OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 13 pro 2019, 07:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 10 srp 2019, 19:05 
Offline
Prvnička

Registrován: 03 srp 2019, 15:44
Příspěvky: 19
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Mám NEC FD1054, která bohužel zapisuje i na "přelepené" 5.25" diskety a tedy ve Win9x by ničila originálky (http://www.os2museum.com/wp/the-ihc-damage/).

Jde ten zápis natvrdo zakázat? Nevím - napadlo mě, zda třeba nejde jednoduše přerušit jeden z 34 vodičů a byla by jen Read Only? Nemusel bych tam zasahovat do mechaniky.

Nějaká další alternativa (myšleno vyřešit HW, nechci upravovat W98, abych obešel IHC přepis) ? :bulb:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 srp 2019, 13:16 
Offline
Prvnička

Registrován: 03 srp 2019, 15:44
Příspěvky: 19
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Trochu schíza psát si sám se sebou... :lol:

Něklikrát jsem si myslel, že už to alespoň trochu chápu, ale zabral až třetí pokus.

1. (bez kýženého efektu) - vzpomněl jsem si na taktovaní Cel300A na 450 pouhým přelepením jednoho pinu ve Slot1. Zkusil jsem tedy přelepit PIN 28, protože dle přiložené tabulky je to WriteProtect (to lomítko je negace?). Nepomohlo.


2. (bez kýženého efektu) - Pak jsem dohledal, že mechanika může zapisovat při splnění rovnice:
Kód:
"Write Gate" & "Drive Select" & "NOT Write Protect"

propojil jsem tedy Write Gate s Write Protectem neb jsem si říkal, že takto nemůže být výsledek nikdy TRUE. Nepomohlo.


3. funguje, ale nevím jak moc je to košér a zda třeba tímto natvrdo-propojením nesejmu/nestresuji řadič - přelepil jsem na mechanice PIN 28 a na 3.5" konektoru jsem ho propojil s PIN27 (do této doby jsem netušil, že floppy má každý druhý=lichý vodič zem.). Funguje, ale pro jistotu se zkusím zeptat ještě někde jinde, zda se s tím někdo nesetkal a jak to případně řešili.


Přílohy:
Poznámka: Popis signálů u IBM PC AT floppy mechaniky.
59FCE.png
59FCE.png [ 19.67 KiB | Zobrazeno 951 krát ]
Poznámka: Jak zabránit zápisu v případě poškozeného senzoru.
read_only_floppy_drive.jpg
read_only_floppy_drive.jpg [ 312.58 KiB | Zobrazeno 951 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 srp 2019, 14:12 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2607
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Pokud vím, tak jsou ty dráty buzeny open collector, takže nemusíš nic odpojovat, jen tam vrazíš můstek mezi piny 27 a 28.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 srp 2019, 20:00 
Offline
Prvnička

Registrován: 03 srp 2019, 15:44
Příspěvky: 19
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Děkuji za reakci a vysvětlení. Díky tomu mi i došlo, že když jsou 1,3,5,7..,33 (liché) zem a já už párkrát v životě ten konektor otočil, tak jsem vlastně všechny ty signály stejně uzemnil. A vždy to jak řadič tak mechanika přežila. Tudíž to mám i z minula otestované :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 21:46 
Offline
Kecka

Registrován: 08 bře 2019, 21:44
Příspěvky: 35
Bydliště: Písecko
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
WriteGate je "kooperující" signál pro WriteData. Slučovat ho s WriteProtect je amatérovina na entou. Připojení WriteProtect ke GND je přijatelnější, ale OK to taky není. Mechanika má prostě reagovat podle toho, jestli je disketa zalepená, nebo ne. Při aktivním /WP na datovém konektoru pak musí řadič příkazy, jako např. zápis sektoru, "odmítnout" a příslušným způsobem nastavit relevantní bity stavového registru (u WD279x osmibitových počítačů), resp. bity něterých stavových slov na konci pokusu o provedení příkazu zápisu (PC - DP8473V, UM83xx, WD37C65, uPD765 apod.). Jinak to opět smrdí chybou mechaniky. Selektovaná pětačtvrtka musí reagovat na zasouvání papírku (třeba vizitky) v místě senzoru WP prakticky okamžitě, stačí připojit logickou sondu na pin 28 a netřeba počítače, postačuje napájecí zdroj.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 23:43 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 700
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 116 times
Veď je tam iba jedna fotodióda (oproti je IR dióda, ktorú teraz neriešime), a možno ešte aj tranzistor. Svetlo = nieje ochrana, tma = je ochrana proti zápisu. To sa musí dať jednoducho opraviť.
Najprv by som skúsil či je to skutočne pokazené. Skúsiť podložiť hrubý nepriesvitný plast, napríklad čiernu PVC izolačnú pásku. Stalo sa mi, že obyčajnú papierovú samolepku natretú čiernou fixou to presvietilo, ale PVC izolačku už nie. Keď nebolo nič po ruke, zasunul som tam kreditku, fungovalo. :D Ono treba niečo hrubšie, aj tie originálne samolepky sú nejaké hrubšie. Pokiaľ to nebude v tom, tak možno fotodióda. Stačí ju na skúšku odletovať, alebo iba jeden jej kontakt, vtedy by mala byť aktivovaná ochrana proti zápisu. Ak nebude, je chyba niekde ďalej...

Teraz ma napadlo, či je tam vôbec fotodióda, či to nieje riešené nejakým mikrospínačom, ktorý má špinavý kontakt. Ale také čosi som u 5,25" mechaniky ešte nevidel, zatiaľ tam vždy boli tie diódy.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 10:08 
Offline
Profík

Registrován: 26 dub 2015, 20:26
Příspěvky: 570
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
Změřit fotodiodu ev. následující? tranzistor.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 10:40 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2350
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 259 times
Been thanked: 455 times
PotPalo píše:
Stalo sa mi, že obyčajnú papierovú samolepku natretú čiernou fixou to presvietilo
Ano, to aj mna napadlo, ze pouzita nalepka bola pre dane opticke cislo viac priesvitna ako nepriesvitna. Ako prve by som skusil do write-protect nalepky pouzit alobal, ten je urcite nepriesvitny pre akukolvek vlnovu dlzku bezne pouzivaneho svetla (od IR cez viditelne az po UV).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 12:38 
Offline
Prvnička

Registrován: 03 srp 2019, 15:44
Příspěvky: 19
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Díky za reakce.

judeware píše:
...Mechanika má prostě reagovat podle toho, jestli je disketa zalepená, nebo ne...

To záleží na use-case. Můj cíl je BetaArchive a chci to čistě pro SCP a KryoFlux. Nebudu s ní zapisovat.

jjilek píše:
Změřit fotodiodu ev. následující? tranzistor.

Chápu, ale musím měřit (doma nemám čím), musím mít stejnou/ekvivalentní součástku (asi nebude popsaná a z ní to nevyčtu). Ale největší kámen úrazu je to rozebírat. A já jsem vlastně rád, že ta 360KB alespoň nějak funguje. Teď jsem si chtěl na Aukru koupit hezký Teac 55-BR a dokonce mě vykostili i při ceně 1888,- :lol:

Ten drát mám doma, nestojí ani peníze ani čas + dělá to co od toho potřebuji. :like:
.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 13:34 
Offline
Kecka

Registrován: 08 bře 2019, 21:44
Příspěvky: 35
Bydliště: Písecko
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
Pro wyldu:
Ještě jednou a důrazně - zdravá mechanika má prostě reagovat podle toho, jestli je disketa zalepená, nebo ne. Nezáleží, pro jaké projekty (jejichž názvy mi nic neříkají) je určena. Pokud mechanice s aktivním DriveSelect svítí indikační dioda na předním panelu, musí na datovém konektoru signál /WP měnit stav při zasouvání a vysouvání vizitky a basta! Jestliže ne, šup s ní na servis (obrazně řečeno). Kdybych jich nedělal stovku, nebudu to tvrdit.

Oba pánové z e-bastlírny se trochu mýlí - všechny mechaniky, co jsem kdy pitval, měly senzor /WP tvořený (infra)LED v roli vysílače a přijímačem byl fototranzistor, nikoliv fotodioda. Můžu sem dát důkazní foto mechaniky TEAC. Přijímací část je na horním DPS, kousek od zelené (někdy červené) indikační LED. Prvek má vývody značené C a E (jasný fototranzistor). Fotodioda mívá plastové průhledné tělísko s interním čipem ve tvaru čtverce modré barvy. Při přebírání mých zásob se každá taková chovala jako zdroj malinkatého napětí, pokud se na ní posvítí silnou žárovkou (měřeno běžným multimetrem na rozsahu 2V). V zapojení bývá ovšem nejčastěji závěrně a obvod je jiný, ale to sem nepatří.
Fototranzistor vypadá jinak a chová se jinak - je-li osvícen, svorky C - E se chovají jako u tranzistoru NPN v režimu spínač. Schválně jsem vytáhl jednu z mechanik. E je spojeno s GND (jak jinak), C vede na hlavní desku, zřejmě až na IO IR4N10 (asi ho pro TEAC dělal Sharp). Zrovna tahle má mechanika je 1,2MB FD-55GFR 193-U, ale v našem případě to nevadí, 55BR to bude mít stejně. Jestli chce tazatel poradit i dále, večer se můžu podívat, jakým způsobem přesně pracuje dvojice IRd->foTr. na mém exempláři (IR dioda může být klidně buzena dynamicky, jako je tomu u gramce MC600Q, ale nejsem si jist).

Nebo ještě jinak - v sobotu jsem v Praze na Bytefestu a mohu se na pár zlobivých mechanik v rychlosti podívat.


Naposledy upravil judeware dne 06 říj 2019, 14:22, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 14:21 
Offline
Prvnička

Registrován: 03 srp 2019, 15:44
Příspěvky: 19
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
BA ( https://www.betaarchive.com/ ) je "knihovnou" starého SW. Zaměřuje se na identické kopie. Nelze tam tak nahrát něco, co najdete na netu. Musíte mít originál a doložit to scanem diskety, CD, DVD. A protože Win98, i když nic na disketu nezapisujete, tiše a svévolně na pozadí přepisují "MBR" disket svým IHC řetězcem, je takový originál znehodnocený. Ve WinXP už od tohoto nesmyslu Microsoft upustil, ale hodně disket tím bylo znehodnoceno...

SCP (http://www.cbmstuff.com/proddetail.php?prod=scp) a KryoFlux (https://www.kryoflux.com/) Vám umožní uložit magnetický tok (??) disket. Umí to tak archivovat libovolný formát disket i pro jiné platformy, protože se nezajímá o souborový systém. Tím jste schopen vytvořit i kopie disket, které jsou chráněné proti kopírování nebo i jinou platformu než IBM PC...

Proto mi jde o to, aby mi Win98 nepoškodily originálky. Proto mě netrápí, že nemohu zapisovat ;) Ale jestli se nechá na BajtFestu i opravit mechanika (chtěl jsem si tam jen poslechnout přednášky), tak mám 5.25" asi 5 mechanik :mrgreen: co jsem z lítosti jako nefunkční nevyhodil. Co to tak stojí, dát do kupy tu senzor, tu netočící se, tu nečtoucí mechaniku?

PS: Vím, že diskety MBR nemají, ale mají VBR...
PS: Ad IHC třeba zde http://www.os2museum.com/wp/the-ihc-damage/
.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 14:44 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 700
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 116 times
Fototranzistor alebo fotodióda, to som neskúmal. Ak to má dva vývody, a pri zasvietení na to mi začne svietiť LEDka v obvode 9Vbat-odpor-fotodióda?-LEDka, tak je to u mňa fotodióda a hotovo. Na svetle vodivé, v tme nevodivé.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 15:14 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2350
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 259 times
Been thanked: 455 times
PotPalo píše:
Fototranzistor alebo fotodióda, to som neskúmal. Ak to má dva vývody, a pri zasvietení na to mi začne svietiť LEDka v obvode 9Vbat-odpor-fotodióda?-LEDka, tak je to u mňa fotodióda a hotovo. Na svetle vodivé, v tme nevodivé.
Potom aj fotoodpor bude u teba fotodioda :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 15:19 
Offline
Kecka

Registrován: 08 bře 2019, 21:44
Příspěvky: 35
Bydliště: Písecko
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
Pro wyldu:
Peníze jsou u bastlířů sprostým slovem. Na bastlířském webu mám dlouhodobou poptávku toho, čím mě můžou lidi na revanš obdarovat (netřeba hned):
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=60761
Domluvíme se až na Smíchově.

To popisované vypadá velice zákeřně a čtu to poprvé. :o

A je to divné, protože i kdyby se na disketu sáhlo bez přání uživatele, musí při práci s médiem svítit indikace a to se přece nedá přehlédnout, rutiny pro práci s disketou po prvním spuštění motoru pár indexpulzů čekají, vrzání hlav je slyšet atd. Leda, že by se to dělo při legitimních zápisech. Každopádně /WP=LOW řadič obejít nemůže. Takže mě stav mechanik opravdu zajímá!


Danhard na bastlírně poptával nějaká média (má rezervovaných 100ks), vezu je s sebou a protože původní prodejce měl další nadbytečné zásoby, mám tyto po koruně rozprodávat dál jeho jménem (3,5" i 5,25", spíš HD). Zájemci, hlaste se!!!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 15:42 
Offline
Prvnička

Registrován: 03 srp 2019, 15:44
Příspěvky: 19
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
judeware píše:
...Domluvíme se až na Smíchově.

OK, ale já až na úroveň obvodů nejdu. Zkusím si ten link ještě v klidu projít. Nějaká zda se najde nějaká ta poptávaná ISA či 72pin RAM v dané konfiguraci. Kdyžtak koupím na eBay a nechám poslat na Vaší adresu :lol:

judeware píše:
A je to divné, protože i kdyby se na disketu sáhlo bez přání uživatele, musí při práci s médiem svítit indikace...

Tak ona svítí a točí. Ale "nikdo" asi nečeká, že když klikne v prohlížeči na A:, tak se tiše provede zápis/přepis na disketu :puke: . Všichni tak nějak očekávají, že se jen vypíše seznam souborů...
.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz