OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 18 led 2018, 22:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: IQ-151
PříspěvekNapsal: 17 říj 2013, 20:11 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 244
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
Jak je to s timhle pocitacem , dela na nem jeste vubec nekdo at uz hw nebo sw? Nebo je ta platforma uplne mrtva ?
Existuje vubec nejaky dostupny zpusob presunu softu mezi IQ-151 a PC, kdyz bych chtel spustit na realnem stroji programek napsany v emulatoru ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 17 říj 2013, 21:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1065
Has thanked: 207 times
Been thanked: 202 times
Sillicon píše:
Jak je to s timhle pocitacem , dela na nem jeste vubec nekdo at uz hw nebo sw? Nebo je ta platforma uplne mrtva ?
Existuje vubec nejaky dostupny zpusob presunu softu mezi IQ-151 a PC, kdyz bych chtel spustit na realnem stroji programek napsany v emulatoru ?


Ja vubec nevim, ale program vypiskat z pc nejde na kazetakovej port? Jinak sw nedela urcite nikdo a hw - nevim, ale pochybuju. To platforma PMD-85 je proti tomu skvele na zivu. IQcko je fakt mrtvej stroj jen pro sberatele.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.factor6.cz | about.me | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 17 říj 2013, 22:03 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 211
Has thanked: 0 time
Been thanked: 45 times
"Živý" IQčkař je dnes snad jen l00k.
Věděl jsem cca před 10 lety ještě o jednom člověku někde z Prahy 4, který IQ měl a stavěl si pro něj připojení harddisku (snad přes 8255), ale kontakt a adresu už dávno nemám.

Na přesun dat je možné kromě zvukové karty využít
1) modul Staper a přesypat data po paralelní lince (jako do/z čtečky papírové děrné pásky)
2) upravený modul Staper a připojit k němu PMD-32-SD (l00k to tak má, funguje mu ale jen Basic a CP/M, ne AMOS)
3) mít modul DISK-2 s 8" floppy a Robotron 1715 s 8" a 5.25" floppy a PC s 5.25" floppy - data na PC nahrát na floppy, na Robotronu je přenést MS-DOSu do CP/M a z 8" na 5.25" a na IQ načíst.
4) modul pro sériák (SERI, SESTYK) a naučit PC tvářit se jako protistrana


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 17 říj 2013, 22:29 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 244
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
Factor6 píše:
Sillicon píše:
Jak je to s timhle pocitacem , dela na nem jeste vubec nekdo at uz hw nebo sw? Nebo je ta platforma uplne mrtva ?
Existuje vubec nejaky dostupny zpusob presunu softu mezi IQ-151 a PC, kdyz bych chtel spustit na realnem stroji programek napsany v emulatoru ?

Ja vubec nevim, ale program vypiskat z pc nejde na kazetakovej port? Jinak sw nedela urcite nikdo a hw - nevim, ale pochybuju. To platforma PMD-85 je proti tomu skvele na zivu. IQcko je fakt mrtvej stroj jen pro sberatele.

To je prave ten problem ze neni soft a pocitac bez softu je mrtve zelezo... Chtel bych tu platformu timhle aspon trochu ozivit.
O tom pocitaci vlastne lidi ani moc nevi i kdyz spousta lidi ho mela na skole pri vyuce programovani, vetsinou v konfiguraci BasicG a Video32 pripadne jeste modul Grafik.
Nejaky soft do IQ-151 zalohovany v PC k dispozici je (aspon tady) , ale jak jsem psal je problem ho dostat do realneho stroje a naopak. Vypiskat z IQ do PC se to da snad do zvukovky,
jenze co pak s tim v PC dal ? Zadny soft na piskani neni :-( ... Kdysi mi nekdo rikal ze si napsal nejaky polotovar takoveho piskaciho softu, jenze uz ani nevim kdo to byl :-(.
Take stranky venovane tomuto stroji jsou dlouho uz neupdatovane a obcas i nedostupne, nastesti existuje jejich zrcadlo.
Pred nekolika mesici probehla Pandorou zminka, ze je vyvoji java emulator, ale jak to s nim vypada nevim, v konfere se dotycny dlouho neozval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 05:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1071
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 185 times
Been thanked: 374 times
Tady je multiplatformní emulátor
http://emulation.free8bit.net/index.php?ACTION=1005
Tady je emulátor v javě
http://code.google.com/p/iq-151/
Ale třeba herní software jsem pořádný neviděl. Nic, co by stálo za zahrání. Ta platforma je fakt mrtvá stejně jako Ondra. A legendární textovku Město robotů pro IQ 151 také nikdo nemá :-(.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 09:35 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 244
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
dex píše:
"Živý" IQčkař je dnes snad jen l00k.
Věděl jsem cca před 10 lety ještě o jednom člověku někde z Prahy 4, který IQ měl a stavěl si pro něj připojení harddisku (snad přes 8255), ale kontakt a adresu už dávno nemám.

Na přesun dat je možné kromě zvukové karty využít
1) modul Staper a přesypat data po paralelní lince (jako do/z čtečky papírové děrné pásky)
2) upravený modul Staper a připojit k němu PMD-32-SD (l00k to tak má, funguje mu ale jen Basic a CP/M, ne AMOS)
3) mít modul DISK-2 s 8" floppy a Robotron 1715 s 8" a 5.25" floppy a PC s 5.25" floppy - data na PC nahrát na floppy, na Robotronu je přenést MS-DOSu do CP/M a z 8" na 5.25" a na IQ načíst.
4) modul pro sériák (SERI, SESTYK) a naučit PC tvářit se jako protistrana

Koukam ze mi vcera forum zatajilo prispevek od Dexe :-(
O Lookovi vim jenze kdyz jsem mu psal tak neodpovidal a co se tyka hw uprav, interface nebo jak to pripojit k PC tak na to je asi zvlastni embargo a nebo se nikdo nechce o tyto informace podelit. Dalsi problem je ze tech modulu Staper a nebo Seriovy (pripadne sitovy modul) je malo a malokdo ho vlastni a to nai nemluvim o radici floppy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 09:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1811
Has thanked: 62 times
Been thanked: 245 times
Factor6 píše:
IQcko je fakt mrtvej stroj jen pro sberatele.

Možná to bude tím, že zrovna na IQ151 málokdo vzpomíná se slzou v oku 8-) Prakticky cokoli bylo tenkrát lepší, než IQ... :roll:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 10:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1345
Has thanked: 827 times
Been thanked: 225 times
No, já vzpomínám s nadšením, neboť IQ-151 mne doprovázelo celý gympl.

Vzpomínám od první hodiny ve fyzikální učebně, kde jsem si okamžitě zabral židli vedle tohoto PANA POČÍTAČE
až po ty drobné výhody v počítačové učebně, kdy jsem mohl pracovat na učitelském počítači s jakýmsi podivným systémem,
pascalem, tiskárnami, a disketovkami (a postarší učitel, který systém ztěží uměl zapnout, si ode mne na konci hodiny nahrával programy).

Samozřejmě domů přišlo něco více user-friendly, v r. 87 ZX Spectrum. Ale na IQ-151 se ve škole a před ZXS částečně i po škole trávily tuny hodin. Rozdíl od západních počítačů byl tak velký, že mne rázovitost IQ-151 snad hlouběji nepoznamenala, určitě ale popohnala k uctívání progresivních technologií.

Mimochodem, tehdy se v našem vzorku cca 30 osob pěkně ukazovaly rysy různých skupin majitelů počítačů. Spectristi se snažili ty přehřívající křápy podložit, ochladit, přehazovali karty a všelijak šmejdili v systému. Ataristé seděli a povídali, jak to mají doma všechno lepší. Sdílní byli jen u hraní klonu pacmana a u Karla říkali, že by na Atari byl/je(?) mnohem lepší.
Mezitím přicházely mezi lidi lepší stroje a Spectristi vzhlíželi k Amize, jedna osoba za pěkných pár desítek táců se na ni i zmohla. Ataristé mlčeli nebo po staru seděli a povídali. No a pak přišly do učebny PCéčka a role se prohodily. Ataristé velmi často převzali aktivitu! :D (Prosím, to není pokus o start flamování, jen popis rázu jednoho kraje.)

Prostě na IQ-151 bylo asi spousta věcí ukázkově špatných. A možná i díky nim řada lidí, alespoň mých známých Spectristů, na opravách a vylepšeních vyrostla a leccos se naučila...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 11:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1811
Has thanked: 62 times
Been thanked: 245 times
Tak to jsi to měl dobrý - já jsem první IQ viděl cca rok po Sinclairovi, takže už jaksi nemělo čím ohromit... :P


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 13:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1345
Has thanked: 827 times
Been thanked: 225 times
> Tak to jsi to měl dobrý - já jsem první IQ viděl cca rok po Sinclairovi, takže už jaksi nemělo čím ohromit...

Vždy jsem oceňoval jemnou černobílou grafiku, tuším 512 x 256(? nebo 384? či 512?).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 14:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 211
Has thanked: 0 time
Been thanked: 45 times
Modul GRAFIK má 512x512.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 14:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1751
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 121 times
SCjoe píše:
> Tak to jsi to měl dobrý - já jsem první IQ viděl cca rok po Sinclairovi, takže už jaksi nemělo čím ohromit...

Vždy jsem oceňoval jemnou černobílou grafiku, tuším 512 x 256(? nebo 384? či 512?).


no ale to si tam tyen modul musel mat a to nebolo na vsetkych.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 14:10 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 244
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
SCjoe píše:
> Tak to jsi to měl dobrý - já jsem první IQ viděl cca rok po Sinclairovi, takže už jaksi nemělo čím ohromit...

Vždy jsem oceňoval jemnou černobílou grafiku, tuším 512 x 256(? nebo 384? či 512?).

Modul Grafik ma rozliseni 512×256 a je to nezavisla graficka pamet takze zobrazuje soucasne s modulem Video32 nebo Video 64


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 14:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1751
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 121 times
dex píše:
Modul GRAFIK má 512x512.


no ja si pametam 512x256 a co som tak zbezne pozrel tak to vyzera ze mam pravdu.

p.s. o tomto projekte ste pozuliZrození IQ-151

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: IQ-151
PříspěvekNapsal: 18 říj 2013, 14:36 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 244
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
zz_indigo píše:
dex píše:
Modul GRAFIK má 512x512.

no ja si pametam 512x256 a co som tak zbezne pozrel tak to vyzera ze mam pravdu.
p.s. o tomto projekte ste pozuliZrození IQ-151

Vsak jsem to psal o nekolik prispevku vyse... ze to je zrcadlo puvodnich stranek viewtopic.php?f=49&t=601#p6133


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz