OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 26.11.2022, 11:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 27.07.2022, 20:04 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 96
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
keď sme už pritom bootovaný, zaujímalo by ma čí je môžne nainštalovať windows 7 na starší počítač. podľa minimálnych požiadavkách windowsu 7, čo som našiel na internete by to mohlo isť. skúšal som bootovať z USB ale bez úspechu. Na vytvorenie bootovacieho usb som skušal viacero programov a rozličnými nastaveniamy. ide o počítač s procesorm A/462 1850 MHz, 2GB RAM, 512 MB grafická karta.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 28.07.2022, 10:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9345
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1301 times
Na Athlonu by to mělo běžet, ale bude to kujva očistec. Na USB bootovačku bohatě stačí utilita od mrkvosoftu. Ale musíš se ujistit, že máš k dispozici nenakopnuté bootovatelné instalační ISO. Taky ten comp musí umět samo bootovat z USB. Pak, pokud je i zbytek HW toho stroje kompatibilní, tak to musí projít. (ještě jestli máš v BIOSu povolené AHCI, tak tuším pro instalaci se musí vypnout a dodatečně povolit za pomoci návodů, které jsou všude na netu).

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 28.07.2022, 13:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1710
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
misticjoe píše:
ještě jestli máš v BIOSu povolené AHCI, tak tuším pro instalaci se musí vypnout a dodatečně povolit za pomoci návodů, které jsou všude na netu.

To platilo pre Windows XP, on inštaluje Windows 7.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 29.07.2022, 00:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9345
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1301 times
Budeš se divit, ale já to řeším na jednom chatovém compu i na Win7. Co mám origo instalačku, tak musím vyhodit během instalace AHCI. Pak, až se postahují všechny aktualizace, ho zase přes registr povolit a následně povolit v BIOSu. Jinak mi to jede legacy/compatible. Nebo je to SATA "enhaced" mode? Ty wogo, teď nevim... Prostě tam něco ohledně řadiče je, že se mi to nenainstalí a pak to musím dodatečně povolit.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 29.07.2022, 00:32 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1710
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
Enhanced = SATA (AHCI), Compatible = tvári sa to ako IDE. Pri XP sa to rieši buď rovno zapnuté a s F6 disketou, alebo sa to prepne na Compatible a po nainšalovaní Windóz sa doinštaluje SATA AHCI driver a prepne sa to v BIOSe na AHCI (môžem dodať aj driver, aj návod ako na to).

Že to Win7 nepozná ma udivuje. Asi nejaká novšia verzia hardvéru ktorá v dobe vzniku Win7 ešte nebola.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 08.08.2022, 20:47 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 96
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Zdravím, konečne sa mi podarilo spustiť inštalaciu windowsu 7 pomocou Boot Manager (PBM6) lenže len cez 3.5" disketu. Potreboval by som vytvoriť to isté ale na CD, skušal som napaliť .iso súbor čo je archíve: 1_native/cdrom/pbm6.iso čo nefungovalo? nevedel by niekdo ako vyriešiť tento problem?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 08.08.2022, 21:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1710
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
Však cez NERO. Vytvoriť bootovacie CD, ako boot vybrať disketovú mechaniku s disketou v mechanike, potom emulácia FDD. Prečíta to disketu a urobí z nej boot na CD. Inštalačné súbory pridáš ručne. Snáď to bude fungovať.

Teda vlastne najprv vybrať hore DVD, potom bootovacie DVD... ono Windows 7 na CD zrejme nevojde.


Přílohy:
Schránka01.png
Schránka01.png [ 28.21 KiB | Zobrazeno 913 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 24.09.2022, 16:39 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 96
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Nazdar, vedel by mi niekdo poradiť či je možne mať na počítači operačný systém MS-DOS 6.22 a zároveň aj windows2000. Moja predstava je keď zapnem počítač nabehne MS-DOS cez ktorý by som vedel spustiť podľa potreby windows2000. Napríklad na menšom disku(C) tak do 2 GB by bol MS-DOS a na disku(D) tak do 80 GB by bol windows2000. Dalo by sa to takto spraviť a dokaže MS-DOS 6.22 pracovať vôbec z večšími diskami ako 80 GB?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 25.09.2022, 23:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 200 times
Been thanked: 374 times
Nainstaluj DOS na 2 GB particii a pak win2k do zbytku disku, ony ho zaregistrují a přidají do svého boot manažeru. Tam pak nastavíš prioritní spuštění DOSu a ne windows. Z DOSu už w2k nespustíš a stejně tak i DOS, budeš vždy muset restartovat počítač.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ťažké poškodenie počítača
PříspěvekNapsal: 28.09.2022, 18:53 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2190
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 373 times
Been thanked: 407 times
Ja osobne v dnesni dobe preferuju 2 partice na jednom disku a https://xosl.horky.net/home.html .

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz