OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 21 lis 2019, 07:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 09 bře 2014, 10:23 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 19:08
Příspěvky: 182
Has thanked: 21 times
Been thanked: 47 times
Mam staricky pocitac se zakladni deskou Zida Tomato 5DLX s MS-DOS 6.22 na stare dosove hry, ale po kazdem vypnuti pocitace od zdroje se vymaze Cmoska a tudiz musim znovu nastavovat Bios. Baterka je nova. Je fakt, ze jsem ji ziskal od cloveka ktery ji sel vyhodit. Dalo by se s tim neco delat ?? :?:

Gorgos

_________________
************************************************
AMIGA 1200D * ATARI 130XE 800XE 800XL * C64
************************************************


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2014, 11:10 
Aj ked das save. Nevie ulozit nastavenia? Skusal si aj inu baterku niekedy v obchodoch su uz vybite...


Naposledy upravil Matej dne 09 bře 2014, 12:52, celkově upraveno 1

Nahoru
  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2014, 11:34 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8335
Bydliště: Praha
Has thanked: 1180 times
Been thanked: 995 times
Já bych řekl, že sis odpověděl sám. Kup baterku novou, stojí pár korun.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2014, 14:04 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1455
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 318 times
Been thanked: 536 times
Taky jsem viděl desky, kde byla u pouzdra na baterku ulomená nožička, takže taky pak nefungovala. Jinak nová baterka má napětí 3,3V a cca do do 1,9V drží CMOS. Můžeš si změřit napětí na té baterce multimetrem?

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2014, 15:51 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 19:08
Příspěvky: 182
Has thanked: 21 times
Been thanked: 47 times
Baterka je nova ( z toho meho prispevku je to takove nejasne, to jsem zachranil tu desku pred popelnici ) a meril jsem ji. Ale mrknu se na to pouzdro jak rika Solaris104.

_________________
************************************************
AMIGA 1200D * ATARI 130XE 800XE 800XL * C64
************************************************


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2014, 17:20 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:34
Příspěvky: 408
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 230 times
Been thanked: 74 times
Mozna je to hovadina, nemuze s tim souviset i jumper na vymazani biosu? Priznam se, nikdy jsem nezkousel nahodit PC s jumperem v poloze vymazat bios.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2014, 17:55 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1455
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 318 times
Been thanked: 536 times
Stalo se mi taky, že jsem měl novou baterku a místo 3,3V ukazoval 1V. Fakt ji pro jistotu změř, to máš minutku.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2014, 20:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:53
Příspěvky: 275
Bydliště: Praha
Has thanked: 69 times
Been thanked: 40 times
uunek píše:
Mozna je to hovadina, nemuze s tim souviset i jumper na vymazani biosu? Priznam se, nikdy jsem nezkousel nahodit PC s jumperem v poloze vymazat bios.


Pipa a nenabehne... U novejsich to ani nezapnes...

_________________
Atari 2600 7800 600XL 800XL/XE 130XE 320XE 1040STE/STFM LYNX, Sinclair ZX+ QL, Amiga 500 1200, Malina + Nejake to PC navic...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2014, 21:15 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8335
Bydliště: Praha
Has thanked: 1180 times
Been thanked: 995 times
Aha, jí to pochopil tak, že baterku šel někdo vyhodit :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 bře 2014, 02:59 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 19:08
Příspěvky: 182
Has thanked: 21 times
Been thanked: 47 times
Tak zahada vyresena. Tu "novou baterii" jsem zmeril a byla opravdu KO. Zajimave jeste je, ze ten drzak baterie byl pouze zamacknutej na desce a nebyl vubec zapajenej. Takze zapajel jsem drzak, vymenil baterku za opravdu novou a vse maka jako vcera koupeny. :clap:

_________________
************************************************
AMIGA 1200D * ATARI 130XE 800XE 800XL * C64
************************************************


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 srp 2015, 14:37 
Offline
Profík

Registrován: 26 dub 2015, 20:26
Příspěvky: 564
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
uunek píše:
Mozna je to hovadina, nemuze s tim souviset i jumper na vymazani biosu? Priznam se, nikdy jsem nezkousel nahodit PC s jumperem v poloze vymazat bios.

Tady může někdy být problém. Obyčejně odejde CMOS paměť, proto se v manuálech striktně uvádí, že reset biosu lze provést jen při vypnutém napájení. Taky jsem dostal do ruky desky, které asi záměrně před předáním do recyklace byly zlikvidovány přesunutím jumperu. Aby ten, kdo tu desku zkusí zapnout , ji zároveň zlikvidoval.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 srp 2015, 15:15 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2514
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
To je konstrukční chyba, pokud je vybití Vbat napájení přímým připojením na zem a v provozu tam jde přes diodu tvrdých +5V.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 srp 2015, 16:18 
Offline
Profík

Registrován: 26 dub 2015, 20:26
Příspěvky: 564
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
Nebo čínský přístup? Pokud se pamatuji, tak Tomato u některých desek vydal pro servisy úpravu právě v těchto obvodech. Konkretně šlo o "banalitu", během krátké doby se vybila CMOS baterka.
A poškození desek jsem si sám otestoval a když po vymazání zapnuté desky přestalo držet nastavení biosu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 srp 2015, 06:45 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2331
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 450 times
Zakladovky Tomato (a mozno nielen tie) maju taku zvlastnu vlastnost - ak sa baterka zalohoujuca CMOSu vybije pod urcitu uroven, tak sa cele PC zacne nahodne a (zdanlivo bez priciny) sporadicky resetovat. Clovek si potom lame hlavu nad stabilitou operacneho systemu, spravnostou driverov ... a pritom staci vymenit bateriu za novu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 srp 2015, 14:33 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2514
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
To nedělají jenom Tomato, na druhou stranu jsem díky této závadě přišel k mb, kterým v podstatě nic nebylo.
Prostě taková nespolehlivá deska se musí vyměnit, zvláště když to majiteli poradí někdo jinej :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz