Původně jsem šilhal jen po GBA z důvodu perfektního nekomerčního
přepisu her Lords of Midnight, Doomdarks Revenge, Cyclone, Castle Master a Elite (první dvě jsou v jednoduché elegantní spectrácké grafice, která jim skutečně sedí). Pak jsem narazil na bazar, kde zjevně neznali pravou cenu zánovního
NDSL 
vybaveného
DSTT kartou a 2 GB microSD ve slotu-1 a
EZ-Flash V Triple packem ve slotu-2. Dnes mnozí považují tuhle mašinku za zastaralou, např. už jen kvůli malému displeji (
novější modely jsou v XL). Já ji stále shledávám použitelnou, neb EZ-Flash řeší provoz GBA her, DSTT mi otevřelo svět
homebrew softwaru a na malou barevnou grafiku v 256x192 bodech jsem zvyklý ze
SAM Coupé.
Pokud jste pořídili NDSL, vězte, že mimo jiné máte skvělý přenosný emulátor ZX Spectra. Na domovské stránce
ZXDS se dočtete o široké a precizní emulaci modelů rodiny ZXS a příslušenství. Autor se však
málo chlubí tím, jak do detailu propracoval ovládání emulátoru, práci se dvěma obrazovkami NDSL, dotykové ovládání i pro
Kempston Mouse, nastavení prostřednictvím intuitivních ikon, konfigurovatelné virtuální klávesnice atd.

Na druhé obrazovce ZXDS je k dispozici kupř. dissasembler, procházení adresářů (vč. wifi připojení na server se spektristickými programy), zobrazení souborů (prohlížení binárky či návodu k právě spuštěnému programu) a virtuální páska.
Pro rodinu Nintenda DS je k mání i
Linux,
GEOS, emulátory prvních
Macintoshů a
PCéček, a
další perly. Zkoušeli jste je někdo?