OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest2022

Právě je 28.09.2022, 06:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 05.08.2022, 05:00 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 426
Has thanked: 0 time
Been thanked: 54 times
Tak se mi snad povedlo opravit vadny 32MB 72-pin SIMM modul - koupil sem na blesaku Kingston kit 2x32MB a hazel chyby v MemTestu i GoldMemory, ale chovalo se to kapanek podivne.
V jednom MB, kdyz byly osazene tyto 2 moduly, tak se chyby vyskytovaly, ale kdyz jsem jeden modul vymenil za jiny otestovany 32MB modul, tak se chyba neobjevila u zadneho z tech 2 Kingstonu. V druhe desce nastesti jo, takze sem urcil, ktery modul je vadny. Podle hodnot z MemTestu sem pak usoudil, ze chybuje pouze bit 1 a 3, coz pri 4-bitovych pametech znamena 1 cip.
kód:
Kód:
1. pruchod - 1 chyba na adrese 00661310 - 1 bit (bit 3)
    2. pruchod - 2 chyba na adrese 01905830 - 1 bit (bit 1)
    3. pruchod - 2 chyba na adrese 00662310 - 1 bit (bit 3)
    4. pruchod - 1 chyba na adrese 00661310 - 1 bit (bit 3) - podruhe stejna adresa a bit

Mapovani bylo nastesti primocare, ze bit3:0 v MemTestu odpovidaly bit3:0 na SIMM modulu a z toho sem se dopiskal je krajnimu cipu. Nastesni sem mel v supliku jeden nahradni od Panasonicu se stejnou org. (taky EDO 60ns). Napred jsem puvodni cip jen pofoukal horkovzduchem - nemelo to zadny efekt a pak teda vymenil a funguje, zatim par hodin bez chyb...


Přílohy:
simm72.jpg
simm72.jpg [ 74.95 KiB | Zobrazeno 507 krát ]

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 20:01 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 426
Has thanked: 0 time
Been thanked: 54 times
Stejne by me zajimalo, jakym mechanismem se muze pokazit v DRAM jen 1 ci par bunek...

Ted tu mam zas nakou grafiku GeForce 2 MX200 se 4 cipama SDRAM a ve VMT hodi asi 20 chyb, ale tam netusim, jak sou ty cipy mapovany, ktery z nich je vadny, asi nezbyde nez pokus-omyl, ale nemam ted stejne vhodne nahradni cipy, takze jde do supliku...

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 20:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3160
Has thanked: 192 times
Been thanked: 369 times
Já bych řekl že stačí částečné proražení izolační vrstvy aby se to vybíjelo do zkratu ale ještě nebyly magické dýmy a je hotovo. Nebo fyzika a pnutí, krystalizace... Každopádně gratulace k opravě, 32 MB SIMM už je vcelku použitelný kousek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 21:00 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3748
Has thanked: 205 times
Been thanked: 371 times
No ona izolacni vrstva v pametovych bunkach (coz jsou vlastne male kondenzatory) starne a zvysuji se svodove proudy (jak se preklada leagake current?), a jestli treba v nekterych mistech cipu byl nejaky drobny defekt, tak se zacne projevovat.
Kolega mi taky pred casem vysvetloval, ze ESD muze castecne narusit izolacni vrstvu, takze sice primo neprobiji, ale opet se zvysuje svodovy proud. To je docela prusvih, protoze cip se zda, ze funguje, ale zacne selhavat treba pri zvysene teplote nebo kolisani napeti.
EDIT: ale taky to muze bejt neco uplne jinyho. U Commodore PC se mi uz parkrat stalo, ze selhaly jenom pametove cipy pobliz vytekle baterky, prestoze vypadaly uplne neporusene.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 08.09.2022, 22:16 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3312
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
U nás se to překládá jako leakage current :D

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 09.09.2022, 00:34 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 426
Has thanked: 0 time
Been thanked: 54 times
Svodovy nebo zbytkovy proud je adekvatni preklad, proc vsude cpat eng. termity :)
Zajimave ze u takove EPROM je taky v podstate kondik, akorat s plne izolovanym gate a tam takove selhani bezne nejsou, svod zapusobi az po desitkach let. Taky by v takovem pripade u te RAMky melo pomoct nastavit castejsi refresh nebo jina zmena casovani by na to mela vliv, ale.tady uz byly proste vadne. Jo verim, ze pri sikovne strelenem ESD to muze prolizt nekam do nitra cipu a par bunek odpalit ale zrovna na te grafice je pamet trvale propojena s GPU a tomu nic neni, i kdyz ostry impuls se muze indukcnosti cesty na pcb na druhe strane utlumit..

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava 32MB 72-pin SIMM modulu
PříspěvekNapsal: 09.09.2022, 05:33 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3312
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
U DRAM taky záleží na svodu, přeslechu, mezi sousedícími buňkami, což je nejčastější příčina osamocených chyb, způsobená třeba nečistotou, nehomogenitou, v základním materiálu, nebo chybou při difuzi motivu.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz