OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 25 lis 2017, 10:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 04 črc 2017, 22:57 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 31 kvě 2017, 10:58
Příspěvky: 49
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times
Jsem nakažen retrovirem, tak jsem doma pohledal a všelijak posháněl nějaké starší PC komponenty a chtěl jsem je oživit.
Jenže se mi nedaří hned od začátku a tak prosím o pomoc zkušenější.
(Takové PC jsem stavěl už dávno, tak možná dnes dělám nějakou chybu, třeba jsem něco důležitého zapomněl nebo přehlédl)

Mám tři základní desky a ani jednu se mi nedaří rozjet.

Postup:
1/ Vzal jsem AT zdroj, zapojím na něj ide disk, ať je odběr. Zapojím do sítě. Zapnu. Ventilátor fičí, disk klape. Voltmetrem měřím napětí. Je tu zem +12V +5V a na konektorech k MB se vyskytuji i -12V a -5V.
Mám tři AT zdroje, všechny se takto jeví OK.

2/ deska 386, měl jsem ji desítky let ve skříní v antistatickém sáčku, baterii neměla, nepamatuji si odkdy a proč. Koroze v místě baterie není. Kupuji novou baterii NIMH 3,6V. Připájím.

- osadím nějaké ( netestované, nemám jak) ramky
- připojím klávesnici ( stav neznámý)
- připojím 2 napájecí konektory (černé k sobě)
- připojím kablík se speakerem .. konektor 4 pinový, osazeny krajní piny. Na desce je 4 pinová pozice s napisem "speaker"
- osadím vga kartu ( nejaka trident, stav neznámý)
- pripojím vga monitor ( testovaný na jinem pc)

Zapnu zdroj.
Zdroj fičí, napětí OK. Přeměřeno.

Nic dalšího se neděje :? ze speakeru ani ťuk, na monitoru ani blik, klavesnice ani blik.

Zkoušel jsem i minimální konfiguraci:
- zdroj (s tim diskem jako zatez)
- motherboard se speakerem

Domnívám se, že by to mělo alespoň pípat nějaké chybové kódy, ale nedělá to vůbec nic :booo:
Myslím si to dobře, že MB bez ničeho ( ani ram, ani keyboard, ani grafika ani radic.. kolá MB) se speakerem bude po zapnutí pípat error kódy? Nebo musí být něco nutně osazeno? Co? Ram? Klavesnice? Co je minimálně nutné?
pozn. speaker proměřen, 8 ohm.

Řeknu si, OK, jedna mrtvá deska.
ALE
naprosto stejně jsem to zkusil s druhou uleželou deskou 486. Stejný výsledek, ani ťuk :cry:

A tak jsem zkusil třetí MB, od kamaráda 386, stav neznámý. Na ní byla stará baterka, koroze kolem konektoru klavesnice i kousek dal na desce (musím koupit isopropyl a výhledově to vyčistím). Osadil jsem novou baterku. S ramkou i bez apod... ze speakeru ani ťuk. Nic. S vga kartou také nic.

Dělám něco špatně?
Prosím doporučte co zkontrolovat, jak postupovat krok za krokem.

Zatím mi z toho vychází :
krok 1 - tři MB vyhodit
krok 2 - další MB sehnat

Díky za trpělivost s tou slohovkou a těším se na odezvu...

PS: Rad bych dal do kupy mou první sestavu, kterou jsem na kolejích postavil z dílu posháněných z dílů porůznu inzerovaných na nástěnkách někdy v r95-96. Jde o 286/10 1MB sipp, 20Mb MFM, herkules grafika, oranžový herkules monitor. Něco mam už posháněno, ale ZEJMENA SHANIM oranžový Herkules monitor.

_________________
PONG Audiosonic, PONG+TETRIS homemade PIC16F84, Sinclair ZX80 replika ve výstavbě, Sinclair ZX81 k renovaci, Didaktik M, PMI 80 replika ve výstavbě, PC 16 NB deska k renovaci, Commodore C128, ATARI 130XE, Canon V-20 MSX k renovaci, PC X86 + MFM HDD ve stavbe, Pentium 75Mhz vada, NTB P200MMX, NTB IBM T30, ....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 05 črc 2017, 09:40 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6387
Bydliště: Praha
Has thanked: 758 times
Been thanked: 748 times
Hádáš správně - deska bez ram a grafiky by měla vypípat chyby. Co stav jumperů na deskách? Odpovídají? (nenapsals o jaké desky se jedná - ke spoustě z nich seženeš na netu scanované manuály) I já si několikrát jen tak mimoděk "vypůjčil" ze zrovna "nepotřebného kusu HW" ten bloček a po pár letech se hrozně divil, že se to chová divně.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 05 črc 2017, 11:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1665
Has thanked: 74 times
Been thanked: 105 times
Co treba zkusit nejakou diagnostickou kartu?
https://www.aliexpress.com/item/PCI-ISA ... 70290.html

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 06 črc 2017, 22:14 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 31 kvě 2017, 10:58
Příspěvky: 49
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times
Deska je znacena M918A00 NPM/33-A0
Procesor AMD 386 SX/SXL-33
Bios 1990 AMI 386SX BIOS PLUS ODD 1990 S/N. CA 035347
Manual jsem zatim nenasel.

Druha deska: GA-486VF rev.6 INTEL DX4 TM CPU-100
Procesor INTEL 486SX2-50
Bios AWARD 1994-1995 L4099186
K této jsem našel na netu manuál: http://www.motherboards.org/files/manua ... 86vs8a.pdf
Prostuduji to a zkontroluji jumpery...

Třetí je značena: P/N 001-00386-B29 ver 2.0
Procesor AMD 386 DX-40 a koprocesor INTEL 80387
Bios AMI REF1116, 386 BIOS PLUS, S/NO 179181
Manual jsem zatim nenasel.

_________________
PONG Audiosonic, PONG+TETRIS homemade PIC16F84, Sinclair ZX80 replika ve výstavbě, Sinclair ZX81 k renovaci, Didaktik M, PMI 80 replika ve výstavbě, PC 16 NB deska k renovaci, Commodore C128, ATARI 130XE, Canon V-20 MSX k renovaci, PC X86 + MFM HDD ve stavbe, Pentium 75Mhz vada, NTB P200MMX, NTB IBM T30, ....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 06 črc 2017, 22:19 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 31 kvě 2017, 10:58
Příspěvky: 49
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times
to kubik

Ta diagnosticka karta vypada zajimave a nestoji moc. Pokud nepomuzou manualy a jumpery, tak si ji objednam.
Mas s tim nejake zkusenosti?

_________________
PONG Audiosonic, PONG+TETRIS homemade PIC16F84, Sinclair ZX80 replika ve výstavbě, Sinclair ZX81 k renovaci, Didaktik M, PMI 80 replika ve výstavbě, PC 16 NB deska k renovaci, Commodore C128, ATARI 130XE, Canon V-20 MSX k renovaci, PC X86 + MFM HDD ve stavbe, Pentium 75Mhz vada, NTB P200MMX, NTB IBM T30, ....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 07 črc 2017, 08:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1665
Has thanked: 74 times
Been thanked: 105 times
Da se rict, ze mam :) i kdyz ne presne s timhle typem. Neco podobneho v ruznych variacich pouzivam pres dvacet let.
Jeste k te korozi od baterky - isopropyl nepomuze, pouzij normalni ocet, nebo nejakou podobnou slabou kyselinu (citronovou), a pak to oplachni. Bude to sumet, tak se nelekni, to je normalni.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 07 črc 2017, 09:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1298
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
Když to nepípá, tak neukáže nic ani diagnostika.

Ale kdybyste to někdo objednával, tak mi prosím vemte také jednu :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 07 črc 2017, 09:37 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 206
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 10 times
Mám doma něco podobnýho jako

tady

a ukáže to i když MB ani nemukne

_________________
TEMS-49, PMI-80, ZXspectrum+, TI58


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 07 črc 2017, 09:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1665
Has thanked: 74 times
Been thanked: 105 times
Na pipani potrebujes uz celkem dost veci, ktere musi fungovat. Na diagnostickou kartu ti staci jeden OUT :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 07 črc 2017, 10:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1298
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
Pípání je taky jen jeden out :)

Musí fungovat Power On Self Test, tedy minimálně CPU, sběrnice a BIOS ROM musí být ok. aby něco fungovalo. A výstup na POST port a na BEEP už je stejná rutina.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 07 črc 2017, 11:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1665
Has thanked: 74 times
Been thanked: 105 times
Pipani neni jeden out, nejdriv musi fungovat citace a musis je naprogramovat, a potom musi fungovat tusim PORT B, abys to pipani mohl povolit. Zatimco na starsich PC jsi mohl mit jako prvni instrukci na FFFF:FFF0 treba "OUT 80h, neco", a fungovalo by to.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tři mrtvé MB?
PříspěvekNapsal: 25 črc 2017, 10:46 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 290
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times
jirka_holub píše:
Kupuji novou baterii NIMH 3,6V. Připájím.

Baterka se dost špatně pájí. Nepoužil jsi při tom pistolovou páječku? Ta většinou odrovná kdeco a deska nejede.
Já bych začal bez všeho, jen holá deska.
Na ni dám otestovanou paměť, někdy záleží na tom, jestli je EDO nebo FPM.
Dám otestovaný procesor, správně dám jumpery.
Teprve potom připojím repro a sleduji pípání.
Až pokud to jede, přidávám další desky. U AT a XT desek není třeba pro začátek připojovat CMOS baterii.
K některým akcím je třeba manuál, někdy stačí zkušenost a popis jumperů na desce.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz