OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 20 říj 2019, 23:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Amiga na PM G5 :-)
PříspěvekNapsal: 06 úno 2016, 19:11 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8217
Bydliště: Praha
Has thanked: 1147 times
Been thanked: 983 times
Nedávno tu proběhla snaha rozchodit AmigaOS4 na PowerMac G5. Už nevím, kdo to chtěl řešit, protože to z inzerce (poptávka po instalačním CD) už zmizelo (a nebo jsem blbě koukal). Kam ten dotyčný dostoupil, jesti se přizná? :-)
A pak je tu ještě MorphOS - nikdy jsem mu nepřišel na chuť. Jsou, resp. byly tam věci které se mi kdysi nelíbily. Takže se ptám - ví někdo, jak na G5 fachá třeba WHDload? A co ostatní věci? DPaint, ProTracker, AMOS, dema, atp.? Umí MOS využít třeba WOS knihovny, pro nativní běh aplikací na G5 procáku? Má WOS nějaký kloudný prohlížeč webu nebo jen trapný AWeb?
Tj. docela bych uvítal zkušenosti provozovatelů Amiga-like systému na Macích. Díky

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Amiga na PM G5 :-)
PříspěvekNapsal: 07 úno 2016, 18:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:34
Příspěvky: 406
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 227 times
Been thanked: 74 times
By to drake. Take jsem se o to zajimal, nase posledni (a jedina) komunikace via SZ byla 12.11.2015. Bylo to na Mac Mini (jestli tedy myslis tohle). Tak treba se ozve.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Amiga na PM G5 :-)
PříspěvekNapsal: 11 dub 2016, 22:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:21
Příspěvky: 258
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
Nepovedlo se mi rozchodit zvuk. Chtělo by to zvukovku s čipem co je na ofiko podporovaném železe. No a vzhledem k tomu, že do macmini dát jinou zvukovku je problem, pustil jsem to k vodě. Ale jednu zkušenost mi to přineslo. Nějak jsem nenašel důvod proč používat OS4.x . Aros je dle mého názoru lepší a dnes už jinde. Tak asi tak.

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Amiga na PM G5 :-)
PříspěvekNapsal: 12 dub 2016, 08:54 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 10:29
Příspěvky: 489
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
toto by vcelku aj mna zaujimalo - nekolko je vlastne Amiga OS 4 alebo Morph podobny amige?
kedze PP CPU nie sú kompatib. s 680xx, tak zrejme tam musí byť nejaká emulacna kniznica.
co to má vlastne spoločné s AmigaDos/Workbenchom? Funguje tam norm. amiga SW alebo ako?
aký cipset to emuluje? ocs/ecs/aga?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Amiga na PM G5 :-)
PříspěvekNapsal: 12 dub 2016, 10:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1506
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 184 times
Amiga OS4 i MorphOS (a vlastne i AROS) je hodne postaveny na principech starsiho OS3 (2, 1, spis tomu ale rikame Workbench), ale je to zcela nove napsany system na jinem CPU. Je to trochu podobne prechodu MAC OS z Motoroly na PPC a pak na Intel. Nicmene v Apple se hodne drzeli systemoveho programovani, coz u Amigy v pripade her neplati, ty primo pouzivaji chipset (grafika, zvuk) a veci jako WHDLoad na PPC systemech proste nemohou fungovat. Resi se to emulaci pres UAE, ktere je napriklad zabudovane v AROSu tak, ze clovek nevi ze ho spousti, ale je tam.

AROS je odlisny dost, MorpsOS jen trochu a nejpodobnejsi staremu systemu je podle me prave OS4. Ty emulace jsou namakane az tak ze funguji puvodni (motorolove) ovladace na hardware, treba na sitovou kartu a sila tech systemu je prave v tom, ze se pouzivaji stare programy na 10x vyssi rychlosti. Funguji pochopitelne jen ty systemove, ale na druhou stranu ty nesystemove jsou jen hry, ktere se spousti pres UAE.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Amiga na PM G5 :-)
PříspěvekNapsal: 12 dub 2016, 12:02 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 22:45
Příspěvky: 355
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
MOS 3.9 na PM G5: https://www.youtube.com/watch?v=KM1LRW1-Zo4

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz