OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 22 led 2019, 06:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 12:30 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 599
Bydliště: Praha
Has thanked: 40 times
Been thanked: 148 times
Není důvod proč by ten zásuvný modul pro TC neměl fungovat. Kdyby přece jenom ne, tak alternativou by mohl být MS-DOS KERMIT na staré mašině a KERMIT 95 na krmítku. Ale je to trochu kanón na vrabce.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 12:42 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1846
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 294 times
Been thanked: 276 times
Ten Globalyst nemá žádný slot na mechaniku a vzadu je jen jeden bracket a tam je zvukovka. Takže nejlepší řešení jsou paralelní zipka a nebo xircom síťovka na LPT.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 16:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7692
Bydliště: Praha
Has thanked: 978 times
Been thanked: 916 times
Děkuji za návrhy. Půjdu postupně. Nejdřív TC+NC, TC+DOS driver, TC+Win95 driver, pak PuTTY a další sestupně, jak jste radili. :-) DOSBox - k téhle věci mám neuvěřitelný odpor, ani nevím proč. Takovej můj mentální problém, asi :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 16:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1653
Has thanked: 71 times
Been thanked: 293 times
On samotný DOSBox není tak úplně kompatibilní a některé věci v něm nefungují, ale naštěstí umí nabootovat "pravý" DOS z obrazu disku. Pak se chová trochu jinak - správněji. Samozřejmě pak naopak nefungují nové fíčury, které má zase DOSBox zabudované.

_________________
Zpráva NUKIB: Nejvážnějším bezpečnostním rizikem mobilů Huawei je jejich používání za volantem!!!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 16:36 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 18:17
Příspěvky: 234
Has thanked: 19 times
Been thanked: 33 times
Tu Xircom síťovku do paralelního portu bych měl mít na cestě, otestuju a dám vědět, jak se to chová. Btw. řešení přes TC jsem minimálně jednou použil a fungovalo :)

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 20:49 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 424
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times
Měl by jít přenos s NC mezi paralelními nebo seriovými porty.
Mezi LPT by měl být použitelný TC jak W95 tak na W8.1: https://www.ghisler.com/download.htm
Proč trváš na přenosu mezi com porty?
Buď NC5 tak TC mohou být vzájemně spojeny přes LPT.
NC5 je možno nainstalovat i pod W8.1


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 22:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7692
Bydliště: Praha
Has thanked: 978 times
Been thanked: 916 times
Protože mám laplink seriák po ruce. Protože notes nemá LPT. Protože je to kuwa retro :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 23:04 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 424
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times
misticjoe píše:
Protože mám laplink seriák po ruce. Protože notes nemá LPT. Protože je to kuwa retro :-)

-Když notes nemá LPT, potom je to dáno. Laplink neznám. NC se dá nainstalovat jak pod WIN tak na DOS, přenos je bez problémů, mám to vyzkoušené. Seriový kabel pro NC je primitivní, zapojení můžu někde najít.
-Ještě je možnost poněkud pracná. Odkrytovat Globalyst, vyměnit IDE kabel za kabel s třemi konektory. Ten třetí se vytáhne vedle disku a může se na něj připojit na přechodnou dobu další disk. Pro jeho napájení je ještě potřeba rozdvojka na napájení disku.
-Nebo si půjčit LPT -> CD adapter (byl tady již probírán a Clous jej používal k přenosu her na CD do nějakého retra) a třeba jej někdo v blízkosti má.
-Nebo Ti mohu posloužit nějakým NB bez WiFi, zato s plnokrevným LPT a USB. Mám jich pod stolem několik. Asi kde kdo v Praze v blízkosti také.
-Nebo ....
Seriový přenos je ukrutně pomalý, řádově hodiny až dny.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 23:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7692
Bydliště: Praha
Has thanked: 978 times
Been thanked: 916 times
Tak jsem to krásně rozběhal přes ten total commander. Rychlost je sice jen 22kB/s, ale je to taková floppy rychlost, tak se to dá přežít. Navíc to ve mně nějak vyvolává nutkání rozchodit si nějakou BBS jen pro sebe. Kdysi jsem měl BBSku (na ProBBS) s cool ANSI grafikou a tak. Prostě paráda. Že bych si zase udělal nějaký filelist jen pro sebe doma a jednou k tomu připojil PeC, pak Amigu, atp.
Ale teď vážně. Je to pomalé. Dá se to, ale je to pomalé. Jde mi o to, abych měl globíka zakrytovaného. Samo v něm teď mám kablík na dva disky (z toho jeden je CFka) a roztrojku na napájení. Ale když to takhle zakrytuju, tak po chvíli začne zlobit - CFku s redukcí není kde uskladnit, krom prostoru nad CPU a to se zřejmě špatně chadí nebo to drnká do měniče napětí - těžko říct. Otevřený globík mít nechci a vyvést ven CF není kudy.

No není zbytí. Úžasný PARCP jsem si šetřil pro TTčko, ale asi mi teď bude u PeCe užitečnější :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 04:48 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2755
Has thanked: 143 times
Been thanked: 195 times
Jeste porad zbyva ta ZIPka - do notebooku na USB, do vetsich retro masin na IDE a pro ostatni na LPT. Co si vzpominam, tak jsem si udelal zasobu za ceny pod deset EUR za kus. Pokud vymenis procesor za V20 / V30, funguje i na XT. Pouzival jsem to na nahravani dat do PC-10.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 led 2019, 14:20 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 18:17
Příspěvky: 234
Has thanked: 19 times
Been thanked: 33 times
Hlásím, že síťovka do paralelního portu rozběhána (Xircom PE3), rychlost je kolem 60-70kB.
Viz https://www.high-voltage.cz/2019/global ... ircom-pe3/

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 led 2019, 14:49 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7692
Bydliště: Praha
Has thanked: 978 times
Been thanked: 916 times
Zaujalo mě: "na PC s podporou EPP - Enhanced Parallel Port" - nechci jako nic říkat, ale Globalyst 510 EPP má. Alespoň s PAR2CP jedu 100-120kB/s.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 led 2019, 15:02 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 18:17
Příspěvky: 234
Has thanked: 19 times
Been thanked: 33 times
Tak bude asi problém v ovladačích pro ten Xircom, je tam utilitka pro detekci EPP, ale ta vyplivne chybovou hlášku:"This computer is either NOT equipped with Enhanced Parallel Port hardware, or this computer's implementation of EPP is not currently supported by Xircom."

Nebo ještě jedna možnost - máš něco ohledně EPP v tom původním BIOSu?

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 led 2019, 22:57 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7692
Bydliště: Praha
Has thanked: 978 times
Been thanked: 916 times
Jo, v originálním BIOSu se dá nastavit bidirectional.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 led 2019, 08:18 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2067
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 226 times
Been thanked: 384 times
misticjoe píše:
Jo, v originálním BIOSu se dá nastavit bidirectional.
Klasicky bidirectional je najlepsi. Ten som ja pouzil na prenos dat medzi PC a ZX. Na strane ZX bola 8255 v rezime 2 (obojsmerna zbernica), vdaka tou sa data sa prenasali krasne paralelne po osmych bitoch naraz obomi smermi.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz