OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 09.12.2021, 03:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 22.10.2021, 01:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2115
Bydliště: Brno
Has thanked: 627 times
Been thanked: 190 times
Jak jsem již jinde psal, hraju se s myšlenkou převést jedno S3M do 4 kanálů, aby jsem dosáhl čistčích samplů bez šumu. Amiga si poradí u S3M s vypnutým mixováním. Stačí tedy uložit S3M do 4 kanálů, aniž by se dělal převod do jiného formátu. Tohle se zdá být nejjednodušší cesta. Stačí pak již jen skladbu přepsat z více kanálů, na potřebné 4. Dle všeho ale tracker na PC openMPT má problém načíst formát S3M bez mixu, ten nakonec přehraje, nicméně se při načtení ztratí některé informace o přednastavených hlasitostech některých nástrojů v samotných patternech. To by se dalo doeditovat, ale práce navíc a na PC si S3M zahrajete čistě i bez úprav. OpenMPT odstraní mixing, tedy přebytečný šum až při uložení formátu jako MOD, co vám rozhodí správnou rychlost hraní skladby a to je ještě větší průser.

Tedy na lepší postup jsem zatím nepřišel než:
Přepsat v OpenMPT na PC skladbu na 4CH a uložit v původním formátu S3M.
V OctaMEDu na Amize uložit S3M do 4 kanálů. Pokud se učiní uložení do 4 kanálů v OpenMPT na PC, bude použit v S3M mixing kanálu i na ty 4 = šum v skladbě.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.11.2021, 19:38 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2115
Bydliště: Brno
Has thanked: 627 times
Been thanked: 190 times
převod a i něco více...

Dnes jsem se opět hrál s možným převodem. OpenMPT na PC má asi problém s některými formáty MED, i když dokáže MED zahrát, tak jsem si uvědomil že uložení v něm neumožňuje. Minimálně jeden MED detekoval jako XM. OpenMPT si nedokázal poradit s některými MEDy vytvořenými na Amize. Nepřenesli se správně hlavně úrovně hlasitostí. Byl jsem mile překvapen, když jsem po uložení S3M jako 4 kanálový MOD dosáhl lepšího výsledku. Problém s přenesením úrovni hlasitostí je zdá se vyřešen. Sample v S3M jsou sice 8 bitové, nicméně jsou uzpůsobené pro hraní v jiných oktávách v rámci S3M a řekl bych, i více než 4 kanálové hudby. Na Amize mi to již 4.oktávu (1-3) nehraje. Celkově si myslím že pro MOD ze skladby původně S3M to bude chtít nové sample hrající v rámci oktávy v lepším rozsahu které budou MODu lépe sedět. Ono elektronické posunutí samplů na Amize už i o 1 oktávu je většinou moc. 10.tón (1-12) i s molovými tóny je už na hraně, aby hrál sampl čistě.

Hrál jsem se i s možností skladby Atari Goes On! převést do MEDu. Tedy hlavně s možností hraní pseudo 5 kanálů ve 4. Chtěl jsem zkusit hrát 1 sampl krátce a po něm 2 sampl ve 2 řádcích patternu. Hlavně Eagleplaer dělá problémy. Mám ho na Amize rád, ale i samotná hudební rutina se chová těžkopádně. OctaMED v pohodě, Eagleplaer již nezvládá přesně práci s velice krátkými časy i když to samotný formát MED umožňuje. Jedno těžkopádně řešení mne napadá, ale nevím, zatím se dle všeho nevydám touhle cestou, možná nějaká V2 po možné V1. Asi tu hajtku před tím basovým nástrojem nebudu hrát. Můj formát v tomhle případě vyhrává. Ne kvůli těžkopádnosti Eagleplaeru, ale dokáže to co jsem se pokusil zahrát 2 řádky v MEDu hrát v jednom řádku jako formát RMT na Atari 8 bit. RMT tracker je samozřejmě mnohem propracovanější. Moje hudební rutina na Amize se sotva dotahuje vlastnostmi.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.11.2021, 13:24 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2115
Bydliště: Brno
Has thanked: 627 times
Been thanked: 190 times
Tak na to aby se sampl zahrál čistě bude postačovat zahrání ho správnou rychlostí, která není po převodu z S3M na MOD ideální. Zatím odzkoušeno na 1 tóne. Sampl se v něm hrál pomalou rychlostí. Aby se sampl zahrál rychleji ale stejnou frekvencí, hodí se elektronicky o oktávu níže a v trackeru se zahraje o oktávu výše. Vysledni tón byl bez většího ruchu způsobeného hraním samplu nesprávnou rychlostí. Je supr, že postačuje posunutí samplu o 1 oktávu. Elektronické posunutí samplu o 2 oktávy je již moc a takový sampl je nepoužitelný.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.11.2021, 13:45 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9550
Bydliště: Praha
Has thanked: 1542 times
Been thanked: 1198 times
Až se dobereš výsledku, tak bych rád slyšel jak to S3M, tak vytvořený MOD. Jestli neva :-)

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.11.2021, 14:04 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2115
Bydliště: Brno
Has thanked: 627 times
Been thanked: 190 times
Když to dokončím, v skladbě nepoužiji mixování samplů, tedy v akordech hrám hlavní 1 tón.

Tady je S3M, pak bude i 4 kanálové S3M a MOD.

A Fistful of Dynamite

https://modarchive.org/index.php?reques ... uery=41923

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.11.2021, 10:47 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2115
Bydliště: Brno
Has thanked: 627 times
Been thanked: 190 times
Již delší dobu mám skladbu převedenou do 4 kanálového S3M po 7.pattern. Dnes jsem si jen opětovně uvědomil, že přesamplovaní samplů bude mít smysl pouze u těch, co hrají maximálně 2.oktávu. Ale tyhle sample jsou po zvukové stránce zda se nejproblémovější a je třeba zrychlit průběh jejich hraní aniž by se změnila výška tónu. Nemůžu tedy sampl hrající 3.oktávu přesamplovat o oktávu níže a zahrát stejný tón 4.oktávou, protože 4.oktávu Amiga v MODu nezahraje. Je tam ale možnost zahrát jakýkoliv tón 3.oktávy nejvyšší možnou rychlostí. Tedy tenhle tón zahrajeme nejvyšším tónem ve 3.oktávě. Protracker na Amize umožňuje přesamplování i v rozsahu jednotlivých tónů v oktávě. Tedy dá se zahrát po sluchové stránce tón D zahráním po technické stránce tónem E. Hlavním důvodem proč mám Protracker v počítači je tahle funkce. Předpokládám, že tohle nebude nutné a budu se pohybovat v přesamplovaní v rozsahu oktávy, ale já jen že i tohle jde.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz