OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 13 pro 2018, 21:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 09:42 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
Ziskal jsem Quadru 610 v provozuschopnem stavu a prihodil jsem tam nejakou pamet - a ted koukam, ze hned po zapnuti uz je vetsina pameti vyuzita!

Příloha:
pamet.jpg
pamet.jpg [ 46.23 KiB | Zobrazeno 2037 krát ]


Je to normalni?
OS je puvodni, s aplikacema od puvodniho majitele, takze to asi stejne budu muset preinstalovat, ale stejne me to zarazilo.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 10:36 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7597
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
No normální to není :-) 7.0.1 by měl sežrat max kolem 2MB Ram.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 11:57 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
Hmm... ted jsem to zkousel na 450ce od jineho vlastnika, a je to podobny. Inu, Apple :) Uvidim po reinstalaci.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 12:34 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7597
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
Dej tam míň paměti. Třeba 16MB. Je možné, že ta 7.1čka není z 68MB úplně sťastná. Přecijen to v tom devadesátém prvním nebyla úplně normální kapacita RAM :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 17:30 
Offline
Prvnička

Registrován: 17 led 2014, 15:18
Příspěvky: 22
Bydliště: Kyjov
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Zdravím,

normální to není, ale na lowendmac.com uvádějí minimální OS - 7.1 a max RAM na 68MB (4+32+32). Což je ok. Třeba otevřít složku SYSTEM a podívat se, kolik je tam instalováno písem (a odebrat nadbytečná), v druhé řadě pak prohlédnout složku Extension a přesunout nepotřebné doplňky pryč do jiné, záložní, složky mimo Extension. Jestli pomůže reset PRAM, je diskutabilní.Pro tuto konfiguraci je optimální 7.5.5 (free) a nebo 7.6 (nonfree). Různé ramdoubler nástroje nemají výrazný efekt.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 17:32 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:32
Příspěvky: 306
Bydliště: Kladno
Has thanked: 21 times
Been thanked: 68 times
Tahle Quadra má 4 nebo 8 MB přímo na desce (v tvém případě 4MB). DO SIMM slotů jdou nacpat 4, 8, 16 nebo 32 MB. Max 72 ( u tebe 68) MB. Podle mě ty přidaný paměti nevzala. Vidí jen ty na desce. Mimo jiné neumí SIMM 1, 2 a 64 MB. Paměti musí být 80ns nebo rychlejší. Pochybuju že přesně 64 MB seberou doplňky. Jedině RAMdisk by tohle dokázal...

_________________
>> Amiga 1200, ZX Spectrum+, Didaktik Gama, LnxSpectrum, LnxTracker, https://www.ilnx.cz <<


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 19:09 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
No, az na to budu mit cas a nervy, tak to preinstaluju, zatim to necham bejt.Cely se to chova nejak divne, s mensim mnozstvim pameti porad system spolkne asi tak polovinu. Mozna je tam nejakej RAM doubler, ale to nejsem schopnej zjistit, protoze se v tom nevyznam :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 19:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:32
Příspěvky: 306
Bydliště: Kladno
Has thanked: 21 times
Been thanked: 68 times
RAMdoubler byl doplněk, zvyšoval dostupnou RAM na dvojnásobek tak, že swapoval druhou polovinu na disk. Když jsi měl fyzicky pamět 8 MB, s RD jsi měl 16 MB... ale díky neustálému swapování na disk to zpomalovalo celý počítač. Odhaduju že RAMdoubler tam nemáš... RAMdoubler nezaplnil dostupnou pamět, ale naopak zdvojnásobil její celkovou kapacitu.

Mimo jiné, pokud máš podezření, že pamět žere nějaký doplněk, můžeš nastartovat systém zcela bez doplňků. Jen na to tlačítko si nemůžu vzpomenout.... držet Shift při startu? Už je to hodně let co jsem s prehistorickym OS7 až 9 pracoval...

_________________
>> Amiga 1200, ZX Spectrum+, Didaktik Gama, LnxSpectrum, LnxTracker, https://www.ilnx.cz <<


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz