OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 26.02.2020, 05:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ROM Megamodul pro IQ-151
PříspěvekNapsal: 16.01.2020, 21:52 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 284
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 28 times
Been thanked: 78 times
Ahoj
Nemám funkční (respektive mám nefunkční a nemám čas opravit) IQ-151 a tak nemám kde odzkoušet. Takže pro znalé dotaz na signál IQ-151 sběrnice RAM* (/RAM) kde bych sice logicky očekával že pokud bude aktivní (tj.úroveň L) pak je RAM připojena. Nicméně podle schemat jak připojených modulů tak základní desky mi spíše vychází že signál se sice jmenuje RAM*, nicméně patrně to je to spíš signál BLOCKRAM* tj když je aktivní (tj log L) je RAM na základní desce odpojena...
je to tak a nebo na to blbě koukám? :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM Megamodul pro IQ-151
PříspěvekNapsal: 29.01.2020, 22:59 
Offline
Stydlín

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,
cituji z technické dokumentace:

Na desce počítače je místo pro osazení 64 kB paměti. Standardně se osazuje 32 kB. Řídící obvody umožňují práci s celou kapacitou paměti. V případě, že na stejných adresách jako paměť RAM existuje například paměť EPROM nebo jiný obvod zabírající určitou paměťovou oblast, je možné pomocí signálu RAM* zablokovat činnost paměti na této desce. Signál RAM* musí být generován v obvodech, které blokování paměti vyžadují.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM Megamodul pro IQ-151
PříspěvekNapsal: 30.01.2020, 12:08 
Offline
Stydlín

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
jen pro pořádek rozsahy adres epromek jednotlivých modulů:

8000-BFFF - 16kB OS Amos, stránkované 3 banky
A000-AFFF - 4kB síť Variel pro Basic6/BasicG
B000-BFFF - 4kB doplněk BasicG pro grafické příkazy
C000-C7FF - 2kB Místo pro eprom modulů kresličů/tiskáren (minigraf,XY,...)
C800-DFFF - 8kB Basic6/hlavní část BasicG
nebo
C800-CFFF - 4kB zavaděč sítě Felnet modulu Seri1
E000-E7FF - 2kB modul Disk2 (floppy) - rutiny pro spolupráci s OS Amos
F000-FFFF - 4kB monitor IQ151

na adresách E800-EFFF je blokováno 1/2kB RAM modulama Video32/Video64
pozor:
-> modul Seri1 nesmí být zároveň s Basic6/G
-> pokud je přítomen Amos Assembler nebo 2 moduly Amos Pascal nelze použít síť Variel a ani BasicG z důvodu překryvu adres
-> měl být vyvinut BasicGA - verze pro Amos která si paměť stránkuje a nepoužívá rozsah B000-BFFF ale o této verzi modulu je pouze zmínka v dokumentaci OS AMOS - zatím se u nikoho nenašel

Pokud by se dělal nějaký Megamodul, doporučoval bych aby pokrýval minimálně Amos, Basic6, BasicG, doplněk pro sítě a nejlépe 2x 8255 jednou ve funkci Modulu Staper a 1x volně pro nové periferie na nové adrese (pro PMD32SD, tiskárny), super by byl seriový port (Sestyk/Sestyk9)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM Megamodul pro IQ-151
PříspěvekNapsal: 31.01.2020, 13:53 
Offline
Prvnička

Registrován: 28.07.2018, 07:55
Příspěvky: 22
Has thanked: 9 times
Been thanked: 9 times
... a něco jako Faudraj pro VGA výstup :angel:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ROM Megamodul pro IQ-151
PříspěvekNapsal: 31.01.2020, 19:00 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 284
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 28 times
Been thanked: 78 times
l00k píše:
Ahoj,
cituji z technické dokumentace:

Na desce počítače je místo pro osazení 64 kB paměti. Standardně se osazuje 32 kB. Řídící obvody umožňují práci s celou kapacitou paměti. V případě, že na stejných adresách jako paměť RAM existuje například paměť EPROM nebo jiný obvod zabírající určitou paměťovou oblast, je možné pomocí signálu RAM* zablokovat činnost paměti na této desce. Signál RAM* musí být generován v obvodech, které blokování paměti vyžadují.


No to je hezká citace, nicméně z mého dotazu je snad zřejmé, že tohle je známo. Jen se neví jaka je aktivní úroveň toho signalu....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz