OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 08 pro 2019, 23:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 13 bře 2019, 10:40 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 úno 2019, 11:47
Příspěvky: 189
Has thanked: 0 time
Been thanked: 40 times
Asi by sme mali začať zoznamom, čo chceme, aby to dokázalo. Lebo takto sme sa dostali do stavu, že si niečo navrhol a každý tam chce pridať niečo iné a ohnúť to nejakým smerom.

V Tvojom zapojení zrkadlenie RAM nedosiahneš, lebo A13, 14, 15 máš nadrátované priamo na pamäte.
Pre požiadavku zrkadlenia treba A13, 14 a 15 pretiahnuť cez GAL. Ak použiješ iba jednu RAM (128kx8, CZK90, EUR3.70) , potom máš v GALe na výstupe /CEROM, /CSRAM, XA13, XA14, XA15 a zvyšné tri výstupy môžeš použiť ako konfiguračný port (nie je to veľa, ale dá sa s tým pracovať) pre programovateľnú zmenu konfigurácie pamätí.

Čiže mám otázky:
- aké konfigurácie pamäte to má zvládať (PMI80, ....., ALLRAM... a pod.)
- chceš meniť parametre dynamicky cez softvér, alebo len prekonfigurovať cez jumpre, alebo nebodaj prepálením GAL?
- chceš mať odkladací priestor na utilitky napr. v podobe flash (napr. 39SF020, 256kB, CZK45, EUR 1.80), ktorá by bola zároveň ROM? Alebo rovno SD?
- potrebuješ to vôbec (viď príspevok Nostalcomp)?

Všetko je riešiteľné, len z toho vyplýva náročnosť zapojenia = cena.

M1

RaceSoft píše:
Ad publikování UARTu přes 8255-ku: publikoval jsem (viz odkaz v mém příspěvku výše), ale bez jakékoliv odezvy. Rád se podělím. Nemám s tím problém.
Ad GAL ve Stone: je samozřejmě možné ho vypustit, ale záměrem bylo, aby ROM/RAM šla namapovat podle potřeby relativně kamkoliv. To znamená, že můžu mít jednodeskáč plně kompatibilní s PMI (včetně zrcadlení pamětí) anebo rozdělení, jaké se mi zrovna hodí - třeba na emulaci jiného zařízení.
Ad 74138: dohadovali jsme další periferie - 8251, 8254. Proto je tam ten dekodér, aby bylo možné bez problémů doplnit další obvody. Uznávám, měl jsem uvést, že schema je prvotně zaměřené na paměťový prostor a periferie se budou řešit následně.

Petr

_________________
ZX81,TS1000, TS1500, ZX Spectrum (i2, i3, i4), ZX Spectrum +2, ZX Spectrum +2B, PMD 85-1, PMI-80, Ondra SPO186
https://sites.google.com/site/lost8bits
https://sites.google.com/site/ondraspo186


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 13 bře 2019, 13:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 bře 2018, 16:00
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 42 times
Ahoj, pravda je, že je třeba se zamyslet nad potřebností tohoto zařízení a pravděpodobně širokou uživatelskou základnu mít nebude (kolik je majitelů/uživatelů Stone1?). Zvážím, jestli má cenu v tomto snažení pokračovat a pokud ano, tak v jakém rozsahu. Líbí se mi na tom potřeba jediného napájecího napětí, přiměřená spotřeba, malé rozměry, kompatibilita s PMIčkem. Nelíbí se mi právě málo paměti a nesnadné propojení s okolím. Mám tedy o čem přemýšlet a děkuji všem za podněty (i tento).

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 15 bře 2019, 23:19 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 16:11
Příspěvky: 204
Has thanked: 8 times
Been thanked: 28 times
Možná ještě doplnit jeden tranzistor+odpory a přivést ho na tečky segmentovek. Sice budou při Save vyvádět, protože protože by používaly stejný výstup 8255 jako magnetofon, ale získá se tím možnost ovládat je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 17 bře 2019, 12:25 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 268
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 27 times
Been thanked: 78 times
RaceSoft píše:
Ahoj, pravda je, že je třeba se zamyslet nad potřebností tohoto zařízení a pravděpodobně širokou uživatelskou základnu mít nebude (kolik je majitelů/uživatelů Stone1?). Zvážím, jestli má cenu v tomto snažení pokračovat a pokud ano, tak v jakém rozsahu. Líbí se mi na tom potřeba jediného napájecího napětí, přiměřená spotřeba, malé rozměry, kompatibilita s PMIčkem. Nelíbí se mi právě málo paměti a nesnadné propojení s okolím. Mám tedy o čem přemýšlet a děkuji všem za podněty (i tento).

Petr


Já bych nebyl tak skeptickej. Původně jsem si ho taky chtěl překreslit a upravit co se mi nelíbí, ale když jsem sehnal podklady tak jsem si udělal orig Stone a po zbylých 4 deskách se celkem zaprášilo. Takže pokud ho chceš pro sebe, navíc když ho máš už nakreslenej - uprav si pár věcí co tobě nevyhovujou a podle mne zbylý desky taky časem udáš... I kdyby ne, jde celkem o prd, ono s tím rozesíláním má stejně práci navíc takže ve výsledku to vyjde jako když ty desky necháš ležet doma v šuplíku. Jen mne to je líto... :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 17 bře 2019, 13:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 20:13
Příspěvky: 1827
Has thanked: 87 times
Been thanked: 349 times
Co všechno by bylo potřeba přidat/změnit, aby se na tom rozjelo CP/M?
Větší paměť, řadič disku nebo RAMdisk, sériová linka pro I/O terminál... Ještě něco?

_________________
GOTT is REAL, unless declared INTEGER


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 17 bře 2019, 14:59 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 16:11
Příspěvky: 204
Has thanked: 8 times
Been thanked: 28 times
Terminál, nebo video displej. Není to až tak náročné ale měl by umět aspoň základní ANSI sekvence.
All RAM režim,
A nějaké disky, ať už floppy, stránkovatelný velký RAM disk, nebo emulace diskety na SD kartě.

Teoreticky lze implementovat téměř na čemkoliv, třeba Sinclair Microdrive byl implementován jako disk s jednou stopou a 192 sektory.

Viděl jsem i emulaci floppy na upraveném elektricky ovládaném kazeťáku SP210. Úprava spočívala v optických snímačích otáčení obou cívek. Poměrem jejich otáčení se odhadla pozice na kazetě, pak se přečetla první hlavička bloků a metodou půlení intervalu se našel přesně požadovaný sektor.
Na běžné používání to samozřejmě mělo šílenou přístupovou dobu, ale jako disk na archivaci to bylo dobré.

Nakonec, i na sálových počítačích se třídilo na těch páskových mechanikách.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 17 bře 2019, 18:00 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 bře 2018, 16:00
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 42 times
Nejsem skeptickej. Chtěl jsem STONE vylepšit v rámci rozumných možností - zvětšit RAM, možnost přemapování EPROM po 1kB kamkoliv a pár dalších drobností. Jak jsem psal dříve, líbí se mi kompaktní rozměry a hlavně jediné napájecí napětí s přijatelnou spotřebou. Nevýhodou je uzavřenost systému - problém, cokoliv do počítače dostat. Přehodnotil jsem všechny 8251 a 8523(4) a dospěl k závěru, že je a) nepotřebuji, b) STONE by ztratil (alespoň pro mně) kouzlo jednoduchosti. V nějakém tématu ke Spectru se probírala rozšiřující karta a padaly návrhy, co všechno na ní přidat. Resumé bylo takové, že tam bude to co původně (vylepšené a zmodernizované), ale nebude se z toho dělat "kombajn" a stejnou cestou bych se chtěl vydat i se STONE - upravit, nekomplikovat. Zatím mám pro sebe udělané schema a PCB s 64Kb RAM + 8kB EEPROM realokovatelnou po 1kB kamkoliv (přes GAL), adresace pouze 1 periferie (8255), PB 8255 vyvedená na konektor, piny obsluhující v PMI-80 MGF vyvedeny také na konektor (možnost připojit upravené obvody pro MGF nebo SW UART nebo sériovou EEPROM), napájecí barel 5.5/2.1 a mikroUSB a přidal jsem možnost ovládat desetinnou tečku na displeji. Rozměry desky zůstaly stejné, rozložení součástek hodně podobné.

Petr

EDIT: A proč pořád dokola pořád vymejšlíme jednu a tu samou věc? Třeba jenom proto, že nás to baví, protože to chceme :D .

P.


Přílohy:
STONE.rar [389.87 KiB]
93 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 14:19 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 16:11
Příspěvky: 204
Has thanked: 8 times
Been thanked: 28 times
Dotaz:
Funguje Stone1 s PMI-80 firmwarem?
Osadil jsem všechny obvody, i ten 7400 a do EPROM jsem naprogramoval obsah z Nostalcompu, kde jsem opravil jeden skok a do prázdného místa přidal IM1, jak je naznačeno.
Po zmáčknutí resetu se objeví vždy stejný nápis, nesmysly a na jiné tlačítko než reset nereaguje.
Měl jsem podezření na kontakt UB880D v precizní patici, ale proměřil jsem a OK.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 15:15 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 bře 2018, 16:00
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 42 times
Ahoj, měl by - alespoň podle http://www.malecky.cz/stone1/#mon.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 28 bře 2019, 09:13 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 úno 2019, 11:47
Příspěvky: 189
Has thanked: 0 time
Been thanked: 40 times
Keďže máš na displeji "obraz", tak to je dobré znamenie, že sw beží. Displej je v multiplexnom režime, čiže inak by Ti tam svietilo niečo iba na jednej segmentovke.
Skús poslať foto, možno sa z toho bude dať niečo vydedukovať.
:comp:
Inverzia PC0-PC3 je podmienkov pre PMI, lebo má iné dekódovanie segmentov, ako by poskytol použitý dekóder 74145 oproti originálnemu MH1082.

Martin1


omikron píše:
Dotaz:
Funguje Stone1 s PMI-80 firmwarem?
Osadil jsem všechny obvody, i ten 7400 a do EPROM jsem naprogramoval obsah z Nostalcompu, kde jsem opravil jeden skok a do prázdného místa přidal IM1, jak je naznačeno.
Po zmáčknutí resetu se objeví vždy stejný nápis, nesmysly a na jiné tlačítko než reset nereaguje.
Měl jsem podezření na kontakt UB880D v precizní patici, ale proměřil jsem a OK.

_________________
ZX81,TS1000, TS1500, ZX Spectrum (i2, i3, i4), ZX Spectrum +2, ZX Spectrum +2B, PMD 85-1, PMI-80, Ondra SPO186
https://sites.google.com/site/lost8bits
https://sites.google.com/site/ondraspo186


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 28 bře 2019, 09:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 16:11
Příspěvky: 204
Has thanked: 8 times
Been thanked: 28 times
Příloha:
IMG_20190328_082226_285.jpg
IMG_20190328_082226_285.jpg [ 42.33 KiB | Zobrazeno 1391 krát ]


Tohle svítí stabilně a vždy.

Ještě bych se chtěl zeptat, čím děláte popisky na ty barevné hmatníky?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 28 bře 2019, 12:34 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 úno 2019, 11:47
Příspěvky: 189
Has thanked: 0 time
Been thanked: 40 times
Teda to je príšerné foto. Fakt is len domýšľam, čo svieti na ľavej strane...

Na farebné hmatníky by mali pasovať priehľadné čiapky, ja som to kupoval s tým. Pod to môžeš vložiť popisky vytlačené na fóliu alebo ....

https://www.ebay.co.uk/itm/143057367637

Ale je tiež možné, že máš iný typ hmatníkov.

omikron píše:

Tohle svítí stabilně a vždy.

Ještě bych se chtěl zeptat, čím děláte popisky na ty barevné hmatníky?

_________________
ZX81,TS1000, TS1500, ZX Spectrum (i2, i3, i4), ZX Spectrum +2, ZX Spectrum +2B, PMD 85-1, PMI-80, Ondra SPO186
https://sites.google.com/site/lost8bits
https://sites.google.com/site/ondraspo186


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 28 bře 2019, 13:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 úno 2019, 11:47
Příspěvky: 189
Has thanked: 0 time
Been thanked: 40 times
Vyzerá to tak, že tam nie je žiadna súvislosť. Mala by svietiť jedna segmentovka naplno a jedna má byť úplne zhasnutá.

Ak berieme, že doska je OK a osadená správne, potom treba
- vylúčiť chybu 8255 výmenou za inú
- vylúčiť chybu zlého obsahu v ROM

Ak sa chyba neodstráni, potom napísať krátky program a napáliť do ROM, ktorý
* zinicializuje 8255
* nastaví na PA nejakú hodnotu,
* nastaví na PCL nejakú hodnotu
* inštrukcia HALT, alebo skok na predchádzajú inštrukciu, prípadne i s inkrementom hodnoty
* premerať stav portov logickou sondou
a tak krok za krokom hľadať chybu

M1

omikron píše:
Tohle svítí stabilně a vždy.

_________________
ZX81,TS1000, TS1500, ZX Spectrum (i2, i3, i4), ZX Spectrum +2, ZX Spectrum +2B, PMD 85-1, PMI-80, Ondra SPO186
https://sites.google.com/site/lost8bits
https://sites.google.com/site/ondraspo186


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 28 bře 2019, 13:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 lis 2013, 20:07
Příspěvky: 145
Has thanked: 0 time
Been thanked: 55 times
omikron píše:
Dotaz:
Funguje Stone1 s PMI-80 firmwarem?
Osadil jsem všechny obvody, i ten 7400 a do EPROM jsem naprogramoval obsah z Nostalcompu, kde jsem opravil jeden skok a do prázdného místa přidal IM1, jak je naznačeno.
Po zmáčknutí resetu se objeví vždy stejný nápis, nesmysly a na jiné tlačítko než reset nereaguje.
Měl jsem podezření na kontakt UB880D v precizní patici, ale proměřil jsem a OK.

Omikrone, nemáš to Stone náhodou nakonfigurovaný jako SAVIA84? Viz ten popis na webu. Stone se dá postavit jak ve verzi kompatibilní s PMI-80, jak ve verzi SAVIA84. Ta úprava PMI monitoru podle mých stránek je nutná jen v případě, že hodláš využívat přerušení a máš CPU Z80. Jinak to musí makat i s neupraveným originálním monitorem PMI-80.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMI80 se Z80
PříspěvekNapsal: 28 bře 2019, 15:52 
Offline
Kecálek

Registrován: 24 pro 2014, 16:11
Příspěvky: 204
Has thanked: 8 times
Been thanked: 28 times
Příloha:
stone1.jpg
stone1.jpg [ 134.88 KiB | Zobrazeno 1334 krát ]


Teď to zkoumám. Na vstupu prvního invertoru oscilátoru jsou vlnky v oblasti rozhodovací úrovně To způsobuje divoké hodiny do CPU
Příloha:
osc.jpg
osc.jpg [ 140.15 KiB | Zobrazeno 1334 krát ]
Příloha:
clk.jpg
clk.jpg [ 139.85 KiB | Zobrazeno 1334 krát ]


Jinak jsem zatím žádný podezřelý signál neobjevil, zdroj má minimální zvlnění.
ROM jsem ověřil proti Nostalcompu s úpravou pro Z80 a OK, druhé kilo jsou zatím FF.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz