OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 25 lis 2017, 10:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 27 pro 2015, 15:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1298
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
Jojo, 2MB RAM na 8-mi bitové ISA sběrnici, to je skutečně výhra :)
Velká vzácnost pro majitele PC-XT :lol:

Pro milovníky PC-AT286 mám takovou kartu na 16-bit ISA, je dvoupatrová a má 3MB.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 27 pro 2015, 19:53 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 846
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
Ty 2 MB nejsou na ISA sběrnici. jsou na interní transputerové sběrnici. 8-)

misticjoe píše:
Tak ono je lepší si přečíst vlákno od začátku, když něvím o co jde, a ne sem rovnou cpát nějaká obskurní řešení čehosi, co je skutečně v dnešní době k ničemu.


Transputerům zdaleka není konec, spíše se blíží konec klasickým PCčkům.

http://www.electronicsweekly.com/news/p ... e-2008-07/

Také existuje Atari, tazvané Atari Transputer Workstation, které má 17 transputerů, každý s 10 MIPSy. Myslím, že i pro Commodora existuje transputerové jádro.

https://www.google.cz/search?q=Atari+Tr ... S48xrHM%3A

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 27 pro 2015, 22:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 969
Has thanked: 43 times
Been thanked: 200 times
computerasylum píše:
Transputerům zdaleka není konec, spíše se blíží konec klasickým PCčkům.

Kéž by :(
Aspoň že je ta Malina.

_________________
Filipíny: Rozpočet komise pro lidská práva, která má zabíjení během kampaně proti drogám vyšetřovat, byl v září snížen na 1000 filipínských pesos (430 Kč). Komise přitom zažádala o 1,73 miliardy filipínských pesos (740 milionů Kč).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 28 pro 2015, 09:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1101
Bydliště: Praha
Has thanked: 70 times
Been thanked: 144 times
Starej_Mraf píše:
No je to staveny na maximalni vyuziti rychlosti ISA sbernice. 8MB je tak akorat, ikdyz bych tam mohl dat vic.


Proc tech 8MB je akorat? Jako ze vic je jenom zbytecne, nebo to ma nejaky technicky duvod?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 28 pro 2015, 12:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1756
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 281 times
Been thanked: 265 times
Víc je skoro zbytečné, možná by se hodilo i 16MB (a asi i mám čtyři čtyřky), ale na provozovaný SW stačí celkem bohatě 8MB. Dřív by se hodilo víc kvůli smartdrive, ale vzhledem k tomu, že místo disku tam mám CF tak to ani není potřeba. Mody to přehraje, JPGy zobrazí a hry, co jsem chtěl, na tom běží. Pokud bych tam někdy cpal nějaký windows, tak asi "jen" 3.11 .

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 28 pro 2015, 19:51 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 969
Has thanked: 43 times
Been thanked: 200 times
Před pár lety jsem experimentoval s jednou 286kou - vyhrabal jsem kupku pamětí a chtěl jsem zjistit jejich velikosti. A při tom jsem zjistil že ta bestie nevezme víc než 12 mega! Měl jsem tam několik kombinací které dávaly 16, ale stroj nikdy víc než 12 nenašel, ať jsem je tam seřadil jakkoliv.

_________________
Filipíny: Rozpočet komise pro lidská práva, která má zabíjení během kampaně proti drogám vyšetřovat, byl v září snížen na 1000 filipínských pesos (430 Kč). Komise přitom zažádala o 1,73 miliardy filipínských pesos (740 milionů Kč).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 28 pro 2015, 22:01 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:34
Příspěvky: 264
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 93 times
Been thanked: 32 times
Ja jsem ozivil 486DX2/66MHz, 2xVL-Bus, 4xPCI,1xISA, 3 1/2, 5 1/4, 16MB pameti, 1,2GB HDD, CDROM, SB (misto nej mam nachystaneho Gravise) a fakt mi to udelalo radost. Duke3D to sice neutahne, ale Doom vali jak z praku a je to nostalgie jako prase :-D.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 28 srp 2016, 04:17 
Offline
Nemluva

Registrován: 28 srp 2016, 02:55
Příspěvky: 5
Bydliště: Liberec
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Chci oživit tuhle hystorii :) jak to je s dostupnosti SIP pamětí a VGA do ISA? nemá někdo potuchu z jaké originální sestavy je tato deska a s jakou max. kapacitou hdd? http://www.imagehosting.cz/images/dsc15421.jpg

_________________
Jsem negativní nula, tak i se mnou počítejte a nejenom s casio!.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 30 srp 2016, 12:03 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 846
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
akanahe píše:
Chci oživit tuhle hystorii :) jak to je s dostupnosti SIP pamětí a VGA do ISA? nemá někdo potuchu z jaké originální sestavy je tato deska a s jakou max. kapacitou hdd? http://www.imagehosting.cz/images/dsc15421.jpg


buďto historii nebo hysterii, kombinace obojího je jakýsi trotlíkovský výraz. Ta deska je obyčejné 20MHz PC-AT s 80C286 od Harrise. Nic převratného, nic moc starobylého, první polovina 90tých let minulého století. Minulost nepříliš vzdálená. Paměti SIP lze stále ještě získat a VGA nebo EGA, či Hercules v tom zajisté budou fungovat. HDD ... bude to chtít nějaký Western Digital řadič, ty byly mé oblíbené, nebo SCSI Adaptec, tam pak se otevírají další možnosti, nejen pro HDD.

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 30 srp 2016, 12:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6387
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Náhodou, 286ka na 20ti je slušnej stroj. Většina novějších adventur už na tom běží svižně. SIPy shánět nemusíš - stačí osadit konektory SIMM vedle ISA slotů - ta deska není vůbec blbá. VGA karta do 16bit slotu v pohodě na Aukru. Stačit ti bude 512kB s 8bit DACem. A rozhodně doporučuju spíš SCSI řadič (stojí pár korun na Aukru) s externím 25pin. Připojíš ZIP drive a data přenášíš přes něj. Navíc tě potom max kapacita HDD nemusí moc zajímat, bo si to ošéfuje SCSI BIOS.
Spíš nám řekni, co máš k dispozici pro "krmení" starého PC (disketovka, IDE, SCSI?), kolik jsi ochoten investovat do té 286ky (budeš potřebovat zdroj, case, klávesnici, myš, zvukovku, grafiku, atd.) a co od ní vlastně očekáváš.

V příloze foto té samé desky, která má už osazené SIMM slotíky.


Přílohy:
mat286revd.jpg
mat286revd.jpg [ 804.22 KiB | Zobrazeno 1156 krát ]

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 30 srp 2016, 13:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1298
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
Podobná bez parity
http://th99.r3tr0.de/m/U-Z/30770.htm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 03 zář 2016, 18:41 
Offline
Nemluva

Registrován: 28 srp 2016, 02:55
Příspěvky: 5
Bydliště: Liberec
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
misticjoe píše:
.........


Supr foto i s 80287 FPU .. No převážně na golden AXE , Lemings , Přehystoryk a ostatní .
Takže co mám :
Tuhle desku a
Disk Seagate ST31722A
FDD 5.25 Mitsubishi U2878Y028
FDD 3.5 Samsung SFD-321B
AT case
ATX zdroj upraven pro AT
Váhám u zvukovek = Aztech AZT2320 a SB16 (CT2230)
Ta zvukovka SB16 má IDE výstup na cd-rom .. pujde do toho dát HDD? nebo to je jen pro cd-rom?
Pokud by to nešlo tak mám už jen řadič SCSI Adaptec AHA-1542CF s FDD řadičem a kabelama, ale HDD na to SCSI nemám.
Grafiky už mám sehnány 3, ale nevim jakou. ( Trident TVGA9000C ,Trident TVGA 9000B, a Tseng ET3000AX - všechny plně osazeny dram.
U toho sip .. simm patice nemám k dispozici bude muset stačit naletovat dráty na ty plošky simm modulu a nastrkat do těch sip patic pokud to půjde.
Jo ješte tu musím mít zarovnanej i páskovej streamer připojující se na FDD konektor z nějakého HP stroje (nemám kazety). A ta konfigurace toho streameru bude zřejmě horor. (Travan Colorado Memory Systems - T1000 )

_________________
Jsem negativní nula, tak i se mnou počítejte a nejenom s casio!.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 03 zář 2016, 20:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1298
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
https://winworldpc.com/product/colorado ... 70-for-dos


Naposledy upravil danhard dne 03 zář 2016, 20:23, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 03 zář 2016, 20:19 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6387
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Tak začneme od toho méně povzbudivého:
a) ten disk v tom nerozchodíš. 1,7G je prostě moc. Pochybuju, že najdeš ISA řadič, co ho zvládne - a pokud ano, zas to asi nedá BIOS. Můžeš se ještě patlat s XTIDE BIOSem (https://www.lo-tech.co.uk/wiki/XTIDE_Universal_BIOS), ale moc důvěry v to nemám. Lepší sehnat nějaký disk do 504MB (a předtím se podívat, jestli BIOS nabízí navolit parametry disku podle tebe a nemá jen nějaké přednastavené)
b) SB16 má na sobě něco jako IDE, ale na úspěšné rozchození bootovacího disku to není
Nemá ten FDD řadič na sobě náhodou i IDE?
Grafiku bych zvolil Tseng ET3000AX - je jak VGA, tak EGA. Ale jesti nemáš EGA monitor, tak je to na druhou stranu k prdu... Pak TVGA9000C.... Ale každopádně ti nic nebrání použít SysInfo a kouknout, která ti dá v 286tce nejlepší výsledky :-)
Zvukovku bych asi zvolil SB16. Nevím, jak dobře se dají sehnat ovladače pro Aztecha. Navíc podle rychlého internetového průzkumu má AZT2320 trochu problémy s emulací SBPro.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavíme ISA dělo
PříspěvekNapsal: 03 zář 2016, 20:24 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1298
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
ISA není žádnej řadič, je to jen rozhraní, jde o to, aby to ošetřil bios, ale ten končí na nějakejch 500MB ?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz