OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 18.01.2022, 02:24

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 30.11.2021, 11:19 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 30.11.2021, 07:40
Příspěvky: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
ono baviť sa o výkone počítačov z tej doby no neviem, aj najlepšia 486 s PCI je z hľadiska výkonu dnes už slimák....Ja si s tou 386 docela užívam. Doplnil som tam CD romku a zvukovú kartu, ktorú som tam nikdy predtým nemal a je to paráda. Staré hry ktoré som si zahrať chcel na tom idú pekne (wolfenstein, lost vikings, lotus3, wing commander ap. ) a so zvukom je to teraz zážitok. Ak chcem zahrať niečo novšie pustím si to cez dosbox. Za všetkým je samozrejme nostalgia. Doteraz sa mi však nepodarilo určiť typ dosky, celkovo o tomto PC neviem nájsť skoro nič.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 30.11.2021, 12:18 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
Mnohem zajímavější je výměna CPU za 486SLC/SXLC, tam je rozdíl ve výkonu jasně patrný a člověk zažije spoustu zábavy při pájení :-).
phpBB [video]

https://m.youtube.com/watch?v=bJbIDYMIc8A


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 30.11.2021, 12:36 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 332
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 33 times
486SLC tak rovnou s VLB a cache
Příloha:
sx_vlb_s.jpg
sx_vlb_s.jpg [ 230.29 KiB | Zobrazeno 379 krát ]

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 30.11.2021, 14:31 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
To je dobrá divočina naroubovat 32bit sběrnici na 16bit paměťový subsystém :-). Takové kombo muselo mít hodně kreativní výkon, asi jako čtyřkanálový ATA 133 RAID na 33 MHz PCI :-D.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 30.11.2021, 14:57 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 332
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 33 times
Pokud by to bylo promyšlený, mohlo by to mít 32bit přístup DMA z VLB přes čipovou sadu do RAM a 16 bit by byl jen CPU :)

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 30.11.2021, 15:12 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 332
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 33 times
Ale 133 ATA na PCI je v pohodě. Protože PCI je 32 bit takže 4*33MHz=132 a vtom to je ta obchodní politika značení ATA133. UDMA7 má 133MB/sec.
(u serverových 64bit PCI to jde až do 533MB/sec)

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 30.11.2021, 16:33 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
Skoro by se chtělo říct proč nemít desku s cpu rovnou 32bitovou, co :P . Trochu mi to připomíná doby kdy se objevila 150 MB/s SATA a výrobci desek ji zavěšovali na PCI :-D. 33MHz PCI stačí pro ATA 133 zařízení, ale jen pro jedno. I dvě a čtyři zcela spolehlivě nebudou mít dost široké pásmo pro plný výkon, na to musí být 66MHz 64bit PCI s 533MB/s. Jednu dobu byly tyhle externí levné RAID ATA řadiče celkem populární, ve starších počítačích s ATA33/66 udělaly s lepším diskem hezký výkonový rozdíl. Sám jich pár mám ale na ten RAID to moc nebylo :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 01.12.2021, 01:02 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 295
Has thanked: 0 time
Been thanked: 37 times
Czech Human píše:
Mnohem zajímavější je výměna CPU za 486SLC/SXLC, tam je rozdíl ve výkonu jasně patrný a člověk zažije spoustu zábavy při pájení :-).


Jo, takle sem si tehda hral s tou vymenou inteliho 386SX za IBMko a taky si to ani neskrtlo. Tak vidim, ze odpalenej CPU zas neni tak neobvyklej...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 01.12.2021, 08:37 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
To asi ano, mám taky desku s naletovanou 386dx a socketem, do kterého když dám 486dlc tak deska nejen že nejede ale ta 386 se začne velice intenzivně zahřívat jako od zkratu. Takže 100% kompatibilita tu evidentně nepanuje. I ten panáček si pak ještě hrál s nějakými nastavovacími rezistory na desce než se vůbec dostal na úvodní obrazovku po zapnutí. Mě taky pomohlo jen sletovat dva piny na té 386 aby byla ve stavu vysoké impedance a pak chipset tu 486dlc použije. Ovšem stabilně mi to stejně neběhalo :-/.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 01.12.2021, 09:58 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 332
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 33 times
Sehnat 486SLC/SXLC pro napájení 5V je problém, k mání jsou jen 3,3V

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386SX s cache?
PříspěvekNapsal: 01.12.2021, 14:51 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 295
Has thanked: 0 time
Been thanked: 37 times
Sou aspon 5V tolerant IO, tak by teoreticky slo nadzvednout vsechny napajeci piny, spojit je dratkem okolo CPU a pridat desticku s regulatorem na 3,3V, ale to uz je kapanek veci zasah do desky, ze je asi lepsi vzit rovnou desku na 486 :)

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz