OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 20.09.2020, 06:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19.09.2018, 18:16 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 903
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 261 times
Been thanked: 242 times
Připíchnuté špendlíky? :D

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19.09.2018, 18:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1219
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Grunt píše:
...stačilo jen nastavit 300rpm a 40tratí:
Kód:
>DTC -f"run_img.d40" -k2 -v300 -i4
KryoFlux DiskTool Console, v3.00_Win32, uiv.1, Apr 15 2018, 23:45:03
(c) 2009-2018 KryoFlux Products & Services Ltd.
Developed by The Software Preservation Society, www.softpres.org
Licensed for private, non-commercial use only.

00.0    : frev: 40662, drift: 0.499 us, tfer: 220579 B/s, rpm: 359.716
00.0    : base: 2.005 us [99.680%], band: 1.982 us?, 3.998 us, 6.015 us
00.0    : MFM: OK*, trk: 000, sec: 9, *H +9
00.1    : frev: 38270, drift: 0.021 us, tfer: 212701 B/s, rpm: 359.716
00.1    : base: 2.003 us [99.696%], band: 3.981 us, 6.010 us, 8.026 us
00.1    : MFM: OK*, trk: 000, sec: 9, *HS +4
...
...

Prečo to všade píše 359.716 rpm, keď je nastavené 300 rpm?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19.09.2018, 18:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2993
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 164 times
Dyť píšu, že neví, co prodává :)

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI55, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, DG-M, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19.09.2018, 21:22 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 14.09.2018, 20:01
Příspěvky: 15
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
PotPalo píše:
Ešte dodám, čo som už písal, treba na to dávať pozor. Prvý "boot" sektor (teda sektor 0) obsahuje aj informáciu o počte stôp a sektorov. Z neho je dobré si to pozrieť, a podľa toho nastaviť. Ono nieje iba 40x9 a 42x10, ale môže byť čokoľvek, čo sa pred formátovaním nastaví (40x9, 41x9...). Ja som kedysi skúšal 20x5 (alebo tak nejak), to bol frmol keď sa načítaval SNAPSHOT, to sa hlavička častejšie presúvala medzi stopami :mrgreen: . Potom na starej (pôvodnej) mechanike vyrobenej tuším v Bulharsku sa dalo naformátovať 43x10, čo sa mi skoro stalo osudným po výmene mechaniky za TEAC (D40 mi padla na zem a odtrhla sa hlavička), tá už na 43. stopu moc nevedela, už to búchalo o doraz, ale prečítalo ju. Tak som ostal pri 42x10.

Ono to jde i v pohodě vidět na grafu. Akorát by mě teda zajímalo co je na konci za těma devíti sektorama. To je nějaký ukončovací signál nebo to jsou data (nemá to GCR a dva proužky jsou prej obyčejná FM) a nebo je to pouze jinak nevyužitý sektor který se právě jinak využije při formátování na 40x10? Má to každá stopa.
Příloha:
flux_density.png
flux_density.png [ 37.83 KiB | Zobrazeno 2692 krát ]

Jinak můj TEAC se kalibruje na 83 stop kde u té 83 cvaká a vrací se na pozici 0, ale za tratí č.80 u všech disket stejně není nic jiného než šum.
Tchunass píše:
Teď jsem myslím viděl asi 9 ks na aukru 5 1/4 "
tu je odkaz

https://aukro.cz/krabice-plna-starych-d ... 6934577227

No právě proto poptávám diskety které nikdo ani nepotřebuje a nemá jak přečíst, protože ceny jsou hrozné a už jen porostou. Normální lidi to vyhazují do kontejnerů na elektroodpad. Mudlové…
Jinak jsem našel i mezi svými pár prázdných, resp. pouze načisto naformátovaných, ale je dobré se předzásobit. :D
PotPalo píše:
Prečo to všade píše 359.716 rpm, keď je nastavené 300 rpm?

Protože to čtu na obyčejném TEACu kompatibilním s IBM PC. Ten se snad softwarově ani na 300rpm přepnout nedá. Prostě se točí na 360rpm (aspoň to tak hlásí) a proto je tak důležité vědět při jaké rychlosti byly disky zapisované. Buď se nastavuje parametr při kterém se určí počet otáček na vzorek:
Kód:
-r<rev> : set number of revolutions to sample (default by image type)

a nebo se tomu nastaví otáčky, nějak si to přepočítá, zarovná (viz. ty drifty, bandy a mikrosekundy - to dělá samo a pro mě je to naprostá černá magie) a pak už to jen blije data ve správném formátu a pořadí. ;)

Jinak valnou většinu disket přečtu (roky zápisu 96, 97, 98 - u jedné jsem si jistý protože jsem si na ni v BASICu naprogramoval deník a nechal tam jeden zápisek i s datumem) akorát některé buď hlásí vadné sektory na konci disku kde naštěstí nejsou žádné data a nebo právě v první trati kde je systém, ale jinak všechny ostatní sektory jsou v pohodě. Takže víceméně spokojenost.
Jinak k D40 bývala vzorová disketa s nějakým výukovým programem a hrama (pamatuju JetPac, Enduro které mi nejelo, možná Pssst a Kucharik), které musela být dělaná společně s disketovkou tako kolem roků 1990-1992. Je to tak, že?


Naposledy upravil Grunt dne 19.09.2018, 22:18, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19.09.2018, 21:34 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 14.09.2018, 20:01
Příspěvky: 15
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
solaris104 píše:
(viz můj obraz).

Hmm:
  • From the World of SYNCOM, PLATINUM SERIES™
  • Verbatim DataLifePlus - Teflon® Protection
Solidní kuřivo. Dají se ještě někde sehnat nenaformátované v origo krabičkách?

BTW: Ten Maxell co? Ten už mám pouze ve velikosti 5¼″.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19.09.2018, 21:58 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 329
Has thanked: 40 times
Been thanked: 33 times
Tak jsem taky vytáhl jednu 30 let starou mechaniku ze sklepa. Věděl jsem, že tam někde dříme. Je to 5,25" Robotron K5601 a je pěkně čisťounká, protože byla v sáčku. Měla by umět 80 stop na 2 strany. Takže QD (quad density). Tzn., jak bylo řečeno, 720kB. Němci je dělali podle licence TEAC. TTL obvody jsou tam z NDR a Sovětské. Integrované obvody s vyšší hustotou integrace jsou originál Mitsubishi a Teac. Motorky jsou taky japonské. Některé součástky se holt okopírovat s danou technologií tehdy v RVHP nedaly.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19.09.2018, 23:37 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1219
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Grunt píše:
...Ono to jde i v pohodě vidět na grafu. Akorát by mě teda zajímalo co je na konci za těma devíti sektorama. ...

Keď najprv naformátujem disketu na 40x10, a potom na 40x9, tak mi jeden sektor ostane "za hranicou". Tam je možné vidieť pozostatky z predchádzajúceho formátu, prípadne aj dáta. A možno by sa prepísaním záznamu o formáte dal normálne používať, aj keď je z predchádzajúceho formátovania.

5,25" značkové diskety (Verbatim po 25 korún kus) mi už nejaké pokapali, ale no name od Ultrasoftu (9 korún kus) držia ako naveky. Na jednej Verbatimke sa normálne začal lepiť a zošúchavať povrch. Mechanika nevedela roztočiť disketu po zastavení, bolo treba otvoriť a zavrieť dvierka, ako boli hlavičky prilepené. To ostávalo jedine rýchlo skopírovať, a vyhodiť. A samozrejme vyčistiť hlavičky.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 20.09.2018, 08:36 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 05.02.2018, 11:31
Příspěvky: 294
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 34 times
No já to nekntroloval. Psal to tam tak jsem to bral tak, že ví co nabízí. Stačí se jej zeptat, jesti je to opravdu tak nebo jinak. že? :-) Jinak pěkné zákoutí. Chtěl bych mít taky takový pořádek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 20.09.2018, 09:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1249
Has thanked: 301 times
Been thanked: 349 times
PotPalo píše:
Grunt píše:
...Ono to jde i v pohodě vidět na grafu. Akorát by mě teda zajímalo co je na konci za těma devíti sektorama. ...

Keď najprv naformátujem disketu na 40x10, a potom na 40x9, tak mi jeden sektor ostane "za hranicou". Tam je možné vidieť pozostatky z predchádzajúceho formátu, prípadne aj dáta. A možno by sa prepísaním záznamu o formáte dal normálne používať, aj keď je z predchádzajúceho formátovania.
Ano, přesně na tomto principu fungují jak SamDisk, tak RIDE při reprodukci copy-protected schémat (stopa se tedy formátuje "pozpátku" od posledního sektoru směrem k prvnímu). Akorát jak nemám Kryoflux (z diskuze zde jsem se pro něj celkem nadchnul a velmi pravděpodobně si ho také pořídím) tak jsem doteď žil v přesvědčení, že místo "za" posledním sektorem se řadičem vždy "resetuje", aby se předchozí formát definitivně odstranil - aspoň u mě tomu tak je (např. pokud stopu zformátuju na 9 sektorů á 512 bajtů a následně na 1 sektor á 512 bajtů). Možná je to závislé na typu řadiče. Každopádně oba zmíněné programy řadič "včas" přeruší, aby nepřepsal zbytek již dříve formátované stopy.

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 20.09.2018, 10:36 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2724
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 286 times
Been thanked: 518 times
Radice Western Digital formatuju disketu tak, ze zapisu celu stopu, zapis stopy zacne prichodom index pulzu a skonci dalsim index pulzom. Takze ak sa disketa predtym formatovana na 10 sec/trk teraz formatuje na 9 sec/trk tak sa posledny sektor uplne odmaze (vratane hlavicky sektora a aj dat v nom ulozenych). Neviem presne ako formatuju radice Intel ale je celkom mozne ze tie naformatuju len to co treba a potom hned skoncia a necakaju na dalsi index pulz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 20.09.2018, 11:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1249
Has thanked: 301 times
Been thanked: 349 times
Formátuju na PC, kde mám intelácký řadič a chová se tak, jak jsem popsal, takže asi to bude vlastnost všech řadičů. Pak ale nevím, jak PotPalo může vidět zbytky předchozího formátu :scratched:

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 20.09.2018, 11:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1219
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Už to bolo dávno, musel by som to skúsiť na D40 ako to funguje. Je to len čisto teoreticky, kto si to má po 20 rokoch pamätať. Mám za to, že formátovanie na D40 riadi kompletne software, radič urobí len čo sa mu nakáže. Tiež sa môžem mýliť.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 20.09.2018, 11:53 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2724
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 286 times
Been thanked: 518 times
PotPalo píše:
kto si to má po 20 rokoch pamätať
Napriklad ja :)
Aj po 20+ rokoch si presne pametam ako formatuje D40.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 20.09.2018, 18:14 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 14.09.2018, 20:01
Příspěvky: 15
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
tomascz píše:
Akorát jak nemám Kryoflux (z diskuze zde jsem se pro něj celkem nadchnul a velmi pravděpodobně si ho také pořídím)

Popravdě, já bych zas pro změnu potřeboval nějaký řadič, protože tahle potvora neumí číst z disků za letu (tzn. nedá se to přimountovat k nějakému emulátoru). Existuje vůbec něco solidního pro USB?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 21.09.2018, 09:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1249
Has thanked: 301 times
Been thanked: 349 times
Grunt píše:
Existuje vůbec něco solidního pro USB?
Simon Owen v těchto dnech experimentuje s možností přístupu na USB floppku. Podle jeho slov je to 50:50, tj. některé floppky se nechají řídit nadřazenou aplikací, jiné ne. Jinak v tuto chvíli mi není známo nic, co by s USB flopkou dokázalo nějak zacházet :-(

Osobně bych Kryoflux chtěl, abych zjistil jestli by se nedal ovládat z RIDE. Nevím, jak je na tom SamDisk, každopádně SamDisk dokáže nějak zchroupat image z Kryofluxu a vyplivnout z nich třeba DSK - aspoň jsem to onehdá viděl ve zdrojácích - ale nevím, jestli totéž dokáže vyrobit přímým přístupem ke Kryofluxu. V RIDE si pak můžeš image DSK zkonvertovat do D80 (návod) v případě, že SamDisk nedokáže vysypat image D80 rovnou :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz