OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 18 srp 2018, 17:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 črc 2016, 11:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1435
Has thanked: 58 times
Been thanked: 247 times
Emulátor PéCéčka dneska běží v prohlížeči i s Widlemi: http://www.pcjs.org/devices/pcx86/machi ... cga/256kb/

Ale zajímavější je tohle: http://blog.root.cz/chalupa/emulator-z8 ... -kontextu/

Například já pouštím prastarý emulátor ZX81 v DOSBoxu pod Linuxem, a tahle schíza funguje výborně i na mojí mnohaleté vykopávce.

_________________
Když lékař zkazí operaci, jde sedět, do vězení ho pošlou soudci.
Když někdo spáchá vážnou nehodu, jde sedět, pošlou ho tam soudci.
Když něco zkazí soudce, tak měl jiný právní názor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 črc 2016, 19:00 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 405
Has thanked: 340 times
Been thanked: 184 times
Ten emulátor PC XT je moc hezký - už delší dobu bojuju s tím, pořídit si nějaké XT na hraní. Problém je ale nedostatek místa a manželka :-) Takže emulátor se bezvadně hodí.

Ten blog Pavla Chalupy je taky moc zajímavý a mluví (asi ne jen mě) z duše. Zajímavý je i blog Co je špatně na Androidu? na který odkazuje dole. Když jsem si naposledy instaloval Android SDK, tak mě spolknul na disku asi 4GB. Bohužel podpora pro programování v NDK byla jen experimentální a okrajová.

http://blog.root.cz/chalupa/co-je-spatne-na-androidu/

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming
OldComp GitHub


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 črc 2016, 19:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1435
Has thanked: 58 times
Been thanked: 247 times
Má to i další výhodu, po troše zkoumání z toho webu můžeš stáhnout spoustu obrazů disket s mnoha historickými systémy a programy, takže jestli si chceš v pohodlnosti DOSBoxu pohrát s PC-DOSem 1 nebo něčím podobným, máš možnost :mrblue:

Ten DOSBox se dá nakonfigurovat všelijak, třeba na pomalou 8086 s CGA. I obraz harddisku se v tom prý dá provozovat, ale to jsem zatím nezkoušel.

_________________
Když lékař zkazí operaci, jde sedět, do vězení ho pošlou soudci.
Když někdo spáchá vážnou nehodu, jde sedět, pošlou ho tam soudci.
Když něco zkazí soudce, tak měl jiný právní názor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 črc 2016, 20:24 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7231
Bydliště: Praha
Has thanked: 882 times
Been thanked: 841 times
Jako je na howno - pustil jsem basic, naloudil Dokeyho a vypsalo to, že potřebuje advanced basic...jako kde to jsme, když i emulátor je nakonfigurovaný špatně? :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 02 črc 2016, 20:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1435
Has thanked: 58 times
Been thanked: 247 times
A spouštěl jsi ho přes BASIC nebo BASICA? Tohle byl od M$ docela paskvil, ale má to jednu výhodu, do PC šly pod DOSem 1 nahrávat programy i z kazeťáku, nepotřeboval jsi drahou disketovku. Dokonce se dalo vystačit s nejlevnějším modelem, který měl jenom 16 KiB RAM a BASIC přímo v ROM :lol:

Donkey jde spustit i v pozdějším GWBasicu, a když ho z něj uložíš v ASCII tvaru, tak i v QBasicu.

_________________
Když lékař zkazí operaci, jde sedět, do vězení ho pošlou soudci.
Když někdo spáchá vážnou nehodu, jde sedět, pošlou ho tam soudci.
Když něco zkazí soudce, tak měl jiný právní názor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 03 črc 2016, 10:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1536
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
faraon píše:
...
Ale zajímavější je tohle: http://blog.root.cz/chalupa/emulator-z8 ... -kontextu/
...


Už dlouhá léta zastávám stejný názor, jakou autor výše uvedeného článku. Co přišly na svět PCčka, tak software je v zásadě odfláknutý a silně pokulhává a zaostává za hardware. Výsledkem tohoto pokulhávání je, že software akorát dramaticky ubírá výkon CPU a k tomu navíc přidává obrovské množství chyb v software.
Pro srovnání:
V roce 1989 bylo k dispozici PCčko s CPU 4.77 MHz a 640 kB paměti a textový editor T602 na kterém sekretářka psala texty. Za hodinu napsala tak 10 stran.
Dnes po více než čtvrtstoletí je k dispozici PCčko s CPU přes 2000 MHz a mnohonásobně větší pamětí, ale nějak nevidím, že by sekretářka napsala za hodinu 40x více, tedy 400 stran textu ... :( Takže, někde je chyba.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 03 črc 2016, 11:24 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 405
Has thanked: 340 times
Been thanked: 184 times
Citace:
Takže, někde je chyba.


Chyba je v tom, že měříš výkon sekretářky a ne těch dvou strojů :-)

Pravdou je, že komplexnost software roste rychleji než jeho užitná hodnota..

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming
OldComp GitHub


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 03 črc 2016, 15:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1536
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Jenže ten počítač bez sekretářky nic sám neudělá, zatímco sekretářka v době před-PCčkovské, tedy v době psacího stroje také napsala těch 10 stran za hodinu. K čemu je supervýkonný počítač se superkomplexním software, když výkon sekretářky neroste s výkonem počítače a výsledek je tedy stále ten samý? Rostou pouze náklady. :(

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 03 črc 2016, 17:59 
Online
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 915
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 208 times
computerasylum píše:
Rostou pouze náklady. :(


No nevím, to XT v roce 89 přišlo tak na 150000 Kč. Dneska pořídíš kancelářské PC pod desítku. Spíš bych řekl, že náklady dramaticky klesly...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 03 črc 2016, 18:16 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 18:16
Příspěvky: 281
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 41 times
Been thanked: 39 times
mozno myslel naklady na tie jeho sekretarky, bez ktorych jeho pocitace nic nespravia ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 03 črc 2016, 18:32 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7231
Bydliště: Praha
Has thanked: 882 times
Been thanked: 841 times
To je fakt - když s jeho xichtem potřebuje od sekretářky ještě nějaké další přidružené služby, tak se pěkně prohne :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 03 črc 2016, 19:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1435
Has thanked: 58 times
Been thanked: 247 times
computerasylum píše:
Výsledkem tohoto pokulhávání je, že software akorát dramaticky ubírá výkon CPU a k tomu navíc přidává obrovské množství chyb v software.

Wirthův zákon:
"Nároky software rostou rychleji než výkon hardware."

Před lety jsem v jedné diskuzi narazil na tohle:
"Sem-tam si vzpomenu a říkám si, že ten vývoj jde nějak divně, když na Indigo² s 256MiB RAM a starším software bylo možné spočítat věci, co na x86-64 s novějším software, nelze ani s 8GiB RAM (a s 24GiB to trvá přibližně stejně dlouho a kvalitativně velmi podobně)."

A jeden velmi starý fór pravil:
Když si uvědomím, že dnes mám na stole 30x rychlejší počítač se 160x větší pamětí a 333x větším diskem než před 8 lety a nové programy na tom dokážou běhat úplně stejně jako tehdy ty tehdejší, je to na pováženou. A když si představím, že jedna operace dnes procesoru trvá cca 0.000000001 sec, že během mrknutí oka dokáže 80 000 000x přesunout čísla mezi registry, sečíst a odečíst je, během toho současně 35x překreslit všech 995 328 bodů na obrazovce a ještě si 130 000x ověřit, jestli jsem náhodou mezitím nestiskl klávesu nebo nepohnul s myší - tak se prostě musím zeptat: Co ten Word už minutu sakra dělá?!

_________________
Když lékař zkazí operaci, jde sedět, do vězení ho pošlou soudci.
Když někdo spáchá vážnou nehodu, jde sedět, pošlou ho tam soudci.
Když něco zkazí soudce, tak měl jiný právní názor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 06 čer 2018, 16:40 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 21:32
Příspěvky: 138
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 21 times
Been thanked: 42 times
Je obvyklé, že se emuluje starší slabší počítač pomocí novějšího výkonnějšího. Což zní logicky - aby pak emulace jela asi tak stejně rychle jako originál. Narazil jsem na obrácený postup - autor Dmitry emuluje 32-bitový procesor ARM pomocí pomalého 8-bitového ATmega 24 MHz. Díky emulaci dokáže spustit na 8-bitovém ATmega systém Linux, který jinak vyžaduje 32-bitový procesor. Ovšem - výsledná rychlost odpovídá ARM procesoru s rychlostí 6.5 kHz. :D Píše - zabere 2 hodiny, než se nabootuje po bash prompt. Další 4 hodiny zabere nabootování celého Ubuntu. Nastartování X zabere ještě víc. Po napsání příkazu je nutné počkat minutu na odezvu. Naformátování SD karty zabere celý den. Ukázkové video z bootování je po segmentech, protože během té doby musel několikrát měnit baterku. :mrgreen:

http://dmitry.gr/?r=05.Projects&proj=07 ... 0on%208bit

Ale jinak teda je to docela zázrak co z toho dokázal vytáhnout, že mu to takhle vůbec jede. Naemulovat věrně ARMv5 je dost těžký úkol. I schéma zapojení je velmi jednoduché. Výstup má přes sériový port připojený na PC.

Bylo by zajímavé emulovat staré IBM PC pomocí ATmega. :-) Jeden procesor by emuloval instrukční sadu, druhý procesor CGA grafický řadič a asi ještě třetí pro emulaci disketového řadiče a dalších periferií. Dal by se na tom spouštět DOS a asi by mohly i stíhat jet staré DOS hry. To by také mohlo být dobré retro. :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 06 čer 2018, 20:48 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 501
Bydliště: Praha
Has thanked: 36 times
Been thanked: 135 times
Já staré stroje provozuji v tzv. "panelákové variantě", mám tedy naprosté minimum skutečné techniky (8bitové Atari) a zbytek běží na poměrně běžných emulátorech pro Windows.

Mám stolní PC (postavené kolem procesoru Athlon II X3 420e) a provozuji programy jako Altirra, atari800, VICE, WinUAE, Hatari, DOSBox. Teď jsem si maličko hrál s MAME. Když se nad tím zamyslím, tak i ta atárka jdou ze skříně jen málokdy. Jsem s tím celkem spokojený, jen v tom DOSBoxu bych si představoval trochu větší výkon při hraní her v SVGA grafice.

Pokud bych si měl vybrat mezi starým strojem a nadupanou moderní mašinou s emulátorem, jsem z praktických důvodů pro nadupanou mašinu. V reálně podobě opravdu jen srdeční záležitosti. Pro mne je to malé Atari (prostě se ke mě nějakým řízením osudu dostalo jako první). Kdybych byl třeba spectrista, bylo by to Spectrum.

Stejně se stavím třeba k vývoji. Je to možná k smíchu, ale hra Train byla vyvíjena v těžkotonážním vývojovém prostředí NetBeans. V MAC/65 přímo na Atari bych se s tím už opravdu nechtěl patlat. Klobouk dolů před těmi co tak vyvinuli skvělé hry.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Počítač pro emulaci oldcompů
PříspěvekNapsal: 06 čer 2018, 20:58 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7231
Bydliště: Praha
Has thanked: 882 times
Been thanked: 841 times
Tak na Athlonu jsi ještě schopen spustit normálně DOS. Tak bych si asi udělal dual boot, spustil utilitu na vypnutí cache, mem degrader a máš z toho luxusní PII na 233Mhz. Na nějakej DOSBox bych se z vysoka vysral. Ale to je jen na SW. HW záležitosti obvykle na nových deskách prostě tropí bordel nebo nejdou spustit vůbec díky chybějící podpoře.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz