OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 08.07.2020, 09:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 06.10.2013, 18:29 
Offline
Kecálek

Registrován: 27.09.2013, 19:59
Příspěvky: 132
Bydliště: Havirov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times
Tak jsem založil i toto vlákno, jelikož pokračovat v tomto tématu v sekci představení uživatelů je trochu "out of topic". Můžete argumentovat/kritizovat dle potřeby ;) . Pro nezasvědcené, AzoraDOS je hypotetický operační systém pro Z80CPU, který byl chtěl realizovat:

azorasoft píše:
Spolecnou vlastnosti stavajicich systemu je to, ze nejakym zpusobem vzdy rozsiruji schopnosti systemu puvodniho Spectra (jeho ROM). Ja bych chtel udelat neco z gruntu vlastniho, takovy univerzalni operacni system pro Z80 CPU. Vlastne neco podobneho tu vzdy bylo a to CP/M. Ale ja bych chtel proste prijit s necim novym. Spousta lidi me presvedcovalo o tom, ze to nema smysl, nebude to s nicim kompatibilni a tudiz to nebude nikdo pouzivat. No, maji pravdu, ale co uz, me jde o to, ze to proste chci napsat, bavilo by me to.

Mam uz castecne hotovou analyzu, jak by ktere komponenty mely fungovat. Chtel bych to napsat jako opravdu univerzalni system pro Z80 CPU, kteremu se akorat rekne v jake pametove oblasti by mel system umistit jadro a jak je organizovana pamet cilove platformy. Vzhledem k tomu, ze samotne Spectrum bez ROMky je, de facto, jenom procesor s ULOu, tak ta organizace pameti spociva pouze v tom rict systemu od ktere adresy po kterou se nachazi pamet obrazovky a zbytek je proste volna pamet. V pripade DIVide a Spectra se tedy systemu rekne: jadro je od 0 - 8911, pamet pro jadro je 8912 - 16383, videoram je 16384 - 23295 s definovanou organizaci a 23296 - 65535 (plus/minus samozrejme musime pocitat se zasobnikem) je volna pamet. Tyto informace si system precte v ramci bootu a pak se normalne spusti.


Busy píše:
Aha, no to vyzera zaujimavo, aj ked velke prakticke pouzitie to v dnesnej dobe mat asi nebude. Ale mam zopar otazok:
1. Ake zaznamove media bude system podporovat ? (napr. kazety/diskety/harddisky+CF karty/SD karty/USB mass storage/PC pripojene cez kabel)
2. Mas vymysleny nejaky vlastny filesystem, alebo budes podporovat uz existujuce ? (bsdos/trdos/d40-80/fat16/fat32/ntfs/ext2,3...) ?
3. Bude system umoznovat spustanie beznych programov na danej platforme (napr. pre ZX Spektrum umozni load/save spusty uz existujucich programov) alebo budu musiet pre tento system podporovat len specialne aplikacie vyvinute pre tento system (ako napr. u CP/M) ?
4. Ako budes riesit situaciu, ak sa system nevojde do pameti (samotne jadro a aj pamet pre jadro), ktoru bude mat k dispozcii na danej platforme ?
5. Ako budes riesit situaciu ked nemas k dispozicii naraz nastrankovane jadro a pamet pre jadro ? T.j.ak sa jadro nachadza niekde ale pamet ktoru moze vyuzivat, treba pristrankovat na ukor jadra ?
6. Neuvazujes port systemu aj pre 8080 a 6502 ? Platforiem s tymto procesorom je tiez dost.
7. Niektore platformy umoznuju umiestnit obrazovku na viac miest v pameti (popr. uplne mimo zakladnych 64kB adresovanych procesorom) - budes aj toto nejak podporovat v systeme ?
8. A vobec, budes v systeme podporovat aj viac ako 64kB pameti ? Ako v tom pripade zabezpecis univerzalne ovladanie roznych pametovych layoutov na roznych platformach ?


1. Plně diskový systém, tedy to, co připojím k DivIDE. Nic víc.
2. Pokud ne vlastní, tak FAT16. Závisí na funkcích OS. Pokud nebude stačit FAT16 (např. metadata souborů), tak vlastní.
3. Jednoznačně upravit, žádná kompatibilita.
4. Pamět zde nebude hrát roli. Lehce přiblížím architekturu. Na disku budou soubory *.RUT, což budou relokovatelné strojové rutiny, které budou součástí OS (nebo vlastní, typická struktura programu pro tento OS tedy bude složka se spouštěcím souborem a hromadou souborů *.RUT). Bude existovat jakýsi BIOS se službami, takže v programu pouze řeknu, zavolej tuhle rutinu, předej ji takto data a vrať výsledek. V takovém případě se rutina načte z disku, provede se a paměť se opět uvolní. Dobře navrženému programu tedy těžko dojde paměť :jump: . A i kdyby tak v pozdějších verzích lze implementovat odkládání kódu na disk. Program si můžeme představit jako strom, horní uzel je hlavní (spouštěcí kód), hrany vedoucí od uzlů k uzlům od jeden level níže představují volání služeb OS pro volání dílčích rutin. V paměti nebude nikdy více větví stromu (cesta/část cesty od horního uzlu ke konkrétnímu listu). Pokud bude větev příliš dlouhá, odloží se její část na disk.
5. Moc nechápu dotaz. Ale snad se odpověď skrývá v popisu bodu č.4. Systém bude hodně dynamický.
6. Určitě ne.
7. Ano, toto je jeden ze základních požadavků, mít paměťové oblasti plně konfigurovatelné, neomezovat se na architekturu Spectra.
8. Nebude zapotřebí vzhledem k tomu, že systém nebude s ničím zpětně kompatibilní. Navíc v době Divide a systému popsanému v bodě č.4 nebude zapotřebí žádná "extended" pamět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 06.10.2013, 18:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
azorasoft píše:
Mam uz castecne hotovou analyzu, jak by ktere komponenty mely fungovat. Chtel bych to napsat jako opravdu univerzalni system pro Z80 CPU, kteremu se akorat rekne v jake pametove oblasti by mel system umistit jadro a jak je organizovana pamet cilove platformy. Vzhledem k tomu, ze samotne Spectrum bez ROMky je, de facto, jenom procesor s ULOu, tak ta organizace pameti spociva pouze v tom rict systemu od ktere adresy po kterou se nachazi pamet obrazovky a zbytek je proste volna pamet. V pripade DIVide a Spectra se tedy systemu rekne: jadro je od 0 - 8911, pamet pro jadro je 8912 - 16383, videoram je 16384 - 23295 s definovanou organizaci a 23296 - 65535 (plus/minus samozrejme musime pocitat se zasobnikem) je volna pamet. Tyto informace si system precte v ramci bootu a pak se normalne spusti.


Videoram by OS ako taky nemala zaujimat. To jer vec video subsitemu/drivru/kernalu
Zasobnik si urcuje OS sam takze viacmenej to nieje relevantna informacia pore OS.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 06.10.2013, 18:47 
Offline
Kecálek

Registrován: 27.09.2013, 19:59
Příspěvky: 132
Bydliště: Havirov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times
zz_indigo píše:
Videoram by OS ako taky nemala zaujimat. To jer vec video subsitemu/drivru/kernalu


Tak jasně, driver bude součást OS, to už jsou takové jemné niance :roll: .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 06.10.2013, 19:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
azorasoft píše:
zz_indigo píše:
Videoram by OS ako taky nemala zaujimat. To jer vec video subsitemu/drivru/kernalu


Tak jasně, driver bude součást OS, to už jsou takové jemné niance :roll: .


Takze to neches riesit Kernal ramkou z io rutinamy (ala CP/M) ale len loaderom z nejakeho media? Zaujimave. Ale myslim ze to silne pridas na slozitosti z programatorskeho hladiska. (hlavne z dovodu poziadavky na relokovatelnost drivru)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 06.10.2013, 19:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Factor6 píše:
Uz mas nejakou betaverzi nebo aspon screenshot? :D Co to tak sleduju, tak o tom porad jen mluvis a skutek utek :lol:


Dobra analiza znizuje pocet slepich cesticiek. A pri rozpravani si moze usporiadat nazory. Dost problemou v navrhu sa daju najlachsie objavit pri vysvetlovani napadu niekomu dalsiemu.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 06.10.2013, 21:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1109
Has thanked: 240 times
Been thanked: 229 times
azorasoft píše:
Mam uz castecne hotovou analyzu, jak by ktere komponenty mely fungovat. Chtel bych to napsat jako opravdu univerzalni system pro Z80 CPU, kteremu se akorat rekne v jake pametove oblasti by mel system umistit jadro a jak je organizovana pamet cilove platformy. Vzhledem k tomu, ze samotne Spectrum bez ROMky je, de facto, jenom procesor s ULOu, tak ta organizace pameti spociva pouze v tom rict systemu od ktere adresy po kterou se nachazi pamet obrazovky a zbytek je proste volna pamet. V pripade DIVide a Spectra se tedy systemu rekne: jadro je od 0 - 8911, pamet pro jadro je 8912 - 16383, videoram je 16384 - 23295 s definovanou organizaci a 23296 - 65535 (plus/minus samozrejme musime pocitat se zasobnikem) je volna pamet. Tyto informace si system precte v ramci bootu a pak se normalne spusti.


Spis 0-8191 jadro, ram pro jadro 8192-16383 ne?

Btw. spectrum ma nelinearne rozvrzenou VRAM, takze bys potreboval "driver" pro zx, a jiny driver zase pro jinou platformu s jinym usporadanim video ram a jinym rozlisenim. Uz v tom vidim problem sjednoceni (viz. CP/M na CPC (640x200) vs ZX Spectrum +3 (256x192)). Treba CPC ma volnou RAM od 0 do 49151, od 49152 je VRAM.. ale i tak, nebylo by zajimavejsi preportovat SymbOS pro ZX Spectrum?

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 07.10.2013, 09:57 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 273
Has thanked: 7 times
Been thanked: 109 times
A třeba takovej esxdos ještě pořád nepodporuje dlouhé názvy souborů, takže je tu prostor i pro vylepšování stávajících systémů :P


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 07.10.2013, 19:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 1986
Has thanked: 1301 times
Been thanked: 373 times
Průzkum z pivních diskusí: stačila by FAT32 s funkčním zápisováním a podporou LFN. Jinak po půlce života strávené pískáním pásek trávíme další půlku převodem souborů na CF a SD karty. Amen. A není nečitelnost normální windowsky formátované USB paměti na ZX Spectrum v rozporu s nějakou směrnicí EU? :-O


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 08.10.2013, 12:46 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2665
Has thanked: 110 times
Been thanked: 389 times
Ono je na jednu stranu milé "hrajkať sa" (krásný slovenský výraz ;) ) s nějakou myšlenkou, protože myšlenka je krásná a čistá, kdežto realizace kolikrát už tolik ne. V tom ho chápu.

Na druhou stranu bych ocitoval Linuse Torvaldse, který, ačkoli s ním v lecčem nesouhlasím, má pravdu v tomhle:

"Talk is cheap, show me the code!"

;)

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 08.10.2013, 13:00 
Offline
Kecálek

Registrován: 27.09.2013, 19:59
Příspěvky: 132
Bydliště: Havirov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times
azorasoft píše:
Pochybuju, ze me nekdo nezna . Mym snem je vyrobit novy operacni system pro Spectrum, kteremu jsem jiz udelal dostatecnou reklamu, jeho jmeno kazdy zna a tak se nebudu opakovat . Snad se k tomu dostanu, nez natahnu brka . Jinak jsem byl vasnivym Spectristou od roku 1991 do roku 1996, pak mi rodice koupili DX4 pod podminkou, ze prodam svuj Didaktik M, cehoz jsem tehdy nelitoval, no dnes uz ano...


Tak já myslím, že ne nechvástám a že z výše uvedeného jasně vyplývá, kdy ten systém bude hotový :lol: . Ale vážně, třeba od července jsem na speccyho ještě neměl čas, no, asi čtyři hodiny a ty jsem propařil u Galactic Gunners :oops: .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 07.12.2013, 17:50 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 786
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 157 times
No, já bych to nadšení trochu zchladil.
Jednak je pořád vidět, že je to nedodělané. Nekonzistence v oddělovačích třeba.
Detekce procesoru není ještě úplně dokonalá, jednou jsem viděl, že to na Didaktiku zdetekovalo 6809 a pak to spadlo.
Stejně tak terminál se mi moc nezdá, dal bych méně znaků na řádek se zlepšením čitelnosti.
Zas se mi líbí, že zabudované příkazy už fungují a i externí utility dělají, co mají, i když zatím jsem našel jen jednu (fixdir).
Hodila by se ale třeba historie, to není jen vymoženost moderních počítačů. historii má třeba i Toolkit na Sinclairu QL.
Každopádně na tom bude ještě hodně práce.
Taky bude potřeba přidat AzoraDOS do bootovacího menu DivIDE, aby to člověk nemusel jak debil přeflešovávat.


Naposledy upravil dex dne 07.12.2013, 17:51, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 07.12.2013, 18:00 
Offline
Kecka

Registrován: 07.06.2013, 14:21
Příspěvky: 29
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times
dex píše:
Taky bude potřeba přidat AzoraDOS do bootovacího menu DivIDE, aby to člověk nemusel jak debil přeflešovávat.


To určitě můžeme až dá autor svolení. Já osobně bych se přimlouval za to, dát už tuto verzi (viz. foto).

Ale už se teším, až toto AZORADOS používat místo MDOS3, který jsem si udělal jen proto, aby překlenul období, než se udělá použitelný systém.

sweet

http://i.imgur.com/iqywwG0.jpg


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 07.12.2013, 18:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8856
Bydliště: Praha
Has thanked: 1280 times
Been thanked: 1056 times
Rozhodně bych ponechal tolik znaků na řádek, kolik jich tam stávajících je. Slabozrací si nasadí brýle. :mrblue:

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 07.12.2013, 20:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2113
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 317 times
Been thanked: 344 times
Ciwe, ciwe. Toě lae zmňěna násoru. Tose asi zapšíe do hystorje! :speccy:

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: AzoraDOS :-)
PříspěvekNapsal: 07.12.2013, 22:06 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8856
Bydliště: Praha
Has thanked: 1280 times
Been thanked: 1056 times
Pro ty z nás, co nebyli přítomni, nenatočil někdo i videjko?

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Mikes21 a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz