OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 13 pro 2018, 17:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 00:05 
Offline
Kecálek

Registrován: 25 lis 2015, 01:24
Příspěvky: 127
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Dobrý večer!

Uvažujem o add-on CPU karte pre ISA zbernicu.
Viem že staré procesory boli pre ISA zbernicu dostupné, mne ide o:
6502 alebo jeho varianty
Z80
i8080
a MC68000 alebo jeho varianty

Sú karty s týmito procesormi dostupné?

Ďakujem za každú radu.
Miro


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 09:36 
Offline
Prvnička

Registrován: 17 led 2014, 15:18
Příspěvky: 22
Bydliště: Kyjov
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Ahoj,
pokud jsem pochopil, tak ISA sběrnicí máš na mysli PC okolo Intel x86 procesorů. Architektura PC neumožňuje instalovat do slotu další procesorovou kartu. Výjimkou jsou specializované vývojářské karty, které simulují vyvíjené systémy. Třeba pro jednočipové procesory, pro řídící jednotky , emulátory PDA a podobně. Osobně jsem toto nikdy v provozu neměl.
Pro architektu vytvořenou v Cupertinu takové emulátory existují. Konkrétně karty Houdidi I/II, což je HW emulační karta PC 486 pro architekturu PowerPC. Do slotu se zasouvá "celé PC 486 nebo Pentium". Toto existuje pro PDS (procesor direct slot) i pro PCI. Další z možností je karta emulující 8 bitový počítač s 6502 - Apple II, ta se zasouvá opět do PowerPC Apple počítače. Všechny uvedené karty "parazitují" na periferiích hostujícího počítače. S výjimkami, kdy lze mít extra monitor,třeba.
Pro architekturu Commodore Amiga též existuje několik typů zásuvných PC karet, od 286-486, s tím zkušenost nemám.

IBM PC architektura je , jaká je (čti zkriplená), od samého systémového návrhu. Ale prosadila se a kvalitou to rozhodně nebylo.


Naposledy upravil Dudusko dne 01 zář 2017, 10:32, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 10:06 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7595
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
Dudusko píše:
Architektura PC neumožňuje instalovat do slotu další procesorovou kartu.


Nééééé? Tak co to do těch ISA slotů doma mám? Že by jen nějaké HW porno na výstavku? ;) :jump:

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 10:26 
Offline
Prvnička

Registrován: 17 led 2014, 15:18
Příspěvky: 22
Bydliště: Kyjov
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
OK, jsem nedostatečně informován. Jdu studovat. Poprosím Vás o několik typů, které máte jako porno na zdi. Abych je nastudoval jako první, pokud se mi podaří je vygooglit.

BTW: Nechci prudit, nechám si ukázat, vysvětlit, nesežral jsem poličku leninovejch spisů. Docela by mne zajímalo, z čeho ty CPU desky ISA jsou a jaké emulují systémy ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 10:33 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7595
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
Asi si nerozumíme. Dle mého má Mirkosoft na mysli například toto:
http://forum.classic-computing.de/index ... adID=11590

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 10:44 
Offline
Prvnička

Registrován: 17 led 2014, 15:18
Příspěvky: 22
Bydliště: Kyjov
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Když jsem vyloučil vývojové systémy, tak opravdu zůstavají HW emulátory domácích/herních mašin. Přeci jen nějaké jsou. Tohle zákoutí nemám nastudováno, bijte mne. Jsu jablózně postižen a to jsou ty konce. Díky za nasměrování a Mirkosoftovi se omlouvám za částečnou mystifikaci.

A ano, jde o HW porno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 12:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
misticjoe píše:
Dudusko píše:
Architektura PC neumožňuje instalovat do slotu další procesorovou kartu.


Nééééé? Tak co to do těch ISA slotů doma mám? Že by jen nějaké HW porno na výstavku? ;) :jump:


Také mám dlouhé ISA adaptéry do PC s dalšími CPU. Jednak to jsou dva transputerové adaptéry, které z PCčka udělají transputerovou mašinu s operačním systémem HelioS. Pak mám adaptér s M68000 a také adaptér s Z180. Vedle těchto mám ještě ISA adaptér od HP, je to vlastně dvojitý adaptér do dvou ISA slotů vedle sebe, který má HP procesor a z PCčka udělá HP počítač s HP Unix. A nakonec mám ISA adaptér s i860.

Pro samostudium:

http://www.0x1.org/d/stuff/helios/ethernet.html

nebo u mne na twitteru:

https://pbs.twimg.com/media/Bx-ZtBqIgAEe5a1.jpg

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 12:52 
Offline
Kecálek

Registrován: 25 lis 2015, 01:24
Příspěvky: 127
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Spýtam sa iba... zrejme sú nepredajné, však?

Miro


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 13:29 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 391
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 34 times
Taky něco přidám:
Měl jsem v ruce řídící průmyslové systémy, které využívají sběrnici (vzhledem asi ISA 16 bit) a teprve na ni se zasune deska s procesorem a další přídavné desky.
V době 486-ek to bylo dost časté.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 13:54 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
jjilek píše:
Taky něco přidám:
Měl jsem v ruce řídící průmyslové systémy, které využívají sběrnici (vzhledem asi ISA 16 bit) a teprve na ni se zasune deska s procesorem a další přídavné desky.
V době 486-ek to bylo dost časté.

My jsme tomu rikali SlotCPU. Mainboard byl ciste pasivni, jen hromada ISA konektoru plus nejake napajeni, a do toho se zastrkovala procesorova karta. Teda, procesorova... byl to celej mainboard, s pametma, grafikou, portama, nekdy i disk.

Pak prisla specifikace PICMG - procesorove karty vypadaly trochu jako VL-BUS karty, s dalsim konektorem na konci, na kterem byla vyvedena PCI sbernice. Opet se pouzival pasivni mainboard, tentokrat s PCI a ISA:
Obrázek

Potom prisla specifikace PISA. Pouzival se EISA konektor, na kterem byla jak ISA, tak PCI sbernice. Procesorove karty byly vetsinou mensi:
Obrázek

No a potom se slo cestou STX/ETX a tak dal :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 14:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 1017
Bydliště: Praha
Has thanked: 95 times
Been thanked: 227 times
A pokud historické karty došly, pořád je tu možnost postavit si novou :)
procesorová karta - http://www.malinov.com/Home/sergeys-projects/xi-8088
ISA backplane - https://www.retrobrewcomputers.org/doku.php?id=boards:isa:isa-backplane:start

Pasivní backplane s vlastní sběrnicí (s ISA nemá nic společného) a zásuvnou procesorovou kartu používá také SMEP PP-06

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 01 zář 2017, 20:59 
Offline
Profík

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 719
Has thanked: 132 times
Been thanked: 22 times
Janus Isa ma 68000 a tos...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 26 říj 2017, 15:00 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2243
Has thanked: 83 times
Been thanked: 323 times
computerasylum píše:
...a také adaptér s Z180.

A ten vypadá jak, byla by fotka, či ještě lépe link? ;)

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 26 říj 2017, 20:47 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7595
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
https://en.wikipedia.org/wiki/Zilog_Z180

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Add-on CPU karta pre ISA zbernicu
PříspěvekNapsal: 26 říj 2017, 22:02 
Offline
Profík

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 719
Has thanked: 132 times
Been thanked: 22 times
Bola aj Sun Sparc ako ISA pre Solaris v okne Windows.Ked si spomeniem nazov dam tu linku...

Hmm to nieje zly napad.Mat 8bit ako PCI kartu pouzivat PC periferie nejakou kombinaciou klaves prepinat 8bit / PC.Napr taky Sam Coupé by som hned bral... Poviete si ved su emulatory...Ale nie vsetko sa da naemulovat napr. Atari Falcon DSP chrapci aj na i7...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz