OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 22 lis 2019, 22:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 238 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 13:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
Nejde treba jen deaktivovat NMI z tlacitka, kdyz je prave M1?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 13:05 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
suksoft: Ten žlutý OR zkusím nahradit NORem, myslím, že data by se měla zapsat do reg. na začátku WR, už jen z důvodu, aby čipy měly čas zareagovat, překlopit se atd., když se data zapisují až těsně před koncem write cyklu, kdo ví, co se tam pak děje ;-)

Ta úvaha ohledně hazardního přepnutí ROM při NMI je moc dobrá, ale mám dojem, že v Betě je tohle ošetřené, aby se to nemohlo stát. A sice druhým spouštěcím vstupem MKO IC7B (pin 10), který musí být v log.1, aby MKO vygeneroval NMI. A v log.1 bude díky IC4A jenom tehdy, když CPU zrovna nepoběží v ROM, ale v RAM. Není to tak? Možná to blbě chápu :-)


Naposledy upravil css dne 08 říj 2019, 13:18, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 13:09 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
Doda: Také jsem to v nějakém klonu č.1001 z Ruska viděl, měli to tam ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 13:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1952
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
css píše:
: Ten žlutý OR zkusím nahradit NORem, myslím, že data by se měla zapsat do reg. na začátku WR, už jen z důvodu, aby čipy měly čas zareagovat, překlopit se atd., když se data zapisují až těsně před koncem write cyklu, kdo ví, co se tam pak děje ;-)


Urcite to bude fungovat. Podle mne to bude fungovat jak pri OR tak pri NOR

css píše:
Ta úvaha ohledně hazardního přepnutí ROM při NMI je moc dobrá, ale mám dojem, že v Betě je tohle ošetřené, aby se to nemohlo stát. A sice druhým spouštěcím vstupem MKO IC7B (pin 10), který musí být v log.1, aby MKO vygeneroval NMI. A v log.1 bude díky IC4A jenom tehdy, když CPU zrovna nepoběží v ROM, ale v RAM. Není to tak? Možná to blbě chápu :-)


S tim IC7B/10 mas pravdu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 13:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1952
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Prave zde by se hodil logicky analyzator stavu sbernice. Otazka je jak je nastaveny I registr (a14,a15). Pri instrukci s prefixem muze pri prvni refresi dojit k prepnuti romky a druhy bajt se cte z jine romky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 13:49 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
No tak to já si musím vystačit s multimetrem a čínským osciloskopem do USBčka, co neumí skoro nic :-/

Rychle jsem teď prolítnul TR-DOS 5.05 i 5.041 a do I reg. tam zapisujou jen klasicky 63ku, takže k přepnutí ROM vlivem I>=64 by nemělo docházet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 13:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1952
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
css píše:
No tak to já si musím vystačit s multimetrem a čínským osciloskopem do USBčka, co neumí skoro nic :-/

Rychle jsem teď prolítnul TR-DOS 5.05 i 5.041 a do I reg. tam zapisujou jen klasicky 63ku, takže k přepnutí ROM vlivem I>=64 by nemělo docházet.


Proto chci viewtopic.php?f=39&t=7660 , ten by po male uprave byl schopen rici co se deje na sbernici.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 14:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
suksoft píše:
Prave zde by se hodil logicky analyzator stavu sbernice. Otazka je jak je nastaveny I registr (a14,a15). Pri instrukci s prefixem muze pri prvni refresi dojit k prepnuti romky a druhy bajt se cte z jine romky.


Ja chapu ze veci mohou byt robustni a je to tak lepsi, ale jak casto tohle nastane? Mezitim se ten pocitac zhrouti 1000x z jineho duvodu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 14:11 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1952
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Doda píše:
suksoft píše:
Prave zde by se hodil logicky analyzator stavu sbernice. Otazka je jak je nastaveny I registr (a14,a15). Pri instrukci s prefixem muze pri prvni refresi dojit k prepnuti romky a druhy bajt se cte z jine romky.


Ja chapu ze veci mohou byt robustni a je to tak lepsi, ale jak casto tohle nastane? Mezitim se ten pocitac zhrouti 1000x z jineho duvodu.


Souhlas. Je to jako s Boeing mcas - take se to nikdy nestane. Chudak Css, preci nemuze mit takovou smulu :( .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 14:46 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
Já si hlavně furt v hlavě dokola šrotuju jednu otázku: Co je na Nucleonu jinak oproti Spectru/Didaktiku, že to může ovlivnit funkci toho zatracenýho Betadisku?

Protože takové ty chyby jako vlivem reg. I apod. by přece musely vyskakovat na kterýmkoliv počítači, rutina, která takovou chybu obsahuje, je stejná pro Spectrum, jako pro Didaktik nebo Nucleon. A taky jakej je tak zásadní rozdíl mezi Nucleonem a Gamou128K/192K, na kterých Betadisk šlape jak fík.

Budiče to nejsou, ty jsou stejný v Gamě192 jako v Nucleonu, takže mě napadají jenom 3 rozdíly:

1) Rychlost CPU v paměti a při I/O instrukcích z/do ULA: Na Nucleonu všude 100%, na ZX/Gamě občas bržděnej. Že by někde v TR-DOSu byla taková chyba, že by byl náchylnej na změnu rychlosti? Hledal jsem, ale nic kloudnýho nenašel :-(

2) Celá statická RAM v Nucleonu, když nechám x-hodin běžet testovací smyčku, nebo pouštím různá dema a tak, žádnej náznak problémů s RAM jsem neviděl

3) ULA část, resp. čtecí buffer LS244, který je při čtení z ULA natvrdo připojen na sběrnici. Už jsem ale i změnil dekodér adresy ULA portu na 8mi bitovou adresu, aby to s ničím nehaprovalo, ale nic. Dokonce jsem zkoušel výstupy toho bufferu napojit na datovku přes odpory 470R jako u Spectra z ULA, i menší 330R, ale to byla další záhada - ve Spectru to funguje, ale tady se pak z ULA načítaly hausnumera, například při snímání klávesnice. Půlku stisků počítač ignoroval. To taky nechápu, proč na ZX to jde a tady ne :-/

Jooo Bermudskej trojúhelník se nám koukám přestěhoval sem k nám :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 17:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1952
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Asi to nepomuze ale zkusil jsi odebrat tu D12 a dat C34 na RST? Ted to okamzite reaguje na stisk tlacitka ale po zmene to bude reagovat po malem zpozdeni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 09 říj 2019, 07:52 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
suksoft: V týhle kombinaci nezkoušel. D12 nebyla v prvních několika verzích desky, a blblo právě NMI, pokud LS123 byl od jinýho výrobce, než Texas nebo Motorola. Doplnění D12, C33 a C34 funkci NMI opravilo. C33 i C34 jsem vždycky měl jen na výstupech KO-D, na vstupech jsem to nezkoušel (zatím).

_________________

CSS Electronics Petr Valečko

>>> ZX Nucleon 512KB <<<
ZX Spectrum, Didaktik Gama 80KB, Didaktik Gama 192KB
Beta Disk 128C, Delta Disk, Orpheus AY, Multishots IFC,
Multiface 128C (Debugged) IFC, Externí ROM 64KB a 128KB,
Advanced Parallel Interface ADPI8255A


http://css-electronics.8u.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 10 říj 2019, 15:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1952
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Css o vikendu jestli to vyjde bych mel mit vse pro testovani, takze pristi tyden bych to mohl zkusit. Jake prikazy mam udelat aby mi "neslel" ten tvuj betadisk. Jinak receno co mam udelat a jak se mi to bude projevovat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 10 říj 2019, 22:29 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
suksoft: V TRDOSu 5.041 nefunguje funkce skoku do prikazoveho radku hned po resetu (je nutne mit nastaveny prislusny prepinac). Po resetu probehne spravne test RAM (probliknou cervene cary pres obraz), pak ale obrazovka zustane cerna, v pravem dolnim rohu se obarvi par atributu, a dal se nic nedeje. Pritom TRDOS 5.05cz bootuje po resetu do prikazoveho radku spravne.

Ale naopak v 5.05cz nefunguje tl. Magic z Basicu, pokazde ale to ma jiny prubeh, nekdy okamzity reset, nekdy se pocitac zasekne, jindy uklada obsah RAM na disk a resetne se az potom. A zas v 5.041 funguje tl. Magic spravne.

Jinak vse ostatni, pokud se clovek dostane do prikazoveho radku pres RAND USR 15616, funguje dobre. Tak nevim, napady uz mi dosly, kdybys neco objevil, bylo by to supr, diky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 18:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1952
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
suksoft píše:
Css o vikendu jestli to vyjde bych mel mit vse pro testovani, takze pristi tyden bych to mohl zkusit. Jake prikazy mam udelat aby mi "neslel" ten tvuj betadisk. Jinak receno co mam udelat a jak se mi to bude projevovat?


Tak to bohuzel nevyslo. Kamarad ma neco trosku jineho. Zkusim jinou cestu. Ale mam jine veci nez tvuj original a tak zkusim alespon to.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 238 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz