OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 02.12.2022, 06:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 13.04.2022, 18:02 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Ty 128 MB paměti mám tyhle:https://ram-co-shop.de/128-MB-EDO-RAM-72-pin-Simm-non-Parity-60-ns-33V-Crucial-CT32M32E4L6M16TG_1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 13.04.2022, 19:08 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 442
Has thanked: 0 time
Been thanked: 54 times
Czech Human píše:

A nevadi, ze ten modul je 3,3V? Nikde na nem nevidim zadne prevodniky urovni ani LDO, to asi chudak dostal couda...

Nakoukl sem v rychlosti do datasheetu 440FX a pisou ve ficrs:
* 64/72-Bit Non-Interleaved Path to Memory

Z dalsich obrazku je patrne, ze to ma jediny kanal s 64b datovou sirkou, takze zadny zazrak se nekona. Jinak Dualchannel mely uz Core2Duo (nevim od kdy AMD) a prvni core i7 mely 3 kanaly.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 13.04.2022, 21:37 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Deska dává 3.26V s napájením není problém. Jak mám ty 64 MB moduly tak to jsou taky na 3.3V only a ty fungují bez problémů. S těmi 128 MB nevím kde je zakopaný pes. Jestli nějaká nekompatibilita s deskou, BIOSem, těžko říct. Memtest 1.26 se s nimi pravidelně zakousne na testu 5, to je opakované přesouvání náhodných bloků dat. OS sice většinou naběhne, ale padají v něm programy na chybu ochrany nebo jen tak bez vysvětlení, takže použitelné to není. Memtest se ale kousne i s jinými paměťmi na tom testu tak si říkám jestli třeba chyba není v desce nebo CPU. Taky už je to staré 25 let tak můžou být v čudu kondíky i když fyzicky vypadají hezky, nějaký studeňák... čort znájet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 14.04.2022, 00:08 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Tak i po změně biosu za jinou verzi se zázraky nedějí a paměti nefungují jak by měly. Přijde mi že rozdíl je leda v textovém rozhraní místo grafiky, datum mi zůstal stejný... Kdybyste náhodou někdo měli k dispozici bios pro TD6NF z roku 1999 tak sem s ním ;).

Alespoň jsem trochu popohnal CPU na 233 MHz a výsledek se dostavil. Tlumivky na desce už dostávají pořádnou čočku, ty dráty mají kolem 50°C :-).

SisoftSandra CPU Benchmark: CPU 1260 MIPS / FPU 570 MFLOPS
SisoftSandra multimedia CPU Benchmark: Integer ALU 899 it/s / FPU 666 it/s
RAM běží na 60 ns což v Sandře dělá propustnost 92 / 95 MB/s.

Pro srovnání K6-2+ na 612 MHz:
SisoftSandra CPU Benchmark: CPU 1546 MIPS / FPU 744 MFLOPS
SisoftSandra multimedia CPU Benchmark: Integer MMX 1940 it/s / FPU 3DNow! 2712 it/s

Unreal už běhá pocitově skoro stejně dobře jako na K6-2+, ty dva procesory se dobře doplňují když běží něco na pozadí - průměrně 40 FPS a maximum 90 až 109 FPS už je na hraní OK. Poměrně zajímavé jsou i výsledky s Voodoo2, tam skoro není rozdíl ve FPS mezi 512x384 a 800x600. Je vidět že tahle hra v kombinaci s tak slabým CPU ji moc nezatěžuje.

A ještě jedna perlička - díky přetaktování se zvedla spotřeba kdy obě CPU mají příkon cca 100 W při konfiguraci 2x 233MHz a 2MB L2 cache :-). To jen pro porovnání s modernějšími výdobytky techniky jak se svět proměnil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 14.04.2022, 05:16 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 442
Has thanked: 0 time
Been thanked: 54 times
A kde si konkretne nameril tech 3.26V?
Ja sem meril primo na blokovacim kondiku na SIMM modulu a moje deska tam pousti 5V. Dle datasheetu sice chipset 440FX podporuje 3,3V i 5V memory interface, ale na to by musela bejt deska uzpusobena - ty tam mas nejaky jumper a regulator na nastaveni napeti? Ja bych rek, ze v te dobe, kdyz tyhle PPro desky navrhovali, tak jeste zadne 3,3V SIMMY ani nebyly...

A to by me zajimalo, jak se to chova, kdyz namixujes 3,3V a 5V SIMMy, to asi tezko do kazdeho slotu pusti jine napeti. Navic me mate, ze v JEDEC specifikaci pisou, ze 3,3V SIMMy maji jinde vyrez, takze pak bys tam nemel spravne zastrcit 5V SIMMy a nebo je ten 128M modul vyrobeny proti specifikaci a ma vyrez stejne jako 5V SIMM a pak hrozi jeho odpaleni v deskach, co tam pusti normalne 5V...


Přílohy:
simm.png
simm.png [ 5.8 KiB | Zobrazeno 1400 krát ]

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 14.04.2022, 05:24 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 442
Has thanked: 0 time
Been thanked: 54 times
Tak sem si trochu zafrezoval a zapizlal a je hotovo :) Ano, ten uchyt pacek je z kancelarske sponky, no nemel sem po ruce jiny vhodny drat. Rameno je naohybane z 4mm silneho pasku duralu, tuhost vic nez dostatecna, silnejsi material sem volil kvuli rezani zavitu, aby tam ty sroubky drzely. Pruzinky se mi povedlo najit 2 stejne s pritlakem tak akorat. Na tehle desce zatim bez ladeni nastaveni MemTest 2.1 jen 66MB/s (pameti 60ns). Mam ale s MemTestem problem, ze pomerne casto na takovych starsich deskach vytuhne hned na uvodni obrazovce, kde pouze vypise titulni radek a konec, po restartu se nekdy chyti a jede bez chyb (poustim exe z DOSu, ne self-boot binary).

Na stavajici masine v popisu mi Quake timedemo v DOSu dava:
320x200 - 45,6 FPS
640x480 - 19,8 FPS
800x600 - 14,3 FPS


Přílohy:
PPRo-cooler1.jpg
PPRo-cooler1.jpg [ 157.81 KiB | Zobrazeno 1400 krát ]
PPRo-cooler2.jpg
PPRo-cooler2.jpg [ 192.41 KiB | Zobrazeno 1400 krát ]

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 14.04.2022, 07:52 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Pěkný chladič :-). Napětí jsem měřil přímo na Vcc pinu paměťového čipu tak to snad je v pohodě. Zářez je na stejném místě, to by fyzicky nešlo tam dát být to jako na obrázku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 14.04.2022, 17:33 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 442
Has thanked: 0 time
Been thanked: 54 times
No pak me zajima, jak deska poznala, ze ma do pameti pustit 3.3V? Pokud teda primo na modulu neni zadny regulator, na fotce z tveho odkazu sem ho tam nevidel. A kdyz tam strcis 5V modul, tak se ti samo prepne napajeni na 5V nebo na to je naky jumper? Pokud by ti 5V moduly jely podvoltovane na 3.3V, tak by to taky nebylo zrovna dobre, ale ne aspon fatalni. Prip. zkus osadit oba typy modulu a zmer napajeni na kazdem z nich.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 20.04.2022, 18:25 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
Zajímavé. Vyměnil jsem pofidérní chlazení GB0010 za "nové" - viz viewtopic.php?f=85&t=10891
a hodnoty nám vzrostly v 99Max u Game 1 o 3,7FPS a u Game 2 o 2,4FPS. I chlazení může dělat svoje :-)

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 15:58 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
Tak jsem zapojil ten PIII, co jsem vydražil na Aukru. A trochu pláču. Zatím jsem se nepustil do nějakých benchmarků, protože se snažím nejdřív pořádně vyladit RAMku. Deska je tak trochu záhadou - počítač je Fujitsu, čili deska žádné extra značení nevede. Po dlouhém pátrání jsem na přes google našel vizuálně stejnou desku:
https://www.tiger-technik.de/Mainboards ... anguage=en
Píšou tam, že je to ten ChainTech (to SiSandra potvrdí), ale když dám tenhle typ vyhledat, tak to najde víc vzhledů desek s různými parametry. Navíc jsem neobjevil manuál. Čili nevím, co který jumper na desce dělá. Píšou, že deska podporuje PC-100 SD RAMky, ale chipset je VIA VT82C693A Apollo Pro133. Byl v ní funkční Kingston PC133 128MB - nicméně na další SDRAMky, co mám, je deska dost citlivá. Buď detekuje jen půlku, nebo vůbec. Konfigurace rychlostí RAM v BIOSu je zase na dvě věci - 8ns, 10ns, Normal, Medium, Fast. RAM Speed CLK -33/0/+33 Mhz. I když nastavím Fast a +33Mhz (BUS mi běží na 103 - lehký OC CPU na 515 MHz), tak dostávám žalostné výsledky (zvlášť v porovnání s PII 450 ve srovnávači). Bohužel, protože ani nevím, co je to naprosto přesně za desku, tak nemohu ani kouknout po updatu BIOSu...
Nějaký nápad?


Přílohy:
IMG_2138.jpg
IMG_2138.jpg [ 104.45 KiB | Zobrazeno 1113 krát ]

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 16:30 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2013, 19:17
Příspěvky: 328
Has thanked: 21 times
Been thanked: 76 times
Zkusils Memory Interleave Enabler? https://www.high-voltage.cz/forum/pc-re ... -7/#p17168 Plus tedy další tweakování, viz to vlákno, ale tohle u mě mělo největší přínos.

_________________

high-voltage.cz - staré hry, hry pro DOS, retrogaming
retropolis.cz - agregátor počítačově-herního retra

1701.cz - retro podložky pod myš, hrnky, podtácky, placky, samolepky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 17:20 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
Paráda! To jsem vůbec neznal. Už mám CPU/Memory na 264MB/s a FPU/Memory na 244MB/s. Jen se mi začalo po bootu Win98 objevovat "Při pokusu o přístup do registru došlo k chybě. Systém se nyní restartuje a pokusí se registr opravit."... A po restartu zase to samé... Hmk...

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 17:30 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2013, 19:17
Příspěvky: 328
Has thanked: 21 times
Been thanked: 76 times
No vida, mně se děje něco podobného, zdaleka ne vždy, ale tu a tam vyskočí při bootu chybová hláška ohledně paměti, ovšem přesné znění ti neřeknu, protože samozřejmě když se to snažím vyvolat záměrně, běží to na jedničku :)) Chtěl jsem ve volné chvilce zkusit jiné RAMky, jestli to třeba nebude mít vliv, ale ještě jsem se k tomu nedostal. Každopádně když Windows najedou, nezdá se, že by byly nějak nestabilní, samozřejmě vztaženo k obvyklé stabilitě/nestabilitě Win9x větve :)

_________________

high-voltage.cz - staré hry, hry pro DOS, retrogaming
retropolis.cz - agregátor počítačově-herního retra

1701.cz - retro podložky pod myš, hrnky, podtácky, placky, samolepky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 17:31 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
PIII 500Mhz, 3DMark 99 MAX:
Zatím jen Riva TNT2 32MB, GTSko dám později (to TNT2 je o hooodně pomalejší) - srovnání s Voodoo2 z K6+2
Celkem: 2208 bodů / nově 3984
Synthetic CPU 3D Speed: 5247 bodů / nově 7699
Rasterizer score: 1003 bodů / 1 566
Game 1 - Race: 28,6FPS / 42,2 FPS
Game 2 - First Person: 18,0FPS / 37,7FPS
Fill Rate: 76,6 MTexels/s / 142,6
Fill Rate with multitexturing: 150,6 MTexels/s / 187,1
2MB Texture rendering speed: 214,4FPS / 169,6
4MB Texture rendering speed: 2,5FPS / 116,6
8MB Texture rendering speed: 1,2FPS / 73,0
16MB Texture rendering speed: 0,6FPS / 49,4
32MB Texture rendering speed: 0,3FPS / 15,1
Bumb Mapping Emboss, 3-pass: 65,8FPS / 48,5
Bumb Mapping Emboss, 2-pass: 85,4FPS / 60,3
Bumb Mapping Emboss, 1-pass: not supported / 97,4

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 17:58 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
Tak to dělal ten jeden modul, co je 256, ale deska ho detekuje jen jako 128MB. Tím pádem mám celkem problém, protože mám jen 128MB Ram... Hm... To je na PIII 500 dost málo. A to jsem vyzkoušel 12 dalších...

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz