OldComp.cz
http://www.oldcomp.cz/

Releový počítač
http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=75&t=5143
Stránka 25

Autor:  danhard [ 16.07.2017, 10:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Potřebuje aspoň 2 přepínací kontakty, nechápeš ?

Safra, musím se podívat po tom krokáči z ponorky, mělo to cca 80 kroků x 4 patra, řízené krokovým motorkem, to by byl čítač programu a ROMka jako vyšitá :lol:

Švestka něco má, ale to je hroznej žid :)
http://www.elida.cz/images/elektro/voli ... %2024V.jpg

Galuzska tam má nesmysly, jediné použitelné
https://www.soucastka.cz/rele-mt2c93403 ... ?ItemIdx=0

Autor:  microlan [ 17.07.2017, 08:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Na RAMku budu potřebovat i jen spínací, ale těch bude hodně víc než 100 a co nejmenší. Ten krokáč s 26 kroky asi vezmu, bude to jediná rozumně realizovatelná elektromechanická alternativa.

Autor:  danhard [ 17.07.2017, 08:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

To udělej jen poptávku. Krokáč se snad ještě sežene, taky toho byly tuny :)
Většinou to je tak, že se patra střídají a pak to má počet kroků na celou otáčku.

Autor:  microlan [ 17.07.2017, 10:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Jo poptávka provedena, na ebay se dá taky něco koupit, tak uvidím.

Ale zásadní nápad! Na RAMku bistabilní relé, ušetším 1 strojový cyklus na smazání buňky a navíc to bude NVRAM :-)

Něco takovýho:

http://cz.mouser.com/ProductDetail/Panasonic-Industrial-Devices/TXS2-L-12V/?qs=YINDDaGsG3EzrwCQYcSqRw%3D%3D

ale cena v korunách

Autor:  faraon [ 02.08.2019, 20:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

https://www.svethardware.cz/zamestnanec-fujitsu-stale-udrzuje-v-chodu-pocitac-z-roku-1959/49868

https://www.youtube.com/watch?v=24LZzvZhLIk
phpBB [video]

Autor:  Busy [ 02.08.2019, 21:47 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

computerasylum píše:
trochu malinkatý zdroj pro reléový počítač. To utahne tak reléový sčot, nic víc...
Mám zde zdroj +5V / 80A. Ten by se ti mohl hodit, ne? Je spínaný, celkem malý. Co ty na to?
Hadam tento bude stacit ... :)
Příloha:
Zdroj-P5075088.jpg
Zdroj-P5075088.jpg [ 395.81 KiB | Zobrazeno 2314 krát ]

Autor:  zxcygnus [ 02.08.2019, 21:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Citace:
O tento počítač se ve Fujitsu nyní stará Tadao Hamada, pro nějž je jeho práce ochranou odkazu předků, který ochraňuje pro další generace.
Štěstí, že se zachoval dost dlouho, aby se skutečně stal odkazem, že ho nepostihla žádná živelná katastrofa a že firma přetrvala a že si může dovolit platit člověka i prostor, kde počítač je. U tak velkého stroje se může snadno pokazit příliš mnoho okolností.

Ale po dnešní technice závislé na internetu, aktualizacích, aktivacích, appstorech, subscription licencích... zbydou zcela určitě nanejvýš vzpomínky. A to ještě kdo ví jestli.

Autor:  danhard [ 02.08.2019, 21:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

microlan píše:
Ale zásadní nápad! Na RAMku bistabilní relé ...

Protože 1000 relé na statickou RAM je hodně, tak se dělala pracovní RAM jako seriová DRAM.
Akusticky se budila ocelová struna a tam lítalo až 4kbit dat, jako posuvný registr.
Smozřejmě z jednoho konce na druhej, impedančně zakončenej a přes elektroniku pořád dokola.
Prostě takovej pes, co se honí za ocasem :lol:

Autor:  Igi [ 09.08.2019, 19:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Tak neviem, celé to je riešené dôsledne reléovo a radič krokovým voličom. Vzhľadom k náročnosti by som navrhoval to riešiť postupne - krokový volič nahradiť Eprom a relé určené na RAM za skutočnú polovodičovú RAM. Ak sa toto podarí rozbehať tak potom si tam je možné nasadiť krokový volič a tak isto aj následne RAM z relé. Rozhodne by sa to ľahšie rozbehalo. (Aj keď to nakoniec má byť celé z relé, použiť na to spínaný zdroj je potom z inej galaxie.) Ani dexov reléový počítať nie je bez mikroprocesoru, teda ak si to dobre pamätám.

Autor:  Czech Human [ 09.08.2019, 19:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Obávám se že 80A je pro počítač z relé jako plivnutí do rybníka. Jo takhle zdroj 800A to už by asi bylo v pohodě . Stačí se podívat na ty startovací kabely na parník co jsou o pár příspěvků výš :lol: U relé i elektronek se spotřeba počítala na kW a ne na pár Wattů :-). Pidi relé má příkon 55mA na 12V což na 1000 kousků udělá hezkých 660W a to jsou jen ty relé, nic okolo. A s tisícovkou relé celý počítač to bude návrh dost osekaný ze všech stran - i ty nejjednodušší funkční měly vyšší tisíce až desetitisíce aktivních prvků. Takže na nějaký demonstrátor posuvu registru nebo nějakého bitu v paměti s 1000 relé asi ok, ale celý počítač velmi obtížně. Ale neber mě jako škarohlída, lidem co si postaví relé počítač z principu fandím, protože níž už je jen čistý steampunk :-).

Zkus se podívat na Zuse 3 - ten měl 2600 relé a paměť ve formě papírové děrné pásky, tak se dal velice snadno přeprogramovat - stačí ji vyměnit a je hotovo, to u této generace je velká výjimka. Možná tohle by byl design hodný následování, Zuse dobře věděl proč na paměť s relé pokud možno šetřil. Dělat to jako u moderních počítačů tak by do konce války nic nespočítal. Čtečka pásky se dá relativně snadno sehnat či vyrobit, papír je mnohem levnější než relé a nežere proud. A odladíš si program na simulátoru, moderní počítač ti vyděruje pásku bez chyb a jen ji 1. založíš, 2. zapneš počítač a 3. profit ;).

Autor:  dex [ 10.08.2019, 00:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Igi píše:
Ani dexov reléový počítať nie je bez mikroprocesoru, teda ak si to dobre pamätám.

Ten mikroprocesor je jen integrovaný terminál (obsluha klávesnice, LED displeje a sériáku přes USB převodník).
Procesor a I/O je složeno opravdu jen z relé (83).
Simon měl ještě méně (80).

Autor:  dex [ 10.08.2019, 09:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Jo pardon, už chápu, jaks to myslel.
Ano, RAM je tam realizovaná pomocí toho procesoru.

Autor:  Igi [ 10.08.2019, 12:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Pohoda, myslel som to len ako uľahčenie vlastného návrhu a následne sa to dá "pitvať" do hĺbky bez zdržovania. :)

Autor:  microlan [ 17.01.2020, 15:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Co jsem to namaloval za tišťák, uhodne někdo co to bude?

Přílohy:
cojeto.png
cojeto.png [ 15.26 KiB | Zobrazeno 1303 krát ]

Autor:  Czech Human [ 17.01.2020, 15:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Releový počítač

Feritová paměť? Ale ta se musí temperovat aby dobře fungovala.

Stránka 25 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/