OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 16.07.2020, 15:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 24.12.2015, 23:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8872
Bydliště: Praha
Has thanked: 1286 times
Been thanked: 1058 times
Vždy jsem přemýšlel, čím a kdy si vysloužila AMDčka takovou děsivou pověst oproti Intelu, která je určitou dobu provázela (a myslích některých uživatelů jsou zapovězena dodnes a raději si koupí za stejné peníze dvoujádrové i3, než něco lepšího od AMD). A asi jsem to odhalil. Mám tu vedle sebe K6-III/550Mhz, které používám jako hlavní OC PC mašinu. Pravda - deska je nadupaná. Od chipsetu až po L2 cache, které je rovnou celý jeden megabyte. Osazeno mám 384MB Ram a krom Win98+DOS mám nainstalované i WinXP SP3 kvůli některému softu, který vyžaduje min. Win2000 (a ty moc nemusím, čili proto XP). Předevčírem jsem se hlavně kvůli GeForce2 GTS (viz jiné vlákno) dostal k Athlonu 1333Mhz s 256kB L2 cache, 1GB Ram, posazeným na K7T266 Pro2 desce (ve své době hodně dobře hodnocená). Po včerejším hraní si s Ubuntu 11.04, pod kterým se mi prostě nepodařilo grafiku i přes veškerá fóra na netu rozhýbat pro akceleraci, jsem si začal pohrávat s myšlenkou, že bych tento comp udělal jako krmítko a uni OC PC stroj. Ale protože už pod Ubuntu mi comp přišel trochu líný, jal jsem se rovnou instalovat stejné Winy, jako mám na K6. Jaké bylo však mé překvapení, když jsem prostým okem zjistil, že výkonostně jsem si prakticky nepomohl. Teď nemám na mysli různé syntetické testy. Ale reálné používání. Přestože je na K6 systém skoro čistý (krom několika aplikací, jako WinUAE, Omniflop, atp), naběhne rychleji, než na Athlonu. To si úplně neumím vysvětlit. Rozdíl je cca 15 vteřin. Pravda, K6 má k dispozici disk WD, Athlon nějaký bezcenný a oživený Seagate. To může hrát významnou roli. K6 má S3 VirgeDX grafiku, drivery bez blbostí. V Athlonu je GF2GTS a detonátory už si natahují nějaké ty konfigurační kraviny navíc. V K6 compu má deska drivery už v XP, u Athlonu se dotahují ještě ty debilní ViaAll4in1 (nebo jak to je) ovladače, aby vůbec něco fachalo. To asi také na rychlosti naběhnutí systému nepřidá...
A ostatně i na jeho svižnosti. Ne nadarmo si MS udělal XBOX na HW, pro který speciálně napsal své vlastní ovladače. Jakákoliv mezivrstva evidentně výkon mrví neuvěřitelným způsobem. Dalším mým testem bylo logicky WinUAE (které pod XP používám hlavně proto, že pod Win98 neumí využít reálné Amiga HDDčka). Konkrétně ve verzi 2 něco. Novější nepoužívám ani na pracovní compu, bo mi nepřináší nic užitečného. A světe div se, při nastavení fastest possible a JIT je rozdíl v rychlosti emulace cca 12%. No kurňa, neměl by být ten procesor cca 2x výkonější?
Pravda, já si prošel PC genezí od xxx přes Celeron 300 OC375, Duron 700Mhz a pak až Athlon1800XP. Tyhle první Athlony, co měly být "jako lepší" Durony, mne minuly. A tak si říkám, že právě tady si AMD získalo to své neslavné renomé.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.12.2015, 23:51 
Offline
Profík

Registrován: 28.10.2015, 20:07
Příspěvky: 725
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
AMDcka si stavajici desivou povest vyslouzila svoji zastaralosti, nadbytkem tepla a nedostatkem vykonu. A desktopove AMD je na tom jeste relativne dobre proti notebookum, kde AMD je synonymem velmi nizke zivotnosti zakladni desky.

Coz za situace kdy nejlacinejsi dvoujadrova I3 je ve spouste her stejne vykonna nebo dokonce i vykonnejsi nez FX-6300 a FX-8300 neprekvapuje.

Pokud pocitame pouze hruby vypocetni vykon vsech jader, FX-6300 a I3-6100 jsou na tom stejne. U aplikaci ktere nevyuziji 6 a 8 jader je samozrejmne I3 vykonnejsi a FX-6300 a FX-8300 jsou na tom s vykonem uplne stejne spatne.

Pak je tu jeste rada FX-9xxx, coz neni procesor, ale primotop.

Athlony a Durony jsou posledni procesory AMD srovnatelne vykonem s Intelem na stejne frekvenci (pokud nepocitame aferu s ustiplymi rohy pri nasazovani chladice a kourem a plameny pri jeho sundani za chodu kvuli chybejici tepelne ochrane), dal to slo s AMD uz jen z kopce. Dneska ho kupuji pouze skalni fanousci, laici co tomu nerozumi a zlaka je nizka cena nepo pocit ze cim vic jader tim vic pocitac. A samozrejme Microsoft a Sony do svych konzoli, ktere tak byly zastarale uz pri vedeni na trh (nejlacinejsi I3 je dvakrat vykonnejsi nez ten osmijadrovy Jaguar).

Co se tyce OS, na takovy stroj bych endaval nic jineho nez Windows 2000.

Mam takovy pocit, ze toho Athlona na 700 MHz nekde mam i s deskou (mno nejspis urcite, protoze jsem nikdy nic nevyhodil pocinaje 286/16). Ta deka bude nejspis Tyan - schvalne, kdo tohoto vyrobce dneska jeste pamatuje.


Naposledy upravil petr22 dne 25.12.2015, 00:05, celkově upraveno 4

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.12.2015, 23:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2025
Has thanked: 101 times
Been thanked: 388 times
Nejsem si jistý jestli zrovna software od M$ je ideální pro testování rychlosti. Kdysi jsem porovnával programy zkompilované v Quick Basicu, a zjistil jsem že na víc než desetkrát rychlejším počítači dokáží bežet skoro dvakrát rychleji než na tom pomalém :lol:

_________________
"Dokud nebyly počítače, programování nebylo problémem.
Jestliže bylo několik slabých počítačů, bylo programování malým problémem.
Když však programátoři získali počítače na svou dobu ohromné síly, stalo se také programování ohromným problémem."

E. W. Dijkstra, 1972


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 00:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8872
Bydliště: Praha
Has thanked: 1286 times
Been thanked: 1058 times
2 Petr22: S tím nemohu souhlasit. Měl jsem notes s 4jádrem AMD, ještě 16:10 display. No božan. Na práci jako dělanej. Bohužel v něm začal odcházet disk a já s ním v jednom opileckém záchvatu fláknul o futra a párkrát třísknul sekerou + ho nakonec zapálil (místo toho, abych HDD vyměnil). Teď mám noťas s i5. Na frekvence nebo typ se mě teď neptej - pořizuji vždy něco přijatelného do 20 tisíc bez OS, protože to mám akorát na práci, když jsem na chatě. Ale tak línou svini, jako mám teď, to jsem s AMD nezažil.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 00:12 
Offline
Profík

Registrován: 28.10.2015, 20:07
Příspěvky: 725
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
Hlavni problem je v tom, ze to AMD v notebooku vzdycky upece samo sebe - teploty kolem 100 stupnu jsou normalni. Vzdycky odejde graficka karta.

V garazi mam v prepravkach na likvidaci dobrych 30 kusu, same HPcka a Acery s Turionem a Radeonem. Vsechno stejna zavada - nelze zapnout, cerna obrazovka. Jspu to vsechno notebooky stare 2-4 roky, majitele z toho ze je to dobre do popelnice moc radost nemivaji.

Kdyby se nemusel pouzivat bezolovnaty cin, tak se tohle dit nebude a ta grafika ty vysoke teploty vydrzi o hodne dele. Dost tomu pomahaji i vyrobci, kteri tenoucky kousek plisku vydavaji za chladic. Kdyz k tomu priletuju poradny kus medi, je najednou teplota o 20 stupnu dole.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 00:37 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8872
Bydliště: Praha
Has thanked: 1286 times
Been thanked: 1058 times
To nevim. Měl jsem NTB od ASUSu s GK intelem pro 2D a nVidií pro 3D. Nevařilo se to ani při dlouhodobém hraní GTA IV nebo práci v Photoshopu (samozřejmě s využitím 3D akcelerace). Ale je jasné, že je to i kus od kusu...

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 10:06 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
petr22 píše:

.....laici co tomu nerozumi a zlaka je nizka cena nepo pocit ze cim vic jader tim vic pocitac.


Tak to je presny. Kvuli tomu jsem se pohadal s kamosem ktery chtel poradit, ale nakonec mi musel vysvetlit ze 4 je prece vic jak 2 a to bych snad mel vedet.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 10:27 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2025
Has thanked: 101 times
Been thanked: 388 times
Doda píše:
petr22 píše:

.....laici co tomu nerozumi a zlaka je nizka cena nepo pocit ze cim vic jader tim vic pocitac.


Tak to je presny. Kvuli tomu jsem se pohadal s kamosem ktery chtel poradit, ale nakonec mi musel vysvetlit ze 4 je prece vic jak 2 a to bych snad mel vedet.


Měl jsi mu říct že na počet možná, ale na výkon jsou čtyři Trabanty určitě méně než dvě Tatry, a to by také měl vědět :lol:
(Pochopitelně i ta spotřeba tomu odpovídá...)

_________________
"Dokud nebyly počítače, programování nebylo problémem.
Jestliže bylo několik slabých počítačů, bylo programování malým problémem.
Když však programátoři získali počítače na svou dobu ohromné síly, stalo se také programování ohromným problémem."

E. W. Dijkstra, 1972


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 12:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Blbovi to nevysvetlis. Tak ma AMD a nejakou lacinou grafiku a udajne mu "jede vsechno v pohode, i uplne nove hry". Dohromady komp za deset, tak asi mas pres predstavu jak "v pohode" to jede.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 12:59 
Offline
Profík

Registrován: 28.10.2015, 20:07
Příspěvky: 725
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
Tohle taky znam - mam AMD, vsechno mi jede, nejsou zadne problemy, Intel je predrazeny a ma mene jader - co mate vsichni proti AMD?

Velice spatne se pak dotycnemu vysvetluje, proc ma Franta odvedle o 20 fps vic se stejnou grafikou kdyz dotycny ma ctyrjadro a Franta jen dvoujadrove Gckove Pentium :-)

Na toto pak vetsinou kouka jak tele na nova vrata:
http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

Co me ale pobavilo i kdyz majitele nejspis ne, tri lidi nezavisle na sobe mi donesli nove pocitace, ze se jim to vypina - ve vsech pripadech FX-8320 nebo FX-8350. Zapla se nejaka hra, do par minut bum, modra smrt. Spustime Prime95, za par sekund modra smrt. Spustim merak teploty, Prime95 - 60, 70, 80 - modra smrt. Tam musi byt spatne dany chadic to neni mozne - chladic sundan asi petkrat, o nic se neopira, nic neprekazi, nova pasta, doleha celou plochou - jedine logicke vysvetleni - AMD prodava procesor s chladicem, ktery ho nedokaze uchladit! Takze se jelo do Alzy pro Silencium Fera2 - a ejhle, teplota 65 stupnu pri zatezi, vsechno bezi, zadny problem. Takze priste uz bylo jasne, co se musi udelat.


Naposledy upravil petr22 dne 25.12.2015, 13:07, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 13:03 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2025
Has thanked: 101 times
Been thanked: 388 times
Čím víc proužků, tím víc Adidas...

Však Malina 2 je také čtyřjádro :twisted:

_________________
"Dokud nebyly počítače, programování nebylo problémem.
Jestliže bylo několik slabých počítačů, bylo programování malým problémem.
Když však programátoři získali počítače na svou dobu ohromné síly, stalo se také programování ohromným problémem."

E. W. Dijkstra, 1972


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 13:09 
Offline
Profík

Registrován: 28.10.2015, 20:07
Příspěvky: 725
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
Procesor v XBOXu One a PS4 je dokonce osmijadro, a neni mu to nic platne, pouhych 2500 bodu v Passmarku :-)

Kdyz chce nekdo videt vic procesoru, tak mu ukazu PPC Blizzarda a je klid - navic je to hardware, ktery ma dneska 3x vetsi hodnotu nez kdyz byl novy.

Tuhle jsem pobavil kamose kdyz jsem mu prozradil ze shanim SGI Octane:
"K cemu ti to bude?"
"Daji se na tom delat triky do filmu a kdyz se to upgraduje tak to dokonce prehraje i MP3."


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 13:30 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2116
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 317 times
Been thanked: 344 times
Nemusí to být nutně historicky přesné, ale takhle si to pamatuju já. A měl jsem s AMD docela zkušenosti. První pamatuju AMD 286, to mělo být snad zcela identické s Intelem. Pak následovaly 386 a stále bylo AMD bez problémů. A pak přišly 486, AMD s nimi přišlo později. S nástupem pentií se AMD 486 prodávaly jako levnější varianta a prodávalo se jich dost a byly spolehlivé. Jenže pak přišla katastrofa jménem K5. To byl zahřívající se slimejš, oproti pentiu. Ale s příchodem Pentia MMX AMD dorovnalo ztrátu díky procíkům K6. Jenže PII zase všechno válcovala a AMD kontrovala "pouze" K6-III a ten byl proti PII prostě slabší. A pak přišlo PIII (ty první do slotu I) a AMD přišlo s Athlonem do slotu A. A to bylo naprd, musela se měnit i deska a jaxi už to nebylo ono. Navíc Athlon nebyl moc výkonný a topil mnohem víc než PIII. Pak chvíli AMD vítězilo proti P4, ikdyž jen na chvíli. První verze P4 dost topily a nárůst výkonu oproti PIII byl malý. Tehdy AMD vítězilo na plné čáře. Ale jen krátkou dobu, Pentium D už nebylo až tak špatné a ve chvíli, kdy vylezko Core2 a Core iX tak už bylo AMD zas na druhém místě. Ale pokud vím, tak AMD se většinou profilovalo tak, že dodávají cenově dostupnou alternativu. Co se týče stability, tak při dobrém chlazení bylo AMD vždy jen o malilinko horší než intel (a to ještě záleželo na použitém chipsetu a pamětích). Nicméně v očích veřejnosti se AMD nikdy nezbavilo pověsti "dvojky".

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 13:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1583
Bydliště: Praha
Has thanked: 201 times
Been thanked: 343 times
K AMD jsem přišel jak slepej k houslím, při posledním upgrade jsem chtěl desku, co by měla floppy řadič a 2xIDE. Koupit se dala jen jedna a zrovna byla s AM2+
Aktuálně v tom mám Phenom II X4 965, což by snad s trochou snahy (podle testů) mohlo být srovnatelné s Core i3-3220. Cena byla taky celkem podobná, takže s tím ani moc problém nemám :)
Deneb eventuelně Thuban může být zajímavý upgrade starší desky s AM2+
Každopádně souhlas, že cokoliv novějšího od AMD nedává nejmenší smysl...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.12.2015, 16:29 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8872
Bydliště: Praha
Has thanked: 1286 times
Been thanked: 1058 times
Jo, tak že 8350 je topidlo, to je fakt. Ale zase AMD nikdy netvrdilo, že jejich bundlované chladiče jsou dostačující. Ostatně když si člověk kupuje žrouta, tak si zákonitě veme i lepší chlazení.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz