OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 18 lis 2018, 16:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 141 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 12 kvě 2018, 20:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1766
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
Něco jsem tam uplodoval, datasheety a něco k počítačům. Teda všimnul jsem se, že kdosi do TTL obvodů nahrál datasjeet od Texas Instruments a nazval ho Farnel. To je pak fakt těžký něco tam nahledat. A mícháte dohromady různou logiku , jak když pejsek a kočička vařili večeři ... Bude to "eintopf", čili česky "bordel".

Mám toho tady k nahrání mraky. Snažím se vybrat to co má vztah k hidstorickým počítačům, co je hidstorickýho data a nemá to desitky nebo stovky MByte.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 12 kvě 2018, 20:33 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2220
Has thanked: 82 times
Been thanked: 314 times
K tomuhle se vyjádřím později, teď ještě jedna otázka: Když budu hledat vhodný stabilizátor napětí do svého nového výtvoru, co mi pomůže víc - tvoje třídění součástek podle výrobců, nebo adresář "Stabilizátory"?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 12 kvě 2018, 22:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1766
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
Když budeš hledat vhodný stabilizátor do tvého výtvoru, tak v úvahu připadají firmy:

v prvé řadě:

Linear Technology
National Semiconductor

ve druhé řadě
Texas Instruments

a pak evtl ještě: ST, Siemens, Motorola (která koupila nedavno Linear Technology), Fairchild , které již ale kopírují výše uvedené.
Sotva budeš hledat stabilizátor u Yamahy :D

Ale hlavně budeš muset vědět, znát parametry stabilizátoru, který hledáš. Ty parametry vyplynou z tvého návrhu, čeho chceš dosáhnout. Nedělej si iluze, že na OC v FTP najdeš datasheety ke všem stabilizátorům, které vyrábějí ty 3 hlavní firmy. Těch by bylo.....

Když by jsi chtěl mít systém podle funkce obvodů, tak se z toho zblázníš, protože těch funkcí, které obvody plní, těch jsou mraky. Kdysi, když jsem začínal, jsem to také tak měl. Ale časem jsem byl nucen přejít na systém "podle firem". Když u nějaké firmy mám hafo datasheetů, např. u Linear Technology (a nepamatuju si všechny jejich součástky), tak pak u té firmy mám ještě podadresáře podle funkce.

V případě třídění podle funkcí, vezmeme na příklad Tranzistory:

buďto je všechny bez rozdílu narveme do jednoho adresáře, pak tam budou stovky, spíše přes tisíc datasheetů, přičemž do názvu nutno psát výrobce, protože jeden a ten samý typ tranzistoru dělají různí výrobci a může (ale nemusí) se lišit v parametrech nebo zapojením vývodů nebo typem pouzdra. Anebo uděláme podkategorie:

- nízkofrekveční
- spínací
- vysokofrekvenční
- malovýkonové
- výkonové
- mikrovlnné
- typ PNP
- typ NPN
- FET s kanálem N
- FET s kanálem P
- VMOS
- vyskonapěťové

Potíž je v tom, že tyto podkategorie dělí tranzistory podle technologie, výkonu a kmitočtu a napětí Uce. Součadsně může být tranzistor jak vysokonapěťový, tak FET s kanálem P nebo typ NPN vysokonapěťový výkonový anebo jen typ NPN vysokonapěťový pro malý výkon. Tedy budeme muset upřednostnit nějakou podkategorii, anebo duplicitně datasheet nacpat do více podkategorií. Ke všemu tentýž typ může být vyráběn vícero firmami (jak jsem napsal shora), pod stejným označením. Dilema vznikne, kdy je tranzistor výkonový a kdy ještě není výkonový. Kde je ta správná hranice výkonu. Je to 10Watt nebo 20 Watt? A který výkon, při jakých podmínkách se bude posuzovat? Podobně u vysokonapěťových tranzistorů, je to při Uce 100V nebo až 400V nebo ještě více?


A to jsme jen u tranzistorů. Obdobná situace je u diod a ještě svízelnější jsou analogové obvody (operační zesilovače atd atd).

Ani s obvody pro napájecí zdroje to není tak jednoduché, nejsou jen stabilizátory. Když už jsme u těch stabilizátorů, ty mohou být lineátrní nebo pro spínané zdroje nebo konvertory "nahoru" nebo konvertory "dolů" a pak konvertory obojího typu (nahoru i dolů) podle toho jak je zapojíme.

Tohle třídění podle funkce bylo použitelné v době, kdy byla jen Tesla a pár jejich obvodů a klasických sočástek.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2018, 06:34 
Offline
Kecka

Registrován: 10 zář 2017, 20:13
Příspěvky: 27
Has thanked: 29 times
Been thanked: 3 times
Jiiira píše:
K tomuhle se vyjádřím později, teď ještě jedna otázka: Když budu hledat vhodný stabilizátor napětí do svého nového výtvoru, co mi pomůže víc - tvoje třídění součástek podle výrobců, nebo adresář "Stabilizátory"?


Na to je dnes nejefektivnější jít na stránky výrobců a tam si to najít v parametrickým vyhledávači podle požadovaných vlastností.

Doporučuju Texas Instruments, protože mají velmi široké portofolio i díky tomu, že už je to mnoho let co koupili National Semiconductor ;) Kromě toho jsou i dobře dostupný třeba na Farnellu.

Použitelný jsou i věci od Torexu , ST, na specialitky třeba Analog Devices (ty nedávno koupili Linear Technology),

Jinak samozřejmě nějakou tu sekci "power management" má každý výrobce tak že lze vybírat z nepřeberného množství součástek je to jen o parametrech, ceně a dostupnosti ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2018, 06:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1766
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
myslím, že na OC FTP v datasheetech mají být v prvé řadě datasheety ke starým součástkám, které mají vztah ke starým počítačům. Určitě ne dublovat servery výrobců součástek ukládáním datasheetů k novým součástkám. Ty si každý může stahnout od výrobce.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2018, 17:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7537
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Protože volný ocuser si spíš někdo (více lidí) zaměňovalo za "vysosnutí obsahu do mrtě", tak byla udělána malá úprava. ocuser má nyní povoleno "vše" pouze pro PUB adresář. Bude sloužit např. pro rychlou výměnu požadovaného filu mezi zdejšími uživateli. Downloadeři se tedy musí registrovat. (už jen proto, že na něco jsou fujfuj autorská léva).

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2018, 19:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1766
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
Ve 4 sezeních jsem na FTP do adresáře datasheety už dost uploadoval. Mimo datsheety jsem zřídil adresář "Sběrnice", kde jsou podadresáře k různým sběrnicím. Zatím ISA, VME a VXI. Můžu zřídit i další, ale data k těm dalším jsou dost veliká - viz dále.

Právě z důvodů chování "profesionálních stahovačů", kteří stahují bez rozmyslu všechno a pokud vím, tak to často ani neotevřou, natož aby to snad dokonce četli, tak tedy z tohoto důvodu jsem zatím uploadoval jen soubory do velikosti cca 1.5 MB, převážně ale do 1 MB.
Nicméně, mám hodně podstatných, z mého pohledu, zajímavých informací, kde je však průměrná velikost souborů mezi 15 MB a 40 MB. Vyjímkou ale nejsou 90 MB nebo přes 100 MB soubory (v PDF). Nebráním se tomu je poskytnout, pokud bude konkrétní zájemce. Zatím vše co jsem uploadoval je v angličtině nebo němčině (a bude to tak i nadále). V češtině lituji, nemám nic.

Resumé: na konkrétní poptávku z velikých souborů uploduju co mám. Jinak tam průběžně dávám standardní datasheety ke starým součástkám ve vztahu k starým počítačům. K novým součádtkám, anebo pokud nemají vztah k historickým počítačům, tam dávat nebudu, abych to zbytečně nezaplevelil.

Software, jak misticjoe se nahoře zmínil, software souvisí s autorskými právy. Otevřel jsem na FTP adresář Adaptec, v kterém je tuším nějaký bios. Ne příliš velký. S ovladači k hardwaru nemám problém je uploadovat. Nějaké tam ještě uploaduju. Poněkud problém vidím v uživatelském software, zejména, když se bude nekontrolovatelně stahovat a ještě nekontrolovatelněji šířit. :D

O co konkrétně jde:

CAD systém pod DOSem, nazývaný CONDOR. Je licenční od firmy SOFA GmbH z Marburgu. Kdysi, v roce 1990-1998 jsme jej prodávali a přeložil jsem celé menu do češtiny a udělal k tomu knihovny a makra. Condor je lepší než AutoCAD, ale byl pod hardlockem a já jediný mám verzi bez hardlocku. :D Nevím, jak by se u SOFA GmbH tvářili, kdyby se najednou Condor začal nekontrolovatelně šířit. Jedna z úvah je, napsat jim o souhlas. Asi bych ho dostal. Velikostí se Condor dostal na 1.2MB disketu. Taktak ...

Dále jde o software pro Windows 3,0/3,1/3,11, který umožnil psát ve všech aplikacích pod těmito wokny v libovolném jazyce (krom sinojaponských znaků), ale bylo možno též arabsky, hebrejsky zprava. Bylo možno definovat si vlastní prstoklad na klávesnici, používat TT fonty stažené z internetu a začlenit je do programu. Takže vygenerování nového jazyka bylo dílem několika minut. Na tomto programu jsem dělal dohromady s Němci a do Česka se prodávaly licence opět výlučně s hardlockem. Ty hardlocky se generovali až u mne, byly cryptografické, od israelské firmy Fast. Samozřejmě, mám komplet verzi bez hardlocku. Opět jsem na rozpacích zda to pustit. Asi by bylo potřeba dotázat se nejprve na souhlas. Velikost souborů - bylo to na několika 3.5" (1.44 MB) disketách.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2018, 21:18 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7537
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
K driverům mám takovou drobnou připomínku - stejně tak k BIOSům od nejrůznějších karet. Prosím dávat do příslušných sekcí, pod které počítače spadají. Takže biosy od dejme tomu Deneba do Amiga, různých SCSI řadičů převážně do PC, grafické karty také tam, kam patří - tj. dejme tomu zvlášť PC GK biosy do PC, apple verze do Apple. Ať se to všechno nefláká pohromadě, pak by z toho byl bordel.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2018, 22:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1766
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
K BIOSům je potřeba naprosto přesně napsat k čemu jsou. Tím to bude dané. Nahrál jsem tam zatím jen jeden: Adaptec 2940 PCI. To je celkem jednoznačné.
U driverů je potřeba uvést jednak přesně pro jaký hardware jsou určeny, ale také pro jaký operační systém.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2018, 07:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1766
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
misticjoe píše:
Protože volný ocuser si spíš někdo (více lidí) zaměňovalo za "vysosnutí obsahu do mrtě", tak byla udělána malá úprava. ocuser má nyní povoleno "vše" pouze pro PUB adresář. Bude sloužit např. pro rychlou výměnu požadovaného filu mezi zdejšími uživateli. Downloadeři se tedy musí registrovat. (už jen proto, že na něco jsou fujfuj autorská léva).


Zajímá mne, jaký je plán na další vývoj projektu FTP na OC.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2018, 11:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7537
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Plán je stále stejný - plnit, plnit, plnit.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2018, 21:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1766
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
uploadoval jsem datasheet a driver k videoadaptéru od 3D Labs a dále hromadu datasheetů sovětských, převážně zobrazovacích součástek.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 20:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7537
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Můžete někdo vyzkoušet připojení z venku FTP, kdo máte účet? Případně přes ocuser? Zevnitř se normálně konektnu, ale sám si venkovní připojení neporvěřím. Díky

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 21:09 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7537
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Tak už vím, kde nastala chyba. Po 200 letech se změnila veřejná adresa. Musím napsat Mrafovi.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oldcomp ftp v0.2.0
PříspěvekNapsal: 11 črc 2018, 11:16 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1834
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
Tak, změněno.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 141 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz