OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 04.07.2020, 19:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 19.05.2018, 23:49 
Offline
Kecka

Registrován: 13.10.2013, 23:55
Příspěvky: 61
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Kamarad nasel klon PC XT od firmy Commodore - Commodore PC 20 - III

vytvoril jsem bootovaci disketu s MS DOS 4.0 pomoci rawrite3.com, ze ketere slo na jinem PC nabootovat.
Commodore PC 20 - III z ni zkusi nabootovat a skonci to chybou "missing operating system".

Klicova otazka:

Mel by umet Commodore PC 20 - III nabootovat dos 4.0 (udajne je IBM kompatibilni) ?
Pouzil jsme 1.2MB 5.25'' disketu (360 KB nemam), nicmene skoncila naformatovana na 360 KB, mela by to 360KB mechanika umet nacist?
Podarilo se s timto PC XT klonem nekomu nabootovat a co to bylo za OS (rad bych vyloucil problem s HW).

Predem diky!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 20.05.2018, 00:38 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8852
Bydliště: Praha
Has thanked: 1280 times
Been thanked: 1055 times
Asi takhle. Ta disketovka může být nemocná. Rozhodně bych jako první hodil dovnitř floppy, která je osvědčená. Klidně 3,5". Nabootovat musí i DOS 6.22.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 20.05.2018, 05:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2021
Has thanked: 101 times
Been thanked: 387 times
360 KB má širší stopy, a 1.2 MB užší hlavu, takže zdola nahoru to funguje, ale opačně spíš ne, nepřečte to. Nešla by mechanika z toho Commodoru připojit do jiného PC a naformátovat to přímo na ní?

_________________
"Dokud nebyly počítače, programování nebylo problémem.
Jestliže bylo několik slabých počítačů, bylo programování malým problémem.
Když však programátoři získali počítače na svou dobu ohromné síly, stalo se také programování ohromným problémem."

E. W. Dijkstra, 1972


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 20.05.2018, 08:55 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3641
Has thanked: 171 times
Been thanked: 274 times
Asi takhle - potrebujes 360kB mechaniku na zapis. Jeste se mi nepovedlo zapsat na 1.2MB mechanice disketu, kterou bych potom precetl na 360kB. Ma to neco do cineni se sirkou stopy a snad i magnetickyma parametrama pouziteho materialu, rychlosti otaceni atd atd. Pochopitelne muze bejt i mrtva mechanika, mam nekolik PC-10, kde mechanika proste nefunguje :)
Nabootovat muzes jakejkoliv DOS, pouzivam i 6.22.
Mas dve moznosti:
- pouzit 3,5" mechaniku (ovsem pouze v DD modu, takze prelepit okenko, protoze PC-10 neumi HD zapis)
- zakazat interni floppy radic a pouzit externi s patricnym floppy BIOSem (na to se chystam, ale zatim je to ve stadiu uvah)

Jeste dodam, ze po mnoha experimentech jsem to vyresil tak, ze jsem nabootoval z XT-CF-Lite karty :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 20.05.2018, 09:21 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3641
Has thanked: 171 times
Been thanked: 274 times
A pokud nemas XT-CF-Lite, da se to nabastlit z beznych PC komponentu :)
- BIOS muzes dat budto do nejake sitove karty s patici, nebo upravit systemovej BIOS na mainboardu. PC-10 tam ma harddiskovej BIOS od WD, kterej je k nicemu, protoze je pro IDE-XT disky, takze misto nej muzes dat jinej diskovej BIOS
- CF kartu pripojis pres CF-IDE redukci, kterou vrazis do bezne ISA I/O karty
Harddiskovej BIOS, kterej se mi osvedcil, se jmenuje "XTIDE Universal BIOS". Pomoci prilozene konfiguracni utility ho nastav do rezimu "16-bit ISA IDE in 8-bit mode"
https://code.google.com/archive/p/xtide ... 2_0_0.wiki

Zkousel jsem jak BIOS v sitovce, tak v systemovem BIOSu (na IBM 5160).

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 20.05.2018, 10:46 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 642
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Dával jsem před časem do kupy 4 ks PC-20. Všechny jsem bootoval z 360kB mechaniky. MS DOS od verze 3 až po 6.22 bez problémů. Problém je v tom, že 360kB mechaniku lze spolehlivě používat do 486-ek, nejvýš snad W98. Určitě to blbne ve Win XP.
Poněkud jiný je problém nastavení 360kB mechanik. Mají mnoho možností a mnoho jumperů, jejichž nastavování mi bylo často záhadné. Jsou určitě rozdíly v nastavení pro 8-mi bity a pro DOS.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 26.05.2018, 09:39 
Offline
Kecka

Registrován: 13.10.2013, 23:55
Příspěvky: 61
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Moc diky za paradni odpovedi, dam vedet jak to cele skoncilo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC 20 - III - nebootuje
PříspěvekNapsal: 26.05.2018, 20:43 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3641
Has thanked: 171 times
Been thanked: 274 times
A kdyz uz jsme u toho, tak doporucuju osadit NEC V20 misto stavajiciho procesoru - potom muzes pouzit i paralelni ZIPku (standardni ovladace nefunguji s 8088, potrebuje minimalne 80188 nebo V20).

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz