OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 02.12.2022, 03:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 19:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 881
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 93 times
Ale zkoušel jsi je prohodit mezi sebou. Už se mi stalo že spd z RAM se vyčítaly pouze z prvního slotu a nastavili pro všechny sloty stejně. Pak když jsi dal do prvního slotu rychlou RAM ostatní nestíhaly. Po přehození to šlo pomaleji, ale stabilně.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 19:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
JJ. Všechny RAMky testovány zvlášť. Ale buď to ten modul nevzalo vůbec, nebo načetlo jen půlku. A to i u těch, co jsou jednostranné. Deska by měla podporovat ofiko moduly do velikosti 256MB, ale z nich bere taky jen půlku. 512ky jsem tam ani nedával. Někde bych měl mít ještě další pytlík s RAMkama, třeba tam něco najdu.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 20:06 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.06.2013, 00:11
Příspěvky: 442
Has thanked: 0 time
Been thanked: 54 times
misticjoe píše:
Tak to dělal ten jeden modul, co je 256, ale deska ho detekuje jen jako 128MB. Tím pádem mám celkem problém, protože mám jen 128MB Ram... Hm... To je na PIII 500 dost málo. A to jsem vyzkoušel 12 dalších...


A kolik ma pametovych cipu? Nevim jak na Via, ale u intel BX fungovaly jen 16-cipove 256MB moduly (oboustranne), z 8-cipoveho bylo v lepsim pripade videt polovinu kapacity.

_________________
http://rayer.g6.cz, core i7-2600K, SB Audigy+YMF724+DreamBlaster, GTX670, DOS/WIN98SE/NT4/XP/Debian | retroPC: PPro 200, 192MB, SB AWE64+Live, Matrox Millenium II/8MB+Voodo1, USB 2.0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 21.04.2022, 21:29 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
Ten 265 je oboustranný, 16 švábů na sobě. Ale stejně to načte jen půlku. Zkusím zítra update BIOSu. Blbý je, že tady https://www.ultimateretro.net/en/mother ... #downloads jsou jen starší revize, než tam mám já... Musím zapátrat víc. A nebo se ozve PéCéBorec CzechHuman a napíše, že tam můžu narvat nějakou BIOSí alternativu.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 26.04.2022, 10:54 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
Tak jsem nakonec nahrál starší BIOS, ten ze 7/7/99. RAMky najednou nejsou problém, ale běží jen na 100Mhz (výsledky v sandře lehce přes 210MB/s - nic moc). Tenhle BIOS totiž neumí +33Mhz. FSB jsem hodil na 112 a CPU to kupodivu snáší dobře. Těch 560Mhz je znát. 3DMark99 výsledek pro CPU 8134 bodů (oproti 7699). Celkové body nehodnotím, protože ta TNT2 je na hranici svých možností i s 500Mhz CPU. FPS se ani nehnou.
Je zvláštní, že ta Kingstonka (dodaná prodejcem compu - Fujitsu tam osazoval 128MB) se v HW infu hlásí úplně jinak, než všechny ostatní. Podle všeho ji systém nevidí jen jako 133Mhz CL3, ale i jako 100Mhz CL2. To mi u jiných RAM, které mi "fungovaly" alespoň polovičatě s nejnovějším BIOSem, nikdy neukázalo. Vždy jen 133 CL3. Možná v tom bude zakopaný pes. A protože jsem ten nový BIOS z roku 2000 nikde na netu nenašel (všude je jen ten 7/7/99 a starší), tak hádám, že to opravdu bude Chaintechem upravená verze přímo na zakázku pro Fujitsu.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 28.04.2022, 10:30 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Vypadá to na nějaký šikovný vendor lock-in. A co 3D Mark 2000, kolik bodů dosáhne taková sestava v něm? Dát místo té TNT2 nějakou GeForce máš z toho sestavu snů kolem roku 1999... :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 28.04.2022, 13:42 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
To bude lock. S tím starším BIOSem nakonec fungují snad všechny RAMky, krom 512MB. Zajímalo by mě, zda by se ten lock dal nějak vyhodit.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 28.04.2022, 13:59 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Fujitsu (Siemens) dělali pěkné feny z tohoto hlediska, takové malé IBM a wifi moduly. Asi by to šlo odemknout, ale pochybuju že to bude dělat někdo dnes když to dodnes nikdo nepotřeboval... Myslím že jednodušší je sehnat si normální základovku s BXkem pozdější revize co umí 133 FSB i pro CPU a děličku na AGP, ATA66/100 apod. vyfikundace.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 28.04.2022, 15:47 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
Jasně, takovej plán mám. Ale Aukro momentálně nic pěkného nenabízí.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 29.04.2022, 17:16 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9355
Bydliště: Praha
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1303 times
Tak Geforce 2 GTS dá TNT na frak v demo 1 o 18,2FPS, v demo 2 o 14,7FPS. V podstatě krásně atakuje příjemných 60FPS. Krásné.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 15.09.2022, 10:49 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Na základě našeho rozhovoru s misticem o nejrychlejší 586 na Čerňáku a zmínce o možnosti HW modifikaci K6-2+ na K6-3+ jsem se nějak dostal zpět k té svojí K6-2+ a řekl jsem si, že to přišel čas vyzkoušet. Internet je toho ostatně plný, tak jsem delidnul procesor, přepájel kondík do druhé pozice a voila - 622 MHz K6-3+ je na světě :mrgreen:. Sandra se (logicky) tváří vcelku stejně ale první a velice zásadní rozdíl co jsem si měl možnost všimnout je ten, že s 128 KB cache sice běželo DVD plynule, ale pořád se poněkud zpomaloval chod u testovacího filmu. To s 256 kB zmizelo a testovací film se přehrává naprosto plynule - dalo by se říct úplně jiná sestava. Další pozitivní změna je ta, že předtím jsem se s vyplazeným jazykem dostal na 3000 bodů v 3D Marku 2000. Nyní s default grafikou a prstem v nose 3591 - CPU ji konečně trochu víc stíhá krmit (zhruba tak na 45% ale i to je rozdíl). Prubířský kámen sestavy alias Unreal Tournament 99 si samozřejmě taky polepšil - maximum FPS stouplo z cca 210 na 249 FPS a hra běží velmi plynule i když ani s K6-2+ to tedy rozhodně nebylo žádné utrpení :angel:. Čili král je mrtev, ať žije přes 20% výkonu navíc díky jednomu malému kondenzátoru, ehm tedy král.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 15.09.2022, 17:57 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Ještě fotos :-). Tohle CPU mě příjemně překvapilo, kdy se z něj dá vymačkat nejen těch 15,6% frekvence navíc ale ještě dalších 20% výkonu relativně snadným odemčením cache. Sice 50% Celeronu A 300 na 450MHz to úplně není ale těch 38,7 % výkonu navíc už taky není na tu dobu zrovna běžné. Co se reálné užitnosti týká je to ale víc, protože teprve teď to CPU přehrává v pohodě filmy i DVD, což v základním stavu nestíhalo.


Přílohy:
3DM2001.jpg
3DM2001.jpg [ 170.12 KiB | Zobrazeno 1491 krát ]
3DM2000.jpg
3DM2000.jpg [ 75.5 KiB | Zobrazeno 1491 krát ]
K6-3+.jpg
K6-3+.jpg [ 159.65 KiB | Zobrazeno 1491 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 25.09.2022, 10:36 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Nějak mě teď ty P5 stroje chytily, tak jsem poskládal Pentium MMX 233MHz na VX čipsetu s 512 kB L2 cache a protože náhodou mám SDRAM, který v ní jede s maximální dostupnou kapacitou 64MB, tak jsem si řekl že by stálo za to vyzkoušet jak zhoubný vliv vlastně má EDO a SDRAM, případně jejich kombinace i na počítače se Socka 7 socketem pod Super Socka deskami s K6-2/3(+), kde už je to zcela zásadní brzda. Jako grafiku jsem použil S3Virge DX, upgradovanou na 4MB paměti a tedy zvládající 1024x768 v Truecolor. 3D část hry si bere na starost ona opravená Voodoo2 8MB, kterou bych v té době viděl jako celkem realistickou kombinaci u šetrnějšího uživatele, protože sestavu s CPU Pentium II v té době od 50 litrů jen za procesor asi z nás doma měl jen málokdo. Použil jsem 3DMark 99 Max a chronicky známý UT99. Ale jak uvidíme, nezáleží tu zdaleka jen na přítomnosti Voodoo2...


SDRAM 64MB: V 3D Mark 99 800x600 dosáhla sestava 1060 a 1665 CPU bodů, UT99 @640x480 maximum lehce dosáhne Vsync 75 FPS, které je zapnuté a maximální FPS omezuje. Průměrně ale ne - lítá to kolem 48 FPS a dá se to pocitově vcelku plynule hrát. Pentium MMX s Voodoo2 mě mile překvapilo když se jedná o svým způsobem o skoro minimální HW konfiguraci na které UT99 má ještě běhat.

EDO 64MB: V 3D Mark99 800x600 dosáhla sestava 963 a 1546 CPU bodů, čili se stejným podvozkem i grafikou to už dělá docela znatelný rozdíl 10%. UT99 @640x480 na maximum taky lehce 75 FPS, ale průměrně už se drží kolem 33 FPS. Dá se to sice hrát, ale už by vám rychle došel dech proti lepším botům nebo lidem - jak scéna není hranatá chodba, už je problém.

EDO 128MB:
Když už byste měli ne příliš povzbudivé výsledky proti Frantovi odvedle co zainvestoval do SDRAM, tak byste si vcelku logicky mohli říct, že za to nemůže ona fyzická pomalost EDO pamětí, ale schází vám objem - víc RAM = menší swap to je ložená nápověda. Tedy vzhůru do obchodu a přikoupili byste paměti na maximum, s VX to dělá 128 MB RAM. Díky 512 kB cache byste ale překročili bludný kořen alias konec cachované paměti...

V 3D Mark99 800x600 dosáhla sestava 852 a 1409 CPU bodů, čili se stejným podvozkem i grafikou a maximem RAM to dělá další znatelný propad ve výkonu o 13% (24% vůči SDRAM!). UT99 @640x480 už ani na maximum nepřekročí Vsync - dá jen 71 FPS, ale průměrně už se drží kolem 28 FPS s minimy kolem 11-14 což už tedy na nějaké pohodlné hraní rozhodně není.

Takže výsledek je ten, že pokud máte i na Socket 7 desce SIMMy a SDRAM, použijte pokud možno jen SDRAM - opravdu to má to smysl. A zároveň si velice pečlivě hlídejte cachovanou RAM, protože to je další a zásadní faktor toho jak moc (ne)budete trpět :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 19.10.2022, 21:15 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3235
Has thanked: 201 times
Been thanked: 374 times
Byl by tu zájem o novotvorbu K6-3+? Základní takt 533 MHz, ale běhá na 620 při Vcore 2.2 (maximální bezpečné pro dlouhodobý běh). Používá tu někdo ještě Super Socka 7?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Benchmarking Penťáků do 650MHz
PříspěvekNapsal: 20.10.2022, 07:55 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 881
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 93 times
Já mám odladěnou 450ku na 560MHz, ale už jsem ji 2 roky nezapnul.
Příloha:
K6_560V1.jpg
K6_560V1.jpg [ 59.93 KiB | Zobrazeno 416 krát ]

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz