OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 17.07.2024, 11:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 282 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 13.06.2022, 23:08 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Dobrý deň, chcel by som postaviť počítač zo staršov základnov doskov len že nemožem k nej nájsť manuál. Tak že neviem ako ho mám zapojiť a tiež nieviem nastaviť prepojky(jumper) ale to by som riešil až potom keď zistim či je základná doská funkčná. Najprv by som sa spýtal na toto: na základnej doske sú dva integrované obvody nmc27c256bq20150 a majú na vrchu v strede priehladné okienko, no a potreboval by som vedieť či nemajú byť prelepený, lebo nie sú a to či základná doska ešte bude fungovať.
Příloha:
IMG_20220613_214203.jpg
IMG_20220613_214203.jpg [ 238.38 KiB | Zobrazeno 7675 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 07:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
ešte pridávam datasheet toho obvodu.


Přílohy:
NMC27C256BQ15_to_NMC27C256BQM200.pdf [362.37 KiB]
116 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 08:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 1717
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 30 times
Been thanked: 253 times
Zřejmě to bude 286 ta mívá dvě ROM v jedené jsou liché a v druhé sudé byte (Hi-Lo, Even Odd) protože to jede 16-bit a čte se z obou zároveň.
Přelepení je kvůli UV záření aby se časem nevymazala. Většinou to bývá kovová samolepka ve snaze snížit vliv tvrdšího zářením.

PS: u 386 je ROM jen 8-bit a kopíruje se do RAM. RAM je totiž asi 2x rychlejší. V BIOSu se tomu říká Shadow copy a jde to většinou zvolit jestli se to má dělat. Stejně se kopíruje kvůli rychlosti do RAM BIOS na VGA kartě.

Příloha:
286 ROM.jpg
286 ROM.jpg [ 157.18 KiB | Zobrazeno 7643 krát ]

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 08:50 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
áno, jedná sa o základnú dosku s procesorom 286, lenže čo s tým mám to prelepiť a bude to ešte fungovať?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 09:52 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3756
Has thanked: 213 times
Been thanked: 388 times
Kdyz pripojis reproduktor, pipa? Kvalitni fotku cele desky nemas?
U techhle desek bylo jen par jumperu, a deska by myslim mela pipat i ve vetsine pripadu, kdy jsou jumpery spatne nastavene. Vetsinou je tam par jumperu na prepinani pametovych bank, nejaka ta parita, typ monitoru, rychlost koprocesoru... a to je tak vsechno, co me napada.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 10:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 1251
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 317 times
Been thanked: 312 times
WladeK píše:
..........nemožem k nej nájsť manuá...........

Vyfot ji z obou stran, treba najdeme manual.
Osaď paměti, grafickou kartu, zdroj ( černé k sobě), klávesnici, speaker a zapni to... pak napiš.
J.
PS: eprom zalep, treba papirovou samolepkou.

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 12:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 1717
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 30 times
Been thanked: 253 times
Podle toho výřezu je to tato TAK NENÍ
https://stason.org/TULARC/pc/motherboards/U/UNIDENTIFIED-286-JS-128A.html
Příloha:
8XLIi.jpg
8XLIi.jpg [ 748.51 KiB | Zobrazeno 7595 krát ]

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Naposledy upravil MilasPce dne 14.06.2022, 12:39, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 12:15 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
posielám fotky, no najprv by som potreboval vedieť či mám prelepiť tie ROM, môže byť na to izolačka? a bude to ešte fungovať keď to bolo odlepené? a ešte otázka, na základnú dosku sa pripajajú staré typi RAM, myslím že SIPP. zatial ešte žiadnú nemám, ale budem mať do konca tyždňa alebo až nabudúci týždeň. No a nemá doska svoju integrovanú pamäť?

Příloha:
IMG_20220614_111257.jpg
IMG_20220614_111257.jpg [ 387.39 KiB | Zobrazeno 7589 krát ]


Příloha:
IMG_20220614_111347.jpg
IMG_20220614_111347.jpg [ 362.83 KiB | Zobrazeno 7589 krát ]


Příloha:
IMG_20220614_111515.jpg
IMG_20220614_111515.jpg [ 307.3 KiB | Zobrazeno 7589 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 12:21 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
+ dalšie fotky:

Příloha:
IMG_20220614_111650.jpg
IMG_20220614_111650.jpg [ 333.29 KiB | Zobrazeno 7589 krát ]


Příloha:
IMG_20220614_111720.jpg
IMG_20220614_111720.jpg [ 339.62 KiB | Zobrazeno 7589 krát ]


Příloha:
IMG_20220614_111857.jpg
IMG_20220614_111857.jpg [ 227.75 KiB | Zobrazeno 7589 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 12:36 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10203
Bydliště: Praha
Has thanked: 1978 times
Been thanked: 1533 times
Jop, to bude chtít ISA stromeček. A má to řadič FDD a HDD na desce - velké plus. Jestli zůstal obsah EPROMky zjistíš jedině programátorem nebo prostě tím, že comp zapneš. Pokud se deska neválela vysloveně někde na světle, pak by to mělo být cajk. Samo přelepit čímkoliv, co není průhledné. A SIPP se dá předělat na SIMM (případně "na prasáka" nadrátovat SIMMy rovnou).

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 12:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 1717
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 30 times
Been thanked: 253 times
Jestli to bude chodit nám musíš říci Ty.
Pokud to nebylo na sluníčku, ale někde v šuflíku tak to bude chodit. Přelep to papírovým štítkem.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 12:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 1717
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 30 times
Been thanked: 253 times
To má všechno na bordu, ten jeden ISA stačí na zvukovku.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 12:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 1717
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 30 times
Been thanked: 253 times
Kolem baterky to je vyžraný, to asi bez opravy nepojede. Je to zelený až ke klávesnici.
Rozhodně baterku odletuj co nejdříve, aby z ní nevytékala kyselina.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 12:56 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
tuto základnú dosku som kupil na inzerátu tak že neviem ako bola skladovaná, môžno bola na svetle.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nastavenie základnej dosky
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 13:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.06.2022, 21:56
Příspěvky: 198
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Hmm.... tak ako by som mal postupovať? čo keby som pripojil grafickú kartu a zapojil AT zdroj a vyskušal čo to spraví?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 282 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz