OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 27.02.2024, 21:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PP06 - 256kB RAM
PříspěvekNapsal: 27.05.2023, 21:18 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2543
Bydliště: Praha
Has thanked: 495 times
Been thanked: 595 times
Taková zajímavost, dostala se ke mně RAM karta osazená jen 256 kB. Doteď jsem měl za to, že u PP06 bylo 640 kB standard, ale zdá se že ne.
Příloha:
IMG_20230527_023813.jpg
IMG_20230527_023813.jpg [ 154.88 KiB | Zobrazeno 3779 krát ]

Letmým průzkumem se karta nijak neliší od normální, jen v bankách 0 a 1 je 64 kB místo 256 kB.
Příloha:
pp06_256k.jpg
pp06_256k.jpg [ 113.14 KiB | Zobrazeno 3779 krát ]

Příloha:
pp06_640k.jpg
pp06_640k.jpg [ 114.37 KiB | Zobrazeno 3779 krát ]

Viděl bych to tedy tak, že prostě 256k paměti od zlých kapitalistů zrovna nebyly a tak se osazovalo co bylo.
S 256 kB RAM je to nic moc, ale s DOSem 2.0 se s tím dá i něco dělat...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PP06 - 256kB RAM
PříspěvekNapsal: 27.05.2023, 21:54 
Online
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3699
Has thanked: 265 times
Been thanked: 445 times
Jak říkáš :-). Ono 640 kilo nebylo v první půlce 80. let zdaleka tak běžných, zažil jsem i "kapitalistickou" 286 co měla jen 512 kB RAM a prostě to muselo stačit protože $$$. Tehdejší jednoduché OS a jednoúčelové programy si s tím taky vystačily, pořád bylo k dispozici víc přímo adresované RAM než u jakéhokoliv 8bitu. V SSSR navíc pro zajímavost v té době používali právě překabátěnou verzi DOSu 2.0 do sovětské mluvy a vzhledu á la CP/M v rámci SMEPu, takže pro nějaké základní HW/SW požadavky by i těch 256 kilo stačilo. Když se na tom psaly texty nebo frčel nějaký assemblerový program. Vezměme si co se dá vykouzlit z pár desítek kB RAM u 8bitů...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PP06 - 256kB RAM
PříspěvekNapsal: 28.05.2023, 04:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2543
Bydliště: Praha
Has thanked: 495 times
Been thanked: 595 times
Při zkoumání dostupných zdrojů se dá najít jedna věc.
Litildivil má na stránkách návod, kde se v popisu píše že:
Příloha:
pp06_navod.jpg
pp06_navod.jpg [ 31.47 KiB | Zobrazeno 3719 krát ]

Ale to se týká modulu SM 3177 který vypadá trochu jinak:
Příloha:
sm3177.jpg
sm3177.jpg [ 73.39 KiB | Zobrazeno 3719 krát ]

Ty dvě karty nahoře jsou označené SM 3152, takže čert ví co se vlastně dělalo a kdy. Možná nějaké první kousky opravdu mohly mít jen 256 kB...
Možná Joey78 by věděl...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PP06 - 256kB RAM
PříspěvekNapsal: 28.05.2023, 08:40 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 935
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 35 times
Been thanked: 458 times
Tak tu SM3177 mám doma. BTW: jsou k PP06 nějaká schémata nebo osazovací plány? Nebo to čeká na překresleni...

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PP06 - 256kB RAM
PříspěvekNapsal: 28.05.2023, 09:19 
Online
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3699
Has thanked: 265 times
Been thanked: 445 times
Hm tak po prostudování návodunejdou jdou použít ty karty 2 naráz. Pak bys už měl použitelnějších 512 kB takříkajíc z domácích zdrojů. Píše se tam na jiném místě že se standardně osazuje do 640 kB, ne že všechny měly 640... Dokonce v seznamu chyb je u chyby floppy řadiče 256KB OK čili ta sestava měla jen čtvrt mega. Sestava se taky dala používat jen s vestavěným BASICem jako takový "velký 8bit" a tam 256 kB nevadilo, OS tu není životně nutné mít.

A 256k DRAM byly vzácné, DDR třeba splašila know how na jejich výrobu od Toshiby až v roce 1985 kdy svět už frčel na 1Mx1 a pomalu se schylovalo na 4Mx1 jen o pár let později. Tehdy se PP-06 vyráběly tak asi nebylo tak snadné ty DRAM sehnat, jediný z RVHP je dělal rusák a vrcholila studená válka takže je radši montoval do raket než je posílat guberniím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PP06 - 256kB RAM
PříspěvekNapsal: 28.05.2023, 09:54 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2543
Bydliště: Praha
Has thanked: 495 times
Been thanked: 595 times
S vestavěným Basicem se PP06 použít moc nedá, bo se z Basicu nedá ukládat. Basic je obšlehnutý microsoftí kazetový basic a tedy umí pracovat jen s kazeťákem. Ten ale není u PP06 kam připojit takže smůla. Definitevně jediné PC, kde jde z basicu ukládat a nahrávat je originální původní IBM 5150. U klonů se s tím už nikdo nezabýval, protože nebylo proč, když tam byl DOS a disketovka. Otázka je proč tam tedy nechávali ten basic :roll:

A jenom pro zajímavost, asi jediný existující software pro PC na kazetě je tohle:
https://winworldpc.com/product/ibm-pc-diagnostics/102-cassette
Opravdu se to neujalo ani na u prvních 5150, které měly na desce jen 64kB. Všichni si to rozšířili a pořídili disketovku. Druhá revize 5150 už má alespoň těch 256 kB

Joa pardon, samozřejmě se omlouvám na Slovensko, zapomněl jsem že můžeme nabootovat z gramodesky :twisted:
http://boginjr.com/it/sw/dev/vinyl-boot/

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PP06 - 256kB RAM
PříspěvekNapsal: 15.06.2023, 13:16 
Offline
Radil

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 285
Bydliště: Košice
Has thanked: 30 times
Been thanked: 115 times
Nejako som prehliadol toto vlákno, tak teda niečo k tomu. Obe verzie RAM/Serial mali možnosť voľby kapacity pamäte, u SM3152 pomocou DIP prepínačov, SM3177 zase prepojkami. Ale u oboch sa dali navoliť banky 0,1,2,3 po 64k, alebo 0,1 po 256k + 2,3 po 64k, alebo aj naopak, 0,1 po 64k + 2,3 po 256k. Ako adresný dekodér je použitá PROMka 74S571 a je obdobou tej menšej, použitej v IBM 5160. Schéma pre zriedkavú SM3152 je dostupná, ale pre bežnú SM3177 nie je. Markantný rozdiel je len v riešení Delay Time pre RAS a CAS, preto som si prekreslil len túto časť. V SM3152 je to riešené cez D-KO 7474 a plošnou cievkou, zatial čo v SM3177 je to iba zapojením invertorov 7404 hromadne za sebou.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz