OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 08.02.2023, 06:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 20.10.2022, 10:27 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3256
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Myslím že tenhle test taky dneska vyzkouším, v DOSu jsem to vlastně vůbec netestoval :).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 20.10.2022, 21:16 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3256
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Vyzkoušel jsem tu trochu rychleji taktovanou K6-3+ a výsledek se dostavil - je tam hezká frekvenční linearita 700.9 bodů a díky rychlé RAM nadlineární propustnost 336/214 MB/s. Projel jsem si ještě nějaké testíky a Quake frčel na 116 FPS a dokonce i v 640x480 se vytáhl na 29,5 FPS. DOOM běžel high 511 real ticks a low 160 real ticks. NSSI to CPU dala mezi Pentium II 450 MHz (FPU) a Pentium III 866 MHz (ALU) asi díky L2 cache.


Přílohy:
CPU.jpg
CPU.jpg [ 845.68 KiB | Zobrazeno 1240 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 22.10.2022, 20:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3256
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Náhodou jsem zjistil, že Pentium Pro dovede běhat i na (z jeho pohledu) poměrně moderních deskách typu Intel 440LX či mega moderních Asus P3V4X, což mě přivedlo na myšlenku takovou lehce divokou kombinaci vyzkoušet, zejména když se na mě doma smějou všechny verze tohoto CPU a též lehce šílená Socket 8 to Slot 1 redukce :-). Cítím že to bude velké testování, kdy odpadnou pomalé EDO paměti a nastoupí luxusní SDRAM 8-). Z hlediska výkonu to samozřejmě je v každém případě blbost proti Pentiu II ale bude to sranda :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 25.10.2022, 13:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3256
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
A ještě jeden počítač na testíky - když je ta možnost, tak jsem otestoval origo Pentium III 450 MHz Katmai, tedy původní revizi s externí L2 cache a jádrem Pentium II + přidanými SSE. A protože jsem si kdysi četl že Katmai nebylo nic moc, protože právě obsahuje nějaké zásadní mouchy co se výkonu týká + L2 cache běží na polovině frekvence jádra a tím pádem pomalu, chtěl jsem si to otestovat. A skutečně, výsledky v testech jsou ne až tak dobré, docela mě překvapil relativně pomalý přístup do RAM a vůbec propustnost L2 cache, která jen horko těžko dohání propustnost L3 cache na Super Socka 7 desce a propustnosti L1/2 se ani neblíží. K6-3+ si Katmai v DOSu maže na chleba i přesto že to je i586 zatímco Pentium III je i686. Je dobře vidět že tu jsou určité hrany, které teprve Coppermine zabrousilo do hladce běžící kombinace, které by ukazoval záda zase až K7 Athlon. U první revize Pentium III ani rychlá deska s Intel BX a 100 MHz FSB a rychlé RAM nejsou všehospásná kombinace. Čili když jste věděli jak, mohli jste tehdy s mnohem menším rozpočtem dosáhnout velice hezkého výkonu, který snadno snese srovnání s tehdy mnohem dražším Intelem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 02.11.2022, 00:34 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3256
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Získal jsem šťastně Slot 1 desku, co s modifikovaným BIOSem zvládne rozjet Pentium Pro v odpovídající redukci :-). Takže konečně mám testovací stroj s 1,5 GB ECC REG SDRAM a AGP 4x, ve kterém mi běhá Pentium Pro s 1MB L2 cache 8-). To má do RAM s 66MHz FSB propustnost 150 MB/s, což je o polovinu víc než Intel FX s EDO paměťmi. Rychlý testík Quake mi ukázal 51,3 FPS v 320x200 a 12,3 FPS v 640x480. V obou případech se díky obří 1 MB cache jedná o něco víc než poloviční výkon Pentia III Katmai na 450 MHz. Teď mě čeká vyzkoušet co provede FSB 100, zda to bude fungovat a o kolik si CPU polepší :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 02.11.2022, 19:32 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3256
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Tak Pentium Pro mě docela překvapilo - vylezlo s default Vcore 3.3V až na FSB 112 MHz a 224 MHz což je skoro 1,7násobek předepsané frekvence FSB a slušné 10% přetaktování jádra :-). Paměti běží synchronně 1:1 s CL2. Je zajímavé že na 112 MHz FSB už dosahují 196 MB/s což je téměř dvojnásobná propustnost oproti FSB66 EDO a 30% nad SDRAM 66. Udělal jsem pár testíků:

Quake na 100 MHz FSB/200 MHz CPU ukázal 53 FPS v 320x200 a 13 FPS v 640x480. Propustnost RAM 176 MB/s, průměrná propustnost cache 707 MB/s.
Sysmark dal 202 bodů, DOOM 320 ticků.

Quake na 112 MHz FSB/224 MHz CPU ukázal 58,6 FPS v 320x200 a 14,5 FPS v 640x480. Propustnost RAM 196 MB/s, průměrná propustnost cache 728 MB/s.
Sysmark dal 225 bodů, DOOM 297 ticků.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 04.11.2022, 16:41 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3256
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Úplně je škoda že Bytefest proběhl před týdnem kdy jsem ještě čekal na desku, byl by to myslím hezký exponát, taky to má už 26 let na hrbu :-). Díky rychlému ATA řadiči a 6 PCI mám v úmyslu vyzkoušet i nějaký starší linux, ještě se porozhlédnu po čtvrtém 512 MB ECC reg SDRAM modulu aby systém měl 2 GB paměti což je pro Pentium PRO už velice luxusní porce vzhledem k tehdejší obvyklé velikosti paměti 8 - 32 MB RAM :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 04.11.2022, 19:48 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9447
Bydliště: Praha
Has thanked: 1708 times
Been thanked: 1321 times
Porce to luxusní je, ale aby to nebylo spíš ke škodě, než k užitku. Přecijen při té propustnosti...

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 04.11.2022, 21:46 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3256
Has thanked: 205 times
Been thanked: 373 times
Ale kdepak. Linux 2 GB RAM určitě ocení a i když těch 200 MB/s vypadá oproti celkové kapacitě jako relativně málo, tak čím víc modulů tím větší propustnost. A protože to běží 1:1, je každý MB/s poznat dokud CPU není úplně zasekané programem co nepotřebuje tahat data z/do RAM. Co to neocení jsou DOS a Win9x ale pro ně stejně tohle CPU není určené. W2k i XP už 2 GB RAM zvládnou použít docela dobře.

Tak obrovské soubory se normálně na takovém počítači nezpracovávají, zejména u nějaké lehčí distribuce. Oproti plotnovému hard disku je to navíc coby cache pekelně rychlé. PCI rozhraní má svých maximálně 133 MB/s, takže mít to v RAM je lepší. Firefox bez potíží zabere 500 MB jen za to že zobrazí úvodní okno takže 1,5 nebo 2 GB je tak akorát rozdíl na běžící prohlížeč :-) ( O tempora, o mores! :lol: ).

Je to zajímavé vidět jak za těch pár let (1996-2000) technologie pokročila natolik, že RAM už relativně stíhá držet krok s L2 cache CPU, které na tu desku jde osadit a RAM FSB je z poloviny tak rychlá jako cache v procesoru :-). Že to běží vlastně nad mé očekávání spolehlivě dávám "za vinu" tomu, že jak RAM tak cache je v ECC režimu, takže různé jednobitové chybičky se tím efektivně eliminují. Protože na 115 MHz FSB to taky naběhne, ale výkon už stagnuje, resp. i mírně klesne - už to asi mele z posledního a jen ECC to drží a pak frekvence PCI klesne na 31 MHz. Ne vždy je více více :-). Druhá deska pro Socket 8 co mám se starším Intel FX vybavená EDO SIMMy je mnohem méně spolehlivá i na základní frekvenci, patrně hlavně kvůli chybám co se generují někde mezi RAM a chipsetem a té FSB běží pouze na 66 MHz... Trochu se to blíží dobám cca 286 kdy RAM měly 0 WS a běžely synchronně, to je skutečně nejlepší režim pro výkon počítače :-).

Musím ještě vymyslet nějaké vhodné testy co mají rády propustnost RAM, protože tam by ten rozdíl mohl resp. měl být mnohem výraznější než obligátní Quake, co dosahuje se stejnou RAM s CPU na 220 MHz polovinu výkonu K6-3+ na 620 MHz...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz