OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 20.04.2021, 02:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 20.02.2016, 21:30 
Offline
Prvnička

Registrován: 12.04.2014, 19:56
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravím,
u mého ONDRY přestal fungovat obraz. Po spuštění ONDRY se ozve pípnutí (mám ViLi ROM), po stisku klávesnice je slyšet také pípání - vypadá to, že počítač jede, ale obraz nikde. Tranzistory jsem přeměřil a jsou OK. Nevíte někdo, kde může být chyba?

Díky

Kamil


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 21.02.2016, 01:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1872
Bydliště: Praha
Has thanked: 292 times
Been thanked: 401 times
Dost pravděpodobně umřel jeden z časovačů 8253 (nebo oba). Ale je to věštění z křišťálové koule. Hodně pomůže diagnostická ROM - vyčerpávající popis je u Martina http://www.8bity.cz/2015/ondra_hwtest-testovaci-program-pro-tesla-ondra/

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 21.02.2016, 17:13 
Offline
Prvnička

Registrován: 12.04.2014, 19:56
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Díky za odkaz. Nechám si od známého vypálit ROM s diagnostickým programem a uvidím co a jak.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 29.03.2016, 17:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1707
Bydliště: Praha
Has thanked: 251 times
Been thanked: 333 times
Taky tu mám jednoho Ondřeje u kterého nešel obraz.
Je to záhada. Vypadá to, že již od výroby byl zapojen drátový spoj z D35A/4 na diodu V5/K, namísto V6/K.
Po přepojení již obraz jde.

Jsou k dispozici eagle data ? Potřeboval bych zkontrolovat nějaký přeškraby a drátové spoje.
Nebo aspoň nějaká lepší fotka spodku desky.
Dík

[EDIT]
Tak po shlédnutí foto na sapi.cz je na této desce nějak moc drátových propojů.
No uvidíme, budu to muset prohlédnout celé :-(

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 30.03.2016, 09:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1707
Bydliště: Praha
Has thanked: 251 times
Been thanked: 333 times
Tak jsem se na to ještě juknul a ty drátové propojky jsou oprava přerušených spojů(kdo by to čekal :-)).
Až na jednu - D6/11 má vést na Vcc, ale tady je spoj přeškrábnutý a vede na D7/11. Což jsou 8MHz hodiny.
Teď jsem na vahách zda to tam nechat a nebo to zapojit jak to má být :shrug:

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 30.03.2016, 10:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1375
Bydliště: Kurim
Has thanked: 594 times
Been thanked: 432 times
Nemas tam osazenou LS374 misto LS373? Tam je pak potreba privest hodiny, aby to latchovalo. Nekdy se to tak v Ondrovi delavalo, zrejme nedostatek soucastek.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 30.03.2016, 10:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1707
Bydliště: Praha
Has thanked: 251 times
Been thanked: 333 times
Martin8bity píše:
Nemas tam osazenou LS374 misto LS373? Tam je pak potreba privest hodiny, aby to latchovalo. Nekdy se to tak v Ondrovi delavalo, zrejme nedostatek soucastek.

:god: máš recht, D5 i D6 jsou LS374

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 15.11.2020, 13:07 
Offline
Prvnička

Registrován: 19.05.2017, 09:52
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Ahojte,

mám tu tiež jedného Onráša, zapne sa, pípne, klávesy reagujú, ale na obrazovke je len biela plocha..,

Obsah Epromiek som skontoloval, sú vporiadku, HW test Epromka funguje, ale na začiatku pri testu obrazu je tiež len biela plocha ..

Skúšal som aj Vili ROM, ale je to to isté ..

Nemáte nápad , na čo by som sa mal zamerať ?

Dakujem ,

Martin


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 15.11.2020, 20:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1767
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 205 times
V Ondrovi je tolik obvodu, ze tezko na neco konkretniho ukazat. Pokud se zda ze to jede a jen neni obraz, tak se to tim sice zuzuje, ale i tak je nutne vzit osciloskop a podivat se kde je co videt. Jestli to ma radkove i snimkove synchro a co je v obrazovych datech, protoze tyto slozky se generuji zvlast, tak ti to ukaze na problem. Podivej se do schematu kde leze ven video. K jeho vzniku toho zas tak moc potreba neni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 15.11.2020, 21:24 
Offline
Prvnička

Registrován: 19.05.2017, 09:52
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Díky za odpoved ..

No jo, osciloskopom som to prebehol, ale niesom z toho úplne múdry.., budem si musieť trocha nastudovať problematiku .. :)

Druhá zvláštnosť je, že pokiaľ spustím HWtest, pri pípaní zápisu do RAM hlási vačšinou chybu, ale nie zakaždým rovnako.., pattern sa niekolkymi restartami opakuje, ale za chvílu už to pípa úplne ináč..

Skúsim pripojiť sériový monitor, aby som videl , čo v tých RAMkach vlastne je ..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 16.11.2020, 15:00 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 530
Has thanked: 11 times
Been thanked: 81 times
deepspace píše:
No jo, osciloskopom som to prebehol, ale niesom z toho úplne múdry.., budem si musieť trocha nastudovať problematiku .. :)

Na začiatok skús HSYNC a VSYNC pred a za 74123 (IO35, piny 10, 2, 4, 12). Ak je to OK, tak čítače sú inicializované správne. Potom skús generovanie dát na 74LS194 (IO 9 pin 12).
M1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 17.11.2020, 19:08 
Offline
Prvnička

Registrován: 19.05.2017, 09:52
Příspěvky: 13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Dakujem za nakopnutie :)

V prílohe, je co som nameral .., HSYNC, VSYN za mna vyzeraju vpohode, s tymi datami na IO9 uz si niesom taky isty ..


Přílohy:
data.jpg
data.jpg [ 298.45 KiB | Zobrazeno 665 krát ]
sync.jpg
sync.jpg [ 363.96 KiB | Zobrazeno 665 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ONDRA nejde obraz
PříspěvekNapsal: 17.11.2020, 19:34 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 530
Has thanked: 11 times
Been thanked: 81 times
deepspace píše:
V prílohe, je co som nameral .., HSYNC, VSYN za mna vyzeraju vpohode

Ešte komentár, čo je na vstupe 1 a 2. Dvojka má chabú amplitúdu.
M1


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz