OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 17 pro 2018, 04:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 119 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018, 08:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 889
Has thanked: 143 times
Been thanked: 154 times
css píše:
TR-DOS tam mám 5.05CZ Velesoftem opravená verze.
Aha, tak zrovna verze 5.05 není implementovaná. Ale můžu ti jí tam dnes dodělat (práce na pět, deset minut) a zítra ráno nasdílet. Trelixův TR-DOS 5.04T se totiž neměl rád s jinými TR-DOSy (nerozpoznal jejich diskety), takže je dost možné, že totéž by se dělo tobě. Jestli počkáš do zítřka, tak ti pošlu verzi :-) (Issue #10)

computerasylum píše:
Umí program číst a zapisovat formáty Hewlett Packard pro 8" diskety a pro 3.5" diskety?
Pokud jsou ve formátu DSK tak ano. Pokud máš nějakou formu raw image (nestrukturovaná surová data sektorů, většinou s příponami *.IMA, *.RAW apod.), tak bohužel ne. K dumpu raw image je potřeba znát strukturu disku, což může říct pouze DOS, který image rozpozná jako vlastní. Bohužel žádný HP DOS zatím není naimplementovaný :-(

Nicméně to vypadá jako dobrá nová fíčura - uživatelem definovaná geometrie raw image v případě, že image není rozpoznán žádným DOSem (u rozpoznaného image bude mít prioritu informace od DOSu). Zkusím to spáchat během víkendu a stejně jako Css ti pošlu verzi. Přidám tě pak do kreditů :-) (Issue #11)

Edit: Odkazy na issues na GitHubu.

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018, 09:14 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 266
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 145 times
tomascz: OK to bude super, když tam 5.05 doděláš. Ale protože se k testování dostanu dnes a zítra zrovna na potvoru ne :D , zkusím to i se zatím podporovanou verzí 5.03. A nebo si můžu v Betě vyměnit EPROMku za verzi 5.03 ;) 5.04T je podle mě (možná se mýlím) rusákama sprasená verze s bůhvíjakými chybami :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018, 09:55 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 889
Has thanked: 143 times
Been thanked: 154 times
Sakra, tak to je smůla :-)

No, pokud by to zlobilo, tak doporučuju v záložce Boot sector upravit délku jmenovky z výchozích devíti znaků pro TR-DOS 5.03 na deset pro TR-DOS 5.05, a teprve takto modifikovaný image dumpnout na disketu. Zde snapshot ze soukromé diskuze s Trelixem:

Obrázek

Snad to nějak pomůže :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018, 10:11 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 161
Bydliště: Praha
Has thanked: 354 times
Been thanked: 24 times
css píše:
[.... 5.04T je podle mě (možná se mýlím) rusákama sprasená verze s bůhvíjakými chybami :D

TR-DOS 5.04T
Base version: 5.03, added high speed & TURBO format (interleave 1:1)

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI; NewBetaDisk-css ////


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018, 10:25 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 889
Has thanked: 143 times
Been thanked: 154 times
Cygnus v jiném vláknu napsal, že "Nikdy se mi nestalo, že by 5.05cz nenačetla diskety formátované 5.03, nebo naopak. Jediné, co se může stát, je to, že se u 5.05cz zobrazí dva nesmyslné znaky při výpistu CAT/LIST.". Takže asi by nemusel být problém.

Nicméně Trelix ho měl, tak pro jistotu jsem přidal separátně verzi 5.04 a teď pro jistotu přidám i verzi 5.05.

Tak :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018, 10:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 266
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 145 times
Trelix píše:
Právě proto jsem se tě ptal na možnost zakomponování přepínání TRDOS-ROMek ;-) Poté bude další/lepší možnost testování RIDE.


Ve finální verzi už s tím je počítáno ;)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018, 19:03 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 266
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 145 times
tomascz: Tak jsem před chvílí testoval převod TRD a SCL souborů v RIDE na fyzickou disketu a následné použití na reálném Beta Disku s TR-DOSem 5.05CZ. Stáhl jsem si z ruského webu https://vtrd.in/ nějaké dvě gamesky v SCL a jeden commander (mimochodem docela dobrý) v TRD. Všechny 3 softy se mi povedlo bez potíží nahrát na disk, a bez potíží přečíst a spustit Beta Diskem. Takže tohle OK :like: , ale mám jiné výhrady - to ukládání na diskety je ukrutně, ale ukrutně pomalé :suicide: Prosím, prosím, nešlo by s tím něco udělat? Disketa se nejprve formátuje cca 15 minut, a dalších asi 15 minut probíhá ukládání dat, je to hrozný vopruz. A to jsem v posledním okně před spuštěním operace odfajfkl všechny verifikace, s nimi to jede ještě pomaleji. Také by bylo dobré, kdyby to počáteční formátování bylo volitelné, je zbytečné ho dělat, pokud mám v mechanice strčenou disketu předem sformátovanou Beta Diskem, kde to formátování trvá cca 1/3 doby. Moooooc prosím, zkuste to nějak urychlit, pro 1,2 programy se to nechá skousnout, ale když mám v plánu převádět desítky programů, je to neúnosné :?

Ale jinak program super! :like:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 srp 2018, 08:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 889
Has thanked: 143 times
Been thanked: 154 times
15+15 minut??! Tak to je nějaký podeřelý, mělo by to být komplet hotovo za 2-3 minuty tak jako u ostatních softů podobného účelu!
Kouknu na to o víkendu, možná se tam zanesl nějaký šotek (protože u starších verzí to bylo ok).
Sorry za potíže :-(

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 srp 2018, 08:45 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 266
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 145 times
tomascz: Ano, trvá to ukrutně dlouho. Za 2 hodiny jsem stihl uložit na disketu a následně otestnout na Betě jen 3 programy. Říkal jsem si, že to asi nebude normální. Jinak řadič FDD mám klasicky integrovaný na desce PC, jde o desku od Intelu, i čipset a vše ostatní Intel, stáří asi 10 let, takže předpokládám, že tady chyba nebude. Jinak fakt nevím :( Jinak by to bylo super.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 srp 2018, 08:57 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 889
Has thanked: 143 times
Been thanked: 154 times
To bude problém na mé straně a o víkendu to budu řešit jako první věc.
Stay tuned! :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 srp 2018, 09:15 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 266
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 145 times
tomascz: Skvělé budu držet palce, ať tu chybu objevíš :S

Ještě otázka - nešlo by to úvodní formátování udělat na dotaz? Je to opravdu nezbytné před každým zápisem? Když mám disketu sformátovanou Betou, a nebo i RIDEm (opakovaně přenáším data z PC do ZX), je podle mě zbytečné pokaždé formátovat, ne? ;)

Díky moc.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 srp 2018, 09:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 889
Has thanked: 143 times
Been thanked: 154 times
css píše:
Ještě otázka - nešlo by to úvodní formátování udělat na dotaz? Je to opravdu nezbytné před každým zápisem? Když mám disketu sformátovanou Betou, a nebo i RIDEm (opakovaně přenáším data z PC do ZX), je podle mě zbytečné pokaždé formátovat, ne? ;)
To je velmi dobrý nápad! Vidíš, to mě nenapadlo :-) (Issue 12)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2018, 10:06 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 889
Has thanked: 143 times
Been thanked: 154 times
Tak, ostrá verze 1.4.4 (GitHub) je venku a s ní taky:

- přidána možnost zobrazit spectrácký soubor jako program v BASICu (zkratkou Ctrl+K); možno zobrazit netisknutelné znaky (např. "injectnutý" stroják); dále možno zobrazit pětibajtovou binární formu čísel uvedenou bajtem 0x14 (motivace: dokument odkazovaný SCJoem a triky zmiňované Busym); happy cracking :-)
- přidány a upraveny popisky jednotlivých položek menu
- přidána možnost editovat položku Creator u DSK image (dřívě prázdný řetězec, nyní defaultně "RIDE <verze>")
- přidáno zohledňování klávesy CapsLock při editaci jména spectráckého souboru (kurzor "C" doposud chyběl)
- přidána možnost vytvořit záznam George K's File Manager-u v boot sektoru (plus možnost importovat binárku GKFM z on-line zdroje)
- opravena editovatelnost PropertyGridu když image ve stavu "write-protected" (zavlečeno při přechodu na "PropertyGrid 2018")
- upraveno načítání SCL imagů - nyní načteny prvním TR-DOSem v rozpoznávací sekvenci (předpokládáno, že s tímto TR-DOSem chce uživatel primárně pracovat)
- přidán TR-DOS 5.05, mající 10 znaků ve jmenovce
- přidána volitenost priority vlákna při dumpu nebo patchi image/disku (check-box "Real-time thread priority" v oněch dvou dialozích)
- přidán "Úvodní blábol" na GitHubu (proximácký termín "úvodní blábol" se mnou jde od rané puberty) :-)
- odstraněn copyright :-)

ale hlavně

- opraven přístup k sektorům se stejnými ID na (a pouze na) floppce - např. cylindr 5 na straně A hry The Untouchables

Oprava detekce duplicitních ID má za následek rychlostní nárůst práce s floppy mechanikou cca o 35%! :-) (Aneb co dokáže zapomenuté "plusplus"...) S Css jsme před jeho odjezdem na dovolenou nestačili vyřešit proč dump v jeho případě trvá 30 (po opravě duplicitních ID už "jen" 20) minut. Bude tedy vyřešeno v následující verzi 1.4.5 společně s dalšími nápady na urychlení práce s flopkou, a nápadem CA na dump raw image s neznámým DOSem na disketu (např. HP DOSem, který nyní není podporován).

Ještě co se "copy-protection schémat" zabudovaných přímo v Basicu týče - to jsou nádherná kouzla, která by mě nikdy nenapadla. Ok, dovedl jsem skrýt text (bílý text na bílém pozadí), ale to je tak všechno. Věc, jako že "něco jiného se ukáže při listingu a něco jiného se provede při běhu" by mi nikdy nenapadla! Například taková hra Piškworks a její listing:

Obrázek

Pokud skryju obarvení, uvidím:

Obrázek

Reset?! Kdeže! Pokud zobrazím kam se skutečně skočí, uvidím, že to je kamsi do strojáku "embeddnutého" za Basicem:

Obrázek

Jak ten stroják vypadá - to zatím nevím. Protože mě to ale navnadilo, zvažuju přidání dalšího režimu zobrazování spectráckých souborů, a to "jako Z80 assemler" (Show as Z80 assembler). Listing assembleru by se (volitelně) zobrazil také za výpisem Basicu

Předně ale dokončím práci (a urychlování práce) s floppy mechanikou, aby Css nemusel čekat půl hodiny na dump jednoho image TR-DOSu. Snad na to přijdem. U mě a u nás v kanclu je dump 80-ti cylindrového image TR-DOSu hotov za cca 4 minuty. SamDiskem to je momentálně asi o minutu rychlejší. Nicméně Css-ho a mým nápadem na zrychlení by RIDE mohlo stejně rychlé, ne-li dokonce cca o minutu rychlejší než SamDisk. To jen tak na okraj motivace do verze 1.4.5 :-)

Pro mé (ne)klidné spaní - trvá někomu dump image na disketu podobně dlouho jako Css-mu (silně nad 4 minuty), nebo je Css výjimka?

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2018, 11:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7602
Bydliště: Praha
Has thanked: 961 times
Been thanked: 892 times
Pozor s těmi ochranami v BASICu. To je velice vděčné téma, které je radno načínat jen v souvisejícím tématu. Aby to nedopadlo jako tady: viewtopic.php?f=112&t=5915&hilit=%C5%99%C3%A1dek+0
Vlastně... Máme tu na to téma? V rychlosti jsem žádné nenašel. Asi možná i proto, že je mi trochu šoufl od žaludku.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2018, 14:05 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 889
Has thanked: 143 times
Been thanked: 154 times
misticjoe píše:
Máme tu na to téma? V rychlosti jsem žádné nenašel. Asi možná i proto, že je mi trochu šoufl od žaludku.
To bude změnou počasí, já zas blbě spím když se mění tlaky... :-)

Inu, já tu primárně ani nechci diskuzi o ochranách v Basicu (nebo ochranách obecně). Pokud někdo uvede, že je to zajímavé, že mu moje appka třeba po dvaceti nebo po třiceti letech umožnila vidět i ty části, které dříve díky ochranám nemohl vidět, tak mě potěší, pokud dotyčného to potěší :-) Takže kromě toho, že jsem chtěl prezentovat schopnosti RIDE to žádný hlubší význam nemělo :-)

Btw, ochrany v Basicu, Busyho "Busy Protection System" mi pořádně motá hlavu - sám nevím, co jsem vlastně zobrazil. Například Basic disketové verze Pedra na Ostrově pirátů začíná bajtem 0x14 následovaných pěti bajty, které se díky 0x14 v interpretu Basicu ignorují (aspoň myslím), a teprve pak následuje nějaký příkaz. Jestli je to tak správně budu muset s Busym probrat až na to přijde čas :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 119 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz