OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 13 pro 2019, 07:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SP210T
PříspěvekNapsal: 09 srp 2019, 23:28 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 19:59
Příspěvky: 128
Bydliště: Havirov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times
Kdysi jsem měl k Didaktiku M tuto kazetopáskovou pamět s tiskárnou BT-100. Pamatuji si, že vzadu byl konektor (snad pětikolík?), pomocí kterého se SP210T dala propojit s počítačem a kazetová část se pak dala ovládat kromě standardní sady tlačítek i programově z mikropočítače. Zajímá mě, jestli to někdy někdo vyzkoušel, případně pro tohle někdy napsal nějaký software. Využití by se jistě našlo (v době páskové, ne v době disketové nebo podisketové :-)). Napadá mě hned třeba zavaděč, který by byl na začátku každé strany kazety, který by se načetl klasickým LOAD "" a ten by zobrazil obsah kazety jako menu s tím, že po vybrání konkrétního programu/hry by se páska automaticky přetočila na správné místo a spustilo by se nahrávání.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 01:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1330
Bydliště: Praha
Has thanked: 162 times
Been thanked: 307 times
Magnetofon můžeš programové ovládat, ale na kazetě není žádný časový údaj (timecode), takže přetočení na konkrétní místo asi neuděláš. Určitě ne spolehlivé - přetáčení nebude mít zaručenou a opakovatelnou rychlost s různými kazetami.
Mnohem vhodnější by na to byl KZD-1. K němu je i podpora v basicu na PMD.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 06:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1471
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 321 times
Been thanked: 543 times
Většina kazeťáků měla REM zdířku, která uměla kazeťák pauznout. Si pamatuji, že jsem Didaktikem Gama spínal přes tranzistor relé připojené k tomu kazeťáku. Třeba v TF Copy šel nastavit port pro ovládání kazeťáku.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 09:58 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1330
Bydliště: Praha
Has thanked: 162 times
Been thanked: 307 times
S tou většinou bych byl opatrný. Možná je to něco co neznám (na REM zdířku google neslyší), ale jsem si docela jistý, že žádný kazeťák, co mi prošel tlapama nic takového neuměl...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 10:41 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 647
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 183 times
Been thanked: 162 times
Bývá to u vstupu pro mikrofon, aby se magnetofon dal zapauzovat tlačítkem na mikrofonu. Co jsem měl 3 kazeťáky tak to měly všechny, buď v DIN konektoru mikrofonu nebo samostatný jack, vypínalo to dálkově motor.

Na dálkové řízení je dobrý HiFi videorekordér, má všechny funkce řízené elektronicky (přinejmenším bez zpětné vazby přes infra) a zvuková stopa má dost vysokou kvalitu pro Turbo režimy záznamu programů (chybějící obrazová stopa nevadí). Měl jsem tak nahrané programy pro Sharp - v obrazové stopě jsem měl obraz s informacemi k aktuálnímu programu (help) a ve zvukové stopě běžel záznam programu (max. Turbo). Nahrávka se tak dala snadno vyhledat - jednak podle časového počítadla a jednak s rychlopřevíjením s obrazem, kdy byl v obraze vidět aktuální program. Na jednu videokazetu se vešel celý archiv programů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 15:10 
Offline
Profík

Registrován: 26 dub 2015, 20:26
Příspěvky: 570
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
Řízení magnetofonu bylo vyřešeno pro Sapi 1 ZPS 2 přímo v monitoru. Ovládání přes desku DPP. Fungovalo to perfektně. Jestli si nepamatuji blbě, tak také pro PMD85.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 18:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1471
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 321 times
Been thanked: 543 times
vanthomas píše:
S tou většinou bych byl opatrný. Možná je to něco co neznám (na REM zdířku google neslyší), ale jsem si docela jistý, že žádný kazeťák, co mi prošel tlapama nic takového neuměl...

On to měl každý malý magnetofon, co mi prošel rukama. Jedná se o jack mono 2,5mm. Fotku jsem ukradl z aukra, je ilustrační.


Přílohy:
magnetofon_rem.jpg
magnetofon_rem.jpg [ 75.82 KiB | Zobrazeno 1062 krát ]

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Naposledy upravil solaris104 dne 10 srp 2019, 19:00, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 18:56 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 647
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 183 times
Been thanked: 162 times
"2.5mm/3.5mm Remote Mic Inputs: Microphone/remote jacks - (MIC and REM) Provide connections for dual-plug standard microphones. Remote jack provides connection for the microphone on/off switch and also is used for accessory remote switch devices. ... The small jack next to the "MIC" jack is the remote power switch circuit (REM). When the remote jack is used, the tape will not move unless the remote switching circuit is on."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 19:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1330
Bydliště: Praha
Has thanked: 162 times
Been thanked: 307 times
Zajímavé, fakt jsem se s tím nesetkal. Condor, SKR701, pár jezevčíků, nějaký Philips a Panasonic. Nikde nic...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 15 srp 2019, 12:13 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8408
Bydliště: Praha
Has thanked: 1192 times
Been thanked: 1002 times
Jojo, bylo to tak. Otec měl nějaký Sony přehrávač i s mikrofonem k tomu. Vtipné bylo, že přehrávač byl černý, ale mikrofon šedivý (asi tehdejší móda). Na kabelu od mikrofonu byl zalisovaný v jednom obdélníčku 3,5 a 2,5 jack.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SP210T
PříspěvekNapsal: 15 srp 2019, 19:48 
Offline
Nemluva

Registrován: 21 bře 2019, 23:57
Příspěvky: 3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time
Zdravim,

vratim sa k teme. Existuje schema pripojenia SP210T k didaktik Gama.

Este sem neviem nahrat pdf, ale je to na stranke:
https://z00m.speccy.cz/files/DG-Pripoje ... iferii.pdf

Ja som to takto pripojil k Didaktiku M, aj k D40 a fungovalo to. Mam len velmi jednoduchy program v Basicu, ktory mi riadil magnetofon. Ovlada vsetko, co sa da robit aj tlacitkami. Ak by sa niekomu nechcelo prepisovat, mozem prilozit.

Je tam len tusim dolezita obratena logika, vsetky vystupy musia byt v log.1 a spinaju sa log.0, ktora musi byt pripojena kratky cas (tusim 0.2s)

Prajem pekny den...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz