OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 19.09.2024, 10:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 29.05.2024, 15:14 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 297 times
Been thanked: 493 times
No ano, je to prostě typický zastaralý SoC pro nasazení v průmyslu na řízení strojů apod. za využití SW napsaného pro DOS/Win9x aby to moc nežralo a nemuselo se vyvíjet/kupovat SW nové. Postupně k těm CPU výrobce přidal FPU, MMX apod. protože asi tyto programy tu funkcionalitu směrem k Win9x začaly vyžadovat. No a pak se pár chytrých hlav dalo dohromady že zastaralá verze SoC z roku 2008 by šla použít na tuto retroherní krabičku a tak to použili tímto způsobem. Díky už velké výběhovosti je to značně levné a výkon je na to DOStatečný ;-). Mě by na tom primárně nejvíc odrazovalo ne to že to nejde rozšiřovat, od toho je to SoC, ale že to má problémy s HW kompatibilitou. Pak mi to totiž moc nedává smysl používat když je k dispozici SW řešení DosBox a nemusíš na kvůli tomu k monitoru připojovat další krabici.

PříspěvekNapsal: 29.05.2024, 15:45 
Pan Generální

Has thanked: 320 times
Been thanked: 669 times
-> Czech Human: Já bych to neviděl tak černě. Podle mě, je to moc hezká hračka pro lidi, kteří chtějí reálný hardware, jen malý, tichý a trochu modernizovaný s možností připojit USB klávesnici, USB myš. DOSBox může mít kdokoli, kdekoli, třeba i s GUSem, 3Dfx a emulací pixelových CRT proužků na 4K displeji, ale ten DOSBox se nedá uchopit do ruky.

Skutečná stará PC mají spoustu záludností a pro plný zážitek je holt potřeba jich mít několik různých a k nim zásobu komponent a něco umět :) Tohle je blíž k "DOSová herní konzole", byť je tam pořád nutná znalost DOSu a způsobu instalace věcí v něm.

Ani virtualizace W98 není tak triviální. Např. podpora v současném KVM je docela špatná a i když instalátor projde, tak to nenabootuje... Chvíli jsem se o to pokoušel (ale na Gentoo, kde jsem si QEMU + libvirtd + KVM konfiguroval sám a není zaručeno, že mi tam něco potřebného pro retro hardware chybí).

Můžeš to taky vnímat tak, že tohle má jinou cílovku a díky tomu se ti tak moc neprodraží skutečný hardware, protože "pouze" hráč si bude moct koupit staronový kompatibilní hardware místo dobově a sběratelsky cenného kousku, který chceš ty :)

A když už jste tu zmínili problém s připojením starých PC k HDMI monitoru... funguje tohle? https://www.alza.cz/vention-vga-to-hdmi ... 827559.htm Nebo je to úplně k prdu, protože to umí jen pár rozlišení v rozmazané kvalitě a nepřepíná dost rychle při bootu... ?

PříspěvekNapsal: 29.05.2024, 16:37 
Óm Nejvyšší

To máš pravdu, nainstalovat a zejména potom nakonfigurovat DOS na starém počítači bez USB, sítě a internetu aby běhal zvuk, EMS/XMS, síť a tak je často značně náročná věc pokud to neděláš pravidelně, nemáš gotek s obrazy disket apod. I když odhlédneme od specifického HW (zdravíme 286 a 486DLC zvlášť...) a různých tajemných nekompatibilit CPU/Motherboard. To Win9x na Pentiu už je proti tomu zlaté i když taky má zase svoje mouchy. Proto mi pro běžné paření her protože co jiného se s tím dá dnes dělat přijde DosBox příjemnější - hned to funguje a odpadá hardwarová logistika. Samozřejmě absolutní počet starých PC klesá a tak přijde den kdy tyhle krabičky budou asi jediná možnost takový hardware fyzicky mít. Kdo nesyslil před 30 lety za odnos 8bity taky má dnes smolíka nebo musí mít hodně hlubokou peněženku. Alternativa ze železa jsou pak už jen moderní konstrukce.

Já jsem atyp, nic z HW nepotřebuju a DOS často neinstaluju, tak mi tohle přijde víc odrazující když na DosBoxu jsem asi nenarazil na aplikaci co by neběhala a přitom je to multiplatformně přenositelná záležitost. Pokud si někdo udělá herní koutek s krabičkou, prosím, ale já raději herní koutek co toho nabídne trochu víc vzhledem k obsazenosti prostoru :-). Výkon Pentia 200MHz bez 3D akcelerace totiž není nic moc, pro win9x hry to je často holé minimum a tehdy běh kolem 10 FPS bylo často brané ještě jako hratelná úroveň. Teprve zpětně totiž člověk zjistí jak moc pomalé dobové počítače byly a s čím se jednoduše smiřoval, protože nic jiného neznal.

PříspěvekNapsal: 29.05.2024, 17:19 
Pan Generální

Has thanked: 320 times
Been thanked: 669 times
Czech Human píše:
Výkon Pentia 200MHz bez 3D akcelerace totiž není nic moc, pro win9x hry to je často holé minimum a tehdy běh kolem 10 FPS bylo často brané ještě jako hratelná úroveň. Teprve zpětně totiž člověk zjistí jak moc pomalé dobové počítače byly a s čím se jednoduše smiřoval, protože nic jiného neznal.
No, to vždycky záleží, jaký software na tom pustíš a co vlastně chceš.

Takže když na Pentium 1 @200MHz budu hrát Warcraft 1, nebo Doom 1/2, bude to luxus. Ale když budu chtít hrát Unreal 1, nebo Quake 2, tak už se nebudu trápit s Pentium 1, ale vezmu na to třeba něco z období Pentium III, nebo ještě pozdější až ke Core 2 Duo s WXP a pořádnou grafikou od nVidie... když je to náročné, tak proč to nehrát na hardwaru o 5 - 10 let pozdějším a patřičně schopnějším? Dneska už můžem :)

Jiná otázka je, když nechci tak úplně hrát, ale chci ze studijních důvodů zažít tehdejší peklo se vším všudy. Tak to pustím na hardwaru dobově odpovídajícím, nebo takovém, jaký jsem si mohl tehdy dovolit, což je obvykle o nějaký ten fous horší než "dalo se koupit". Předpokládám, že tomu se blíží takové to experimentování "co ještě rozjedu na 286", ne? (Nebo Linux z roku 2016 na 150MHz Pentiu z roku 1996... :whist: )

PříspěvekNapsal: 29.05.2024, 17:42 
Radil

Has thanked: 24 times
Been thanked: 107 times
Výkon P200 bez 3D akcelerace je luxusní i pro ty nejnáročnější DOSovky, těch pár 3D akcelerovaných titulů lze oželet :) Tu kompatibilitu s W98 beru jako fajn bonus hlavně kvůli možnosti spouštět 16bit aplikace pro Win3.11, které na moderních Windows bez virtualizace / emulace prostě spustit nelze (SimCity, SimTower, Castle of the Winds ...). Jinak to opravdu na Win9x hraní moc není, ani ten Half-Life bych na tom netrápil, byť v SW módu by běžel.

high-voltage.cz - staré hry, hry pro DOS, retrogaming
retropolis.cz - agregátor počítačově-herního retra

1701.cz - retro podložky pod myš, hrnky, podtácky, placky, samolepky

PříspěvekNapsal: 29.05.2024, 18:17 
Óm Nejvyšší

Na zažívání dobově autentického pekla mi přijde 800 MHz klon s 1 GB RAM a 32 MB grafikou jako ne úplně odpovídající výkonovou charakteristikou. To chce to pentium, 32 MB RAM a 1 MB S3 Trio :-). Ale chápu kam míříš.

PříspěvekNapsal: 29.05.2024, 18:27 
Pan Štábní

Has thanked: 32 times
Been thanked: 255 times
Tak z roku 1996 Pentium 200MHz a S3Virge je taky super retro. MechWarior 2, Descent 2, Terminal Velocity, Monster Truck Madnes a Jedi Knight pro S3D běhá slušně.

PříspěvekNapsal: 29.05.2024, 20:33 
Pan Generální

Has thanked: 870 times
Been thanked: 323 times
Czech Human píše:
Na zažívání dobově autentického pekla mi přijde 800 MHz klon s 1 GB RAM a 32 MB grafikou jako ne úplně odpovídající výkonovou charakteristikou. To chce to pentium, 32 MB RAM a 1 MB S3 Trio :-). Ale chápu kam míříš.

Mne to příjde, že někdo něco udělá v nějakém rozsahu a to ne zanedbatelném, co se na tom dá spustit a ty tady začneš psát o věcech o třídu náročnějších že vždyť na tom již nejdou. Predstav si to že opravdu již nejdou. Nebo ne dobře. Určitě nebudu jediný, komu hry pro MMX a výše jsou již celkem putna.

PříspěvekNapsal: 29.05.2024, 21:52 
Pan Generální

Ale já tady mám vlastně jedno Pentium 1, 120 MHz, klasika 200ka do toho jde dát, je to můj nejstarší počítač který mám ze své doby a jsem tedy jeho první majitel. Skládal jsem si ho v roce 1996. CPU mám od kamaráda, původně jsem tam měl 75 MHz. Tenhle si nechám, již neudělám chybu jako s prodejem Amigy 500 v roce 1993.

PříspěvekNapsal: 30.05.2024, 10:42 
Óm Nejvyšší

Lisiak4 píše:
Czech Human píše:

Mne to příjde, že někdo něco udělá v nějakém rozsahu a to ne zanedbatelném, co se na tom dá spustit a ty tady začneš psát o věcech o třídu náročnějších že vždyť na tom již nejdou. Predstav si to že opravdu již nejdou. Nebo ne dobře. Určitě nebudu jediný, komu hry pro MMX a výše jsou již celkem putna.

Mě přijde že jsem ti tím DOSBoxem poplival hračky a trochu tě tím nasral :P. Já to píšu proto, že vím jaký výkon má takové Pentium 200 a ač pro DOS je to super mašinka, pro Win 98 obecně je to spíš u spodní hranice použitelnosti a tady se předpokládá i taková využitelnost. Chápu, že hranice pro dostatečný výkon je subjektivně individuální věc ale pro mě je tohle prostě málo. Pro Win 98 je pro mě ideální P3/K7 kolem 1000 MHz a nějaká Geforce 2 a máš dostupný celý rozsah her z té doby v maximální grafické kvalitě. A pro DOSové věci DOSBox, který se dá hezky zpomalit na úroveň 8086 a ještě nemusíš mít separé hardware. A protože se už točíme v kruhu, let's just agree we disagree, my friend! :angel:

phpBB [video]

PříspěvekNapsal: 30.05.2024, 11:24 
Pan Generální

Has thanked: 936 times
Been thanked: 732 times
Win 95/98 mi na tom nepřijdou tak zajímavé, je to spíš jen takový malý bonus navíc. Pro Win 95 nebylo ještě moc zajímavých her - to co je pro Windows, pojede i na výkonnějším hardware. Pixel je spíš zajímavý jen čistě pro DOS hry, protože pro ty je novodobý hardware už moc rychlý a nekompatibilní. Tedy ani výkon, ani 3D akcelerace na tom není důležitá (na to jsou jiné PC), spíš ať je to raději pomalé a nevýkonné, ať na tom mohou jet hry z před-Windows doby, pro které se už špatně shání hardware. Což vypadá že je tento PC na to ideální - je příjemnější když to jede na reálném hardware než v emulátoru, který nebývá moc přesný (např. má zpoždění zvuku kvůli nutnosti používat vyrovnávací buffer pro zvuk).

PříspěvekNapsal: 31.05.2024, 09:15 
Óm Nejvyšší

Jediná výhoda tu je leda ta opravdová ISA Sound Blaster kompatibilní zvukovka, DOSBox má totiž v poslední verzi seznam 1256 DOSových her, které se na něm testovaly. Z nich je pouze 16 co nejdou vůbec a 34 titulů se dá spustit, ale patrně ne hrát. Ten zbytek 1206 her na něm běží hratelně, včetně věcí co pro spuštění vyžadují CD v mechanice. Což je 96%. Takže běh na "živém" železe, které není přímo originálního původu, bych si zase tak neidealizoval. V krabičce třeba nejdou i klasiky jako C&C Red Alert či Warcraft 1 zatímco s DOSBox téměř nehrozí, že něco nebude fungovat. Nějaké zásadní problémy se zvukem jsem taky nezaznamenal, obvykle to hrálo obdobně jako originál co se tehdy honilo na různých více či méně šuměnkách a reprobednách vietnamského původu, které věru jako filharmonie nezněly. A spolu s možnou 3D akcelerací i pro první DOS aplikace mi DOSBox pořád přijde podobnými krabičkami jako jen těžko vyrovnatelná varianta :-).

PříspěvekNapsal: 31.05.2024, 09:41 
Pan Generální

Ten Command & Conquer by mne jen tak zajímal, jestli je to opravdu nejaky problem spustit. Já tedy hodne hraval 1.díl (tedy predchudce Red Alert-a), tak by mne zajimalo jestli alespon ten jde. Z real time strategii jsem tohle hraval nejvice. Moc mne to bavilo. Par krat jsem se s kamaradem propojil pres seriovy kabel a hrali to proti sobe, taky celkem legrace. Má 386 SX40 dostavala pri vetsim pocte jednotek na obrazovce pekne zabrat, pak zacal slide obrazovky. Kamarad s 386 DX40 na tom byl o fous lepe. 486ka by si s tou hrou jiz mela vykonove poradit :)

EDIT: Já mam rád psi, ale v tom Red Alert-u mi to nic nerika... .

PříspěvekNapsal: 31.05.2024, 10:35 
Radil

Has thanked: 24 times
Been thanked: 107 times
Ten Warcraft 1 nakonec šel, jen se musel DOS4GW nahradit alternativou v podobě DOS32A, žádný velký problém, na spouštění se udělá BATka a je vymalováno. Zkusím ještě C&C vyzkoušet, ten problém se týkal samozřejmě jen DOS verze RA, wokenní fachala.

high-voltage.cz - staré hry, hry pro DOS, retrogaming
retropolis.cz - agregátor počítačově-herního retra

1701.cz - retro podložky pod myš, hrnky, podtácky, placky, samolepky

PříspěvekNapsal: 31.05.2024, 10:43 
Óm Nejvyšší

Red Alert 1 byla jedna z nejlepších her série, propracovanější než původní C&C a zároveň historicky věrohodnější, přece jen Tiberium a občan Kane je poněkud Sci-Fi :-). Běží to dobře na rychlejší 486 s 8 MB RAM, takže i na krabičce by to výkonově nemělo problém, jenže to by to na ní prvně muselo běžet :-). Útoční psi za Soviets byli super nápad, i naše dobová Pohraniční stráž totiž takové svině v inventáři měla, říkalo se tomu Samostatně Útočící Pes alias SUP :-). Technicky vzato by to asi mělo fungovat když je to x86 kompatibilní, nejspíš tam umře nějaký časovač na 800 MHz přetečení :-). Co to zkusit podtaktovat pod 200 MHz fyzicky? To by odpovídalo nějaké 486 na steroidech a výkonu pořád dost.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]