OldComp.cz
http://www.oldcomp.cz/

Windows XP
http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=54&t=6462
Stránka 77

Autor:  misticjoe [ 16.10.2019, 00:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

Pozor, starší Mozilla tohle nedělala. To přišlo až s verzí, která se snaží každé okno otevřít na vlastním jádřinci procáku. Nevim, kterej jedinec s IQ 60 to vymyslel, protože je to ještě votuněný tím, že co jádřinec, to vlastní oblast v paměti. Prostě totál srágal. Takže se pak stane, že na 4jádru otevřete 4 okna a CPU neví, co dřív a i s 4GB paměti swapujete jak na PII s 128MB.
https://www.google.com/search?client=fi ... lti+thread

Autor:  RayeR [ 16.10.2019, 14:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

Jo, limitace RAM je obcas problem no, na oblibenem chipsetu intel 440BX to bylo 1GB RAM, ale vetsina vyrobcu desek osazovala jen 3 DIMMy, u ZX pak 512MB. Stejne tak vetsina notaku mela jen 2 SO-DIMM sloty. Pred casem sem sehnal za babku tenhle maly notacek http://rayer.g6.cz/hardware/evon400c.htm, tak sem ho trochu vyboostoval. To SSDcko opravdu hodne pomohlo, i kdyz zdaleka nevytezi sve limity. XP na tom docela litaj. Jako browser tam mam starsi Mozilla Seamonkey 1.x, pameti nebere tolik, ale nektere weby uz vykresluje blbe, no....

Autor:  tommik [ 19.10.2019, 19:27 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

Ještě k tomu mazání ala SSD: Všiml jsem, že když nechám ze zvukového souboru odstranit obrázek alba a pak ten samý tam znovu zapsat, tak SSD tuto operaci provede v podstatě okamžitě. A mění se datum a čas změny souboru. Mám tušení, i když možná špatné, že SSD opravdu nějak inteligentně s těmi zapsanými daty pracuje, a pokud zjistí že tam chci zapsat "to samé" co už tam bylo, tak to má asi někde odložené a jen na tu původní kopii odkáže a natvrdo to znova nezapisuje... anebo že by to dělaly Windows 10? Jen moje teorie... (Samsung QVO mimochodem)

Autor:  PotPalo [ 19.10.2019, 20:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

Disk má nejakú cache na zápis, a pokiaľ chceš znova zapísať niečo zapísané, porovná to zrejme s tým v cache a pokiaľ je to rovnaké, tak to znova nezapisuje.

Autor:  tommik [ 19.10.2019, 20:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

Jo určitě tam je cache, ale nevím jak velká. Je to QVO s těmi novými 4-bitovými flash buňkami a velmi malou část by měl používat jako SLC aby zápis byl jakože rychlý - to se ale podle mě netýká mého případu. Nicméně je to "boot drive" takže žádné velké terno se zápisem se tam nekoná. Padá to na hubu po pár sekundách, zřejmě je cache furt nakrmená ze systému. A právě ale třebas celé album o velikosti 500 MB je "zapsáno" ihned, což mě právě udivilo... Evidentně se nic fyzicky opětovně nezapisuje.

Autor:  misticjoe [ 19.10.2019, 22:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

tommik píše:
Ještě k tomu mazání ala SSD: Všiml jsem, že když nechám ze zvukového souboru odstranit obrázek alba a pak ten samý tam znovu zapsat, tak SSD tuto operaci provede v podstatě okamžitě. A mění se datum a čas změny souboru. Mám tušení, i když možná špatné, že SSD opravdu nějak inteligentně s těmi zapsanými daty pracuje, a pokud zjistí že tam chci zapsat "to samé" co už tam bylo, tak to má asi někde odložené a jen na tu původní kopii odkáže a natvrdo to znova nezapisuje... anebo že by to dělaly Windows 10? Jen moje teorie... (Samsung QVO mimochodem)

Tohle není problém SSD, ale Windows. Jejich cache je poněkud dementní. Protože dělám s grafikou, tak jsem už několikrát zažil, že při drobné změně souboru, kterému ale nechám stejné jméno, si můžu být jistý, že nějaký program změnu nezaznamená - ne snad proto, že by program byl jedinec s IQ 60, ale prostě proto, že spoléhá na data, který mu Winy nacpou.

Autor:  tommik [ 19.10.2019, 23:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

Jak nezaznamena? Ja mam 2 oddelene operace v davkovem souboru (prikazovy radek). Prvni odstranuje vlozene obaly ze zvukovych souboru, druha vklada obal do souboru. Vse probiha jak ma. Akorat v pripade nulove zmeny je cas zapisu "nulovy", ale soubory jsou "aktualizovane".

Autor:  iwosh [ 21.10.2019, 15:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

Ad XP+SSD:
Mám ntb Lenovo X220 + SSD Kingston UV500 mSATA. Keď z neho kopírujem 1GB súbor do RAM-disku tak je rýchlosť čítania cca 120MB/s. V teste AIDA64 (na XP) je rýchlosť čítania vyše 250 MB/s (Linear/Buffered/Random, 4MB Block Size). Ako možno XP vytuniť aby čítalo rýchlejšie?

Edit: Busy, Mam AHCI rezim

Přílohy:
2019-10-21_154840.png
2019-10-21_154840.png [ 1.35 KiB | Zobrazeno 2061 krát ]

Autor:  Busy [ 21.10.2019, 15:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

iwosh píše:
Ako možno XP vytuniť aby čítalo rýchlejšie?
Napadlo ma ci to nebude konfiguraciou portov na pripojenie HDD. Normalne standartne XP podporuje iba IDE (PATA) a SATA porty su prepnute do kompatibilneho (a tym padom pravdepodobne aj pomalsieho) rezimu. Ak sa prepnu do nativneho (tusim AHCI) a nainstaluju prislusne drivery do XP, tak by mohli bezat rychlejsie.

Autor:  tommik [ 26.10.2019, 14:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

Jeste jsem se zamyslel nad tim mazanim souboru v SSD. Asi to bude nejak tak, ze kdyz ten SSD nevi o tom ze FS neco oznacil jako smazane, tak se to zkratka bude povazovat za validni dokud tam prislusny FS neprovede natvrdo novy zapis... Pak se ty bloky konecne "odstrani".

Autor:  RayeR [ 09.11.2019, 18:28 ]
Předmět příspěvku:  Re: Windows XP

Samotny IDE compatible rezim neni problem, dosahoval sem v XP na SSD 400MB/s cteni (na SATA3 portu, deska naky Gigabyte 8x chipset), po prepnuti do AHCI se to zvysilo jen nepatrne.

Ano, SSD ta data smazana OSem nemuze brat jako smazana, pokud mu to sam nerekne, takze tamta data jsou porad a teprv, kdyz se tam ulozi nova data, tak je prepise, coz znamena napred smazat a to trva dele nez zapis uz do smazaneho bloku, proto se rychlost zpomali a proto je prave ten TRIM dulezity, aby byl pripraveny dostatek smazanych bloku pro nove zapisy...

Stránka 77 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/