OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 09.08.2022, 21:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Nahradili byste fakecache na funkcni desce?
1. Ne, je to historicke barbarstvi, takovych dochovanych desek je uz malo 63%  63%  [ 5 ]
2. Ano, je to prece blbost, dobrovolne se ochudit o vykon. 0%  0%  [ 0 ]
3. Ano a vypajene fakecache svaby bych na aukru prodal jako zachovali, RARYTA!!!!, podivej fotky! 38%  38%  [ 3 ]
Celkem hlasů : 8
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 01.07.2022, 22:28 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
Myslím že to bude něco nestandartního, nějaké Cyrix specifické instrukce a určité vracené výsledky. Na ten 486DLC co mám jsem doinstaloval nějakou utilitku s low level hotfixy na výkon a stabilitu v DOSu a hlavně ve Windows origo od Cyrixu (ta L1 cache dovede dělat psí kusy když je to svého druhu bastl přidaný na deskách v designu bez L1 cache a bez ní je to CPU výkonově prakticky jen 386DX). Už jen několik hw způsobů jak se dá řídit a jak k ní přistupovat přičemž na různých deskách to (ne)funguje různě a každý přístup má své pro i proti je recept na bolehlav. A tato utilita kromě toho že tvrdě vyžaduje instalovat z A: ze 2 disket chce FPU jen od Cyrixu, jinak neběží. A testuje a pozná že FPU není Cyrix tak to nejde očurat ani výměnou po instalaci. Takže už tehdy byly cesty ovšem standardizace takových věcí nebyla, tehdy si to všichni dělali podle sebe.

Ještě mě tak napadá - opravdu ti na té desce běží L2 cache? Protože 33 MHz 386SX bez cache mi Quaka rozjela s i387 na 0.9 FPS a tady se bavíme o 486DLC na 40 MHz...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.07.2022, 10:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 679
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 68 times
Czech Human píše:
No 16k x 4 mi zní jako write back čip, těm stačí menší kapacita. Ale záleží na desce a manuálu k ní, může to samozřejmě být i jen běžný 8 KB cache tag pro maličkou cache. Na mojí 386 desce s 486 DLC ovšem přesně takový čip má funkci právě pro write back :-).


Mám to stejně oba čipy.
Příloha:
m321 write back v01.jpg
m321 write back v01.jpg [ 162.35 KiB | Zobrazeno 348 krát ]

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.07.2022, 16:38 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 410
Has thanked: 0 time
Been thanked: 52 times
Jo tak waitstaty u RAMky v SETUPu menit nejdou, neni na to volba. Akorat si lze hrat s refreshem, trochu pomuze hidden refresh a delsi cas). Dal sem tam teda lepsi VGA Diamond Stealth Pro S3 928 a vysledek skoro stejnej - 1,295 FPS. Takze vic uz z toho proste asi nedostanu, ani to nema smysl...

L2 bezi urcite, jinak by v CCT nebyl ten skok rychlosti na 256kB a i BIOS to pise....

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz