OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 16 říj 2018, 00:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Gotek pro Sharpa
PříspěvekNapsal: 13 čer 2017, 08:44 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 280
Has thanked: 13 times
Been thanked: 79 times
Protože nemám moc dobré zkušenosti s používáním fyzických disket, (je potřeba 3,5'' DSDD), tak jsem řešil nějakou alternativu. Úspěšně jsem vyzkoušel náhradu jedné mechaniky v MZ-2500 a sice tak, že jsem koupil nejobyčejnějšího Goteka (na ebay za cca 300,-) a přehrál jsem mu fw novým od HxC. Pro prostudování podporovaných formátu jsem původní image .d88 převedl na .hfe a přejmenoval na DSKA0000.hfe (zatím používám verzi bez displeje). Zapojil jsem mechaniku do Sharpa, přehodil jednu propojku a (po zapnutí) hup, naskočil mi BASIC. Po přepnutí image a resetu, hup a naskočilo PCPM. Nakonec naskočila i nějaká ta hra a, kdo by se na mě díval, ten by viděl opravdu šťastného člověka. Jak se říká, na první dobrou. Zápis a formátování funguje taky, takže tato náhrada je plně funkční k mé naprosté spokojenosti.
Jen tak pro informaci, Sharp používá formát diskety: 2 strany, 80 stop, 16 sektorů a 256 byte na sektor, to je nějakých 640kB.
Ještě bych chtěl původní mechaniku vymontovat a Goteka dát místo ní. Třeba se mi podaří původní mechaniku nějak zrepasovat. A pro zvýšení efektu reality připravuji doplnění o zvuk na seeku.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gotek pro Sharpa
PříspěvekNapsal: 14 led 2018, 19:45 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Možno trochu offlotic, ale my sme v dávnej dobe mali v CP/M HD diskety s plným formátom 1,44 MB. V žiadnom emulátore, reps. na Scave som ale neobjavil možnosť práce s takýmito disketami. Je to vôbec možné? Existuje niekde nejaký obraz 1,44 MB?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gotek pro Sharpa
PříspěvekNapsal: 14 led 2018, 22:07 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1315
Has thanked: 55 times
Been thanked: 188 times
Napr. na https://www.scav.cz/sharp_mz-800/sharp_ ... ad_DSK.htm najdi Vzor144.zip


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gotek pro Sharpa
PříspěvekNapsal: 12 čer 2018, 10:52 
Offline
Prvnička

Registrován: 12 čer 2018, 10:44
Příspěvky: 10
Has thanked: 10 times
Been thanked: 0 time
Pripojil niekto GOTEK na MZ 800?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gotek pro Sharpa
PříspěvekNapsal: 13 čer 2018, 10:36 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 280
Has thanked: 13 times
Been thanked: 79 times
Ano, ja. V podstate bez problemu ;-) Zkousel jsem nekolik radicu, jen u originalniho je potreba vyrobit kabel - pokud pouzivas plochy kabel a lisovaci cannon konektor.
Jinak Gotek mam preflashovany na HxC fw a k plne spokojenosti. Napajeni davam do plotru a v Goteku mam OLED displej + tlacitko navic.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gotek pro Sharpa
PříspěvekNapsal: 13 čer 2018, 12:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1897
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Musíš tam dát ale nejdřív řadič na FD :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gotek pro Sharpa
PříspěvekNapsal: 13 čer 2018, 23:21 
Offline
Prvnička

Registrován: 12 čer 2018, 10:44
Příspěvky: 10
Has thanked: 10 times
Been thanked: 0 time
Mikes21 píše:
Ano, ja. V podstate bez problemu ;-) Zkousel jsem nekolik radicu, jen u originalniho je potreba vyrobit kabel - pokud pouzivas plochy kabel a lisovaci cannon konektor.
Jinak Gotek mam preflashovany na HxC fw a k plne spokojenosti. Napajeni davam do plotru a v Goteku mam OLED displej + tlacitko navic.


Tak si ma potešil. Sharpa som vytiahol asi po 20 rokoch z garáže, vrátil som sa do detstva a teraz objavujem ´´aktuálne´´ možnosti. Mal som zapojený radič v HDS úprave na FD 1,44MB. Počítač ide, ale disky sú väčšinou nečitateľné. Keďže unikartu asi ťažko zoženiem, zapojenie FD emulátoru je elegantné riešenie. Oprav ma ak som ešte mimo,ale po troche gúglenia som zistil, že sú v podstate 2 možnosti- GOTEK + HxC firmware alebo Lotharek +HxC fw. Vyhovuje viac GOTEK?
Keďže mám radič upravený na HDS, budem schopný čítať s GOTEKom 1,44MB?
Píše sa niekde na sharp fórach o detailoch zapojenia?
Som vďačný za každé info.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gotek pro Sharpa
PříspěvekNapsal: 13 čer 2018, 23:23 
Offline
Prvnička

Registrován: 12 čer 2018, 10:44
Příspěvky: 10
Has thanked: 10 times
Been thanked: 0 time
danhard píše:
Musíš tam dát ale nejdřív řadič na FD :)

Mám radič upravený na HDS (detaily označenia si po tých rokoch už nepamätám), bude to OK?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz