OldComp.cz
http://www.oldcomp.cz/

Oprava PP 01
http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=49&t=3112
Stránka 11

Autor:  rEVERz [ 24 zář 2015, 17:15 ]
Předmět příspěvku:  Oprava PP 01

Mám tu na opravu dva kousky "ZVT PP 01", po počátečních nezdarech se mi podařilo jeden rozchodit.
Původně jsem chtěl jen zajásat v "Co vás dnes potěšilo", ale SCJoe(majitel) naznačil ať popíšu co a jak vedlo k tomuto dílčímu úspěchu.
Snad jen stručně, neumím zrovna psát slohovky...

Hrábnul jsem po kousku který má funkční zdroj. Po zapnutí se na obrazovce neobjevilo ani ťuk, ale svítila LED RUN a po stisku
kláves reagoval(pípal). Při nesmylném zadání mi vynadal ;-)
Jal jsem se tedy hledat chybu v zobrazovací části.
Na shift registry rgb(47,48 a 49) nějaká data přicházela, hodiny taky, ale na pinu 1 bylo vidět že se neplní.
To má za úkol hradlo 62(7430) které bylo vadné. To jsem zjistil jednoduše přiložením nového s vyhnutou nožičkou 8.
Po výměně se sice na obratovce cosi dělo, ale kýžené READY se neobjevilo.
Zjistil jsem že mi sice běží shifty, ale není signál RS(sync). Závada byla v obvodu čítačů 7493(43,44,45 a 46) kde byla dvě vadná hradla.
Opět jednoduše ověřené přiložením dobrých brouků s vyhnutým výstupem.
Jenže pak nastala nepříjemná změna, počítač přestal reagovat a na vstupu cpu/ready byla nula.
Takže nastal několika-hodinový zásek :-(
Jelikož naposled byla aktivní oblast "ADR FC XXX" adresového dekodéru napadlo mě že se odporoučela ROMka.
Provedl jsem náhradu za epromku 27128 dle vzoru http://sindik.at/?p=929619 a stále nic.
Nakonec jsem našel že problém je s RAMku - ale nevím jak :-) Byl vadný jeden MX na desce RAM, už nevím bohužel který(43,44,45 či 46).
Pak už přišel nával adrenalinu neb PP 01 byla READY :-D
Zkusil jsem ještě vrátit ROMky, ale ty hlásí chybu. Nemám na ně programátor a tedy tam zatím nechám tu EPROMu.

Taky ještě musím prověřit že vše opravdu chodí jak má což nevím ani jak.
Existuje nějaká testovací ROMka ?
No a taky ten druhý kousek, který má jistě vadnou desku RAM a s funkční neběží :-(

Jinak pochybuju že tento popis někomu něco dá když závady byly daleko od nějakých výstupů a není se vlastně čeho chytit.
Tak snad pro "pobavení" ;-)

A děkuji ochotným lidem za rady !

Autor:  rEVERz [ 01 říj 2015, 12:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

Tak další pokrok menšího významu ;-)
U druhého počítače čekám na součástky - zatím jednoznačně vadný IO12.
Byl vadný ale i zdroj u kterého se již někdo o opravu pokoušel, odpojeny porůznu polovodiče apod.
Po zapnutí mi vypadla přepěťová ochrana v rozvaděči :-)
Postupoval jsem podobně a postupně odpojoval různé části až mi zůstal jen můstek D1-D4 a koďany.
Stále stejné :-(
Až pak jsem si všiml že se při výrobě povedlo přiskřípnout jeden vývod tlumivky TL2 pod kovový obal zdroje.
Byl smaltovaný/izolovaný, ale časem se prodřel a vzal sebou poté i dvě diody.
Zdroj už běží, ještě vyzkoušet v zátěži.

Autor:  rEVERz [ 05 říj 2015, 19:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

A další pokrok ;-)
Už mi chodí "základovka" toho druhého stroje. A byl to opravdu očistec :-(
Nejdřív jsem si všiml náhodně se generujícího HALT - vadný 12.
Budiče které trvale(tedy tuším vyjma HALT) "posilují" adr.sběrnici 24,26 a 27 taky kaput.
Dále nefungoval mux adres pro dram a WE - všecky mux(72,73,74 a 77) kaput výstup.
Pak se zdálo že to již "něco dělá", ale po chvilce READY v nule. Našel jsem že se generuje
BUS_REQ/ a tedy že se snaží hrabat na vnější sběrnici či někam mimo rozsah vnitřních adr.
Tady jsem se bohužel dost zaseknul :-( No nakonec to byly mmu/ramky 30,35 a nand 20.

Takže ještě desku ramek a snad bude hotovo ;-)

Autor:  Martin8bity [ 05 říj 2015, 20:27 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

To je kruty. Nebylo by jednodussi to rovnou vymenit vsechno? PP 01 jsou proslusly svym prisernym zpracovanim. Ja mam v jednom asi tretinu obvodu nakrivo, jak to ve vlne napul vyskakalo ;-)

Autor:  rEVERz [ 05 říj 2015, 20:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

Hmm,taky mě to napadlo když jsem měnil n-tého brouka. Ale zase pak to není zábava ;-)
I když ty záseky co jsem uvedl příjemný nejsou.
Některý brouky jsou taky napůl vyskákaný a jeden z těch "kuprexů" nemá rád dotyk pájky
neb pak mění barvu jako když se pálí. Ale cesty drží, prokovy taky.

Autor:  rEVERz [ 13 říj 2015, 07:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

Dva téměř opravené počítače byly k vidění na skvělém BF.
Bohužel jsem v práci nechal dobré ROMky a navíc jsem měl video kabel zapojený asi blbě.
Zem jsem měl na pin 13 SCARTu, což je red_gnd. C1084 má všechny země spojený, tam
je to fuk, u těch LCD nevím jak to je.
V neděli nám půjčil Fery nějaký crt Philips a tam to šlo v pohodě.

Autor:  Sillicon [ 14 říj 2015, 22:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

Muzu potvrdit ze se to nekonec povedlo zobrazit (jen skoda te ROMky).

Přílohy:
P1070029_.jpg
P1070029_.jpg [ 134.91 KiB | Zobrazeno 4537 krát ]

Autor:  rEVERz [ 16 říj 2015, 19:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

Tak se zdá že mám hotovo a tři PP01 jsou mezi "živými", konečně ;-)
Nebudu tentokrát rozepisovat prkotiny které asi nikoho nezajímají, snad jen bodově.
- deska ram druhého počítače byl problém, musel jsem si napsat prográmek který testoval a posílal data přes USART. Dovedl mě k bitům 4 a 5 banky 0
kde byly vadné dram
- třetí pp01 byl opravdu vrak, ani nevím kolik těch IO nakonec šlo ven. Navíc "ukrýval" stuďák(z výroby) na bitu 6 desky ramek

Ještě je potřeba "nějak" otestovat "interfacy" atd. Zatím nevím jak.

Autor:  Igi [ 22 říj 2015, 07:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

:clap:
No comment.

Autor:  rEVERz [ 05 úno 2018, 18:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

Byl jsem požádán o testovací SW na ramky který jsem výše zmiňoval.
No v archivu jsem našel jen fragmenty a tak jsem to napsal znova a trochu lépe.
Ale jak už jsem psal u testu ramek pro IQ-151 - "Prosím o shovívavost neb nejsem zrovna kovaný asemblerista, a vlastně programátor vůbec."
Testoval jsem to jen letmo a zdá se to v pořádku. Popis je v .asm souboru.
Příloha:
test_ram_PP-01.zip [2.01 KiB]
113 krát


[EDIT] opravil jsem jeden komentar

Autor:  Kubik [ 05 úno 2018, 18:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

No, kdyz to ctu, tak jsem celkem rad, ze jsem nepodlehnul cukani a kdysi to PP01 na Aukru nekoupil... Tohle bych fakt neozivil :)

Autor:  rEVERz [ 05 úno 2018, 18:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

Kubik píše:
No, kdyz to ctu, tak jsem celkem rad, ze jsem nepodlehnul cukani a kdysi to PP01 na Aukru nekoupil... Tohle bych fakt neozivil :)
Kecko. Ono to vypadá složitě, ale v reálu se to opravuje dobře.

Jo, k tomu testu ram. Výstup na seriák je ascii, takže třeba v TTermu apod.
A taky spoléhám na to, že jsou v pořádku ty sram 7489. Ty taky odchází.
Dá se říci, že je to pro ščot který vypisuje chybu ram ;-)
To číslování konektoru K3 jsem napsal v popisu asi blbě. Na PP-01 co má u mě ještě
stále SCJoe označení nesedí. Mám to z prava do leva. Tedy TX je pro mě ďurka 40, 5V je 10 a zem 11.

Autor:  rEVERz [ 07 úno 2018, 10:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oprava PP 01

Kdyby ten test ram někdo zkoušel napište mi aspoň SZ. Já to testoval nakonec na živém železe.
Tam je ale deska ram funkční, tak jsem aspoň štípnul jeden bit(nožku) dramky a vypsalo to správně ropuchu.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/