OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 25 lis 2017, 10:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 14 srp 2015, 12:37 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1217
Bydliště: Praha
Has thanked: 147 times
Been thanked: 191 times
Starej_Mraf píše:
Takže sháním buď kešky nebo nějakou lepší 486 ISA desku.

Možná mám použitý, tuším um61256. Respektive budu vědět v pondělí ;-)
Je to ono, případně kolik potřebuješ ?

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 14 srp 2015, 17:40 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1714
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 174 times
Been thanked: 302 times
Kedysi davno (ked mat 1MB bolo "cool") sme si s MDV polozili otazku - naco je vlastne pecedlu ramka ? Staci osadit megabajt cache a cele PeCedlo pobezi mnohonasobne rychlejsie...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 14 srp 2015, 22:43 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 312
Has thanked: 245 times
Been thanked: 122 times
Citace:
Kedysi davno (ked mat 1MB bolo "cool") sme si s MDV polozili otazku - naco je vlastne pecedlu ramka ? Staci osadit megabajt cache a cele PeCedlo pobezi mnohonasobne rychlejsie...


Technicky vzato to není špatné řešení. Problém se ale přesouvá do ekonomické roviny :-)


Přílohy:
Hierarchy.PNG
Hierarchy.PNG [ 25.53 KiB | Zobrazeno 1607 krát ]

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150

Televize je médium, které sledujete.
Internet je médium, které sleduje vás, zatímco ho sledujete.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 15 srp 2015, 08:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1714
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 174 times
Been thanked: 302 times
berk píše:
Citace:
Kedysi davno (ked mat 1MB bolo "cool") sme si s MDV polozili otazku - naco je vlastne pecedlu ramka ? Staci osadit megabajt cache a cele PeCedlo pobezi mnohonasobne rychlejsie...
Technicky vzato to není špatné řešení. Problém se ale přesouvá do ekonomické roviny :-)
To je samozrejme absolutne jasne. Ale aj ked bola (a stale je) cena cache niekolkonasobne vyssia nez hlavnej ramky, voci celkovej cene celeho PC by to nepredstavovalo az tak kriticku polozku. Takze cisto prakticky, za mierne vyssiu cenu clovek mohol mat vyrazne vykonnejsie PC. Len skoda ze to ziadneho vyrobcu nenapadlo...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 16 srp 2015, 05:59 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 969
Has thanked: 43 times
Been thanked: 200 times
Busy píše:
berk píše:
Citace:
Kedysi davno (ked mat 1MB bolo "cool") sme si s MDV polozili otazku - naco je vlastne pecedlu ramka ? Staci osadit megabajt cache a cele PeCedlo pobezi mnohonasobne rychlejsie...
Technicky vzato to není špatné řešení. Problém se ale přesouvá do ekonomické roviny :-)
To je samozrejme absolutne jasne. Ale aj ked bola (a stale je) cena cache niekolkonasobne vyssia nez hlavnej ramky, voci celkovej cene celeho PC by to nepredstavovalo az tak kriticku polozku. Takze cisto prakticky, za mierne vyssiu cenu clovek mohol mat vyrazne vykonnejsie PC. Len skoda ze to ziadneho vyrobcu nenapadlo...

Napadlo, ale bohužel nevyráběl PC :lol:
Příloha:
Cray1-Cray2.jpg
Cray1-Cray2.jpg [ 49.9 KiB | Zobrazeno 1543 krát ]

_________________
Filipíny: Rozpočet komise pro lidská práva, která má zabíjení během kampaně proti drogám vyšetřovat, byl v září snížen na 1000 filipínských pesos (430 Kč). Komise přitom zažádala o 1,73 miliardy filipínských pesos (740 milionů Kč).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 19 srp 2015, 21:33 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 19:30
Příspěvky: 185
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 30 times
JOeAim píše:
Duke 3d beha na 486 jak? Co si pamatuju tak na Pentiu 75 s S3virge to při větších mapách(multiplayer) už dost silně trhalo.

Odesláno z mého HM 1SW pomocí Tapatalk


Single player jde na 486/100 v poho, takto jsem ho tenkrát hrál.Multiplayer ve dvou přes seriový kabel šel též bez problému.Ale základ byla už 1MB V7 gráfka ve VL-Busu.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 19 srp 2015, 21:52 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 19:30
Příspěvky: 185
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 30 times
Starej_Mraf píše:

Takže sháním buď kešky nebo nějakou lepší 486 ISA desku.


Mrkni po Octek DCA2 nebo Hippo.Na Hippo jsem valil, byla dobrá,že měla řadič onboard.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2015, 11:38 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1756
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 281 times
Been thanked: 265 times
Tak jsem se pustil (jak jsem uvedl už jinde) do výstavby tohoto stroje. Cílová konfigurace je 486/33, 8MB ram, SPEA Mercury ISA 2MB, SB16 Value OPL3, aspoň nějaká keš (tady byl zakopaný pes) a ještě pokud zbydou IRQ a DMA tak GUS PnP. 1-2GB CF místo disku, BIOS podporuje méně, takže nějaký EZ-Drive SW. No a 3,5" a 5,25" FDD, ZIP100 IDE a asi i CD-ROM na dobové hraní.
A co mně tak udivilo? Kolik se toho vlastně musí naswitchovat před spuštěním. A bez manuálů to je někdy trochu oříšek Bohužel deska má jen označení 486DX cache V1.2 a jinak nic. Popis switchování keše je na desce vytištěn, ale je to poněkud málo srozumitelné.
Zapnutá cache mi způsobovala nefunkčnost FDD. Takže jsem kešky vrátil do původní 386DX, tam chodí bez problémů. Objednal jsem nějaké paměti z ebay, no uvidíme jestli tam aspoň těch 64kB cache dostanu.
Neveřili byste jakej voser je neexistující detekce disku v BIOSu, neustále naklapávat růčo parametry...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2015, 11:52 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1298
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
No a co to je nakonec za desku ?
Jaký je číslo biosu ?
Neobjednávej blbostě z ebay a nech si poradit :D
Na cashe stačí 61256-20 při 33MHz taktu, ale na TAG ramku to někdy chce 6164, s 61256 to nejde.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2015, 12:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6387
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
No tak si započítáme. COM a LPT ti seberou po dvou IRQ. SB16 také dva. VGA jeden. To máme 5. IDE řadič +2. Floppy +1. To už jsme na 8mi. Pokud budeš mít standardní config, tak ještě nějaké sežere RTC a FPU. O síťovce nepíšeš, ale kdyby jo, tak je to další. No ať počítám jak počítám, na GUS zbývá jeden a to ještě možná někde na 12. pozici. Asi kombinace SB16 a GUS nevyjde.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2015, 13:53 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1756
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 281 times
Been thanked: 265 times
danhard píše:
No a co to je nakonec za desku ?
Jaký je číslo biosu ?
Neobjednávej blbostě z ebay a nech si poradit :D
Na cashe stačí 61256-20 při 33MHz taktu, ale na TAG ramku to někdy chce 6164, s 61256 to nejde.

Ta co v tom kompu byla. Opravil jsem vyteklou baterku a už si to sviští. Má to AMIBios, číslo nevím, ale nějakou verzi z roku 1991. Deska je to nějaká noname, je na ní jen ten nápis co jsem psal. R. v. 1992. Já jsem si objednal právě 61256 z ebaye, 40 Kč/ks a k tomu TAG 6164 za kilčo i s poštovným. Oboje 15. Víc se v tom budu matlat až zas o víkendu.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2015, 14:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1298
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
Tak to jsou informace naprd :)
Potřebuju aspoň obsah spodniho řádku úvodní obrazovky.
http://www.idhw.com/textual/guide/inst_mobo.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2015, 15:46 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1756
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 281 times
Been thanked: 265 times
40-0000-ZZ1130-00101111-070791-1409-F

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2015, 16:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1298
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
Pai Jung Electronic Industrial. Co., Ltd., to bude skutečně nějakej fujtajbl :D

Takže zjistit aspoň chipsadu, aby se dalo najít něco podobného.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2015, 16:29 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1756
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 281 times
Been thanked: 265 times
Hm, tehdy se eufemisticku říkalo "OEM" :-)

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz