OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 30.10.2020, 21:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 04.04.2019, 20:38 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2108
Has thanked: 109 times
Been thanked: 399 times
A co teprve taková rektifikace :angel:

Před pár dny jsem v elektrošrotu vyhrabal zbytky 686ky, když bude funkční, tak bych na ní chtěl zkusit rozjet FreeDOS a aktuální Minix, abych viděl rozdíl proti tomu před lety, se kterým jsem experimentoval ještě před Linuxem. Ale jak to tady čtu, tak mě ta instalace trochu děsí. Takové strasti na kratičkém výletě mimo unixový svět...

Ještě mě napadlo že tu mám originálky MS-DOSu 5 na 720 kB disketách, docela by mě zajímalo jestli jsou ještě funkční a jak si tahle verze poradí s 1.6 GB diskem.

_________________
V první polovině letošního roku ve Švédsku zemřelo nejvíce lidí od hladomoru v 19. století.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 04.04.2019, 21:14 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9161
Bydliště: Praha
Has thanked: 1351 times
Been thanked: 1081 times
Pozor - jsem trochu trotl. Tedy spíš VC z této stránky http://www.osdos.net/download2.htm. Odmítá totiž spouštět BATky. Nevěda toho, spustil jsem opětovnou instalaci z diskety. Čili změna - nabootovat z diskety, vysrat se na VC (který jsem tam dal jen proto, abych snadno přesunul obsah USB Lite na oddíl E: z Cečka) a spustit z "DOSu" rovnou setup.bat. A instalace proběhne bez disketového mrskačství. Chjo, kdybych to odhalil hned, ušetřil bych si dvě hodiny.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 04.04.2019, 21:39 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2108
Has thanked: 109 times
Been thanked: 399 times
S Volkovem jsem měl problémy i v DOSBoxu, ale nevzpomínám si že by totéž dělal pod originálním DOSem. Asi s tím zkusím trochu zaexperimentovat, až bude čas. Zatím jsem to neřešil, odjakživa jsem používal NC.

_________________
V první polovině letošního roku ve Švédsku zemřelo nejvíce lidí od hladomoru v 19. století.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 05.04.2019, 00:17 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9161
Bydliště: Praha
Has thanked: 1351 times
Been thanked: 1081 times
Tak musím uznat, že FreeDOS je něco na úrovni ReactOSu. Víc problémů, než užitku. Prdim na to a vracím se k pirátěnému MS-DOSu.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 05.04.2019, 07:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 705
Has thanked: 13 times
Been thanked: 27 times
Osobne me velice mrzi ze se uz nevydava emulator MAME pro DOS. Byl a je to asi jediny system co umoznoval na PC rezim RING0 s maximalizaci optimalizace behu emulatoru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 05.04.2019, 09:41 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2153
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 321 times
Been thanked: 349 times
Na jednu stranu se mi freedos líbí - podpora FAT32, NTFS, LFN a podobně. Na druhou stranu naprosto nechápu, proč nedělají nějakou FDD distribuci pro oldcompy, jen s čistou instalací dosu. Na CD toho je mraky, ale nejčastěji bych freedos použil jen čistě jako náhradu MSDOSu...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 05.04.2019, 10:46 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2805
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 289 times
Been thanked: 528 times
Starej_Mraf píše:
naprosto nechápu, proč nedělají nějakou FDD distribuci pro oldcompy, jen s čistou instalací dosu.
Mozno ani vo sne netusia, ze su to nejake oldcompy a ludia ktori by to este vyuzili...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 05.04.2019, 10:49 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2805
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 289 times
Been thanked: 528 times
misticjoe píše:
BIOS správně detekuje moji 1GB CFku, ale MS-DOS i FreeDOS maximálně viděli 0,5GB.
Detekovat (t.j. vypisat nejake info a nastavit zakladnu geometriu) to moze, ale sluzby biosu pre citanie/zapis sektora proste pocitaju s mediom o maximalnej velkosti iba 512MB. Tiez som kedysi riesil tento problem ked som si kupil 850MB HDD. Samotny DOS s tym nema nic, lebo ten pre pristup na disk iba vola sluzy do biosu. Treba zmenit bios, alebo nainstalovat nejake rozsirenie, napr. mne sa osvedcil EZBIOS. Skusal som kedysi aj OntrackManager, ale ten tusim posuva obsah disku, takze ten by som moc nedoporucoval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 05.04.2019, 11:19 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2153
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 321 times
Been thanked: 349 times
misticjoe píše:
Tomu předcházelo tedy lehké rozčarování, že BIOS správně detekuje moji 1GB CFku, ale MS-DOS i FreeDOS maximálně viděli 0,5GB. Asi nějakej renonc na řadiči nebo co...

To je na Globalystu?
Umí ten BIOS LBA?

Totiž na Globalystu s Award biosem mi taky detekoval správně CFku, ale fdisk ukazoval jen těch 500MB. Stačilo při detekci zvolit variantu s LBA a už to jelo ok.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 06.04.2019, 16:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9161
Bydliště: Praha
Has thanked: 1351 times
Been thanked: 1081 times
Je to na té 386DX. Já mám zkušenost, ža když už BIOS má autodetekci a načte disk správně, pak se dá v klídku pracovat s diskem i pod DOSem. Když detekuje kraviny, tak ten disk prostě neumí. Ale to se tu bavím o deskách s integrovaným řadičem. Proto mě napadlo, že problém bude v externím řadiči, kterému BIOS sice pošle správné hodnoty, ale ten to neumí zpracovat.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 06.04.2019, 16:49 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3743
Has thanked: 173 times
Been thanked: 287 times
Hmm, ne. Uz jsem videl treba situaci (na te 386DX, jestli to je ta ode me), kdy BIOS detekuje disk spravne, fdisk dokonce vytvori spravne dve dvougigove partition, ale pak zhavaruji Win95 tak, ze uz to ani nenabootuje.

Zkus nejake ty diskove bazmeky, co se nacpou do MBR a prebiraji diskove sluzby... jak se to ksakru jmenovalo... mam to na jazyku...

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 06.04.2019, 17:12 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 927
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 270 times
Been thanked: 249 times
Kubik píše:
...Zkus nejake ty diskove bazmeky, co se nacpou do MBR a prebiraji diskove sluzby... jak se to ksakru jmenovalo... mam to na jazyku...
Ontrack Disk Manager (Seagate Disk Manager)

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 06.04.2019, 23:35 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2153
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 321 times
Been thanked: 349 times
EZ Drive, ten je do MBR.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 15.04.2019, 19:38 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2108
Has thanked: 109 times
Been thanked: 399 times
Tak jsem dneska asi vlezl kam jsem neměl, a našel jsem tohle, s datem 30.1.2019:
http://www.ibiblio.org/pub/micro/pc-stuff/freedos/files/distributions/1.3/previews/1.3-rc1/

_________________
V první polovině letošního roku ve Švédsku zemřelo nejvíce lidí od hladomoru v 19. století.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FREEDOS
PříspěvekNapsal: 11.10.2019, 02:39 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 72
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
Delsi dobu sem to nesledoval, ale kdyz sem mrknul do boot image, tak je tam porad FD kernel z roku 2016, a FreeCom z 2006, takze aktualizace se tyka asi jen par utilit. FD na nekterych PC beham, ale na hlavnim PC mam jako primarni referencni MS-DOS 6.22 a 7.1, kde proste funguje vsechno jak ma.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz