OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 zář 2018, 03:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 15 zář 2018, 11:23 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 14 zář 2018, 19:01
Příspěvky: 12
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Zdravím vespolek,

sehnal jsem KryoFlux board - na Atmelu postavený FDC (resp. ať jsem přesný není to controller v pravém slova smyslu, ale opravdu to co proklamují, tedy jednoúčelový forenzní analyzátor připojitelný k disketové mechanice). Vyčistil jsem si starou pětipalcovou mechaniku a pustil jsem do práce.

Ať vysvětlím co vlastním: Našel jsem pár starých pěti-palcových disket, velkou spoustu DS/DD které jsem používal na Didaktiku s mechanikou D40 a pak zepár DS/HD Verbatimů pro IBM AT PC které jsem měl hned po Didaktiku. Ty jsem si chtěl zkusit první a i když jsem s tím ze začátku docela válčil po správném nastavení parametrů (80tracků a hlavně 360rpm, bez správného nastavení otáček při jakém byly zapsány to hlásilo jen šum) na mě vyskákal jejich obsah z přelomu let 1999-2000 bez jediného vadného sektoru nebo zaškobrtnutí. Tak jak se to tam před dvaceti lety na staré třiosumšestce naskládalo, tak to na mě zase zpátky vyskákalo. Úspěch a víceméně nadšení.

Následuje druhá fáze a to diskety zapsané na D40 a starém Didaktiku Gama. To už je trošičku těžší oříšek. Na první pohled je jasně viditelné kde jednotka dostala své jméno. Při skenu s 80 stopami to obnoví každou druhou (kupodivu i když hlásí GUI mezi použitými tratěmi většinou jen šum nebo neznámé schéma sem tam to něco nabere) takže z toho jsem přišel na to že musím nastavit program s parametrem "Track distance = 40tr." a tím tedy dostávám obrazy s velikostí 360kB. Správné parametry formátu jsem si našel na stránkách u ZX Cygnuse, takže pro rekapitulaci:
  • Dvě strany (2S - ostatně je to napsáno na médiu samotném)
  • 40stop - počítáno od nulté a pak každá sudá
  • Pevných 9 sektorů na stopu
  • Sektor o pevné délce 512bytů
  • Schéma kódování = Modifikovaná frekvenční modulace (MFM)

V KryoFluxu je pro přímo připravený formát obrazu číslo 4 s výchozími parametry
Citace:
Image types supported:
0 : KryoFlux stream files, preservation
0a: KryoFlux stream files, format guided
2 : CT Raw image, 84 tracks, DS, DD, 300, MFM
3 : FM sector image, 40/80+ tracks, SS/DS, SD/DD, 300, FM
3a: FM XFD, Atari 8-bit
4 : MFM sector image, 40/80+ tracks, SS/DS, DD/HD, 300, MFM
4a: MFM XFD, Atari 8-bit

Takhle už vytvoření obrazu z diskety funguje bez problémů:
Příloha:
Poznámka: Ty "S"-ka jsou obnovené sektory s dodatečným hlášením že strana na které jsou je odlišná než od toho ke by měly být (předpokládám že je to zapsané v hlavičce stopy)
kryoflux-ui.png
kryoflux-ui.png [ 53.62 KiB | Zobrazeno 417 krát ]

No bohužel takto vytvořené obrazy i když jsou asi velmi blízko mi furt nepřijdou že jsou tak jak mají být. Ať to vysvětlím: V emulátoru načtu ROMku Didaktiku z 89, načtu ROMku starého M-DOSu, připojím obraz diskety. Pokud si ho vylistuju pomocí příkazu LIST *, vše funguje v pohodě, svazek má jméno a dokonce koresponduje s tím co je na štítku diskety:
Příloha:
list.png
list.png [ 6.17 KiB | Zobrazeno 417 krát ]

Boot sektor, tedy nulový se zdá být tak jak má být:
Kód:
Offset(d) 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15

00000000  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000016  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000032  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000048  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000064  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000080  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000096  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000112  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000128  81 18 28 09 00 18 28 09 00 00 00 00 00 14 50 09  ..(...(.......P.
00000144  00 14 50 09 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ..P.............
00000160  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000176  81 18 28 09 00 18 28 09 00 00 00 00 00 00 00 00  ..(...(.........
00000192  64 69 73 6B 32 30 00 00 00 00 64 45 53 44 4F 53  disk20....dESDOS
00000208  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000224  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000240  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000256  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000272  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000288  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000304  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000320  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000336  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000352  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000368  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000384  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000400  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000416  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000432  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000448  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000464  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000480  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................
00000496  00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00  ................

Bohužel pokus o vyjetí katalogu souborů (CAT), spuštění RUNu či čehokoliv jiného vždy končí chybou:
Příloha:
Poznámka: Disk není prázdný, jsou na něm soubory, to vím na 100%
CAT.png
CAT.png [ 4.43 KiB | Zobrazeno 417 krát ]

A to ať je to Sector not found nebo Device I/O error. V binárním výpisu obrazu vidím svoje programy v BASICu a jiné data (z her ;) ) ale nepřijdou mi úplně tak jak mají být, takže třeba s dírama v psaném textu. Proto předpokládám že se mi obraz nepodařilo zreplikovat úplně tak jak má být.
Následují dodatečné otázky:
  • Má M-DOS formát ještě nějaké "výstřednosti" které bych měl mít nastavené v specifikaci formátu a nemám?
  • Jaká je vlastně rychlost v otáčkám za minutu jakou D40 zapisuje na disk? Ono se to nezdá moc důležité ale opak je pravdou. Nemá to vliv na otáčky čtecí, ty jsou pevně stanovené u mé mechaniky na 360rpm, ale má to vliv na časování při čtení sektorů a pokud jsou např. IBM diskety čteny s nastavenou rychlostí 300rpm a byly zapsány 360rpm, čte to místo sektorů jen šum a namísto jakýchkoliv dat jen nesmysly. Předpokládám že v tom asi bude zakopaný pes.
  • Mám možnost nastavit ještě Drive density line na High nebo Low. Mělo by být nastaveno něco specfického? Obrazy ať tak nebo tak jsou do posledního bytu totožné.
  • Musím mít přesně ROM obraz M-DOSu s jakým byla disketa zapsaná nebo to nemá na nic vliv? ROM které mám dostupné jsou navíc pro D80, tu jsem ani nikdy neměl. Předpokládám že to by na nic výrazného mít vliv nemělo ne? Vždyť se obě jednotky lišili pouze fyzicky (a samozřejmě počtem stop). Kde bych vůbec ROM z D40 vzal?
  • Vzhledem k tomu že stopy a data čtu, předpokládám že mi TEAC stačí a na starou D40 na které byly diskety zapsané nemusím ani šahat. Je to tak doufám.

Za každou radu dopředu děkuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 15 zář 2018, 14:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7379
Bydliště: Praha
Has thanked: 909 times
Been thanked: 853 times
Mam za to, ze HD 5.25 mechanika se na cteni DD disket vubec nehodi.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 15 zář 2018, 16:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 187
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Pravda. 5,25" DD mechaniky s 40 stopami majú väčšiu šírku záznamu ako HD mechaniky, tie na tú istú plochu napasujú 80 stôp, takže logicky musí byť hlavička o polovicu tenšia. To pri čítaní môže spôsobiť chyby. D40 diskety čítaj jedine s DD mechanikou, a mysli aj na to, že sa používal okrem formátu 40x9 aj 42x10 a podobne (koľko sa na disketu vošlo). V nultom sektore sú informácie o formáte, podľa toho nastav čítanie (táto čo máš výpis vyzerá na 28 09 = 40x9).

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 15 zář 2018, 16:55 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 14 zář 2018, 19:01
Příspěvky: 12
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Žádnou nemám. Resp. předpokládám že D40 do KryoFluxu nijak nepřipojím. Nebo na to existuje nějaká převodka?

Fakt to tak vadí? Když by to četlo nesmyly tam by to podobně jako při špatných otáčkách hlásilo vadné sektory nebo neznámé schéma, jenže ono to hlásí načtené stopy. Takhle to vypadá když přepnu načítání na "80 Tracks":
Příloha:
dd_80track.png
dd_80track.png [ 55.98 KiB | Zobrazeno 347 krát ]

  • H - načtená stopa (Good)
  • Šedé políčko - šum nebo neznámé schéma
  • Červené políčko - Bad sector
  • T - Track number should be different

Je tam ve výchozím stavu 5ks retries, tzn. každou lichou stopu to čte dokud to nevyhodnotí jako šum či neznámé schéma, vadný sektor a nebo dokud to nenabere vedlejší stopu kterou by nemělo ale všechny sudé stopy jsou úplně v pohodě nabrané na první pokus. Samozřejmě pokud to nastavím na "40 Tracks" rovnou to přeskakuje dvě stopy a čte to každou sudou stopu na první pokus úplně v pohodě. Opravdu to něčemu tak moc vadí že mám HD jednotku a DD média?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 15 zář 2018, 17:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 815
Has thanked: 111 times
Been thanked: 127 times
No, pokud jsou ty diskety takhle krásně čitelné (což mě nepřekvapuje, ty moje jsou po 25 letech taky :-)), tak bych ti za normálních okolností doporučil svoji aplikaci a měl bys po starostech jak dostat data "z" a "na" diskety, protože nativně podporuje diskety MDOSu (verze 2.0). Jednoduše do PC zasuneš MDOSovou disketu, pustíš tuto aplikaci a ihned vidíš obsah, můžeš exportovat/importovat soubory, vytvořit image, zapsat image atd. Žel bohu na 5.25" mechanikách jsem ji zatím nezkoušel, takže nemůžu zaručit výsledek (je vyvíjena a průběžně testována na 3.5" mechanikách). Taky si nejsem úplně jistej, jestli na D40-kách byl někdy osazován MDOS 2.0 - myslím, že pouze MDOS 1.0, který (když to řeknu jednoduše) není tak úplně dobře čitelný soudobými PC floppy řadiči (zkrátka že nejen má, ale obecně žádná PC aplikace si s těmi disketami neporadí). Pokud se tedy aplikaci rozhodneš prubnout, dej vědět, jak experiment dopadnul, díky :-)

Edit: Jinak ano, používal se formát 40 cylindrů, 2 strany, 9 sektorů. Ovšem:
(1) Ultrasoft s oblibou používal 42 cylindrů.
(2) Jednostranné formáty jsou problematické, takže ty se nepoužívaly.
(3) Někteří producenti her vecpali do jedné stopy ne standardních 9, ale hned 10 sektorů.
Takže nastavit správně geometrii diskety (je-li originální) může být někdy oříšek. Kryoflux, SamDisk i moje aplikace si s tím poradí - spousta ostatních "dumpovacích" nástrojů (na tvorbu/zápis imagů) má fixlou geometrii a nepodchytí všechny sektory nebo se sesypou, když některý sektor je vadný a stopu tak nelze vytvořit.
Snad to nějak pomůže :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 15 zář 2018, 18:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 187
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Či bol MDOS 1 alebo 2 je v podstate jedno, D40 a D80 sa dali navzájom prepojiť káblom Extended, takže obe môžu byť naformátované pod oboma systémami, záleží len od toho, ktorá mechanika bola A:, tá svojim MDOSom riadila aj tú druhú.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 15 zář 2018, 21:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 815
Has thanked: 111 times
Been thanked: 127 times
PotPalo píše:
Či bol MDOS 1 alebo 2 je v podstate jedno, D40 a D80 sa dali navzájom prepojiť káblom Extended
Ano, na didakticích to je samozřejme jedno, ale pod PC (jak jsem o tom psal a doporučoval) na tom sakra záleží jestli formát kdysi proběhl pod MDOS 1.0, nebo 2.0 :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 15 zář 2018, 22:42 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 14 zář 2018, 19:01
Příspěvky: 12
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
tomascz píše:
No, pokud jsou ty diskety takhle krásně čitelné (což mě nepřekvapuje, ty moje jsou po 25 letech taky :-)), tak bych ti za normálních okolností doporučil svoji aplikaci a měl bys po starostech jak dostat data "z" a "na" diskety, protože nativně podporuje diskety MDOSu (verze 2.0).

Jenže já je nechci do PC ale do emulátoru. Ale jinak díky za něj. Potvrzuje to co jsem si myslel. Něco je špatně a já nevím co. Boot sektor v pohodě, katalog souborů z diskety to vyjede taky úplně v pohodě:
Příloha:
RIDE_CAT.png
RIDE_CAT.png [ 16.44 KiB | Zobrazeno 243 krát ]

Tak teď teda nevím. Mám ROMky MDOSu 1 i 2 (MDOS2 mi ani nejde, ten jenom zmrzne) ale katalog nejsem schopen vyjet na ničem. Kurňa co může být špatně? Ale asi něco bude, protože mapa stop hlásí vadné sektory (ale v prázdném prostoru kde nejsou žádné data) i když UI nic nenahlásil:
Příloha:
sektory.png
sektory.png [ 15.16 KiB | Zobrazeno 243 krát ]

Já si furt myslím že mám špatně nastavený nějaký parametr při dumpování. Budu muset zítra otevřít manuál a pustit se do pořádné analýzy.
tomascz píše:
Žel bohu na 5.25" mechanikách jsem ji zatím nezkoušel, takže nemůžu zaručit výsledek (je vyvíjena a průběžně testována na 3.5" mechanikách). Taky si nejsem úplně jistej, jestli na D40-kách byl někdy osazován MDOS 2.0 - myslím, že pouze MDOS 1.0, který (když to řeknu jednoduše) není tak úplně dobře čitelný soudobými PC floppy řadiči (zkrátka že nejen má, ale obecně žádná PC aplikace si s těmi disketami neporadí). Pokud se tedy aplikaci rozhodneš prubnout, dej vědět, jak experiment dopadnul, díky :-)

Tohle je úplně jedno. KryoFlux není FDC, on tomu ani nerozumí. Ten rozumí jen fyzickému formátu co leze z jednotky (měří jen magnetický tok či co) a převádí je na obrazy v počítači (je to připojené přes USB). RIDE to samozřejmě přečte úplně bez problémů pokud to uložím do *.d40. Proto je taky šumák, jestli jsou to diskety z Proximy nebo standardní naformátované v Didaktiku MDOSem. Jen se zadá počet sektorů a už to frčí. Proto je to také dobré na kopie disket s různými ochranami. Jestli chcete něco s ochranou zkopírovat, pošlete mi to, k tomu nějaké média a udělám kopii 1:1. Teda samozřejmě až se to pořádně naučím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 16 zář 2018, 14:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 815
Has thanked: 111 times
Been thanked: 127 times
Aha, takže chápu tedy správně, že nemáš v PC interní floppy mechaniku, na které bys mohl využít SamDisk, RIDE a podobné utilitky, a proto používáš Kryoflux? Např. RIDE umí také vytvořit image reálné flopky bez zadávání počtu sektorů a dalších low-level záležitostí (resp. některé low-level záležitosti si odvodí a jiné můžeš potvrdit v jejich defaultních nastaveních) :-) Ale je na to bohužel potřeba interní floppy mechanika (návod).

Grunt píše:
Mám ROMky MDOSu 1 i 2 (MDOS2 mi ani nejde, ten jenom zmrzne) ale katalog nejsem schopen vyjet na ničem.
Zní to jako bys chtěl pod PC použít emulátor Real Spectrum, je to tak? Real Spectrum má v sobě natvrdo zadrátovanou podporu WD řadiče (používaný MDOSem1), a tedy pokud mu podstrčíš ROMku MDOSu2, tak zatuhne/spadne, nevím teď přesně (ale také jsem to kdysi zkoušel). Naopak emulátor Fuse podporuje jak MDOS1, tak MDOS2 - jen nevím, jak je interně zařízeno, aby se použil ten "správný" řadič (každopádně já používám MDOS1 a stačí mi to).

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 09:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1955
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 215 times
Been thanked: 354 times
Grunt píše:
Jaká je vlastně rychlost v otáčkám za minutu jakou D40 zapisuje na disk?
D40 aj D80 vzdy pouzivali 300 otacok za minnutu. Vychadza to zo standartu, pri ktorom sa diskety 5.25 DD, 3.5 DD aj HD vzdy tocia rychlostou 300 ot/min a iba jedina disketa 5.25 HD (ktora sa na D40/D80 nikdy nepouzivala) bezi rychlostou 360 ot/min.

Tym padom sa normalne mechaniky 3.5 vzdy tocia 300 ot/min a mechaniky 5.25 maju v sebe prepinanie rychlosti - ak je vlozena disketa DD tak idu 300 ot/min a ak je vlozena disketa HD tak idu 360 ot/min.

Z toho vyplyva aj celkova kapacita diskiet. 80-stopove DD, je jedno ci 5.25 alebo 3.5, maju vzdy (oficialne) 720 kB, 3.5 HD (dvojnasobna hustota zaznamu voci DD) maju potom logicky dvojnasobok - 1.440 MB. 5.25 HD, kedze data sa prenasaju rovnako rychlo ako pri 3.5 HD, ale tocia sa rychlejsie, tym padom sa rychlejsie "minie" stopa a maju kvoli tomu len 1.2 MB.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 09:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1955
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 215 times
Been thanked: 354 times
Grunt píše:
Musím mít přesně ROM obraz M-DOSu s jakým byla disketa zapsaná nebo to nemá na nic vliv?
Nema to vplyv. Oba MDOSy 1.0 aj 2.0 pracuju s tym istym formatom diskety, obidva podporuju aj 40 a aj 80 stope mechaniky, a disketu formatovanu a zapisanu pod ktorymkolvek MDOSom plnohodnotne precitas aj v tom druhom MDOSe.

Jediny problem je ze diskety formatovane pod MDOSom 1.0 maju nedodrzanu medzeru medzi index pulzom (zaciatkom stopy) a prvym sektorom na stope, kvoli comu su necitatelne na PC. Ale ak si mal MDOS 1.0 a disketu si formatoval v EI formatovaci, tak potom je naformatovana korektne a citatelna aj na PeCedle.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 10:18 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 21:32
Příspěvky: 182
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 28 times
Been thanked: 44 times
Busy píše:
...Tym padom sa normalne mechaniky 3.5 vzdy tocia 300 ot/min a mechaniky 5.25 maju v sebe prepinanie rychlosti - ak je vlozena disketa DD tak idu 300 ot/min a ak je vlozena disketa HD tak idu 360 ot/min...
Nevím jestli se tu mluví o stejných mechanikách jako se používají v PC - tam 5.25" HD mechaniky jedou vždy s 360 otáčkami, diskety HD/DD se rozliší přepínáním přenosové rychlosti (250/300/500/1000 kb/s). Některé mechaniky údajně mívaly propojku, kterou se dala rychlost otáčení přepínat mezi 300 a 360, ale za chodu se neměnila.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 11:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7379
Bydliště: Praha
Has thanked: 909 times
Been thanked: 853 times
2 Panda38: ne "údajně". Takové skutečně jsou. Jednu takovou mám zcela určitě. Vyfotil bych, ale nevím, v které PeCi zrovna je a na hledání jsem moc línej :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 16:05 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 116
Bydliště: Praha
Has thanked: 260 times
Been thanked: 19 times
Panda38 píše:
.... Některé mechaniky údajně mívaly propojku, kterou se dala rychlost otáčení přepínat mezi 300 a 360, ale za chodu se neměnila.

Ahoj, ta propojka by mě zajímala: nevíte někdo jaké má mít označení?

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI ////


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 16:16 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2465
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times
Nejlepe si najdi manual ke sve mechanice, tam to bude. Teac to snad znacil "LG", na jine mechanice jsem tusim videl "300" atd., standardni oznaceni to asi nema. Pokud mas kliku na nejakou znamou mechaniku (Teac FD55-GFR), najdes o tom spoustu navodu :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz