php

Jako mohl bych se ti na to juknout, byť ten pekelný stroj nemám rád - jen lidi okolo něj :heilpmd:

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 21:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1567
Bydliště: Praha
Has thanked: 228 times
Been thanked: 306 times
Tak to byla jen jedna vadná dramka, konkrétně bit7.

Ještě mám na stole -2. Ta už taky nějak chodí, ale nestartuje mi do Basicu. Nezapne se +12V pro romky v modulu.
Zatím netuším proč, budu to muset nějak nastudovat.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 22:53 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 268
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 27 times
Been thanked: 78 times
Mám na stole to samý dělající, ale jedničku... Ale dělá to (resp nedělá) i na mým modulu kterej má napájení pořád.... Nicméně ještě jsem nezkoušel ramky, tak uvidíme...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 22:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1567
Bydliště: Praha
Has thanked: 228 times
Been thanked: 306 times
U jedničky se Basic sám nezapne, ne ? Musí se přes BASIC G příkaz. Ale já tyhle stroje zase tak moc neznám.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 23:16 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 268
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 27 times
Been thanked: 78 times
Jasan, ale efekt je stejnej. PMD se po příkazu BASIC G zahryzne.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 02:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1328
Bydliště: Praha
Has thanked: 162 times
Been thanked: 307 times
Jestli se dobře pamatuju, tak 12V zapíná osmý bit C brány 8255, dál jsou tam 3 nebo 4 tranzistory...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 09:46 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 268
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 27 times
Been thanked: 78 times
Pamatuješ se dobře, je to poslední bit na bráně C. Nicméně pokud to nespíná tak krom těch tranzistorů to může znamenat i že se nedá bavit s tou 8255 (tj některej z bitů datovky A0,A1,A2,IOW,IOR) případně vadná 8255 . Bez inicializace je to díky pullupu taky vypnuto.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 11:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1567
Bydliště: Praha
Has thanked: 228 times
Been thanked: 306 times
To jsem už koukal, jako jak je to zapínané.
Spíš jsem myslel kdy se tak děje a proč ne u toho maroda. Kdyby nešlo výše uvedené tak to nebude fungovat více než jen basic.
A to se mi nezdá. Uvidíme.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 26 úno 2019, 14:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1567
Bydliště: Praha
Has thanked: 228 times
Been thanked: 306 times
Tak já mám díky Romanovi vyřešeno, Basic co tam je si s monitorem prostě nerozumí. HW jako takový je už ok.

@rombor - ještě jednou díky !

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 30 bře 2019, 14:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1567
Bydliště: Praha
Has thanked: 228 times
Been thanked: 306 times
Tak první vyhrání z kapsy vyhání :-( PMD-3 stále zlobí, po startu ROM error.
Nějak se mi nezdála funkce zdroje PMD-10 a tak jsem si vypůjčil další dva na oměření. No aspoň už vím k čemu jsou ty trimry.
To zlobivé PMD k dobré funkci potřebuje větší napětí na 5V větvi, což se dá doladit trimrem P2 zdroje.
Ovšem aby to bylo spolehlivé tak to chce více než je norma - což je podivné.
Samotné romky MHB2616 jsou ok, v Elnecu i s Ucc +/-10%.
Projel jsem osciloskopem vše možné, ale zatím nic :-(

No budu bádat dál.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 zář 2019, 10:17 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 457
Has thanked: 19 times
Been thanked: 47 times
Chtěl bych se zeptat na názory - z ničeho nic a z plného fungování se mi tvářilo umřele K2 u mého PMD 85-3 když jsem do něj zapojil MIF-85. MIF nejdřív pěkně hrál ale najednou nebyl detekovaný a nehraje. Rada byla abych to proměřil logickou sondou.

Po určitých peripetiích způsobených mou neznalostí jsem sondu Tesla LS1 co mám teď zapojil asi konečně ve funkční konfiguraci do K1, kde je +5 a GND dobře dostupné, ale pak jsem narazil. Do konetoru K2 vedou snad 4 čipy ale ani u jednoho jsem nenašel shodu s výstupy spopisovanými příručkou oprav PMD 85 a logickou sondou samotnou. Více či méně se to liší. Navíc některé piny produkují na sondě plnosvítivý signál, některé jen slabě žhnou a možná jeden nesvítí vůbec ale to si nejsem teď jistý (dělal jsem to včera v noci a nemám to před sebou). Jednalo se o ty dva levé MHB 8286.

Protože jsem tvor zvídavý a nekompenzovaně paranoidní, měřil jsem i další součástky (8255A a 8286 i pro K3,4,5) a ani tam jsem se tak úplně nedostal na kýžené výsledky shodné s manuálem i když to sedělo líp. Minimálně porty K3 a 4 ale fungují dobře, běhá po nich PMD 32 SD i joysticky. Což mě přivádí k otázce zda ta příručka 100% platí i pro verzi 85-3 nebo spíš jen 85 - 1/2, když se tam řeší upgrade EPROM či ROM modulu na 2 kB paměti atd. Z logiky věci že ty konektory jsou pořád stejné by to ale mělo být signálově stejné.

Takže jak vlastně na sondě vypadá "načatý" nebo nefunkční obvod? Nesvítí vůbec, svítí málo, svítí i bez sondy až to prská...? Ono mimořádně slabé svícení na více pinech vykazuje hlavně levý 8286...

Ty dva čipy mám nové ale těsně mezi nimi je keramický kondenzátor, který momentálně asi nemám tak se mi nechce do toho vrtat dokud nebudu mít jistotu že to je zdechlé a že to jinak nepůjde. Pořádnou odsávačku u sebe nyní taky nemám, jen ruční chudinku a to je o hodně snadnější to na prasáka vyštípat než odsávat ale zničil bych nejspíš i kondenzátor. Následně bych to dal do patic aby se to příště snadněji vyměňovalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 zář 2019, 14:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1169
Has thanked: 157 times
Been thanked: 272 times
Czech Human píše:
Chtěl bych se zeptat na názory - z ničeho nic a z plného fungování se mi tvářilo umřele K2 u mého PMD 85-3 ...
Čím by to mohlo být netuším, ale jen poznámku k logické sondě.

Logická sonda je v podstatě voltmetr, který má blikátka místo ciferníku s čísly, ok? Můžeš tím zhruba ověřit stav na výstupu logického obvodu, můžeš tím detekovat krátké pulzy (žlutá), který by jinak nebyly nebyly vidět na bliknutí červené/zelené. Můžeš tím velmi zhruba odhadovat střídu a velmi zhruba odhadovat, jestli je pin IO ve stavu vysoké impedance, nebo ne... znáš-li ovšem vlastnosti zkoumaných obvodů dobře (F, LS, ALS, HC, HCT... to všechno se v detailech liší i když jsou TTL kompatibilní).

Chceš-li mít jistotu, že výstup 8255 funguje dobře, musíš

1/ softwarově nastavit hodnotu na portu a být si jistý, že to je nastavené správně, pak teprve měřit
2/ nastavený stav L/H zatížit třeba připojením třeba 5k6 rezistoru na opačnou hodnotu (+5V/GND) a znovu měřit, jestli hodnotu udrží (cílíš na zhruba 1mA odběru z hradla)
3/ pullup/pulldown rezistorem, třeba opět těch 5k6 nastavit hodnotu a softwarově z portu přečíst
4/ můžeš zapsat různé hodnoty, třeba 0x00, 0x55, 0xaa, 0xff a porovnat, jestli se změní všech 8 bitů správně
5/ změřit napětí v log. hodnotě (L by měla být pod 0.7V, H u MHB8255, pamatuji-li se správně, okolo 3.5V?)
6/ můžeš se podívat osciloskopem jestli i náběžné a sestupné hrany jsou ok (rychlé jak mají být)
7/ můžeš softwarově ověřit i další režimy MHB8255 (mode 1, mode 2, viz. datasheet k čipu)
8/ vadný může být i ten MIF85
9/ část rad bude nejspíš společná i pro ten MHB8286 (nemá režimy)

Čekat, že sonda bude nějak konkrétně blikat a podle toho se dá závada určit je hodně nepravděpodobné. Závada sondou se dá odhalit většinou jen v jednoduchých případech, třeba že se log. hodnota nemění vůbec a měla by, nebo je trvale jiná, než by měla být, nebo se mění a neměla by.

Jo a každá sonda se chová jinak. reaguje různě rychle, může být latchovaná (pozdrží zhasnutí/pípání) atd...

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 zář 2019, 14:47 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 457
Has thanked: 19 times
Been thanked: 47 times
Díky moc za rady, pokusím se tím prokousat. Osciloskop nemám a jsem elektrem prakticky nepolíbený :-). Přeloženo do češtiny 21. století nerozumím většině věcí co jsi zmínil víc než že maximálně vím že to existuje a toť vše. I ta debilní sonda nemá žádný pořádný návod. Postupně se budu snažit si to celé dát dohromady ale začínám tušit že to je momentálně nad mé síly jak znalostně, tak vybavením. Sonda najde přerušený obvod ale už ne ne úplně správně se chovající čip pokud ten alespoň něco vysílá.

MIF může být vadný o tom žádná ale GAL funguje, dá se číst i zapsat a všechny obvody jsem v rámci pokusničení vyměnil za jiné (tedy mimo toho GALu ale zase to by se programátor asi kroutil kdyby byl nějaký nakoplý). Bohužel druhý nemám...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 zář 2019, 19:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1169
Has thanked: 157 times
Been thanked: 272 times
Czech Human píše:
Sonda najde přerušený obvod ale už ne ne úplně správně se chovající čip pokud ten alespoň něco vysílá.
Ne!

Logická sonda rozsvítí zelenou LED, když sondou měřené napětí (se dotkneš výstupu IO) odpovídá log. 0 (stav Low - což je zhruba 0 až 0.8V), nebo červenou LED, když napětí odpovídá log. 1 (stav High - což je zhruba 2.5V až 5V - resp. napájecí napětí).

Logická sonda by se neměla rozsvítit, když je napětí někde mezi 0.8 až 2.5V, ale v závislosti na konstrukci sondy to nemusí být pravda. Proto někdy může být nutné měření sondou ověřit voltmetrem/osciloskopem...

Jestli je správně, to co ukazuje, musíš vědět ty podle toho, v jakém stavu se obvod má nacházet.

Přerušený obvod (spoj) odhalíš ohmetrem (pípátkem na multimetru), ne logickou sondou.

První lekce z elektroniky - napětí je mezi dvěma body obvodu, proud teče skrz něco a tím něčím je mu kladen odpor, ok?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz