OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 02.12.2022, 04:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Nahradili byste fakecache na funkcni desce?
1. Ne, je to historicke barbarstvi, takovych dochovanych desek je uz malo 63%  63%  [ 5 ]
2. Ano, je to prece blbost, dobrovolne se ochudit o vykon. 0%  0%  [ 0 ]
3. Ano a vypajene fakecache svaby bych na aukru prodal jako zachovali, RARYTA!!!!, podivej fotky! 38%  38%  [ 3 ]
Celkem hlasů : 8
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 29.04.2022, 12:30 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2197
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 374 times
Been thanked: 407 times
Podarilo se mi za hubicku koupit tuhle desku. Nejspis bude nefunkcni, ale kdyby nebyla, tak vaham jestli bych na ni fakecache nechal (z historickych duvodu) a nebo ty svaby vypajel, pridal patice a osadil normalni cache.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.04.2022, 12:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 881
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 93 times
Pokud by to byla 486, kterou bych používal, tak bych cache nahradil. Pokud by to byla jedna z mnoha co mám, taková co po měření leží ve skříni, tak bych to fake zachoval.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.04.2022, 13:31 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Asi tak nějak. Mít ji do bedny tak bych se na ni vyprdnul. Mít ji jako základ supa dupa modlé 486 co to natírá pentákům 120 MHz by se o tom dalo mluvit. Záleží co s ní chceš dělat. Není jasné kdo ji udělal (za mě nejspíš PC Chips nebo vůbec výrobce stydlín) ani čipset, nic. Máš třeba VLB karty? A když ano, hodláš je použít? Jaké CPU tam teoreticky můžeš dát? A kolik skutečné cache ta deska vůbec umí? Otázky, otázky... :-).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.04.2022, 18:09 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
A to má BIOS v patici? S fakekešema se obvykle pájel BIOS přímo na desku, aby sis tam "nemohl" dát neupravený BIOS, který cache ignoruje bez ohledu na nastavení.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.04.2022, 20:07 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2197
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 374 times
Been thanked: 407 times
Bios je v patici. Ale fakecache je pajena.
https://www.ultimateretro.net/en/motherboards/5944

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.04.2022, 20:54 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
Tak tohle je velice univerzální deska - krásné PCI, ISA+VLB. Tady je asi škoda, aby se zachovaly fake cache.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.04.2022, 12:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2197
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 374 times
Been thanked: 407 times
Tak bohužel, deska nejede. Ani ťuk, diag karta jen 4 čárky. 3,3 i 5V jede, procík hřeje a nic. Takže je to jen exponát, no škoda.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.04.2022, 18:14 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
To je škoda vzhledem k čipsetu a výbavě. Není to třeba vyschlými kondíky? PCCips je jejich kvalitou legendární...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.05.2022, 22:33 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 19:31
Příspěvky: 694
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 738 times
Been thanked: 53 times
Co je to Fake cache? Na jedné 386 desce mám cache taky na pevno připájenou, je to pak taky Fake cache?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.05.2022, 22:38 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Fake cache je něco co je naletované do desky co se tváří jako cache ale ve skutečnosti to jsou zcela nefunkční čipy. A BIOS takové desky je nastavený tak, že i když se v něm cache jakože zapne, tak ve skutečnosti ji nepoužívá protože to by samozřejmě počítač šel ihned do kolen. Typická vlastnost takových desek byla zejména velice výhodná cena a velice špatný výkon :-). Občas ty "cache" šly vytahat ven a nahradit skutečnými funkčními SRAM a po změně BIOSu za takový co tu cache začal používat se výsledek dostavil :-). Výrobce ušetřil pár desítek centů či jednotlivých dolarů na desce a uživatel si na tom udělal docenturu v slaboproudu ;).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.05.2022, 22:50 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 19:31
Příspěvky: 694
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 738 times
Been thanked: 53 times
A sakra! Jak poznám, že je to můj případ? Přes nějaký benchmark, či něco podobného?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.05.2022, 23:04 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Ano, třeba https://www.philscomputerlab.com/dos-benchmark-pack.html když zvolíš prográmek Speedsys tak ten ti hned ukáže kolik cache reálně máš k dispozici a jak je rychlá... Myslím že dnes už většina desek co stále funguje patřila do té lepší kategorie protože tyhle nejlevnější zgarby už dávno vzal čas a bedna na elektrošrot.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.05.2022, 12:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1818
Bydliště: Praha
Has thanked: 81 times
Been thanked: 236 times
Springy píše:
Co je to Fake cache? Na jedné 386 desce mám cache taky na pevno připájenou, je to pak taky Fake cache?


Taky jsem to neznal, zajimave story, ma to hlubsi pozadi, nez se mi na prvni pohled zdalo: http://www.redhill.net.au/b/b-bad.php


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.05.2022, 13:36 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 442
Has thanked: 0 time
Been thanked: 54 times
Hm, mam tady jednu 386 desku PCShits s naletovanymi 4 cache cipy atmel 20ns, nenapadlo me, ze by mohla byt fake. Prilezitostne otestuju. Jelikoz mam desek vic, tak bych to asi nechal jak je.
Ale uvazuju o jine uprave. Mam desku, ktera ma naletovany SMD CPU a zaroven ma footprint na neosazenou PGA patici. Tak bych tu patici chtel zkusit doosadit a CPU na desce nejak deaktivovat, nejlepe jumperem. 386 by mela mit naky bus hold pin, kterym se prepne do hi-Z, takze by nebyla treba ho odpajovat a byla by tak moznost testovat na ni i PGA CPUcka a v pripade potreby zpet prepnout na onboard CPU. Zatim nevim jesi ta patice je priroutovana 1:1 nebo jesi se tam pocitalo s nakym prepinanim...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.05.2022, 13:57 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Stačí sletovat dva piny vedle sebe a CPU se přepne do High impedance stavu. Tak jsem rozběhl 486DLC na desce, která se zuby nehty bránila jeho aktivaci extrémním zahříváním naletované 386ky, obě CPU se přetahovaly o sběrnici. Tuším pin 59 /LOCK BUS a vedlejší GND. Ale ruku do ohně za ty čísla dát nemohu. Ale funguje to, to mohu potvrdit.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz