OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 16 čer 2019, 12:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 20 úno 2019, 10:18 
Offline
Stydlín

Registrován: 26 led 2019, 18:45
Příspěvky: 9
Has thanked: 0 time
Been thanked: 30 times
Zdravím všechny,
nepomohl by mi někdo šikovný s opravou PMD85-3?
Koupil jsem ho jako nefunkční, s tím, že se diody po zapnutí rozsvítí.
Když mi PMD dorazilo, připojil jsem ho k monitoru přes RGB kabel. Po zapnutí se na obrazovce objeví růžová mozaika. Na stisk
shift+reset ta mozaika zareaguje tak, že se změní na jinou růžovou
mozaiku a po uvolnění těchto kláves se pak obraz zase vrátí do původní podoby.
Budu vděčný za každou radu.


Přílohy:
Poznámka: Obrazovka
pmd.png
pmd.png [ 144.07 KiB | Zobrazeno 1117 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 20 úno 2019, 19:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1491
Bydliště: Praha
Has thanked: 210 times
Been thanked: 296 times
Myslím, že to moc léčit na dálku nejde. Zdroj dává co dávat má ? Máš osciloskop ?
Já osobně vždy projedu napájení, hlavně často zkratované tantaly. Pak očuchám zda žije CPU a když to je ok použiju testovací romku:
http://www.nostalcomp.cz/pmd_pripravky.php

Jako mohl bych se ti na to juknout, byť ten pekelný stroj nemám rád - jen lidi okolo něj :heilpmd:

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 21:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1491
Bydliště: Praha
Has thanked: 210 times
Been thanked: 296 times
Tak to byla jen jedna vadná dramka, konkrétně bit7.

Ještě mám na stole -2. Ta už taky nějak chodí, ale nestartuje mi do Basicu. Nezapne se +12V pro romky v modulu.
Zatím netuším proč, budu to muset nějak nastudovat.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 22:53 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 165
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 12 times
Been thanked: 58 times
Mám na stole to samý dělající, ale jedničku... Ale dělá to (resp nedělá) i na mým modulu kterej má napájení pořád.... Nicméně ještě jsem nezkoušel ramky, tak uvidíme...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 22:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1491
Bydliště: Praha
Has thanked: 210 times
Been thanked: 296 times
U jedničky se Basic sám nezapne, ne ? Musí se přes BASIC G příkaz. Ale já tyhle stroje zase tak moc neznám.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 23:16 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 165
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 12 times
Been thanked: 58 times
Jasan, ale efekt je stejnej. PMD se po příkazu BASIC G zahryzne.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 02:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1170
Bydliště: Praha
Has thanked: 125 times
Been thanked: 274 times
Jestli se dobře pamatuju, tak 12V zapíná osmý bit C brány 8255, dál jsou tam 3 nebo 4 tranzistory...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 09:46 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 165
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 12 times
Been thanked: 58 times
Pamatuješ se dobře, je to poslední bit na bráně C. Nicméně pokud to nespíná tak krom těch tranzistorů to může znamenat i že se nedá bavit s tou 8255 (tj některej z bitů datovky A0,A1,A2,IOW,IOR) případně vadná 8255 . Bez inicializace je to díky pullupu taky vypnuto.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 23 úno 2019, 11:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1491
Bydliště: Praha
Has thanked: 210 times
Been thanked: 296 times
To jsem už koukal, jako jak je to zapínané.
Spíš jsem myslel kdy se tak děje a proč ne u toho maroda. Kdyby nešlo výše uvedené tak to nebude fungovat více než jen basic.
A to se mi nezdá. Uvidíme.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 26 úno 2019, 14:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1491
Bydliště: Praha
Has thanked: 210 times
Been thanked: 296 times
Tak já mám díky Romanovi vyřešeno, Basic co tam je si s monitorem prostě nerozumí. HW jako takový je už ok.

@rombor - ještě jednou díky !

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nefunkční PMD85-3
PříspěvekNapsal: 30 bře 2019, 14:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1491
Bydliště: Praha
Has thanked: 210 times
Been thanked: 296 times
Tak první vyhrání z kapsy vyhání :-( PMD-3 stále zlobí, po startu ROM error.
Nějak se mi nezdála funkce zdroje PMD-10 a tak jsem si vypůjčil další dva na oměření. No aspoň už vím k čemu jsou ty trimry.
To zlobivé PMD k dobré funkci potřebuje větší napětí na 5V větvi, což se dá doladit trimrem P2 zdroje.
Ovšem aby to bylo spolehlivé tak to chce více než je norma - což je podivné.
Samotné romky MHB2616 jsou ok, v Elnecu i s Ucc +/-10%.
Projel jsem osciloskopem vše možné, ale zatím nic :-(

No budu bádat dál.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz