OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 28.03.2024, 17:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: parallax scrolling v Express Raider
PříspěvekNapsal: 13.04.2022, 01:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 800
Has thanked: 19 times
Been thanked: 48 times
Jsem si zavzpomínal na tuto hru, kterou jsem prvně uzřel na automatech v maringotce na pouti (to mohlo být tak 1988) a tuto Commodore 64 verzi pak někdy z počátku 1990 na černobílé Merkurce na "Sinclair soutředění". Tuším snad první hra z C-64 v mém životě a hned mě fascinoval ten plynulý scrolling s parallax efektem.

Až teď jsem si ale uvědomil že na tom nádraží je tam nějaký zajímavý trik, protože ten vlak jak odjíždí ve skutečnosti překresluje statické pozadí a ještě přes to všechno skáčou sprajty. Takže regulérně v podstatě 3 vrstvy a opravdový parallax. Není to jen horizontální rasterbars rozsekaný scroll v jedné vrstvě co dává dojem více vrstev...

To by mě zajímalo jak toho docílili. Nezdá se mi že by ten vlak byly (jen) hardware sprajty. Jednak tam nalevo vidím nějaké "gfx glitches" velmi pravděpodobně způsobené scroll bufferem apod. a také ti panáci skáčou v popředí přes to všechno za nimi... Je možné že by autoři nějak čarovali s tím statickým pozadím vs. vlakem z hlediska nějakých předkalkulovaných pozadí? Anebo jsou tam použity hardware sprajty ale jak dosáhli pokrytí celé šířky obrazu a navíc ten glitches by spíš odpovídal na normální text scroll...???

phpBB [video]

https://youtu.be/9JHQ0AhEGQ4?t=24


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: parallax scrolling v Express Raider
PříspěvekNapsal: 13.04.2022, 06:58 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3642
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 371 times
Been thanked: 788 times
Obecne plati ze najvecsie plochy su nakreslene a scrolluju sa hardwerovo a vsetko co ma mensiu plochu a ma sa hybat inak ako vecsina, tak sa prekresluje bud rucne, alebo robi sprajtami. Postavicky su tiez sprajty, to je jasne.

V horizontalnom pase vyhradenom pre vlak sa zda ze cely vlak je nakresleny napevno a rucne sa dokresluju oblasti medzi vagonmi podla toho, aby sedeli s HW-scrollovanym pozadim nad vlakom. Obcas im to nestiha prekreslovat celkom synchronne, napr. v case 14:22 pekne vidno ze nesuhlasi pozadie nad vlakom s pozadim medzi vagonmi.

A napriklad v case 0:58..1:00 vidno ze preblikava horny pixelovy riadok vlaku, takze mozno ze aj tam sa nieco deje a nejaku cast vlaku (hornu), aby stala na mieste, tiez neustale prekresluje.

Ked sa vagony posuvaju do strany, tak ich posun nie je synchronny so zobrazovanim. Ale tu nie som si isty, ci je to nebude len problem videa pri konverzii z 50 na 60 Hz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: parallax scrolling v Express Raider
PříspěvekNapsal: 13.04.2022, 12:11 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 800
Has thanked: 19 times
Been thanked: 48 times
Jo za jízdy na vlaku je to jasné, tam je ten obraz prostě rozřezaný horizontálně a jedna vrstva skroluje různě rychle (proto ten pixelový řádek - špatné časování asi)... Ale já tu řeším to nádraží tam je regulérně vlak a za ním ještě pozadí a před tím vším panáci...

Ještě mě napadlo, že možná tam do těch mezer mezi vagóny cpou HW sprajty ale to asi ne protože je to fakt po celé šířce obrazu. Ale jak říkáš v čase 14:22 je vidět desynchonizaci a asi to bude dodatečné překreslování aby to vytvořilo fake second layer...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz