OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 18 lis 2019, 02:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 31 říj 2015, 17:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8334
Bydliště: Praha
Has thanked: 1178 times
Been thanked: 995 times
Nechce se mi to dávat do sekce HW, protože to bude spíš takový dotazníček. Mám tu 4 desky různého stáří a "vybavenosti". K nim ideálně VL-BUS S3 kartu, ale přežiju i s PCI Virgem (nebo Voodoo Rush, ale glide games pro DOS asi moc není). Všechny jsem nabušil maximální cachí a do vybrané by šel tento procák:
http://www.cpu-world.com/sspec/SX/SX955.html
A teď jednotlivé desky s pro-proti z mého pohledu:
1) Octek Hippo 12 VIP - hodně moderní deska. Má ISA, VL-BUS, PCI, vše potřebné integrované na desce - nevýhoda je, že k ní nemohu sehnat manuál a tak ji jen tak v dohledné chvíli neotestuji - nevím tedy jestli opravdu funuje
Tak oprava - díky Silliconovi už manuál je na světe: https://th99.bl4ckb0x.de/m/M-O/33337.htm (každopádně deska je po mytí ještě ne úplně vyschlá)
2) http://motherboards.mbarron.net/models/ ... uc4913.htm - maximálně má 256kB cache, chipset nějaký UMC, pouze 30pin SIMMy (momentálně osazeno na 16MB RAM, 70ns simmy v 6ti slotech - ano, ani já se nedopočítal, ale deska hlásí těch 16MB celkem sebevědomě), VL-BUS karty v ní běží jak z praku - nevýhoda - zřejmě nedetekuje featury navíc u procesoru
3) ExpertBoard EXP4025 - sice tvrdí, že dá 128MB ve 4 slotech, ale 32MB SIMMy se mi tam hlásí jen jako 4MB. Cache jen 128kB - nemám k dispozici lepší švábíky. Umí enhanced Intel procáky, ale z nějakého důvodu se mi nepodařilo rozchodit karty ve VL-BUS. Mezi VL sloty jsou jumpery, které bohužel nejsou popsané v manuálu a to bude možná ten kámen úrazu.
4) TomatoBoard 4DPS ver 2.11 - deska je opravdu prťavá, ideálně do nějakého malinkatého casu. Přesto má na sobě 3x ISA a 3xPCI + vše potřebné (2xIDE, FDD, COMy, LPT, GAME). Opět tvrdí, že ve dvou SIMM slotech zvládne 64MB, ale 32MB simmy, co jsem používal primárně v Amize, opět hlásí jen 4MB (že by problém s EDO?). Procák opět bezpečně pozná. Sis chipset možná kdysi nebyl taková hrůza jako v dobách PIII a Duronů - každopádně si to mohu jen myslet a 85C496/497 jsou k prdu také. Z téhle desky (220x170mm) bych si ale raději postavil nějaké malinké DX4 s CFkou na IDE a Gotekem místo FDD. Takovou přenosnou kostičku :-)
Takže, co byste doporučili?

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 31 říj 2015, 20:05 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2500
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 149 times
Asi tu Hippo.
Desek s VLB i PCI nebylo zas tolik, takže je to určitá relikvie, ne které můžeš vyzkoušet všechno.
Já mám z té doby PVI-486AP4 a PVI-486SP3.

ps. značkový výrobce, nepoužité, papírové manuály, upgrade BIOS ..... :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 01 lis 2015, 00:41 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 557
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 150 times
Been thanked: 49 times
Souhlas s Danhardem, pokud tam budeš dávat DX2, asi budeš dobově osazovat VL BUS karty, protože ty k DX2 patří, ale zase kdyby náhodou bylo třeba to okořenit něčím z PCI říše, budeš připraven. ;-) A co se týče těch EDO pamětí, tak buď rád, že to vůbec naběhlo. Já mám 2x MB s PCI (chipset SIS a UMC) a s EDO si ani neškrtnu. Co jsem četl, tak EDo u 486 desek zvládá jenom pár z posledních vyrobených typů. :-(

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 01 lis 2015, 14:42 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8334
Bydliště: Praha
Has thanked: 1178 times
Been thanked: 995 times
Hm, já vám nevim. Chápu plus, že jsou tam PCI, ale k dx2/66 mi to přijde jako zbytečný luxus. Tam bych možná počkal, až budu mít nějakou DX5ku. Jak píšeš macino, chci tam dát VLBUS grafiku + řadič.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 01 lis 2015, 16:49 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 14:18
Příspěvky: 502
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 67 times
Been thanked: 48 times
Já šel každopádně po combo desce vl-bus + pci. Teď jsem jednu koupil, ale má jenom jedno vl-bus. Každopádně do pci půjde SCSI a vlbus si nechám na speci karty.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 01 lis 2015, 19:37 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8334
Bydliště: Praha
Has thanked: 1178 times
Been thanked: 995 times
Tak Octek bude troachu problém. Ta konfigurace CPU je natolik divoká a obrázek s JP tak nekvalitní, že nemám absolutně šanci určit správné osazení jumperů pro SL486DX2 - např. JP24 by měl mít dokonce 5 pozic, ale jaké je jejich rozvržení té změti JP20-23-26-25 - to se nedá ani na desce určitě. Dtto JP30 by měl mít 4 pozice a já nejsem schopen vymyslet ani jednu... To switchování navrhoval blázen.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 01 lis 2015, 20:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1301
Bydliště: Praha
Has thanked: 160 times
Been thanked: 305 times
Nekde doufam mam manual od HYPPO 15. S trochou stesti by to mohla byt varianta bez vlbus a nastaveni stejne. Jestli ho najdu, tak naskenuju a poslu...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 01 lis 2015, 20:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8334
Bydliště: Praha
Has thanked: 1178 times
Been thanked: 995 times
Díky - potřebuju na tom vidět rozložení pozic těch jumperů, které se týkají nastavení CPU. Zbývající takovýhle guláš nejsou.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 01 lis 2015, 21:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1301
Bydliště: Praha
Has thanked: 160 times
Been thanked: 305 times
Bohužel to nebude tak rychle, manuál i s deskou nejspíš leží na chatě. Dostanu se tam ve středu...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 01 lis 2015, 21:17 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8334
Bydliště: Praha
Has thanked: 1178 times
Been thanked: 995 times
Nevadí. Teď tu lascivně hladím 386DX/40, kterou bych rád rozhodil a narval do destkopu místo 286ky (ano, ano - moc dlouho jsem na ní neřádil, ale nic nevyhodím - desku pečlivě uschovám).

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 02 lis 2015, 09:17 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 557
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 150 times
Been thanked: 49 times
misticjoe píše:
Nevadí. Teď tu lascivně hladím 386DX/40, kterou bych rád rozhodil a narval do destkopu místo 286ky (ano, ano - moc dlouho jsem na ní neřádil, ale nic nevyhodím - desku pečlivě uschovám).


Á, koukám, že jsi došel ke stejnému závěru jako já. A to, že s 286 je docela nuda. Ono to prd umí. Je až neuvěřitelné, jaký je rozdíl mezi 286 a 386 vesmírem. :D Ale zase na druhou stranu jsem si doplnil vzdělání z říše 286, jelikož jsem v roce 1995 nasedl na pc vlnu rovnou od 386SX. ;)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 02 lis 2015, 09:35 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8334
Bydliště: Praha
Has thanked: 1178 times
Been thanked: 995 times
Já neříkám, že 286 je naprd a že nic neumí. Naopak, myslím si že zvládá celkem dost - to dokazuje i množství her, které na 286ku jsou. Tady jde spíš o místo, které mám k dispozici na staré compy. Nemůžu tu mít X casů, čili když si chci vyzkoušet něco dalšího, musím prohazovat desky :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 02 lis 2015, 09:49 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:34
Příspěvky: 408
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 230 times
Been thanked: 74 times
Ja jsem o vikendu vystoural PC, na kterem jsem nekdy po roce 1992 zacinal. Je tam PKM-0038S a 486/DX2. Ted cekam, az mi prijde redukce ATX -> AT a modlim se, aby nastartovala. Mam k ni VL-Bus radic a VL-Bus Trident grafiku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 02 lis 2015, 10:13 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8334
Bydliště: Praha
Has thanked: 1178 times
Been thanked: 995 times
Tak to držim palce. Mě odešla deska u mého prvního PC (vytekla baterka). Čili mi zůstalo jen CPU (to není první - první byla DX2/80Mhz, ale ten procák postupně odcházel, až když už nešel ani na 50Mhz, tak jsem pořídil ten, kterým nyní testuji desky). Kupodivu grafika i řadič do VL-BUS jedou nádherně.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Poraďte: Jakou 486 desku vybrat?
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2019, 22:40 
Offline
Profík

Registrován: 26 dub 2015, 20:26
Příspěvky: 555
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
danhard píše:
Asi tu Hippo.
Desek s VLB i PCI nebylo zas tolik, takže je to určitá relikvie, ne které můžeš vyzkoušet všechno.
Já mám z té doby PVI-486AP4 a PVI-486SP3.

ps. značkový výrobce, nepoužité, papírové manuály, upgrade BIOS ..... :D

Vyšťoural jsem tenhle tvůj příspěvek. Nejsem si po přečtení jistý, jestli máš manuál PVI-486SP3?
Mám na stole desku s úkolem ji zprovoznit. Vygooglil jsem nějaký málo čitelný a neúplný manuál, který mi nestačí.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz