OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 13 pro 2019, 07:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04 srp 2019, 11:42 
Offline
Prvnička

Registrován: 03 srp 2019, 15:44
Příspěvky: 19
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Dobrý den,
po letech jsem se rozhodl si postavit starší DOS stroj na hry. Na úvod jsem si zvolil Super Socket 7 desku GIGABYTE GA-5AX (rev. 5.2) s AMD K6-3+, abych si mohl pomocí SETMUL.EXE z DOSu volit mezi rychlostmi "386 / 486 / Pentium / Pentium2+" (vypínání L1 / L2 / z BIOSu L3 cache).

Z toho co jsem dohledal, tak nVidia karty mají mít dobrou kompatibilitu se starými hrami ( https://gona.mactar.hu/DOS_TESTS/ ). Proto jsem si našel PNY nVidia 6200 do PCI a zároveň jsem ji volil s tím, že pro jádra NV4x jako pro poslední v řadě ještě existují drivery i pro případné W95 a W98.

A u té grafiky jsem narazil na něco, o čem jsem si myslel, že není ani technicky možné. Proto tento POST, zda se s tím třeba někdo nesetkal a neobjasnil proč se to děje.

Po vložení grafiky se snížila rychlost CPU z 400MHz na 300MHz. Zkusil jsem jinou PCI grafiku (tuším S3) a měl jsem zpět 400. Zřejmě tak dochází ke snížení FSB ze 100 na 75MHz. Další testy ukázaly, že jsem přišel o možnost svévolně vybírat FSB a podle výstřižku z manuálu se tak zdá, že JP7 je permanentně ve stavu "2-3".

Nechci ty staré komponenty týrat přetaktováním, pokud by mi nestačila rychlost, raději přejdu na vyšší HW než přetaktovat. Tudíž jsem si desce nastavil FSB na 66, kde je právě ta JP7 též na "2-3" a mutiplikátor zvýšil na 6x a jsem tak na "svých" 400MHz. Nějak extra mi to nevadí, ale spíš mě baví se v tom šťourat a přijít tomu na kloub :poke: jen nevím jak se v tom dále posunout či co zkusit.


Přílohy:
Poznámka: Nastavení FSB.
fsb_ga5ax.png
fsb_ga5ax.png [ 38.84 KiB | Zobrazeno 432 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 02:17 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 12 čer 2013, 00:11
Příspěvky: 38
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Zajimave, to se mi nikdy nestalo. A nechapu, jak se muze FSB samovolne menit, kdyz ho nastavujes natvrdo jumperama, nebo mas v SETUPu naky override? Mozna BIOS pri POSTu nak probuje, jesi VGA komunikuje a prip. zkusi snizit delicku, kdo vi...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192M, SB AWE64+Live, Matrox G200+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz