OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 25 lis 2017, 10:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 03 úno 2017, 14:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1738
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 19 times
Been thanked: 121 times
Springy píše:
Musel bych nějak rozkuchat zdroj... ta SB má v tom místě po celé délce vodivou cestu. Ještě jsem našel menší zvukovky. Jedna je Vibra CT4180, ale kdo ví, zda by v 8 bitovém slotu fungovala. Ta druhá je nějaká no name s čipem Crystal CX4235-XQ3. Tam je to ještě víc nejisté.


teoreticky by mali fungovat vsetky ktore namaju na tom "zadnom" konektory na strane suciastok pouzite piny (Vyssie adresne piny a datove 8-15)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 03 úno 2017, 19:40 
Offline
Profík

Registrován: 12 kvě 2013, 18:31
Příspěvky: 667
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 580 times
Been thanked: 44 times
Tak ta Crystal cosi by to kritérium (žádný piny na straně součástek) splňuje. Teď jen zjistit jak ji zprovoznit. Možná bude stačit ten setblaster.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 04 úno 2017, 00:26 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6387
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Drtivé většině SB kompatibilních karet stačí právě ono SET BLASTER. Je pár výjimek, ale ty si pro SB emulaci nahodí residentní program, který nechá minimální stopu v konvenční paměti - prakticky jen nastaví kartu do SB režimu a "zmizí". Od takových karet dodnes najdeš na netu ovladače. Pak je ještě otázkou, zda je karta ISA nebo PCI. Ty PCI potřebují residentní prográmek jisto-jistě.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 04 úno 2017, 09:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1738
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 19 times
Been thanked: 121 times
Springy píše:
Tak ta Crystal cosi by to kritérium (žádný piny na straně součástek) splňuje. Teď jen zjistit jak ji zprovoznit. Možná bude stačit ten setblaster.


na tom "malom" konektory?

Troska sa opravim nesmu byt pouzite. su karty ktore ich maju ale nvedie od nich ziaden spoj dalej.

A dalsia vec je ze minimalne niektore 16bit karty vedeli chodit 8bit. (Pametam si ze sme davavali do starych 8bit masin radice IDE disku ktore su standardne 16bit)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 04 úno 2017, 09:22 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 405
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times
co sa tyka originalneho SB, tak ani SET BLASTER systemovu premennu na stare programy vobec netreba - nevyuzivaju to a idu podla toho co sa vyberie v setupe natvrdo. Systemovu premennu blaster pokial viem len novsie veci (mozno novsie ako 1994). Ja osobne som to prakticky nepouzival.
islo len o to, co bolo nastavené jumprami na karte a co sa vybralo v setupe danej hry. Co sa tyka klonov SB, starsie karty mali jumpre na nastavenie adresy, irq a dma. novsie uz mali nastavenie len softvérovo, v lepsom pripade boli nastavenia ukladane do CMOS na karte, v horsom pripade bol program rezidentny (TSR) a musel sa spustat pri kazdom boote a tie v podstate len emulovali softverovo.

co sa tyka SB pro - mal by 100% fungovat v 8bit slote - na 16bitovej casti je len par vodicov (tusim pre vyssie DMA alebo IRQ) a na beznu funkciu to nema vplyv.

co sa tyka IDE, tak ide, pokial viem, bolo len 16 BIT. resp. IDE radic na 8 bit (XT) nebol len na 286 a vyssich. Mozno nejake super raritne vynimky ale inak nie. Bolo to vylozene 16 bit rozhranie. takze tak.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 04 úno 2017, 11:04 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 407
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 47 times
Been thanked: 40 times
Ale byl, ale pouzivaly se i didsky, ktery podporovaly 8bit adresaci, nebo mod XT ide.... V podstate vsechny IX IDe na sobe maj vlastni bios s detekci disku a prekladacem adres.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 04 úno 2017, 11:19 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 405
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times
PvvS píše:
Ale byl, ale pouzivaly se i didsky, ktery podporovaly 8bit adresaci, nebo mod XT ide.... V podstate vsechny IX IDe na sobe maj vlastni bios s detekci disku a prekladacem adres.

no. mozne to je ako som pisal. ale rozhodne to nebolo bezne, resp. som sa s tym nikdy nestretol. Mas nejaky link na IDE 8bit radic? fakt by ma to zaujimalo, lebo IDE bolo vylozene zalezitostou PC AT a vyssich. na 8 bit sloty a XT sa pouz. ST506 radice (a MFM/RLL disky ST 225 ST 251), pripadne ESDI ci ako sa to volalo a SCSI. ale to bolo pomerne vzacne


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 06 srp 2017, 20:49 
Offline
Prvnička

Registrován: 18 črc 2017, 13:57
Příspěvky: 16
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
zdravim mám doma malí problém mám nově z aukra PC 8088 ale má EGA vystup na monitor a problém je ten že ega monitor nemam a na MB jsou pouze 8-bitové isa
sloty (překvapivě na 8/16 bitovém procesoru) a nemám 8 bitovou ISA VGA kartu a napadlo mě jestly by byl schopný ten pc rozebehnou grafiku určenou pro
16 - bit ISA BUS bylo by fajn ten pc zase zozebehnout (prodejce ještě k aukci psal že je v háji XT zdroj ale snad má konektory stejné jako at a se zapínámím si nejak už
poradíkm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 06 srp 2017, 21:00 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6387
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Jsou vga karty, ktere v 8bit slotu slapou. Vetsina starsich 256kb karet to zvladne. Poznas to tak, ze do te dalsi casti slotu na karte vede jen asi pet nebo jeste min vyvodu. S tim zdrojem si ale moc jisty nejsem. Logika mi pravi, ze by to melo byt fuk, ale kdo vi - ten radeji jistojiste odpovi.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 06 srp 2017, 21:42 
Offline
Prvnička

Registrován: 18 črc 2017, 13:57
Příspěvky: 16
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
a nahodou se ti nějaká zbytečná kterou nevyužiješ doma neválí kdyby ano myslím že vím o někom kdo by o ni měl zájem prozože ddyž jsem se na tu kartu díval tak má na druhé časti všechny pozice obsazené


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 07 srp 2017, 02:15 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 611
Bydliště: Praha
Has thanked: 44 times
Been thanked: 135 times
XT desky mívají stejný napájecí konektor jako novější AT (2x 6pin). Zapínání netřeba řešit, na zdroji je vypínač. Nový už se asi nesežene, ale po bazarech by jich mělo být dost.

Obrázek

Pokud by si chtěl použít současný ATX, tak si musíš vyrobit, nebo koupit redukci a vyřešit zapínání - zapne se propojení pinu "power on" na zem. Další malér je -5V, ty jsou zapojené jen do verze ATX 1.2 , na novějších zdrojích (naprostá většina) už nejsou. Nicméně odběr není velký, přidat 7905 na -12V by mělo stačit...

Obrázek

A co se týče grafiky, pokud nic neseženeš, tak si jí můžeš vyrobit :) - http://www.malinov.com/Home/sergeys-projects/isa-supervga

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 07 srp 2017, 08:54 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 18:17
Příspěvky: 177
Has thanked: 17 times
Been thanked: 14 times
Už to bylo řečeno, ale jen pro potvrzení: AT zdroj s XT deskou použít lze, taky to tak provozuju. Jen ten konektor není většinou tak hezky tvarovaný a se "zámky", jako u AT boardů, u XT boardu tam nejspíš bude jen ohnutý kus plastu, takže je třeba trochu zatlačit :) Starší VGA karty v 8bit ISA zhusta běží, spousta jich má dokonce 8/16bit jumper. Pokud vylovíš nějaký obyčejný Trident 8900, bude fungovat. Blbé je, ze starých VGA karet leze většinou dost hnusný obraz, na CRT si toho nejspíš nevšimneš, ale na LCD je to vidět hodně.

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 07 srp 2017, 09:02 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1714
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 174 times
Been thanked: 302 times
jamo796 píše:
zdravim mám doma malí problém mám nově z aukra PC 8088 ale má EGA vystup na monitor a problém je ten že ega monitor nemam a na MB jsou pouze 8-bitové isa
sloty (překvapivě na 8/16 bitovém procesoru)
A nebude to tym, ze 8088 ma iba 8bit datovu zbernicu a teda cely pocitac je v podstate iba 8-bitovy ?
8088 je sice interne 16bitovy 8086, ale sa navonok tvari ako 8bit a takto aj komunikuje so svojim okolim.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Upgrade ISA slotu z 8 na 16 bit?
PříspěvekNapsal: 07 srp 2017, 12:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6387
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Až budu doma, podívám se po nějaké VGA 8bit kompatibilní. Ale zaručit to nemohu.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz