OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 06.05.2021, 20:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 73 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 17:09 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 436
Has thanked: 61 times
Been thanked: 54 times
Pokut se bude dělat ta bednička tak kabel bude muset mít na obou stranách sběrnicové budiče, co se s tím vypořádají (v PP-01 už jsou tak budou muset být jen v bedničce). Pokut by to nestačilo tak tu je přizpůsobení (například na straně vysilač 7438 s 1K odporem na VCC a na straně přijímače odporový dělič 330/220 ohm a 7414 s prokladem zemí jede mít až 10m kabelu). Jinak v SAPI-1 má sběrnice ARB-1/IOB-1 cca 30cm a SBI-1 je přes celí 19“ rošt. 8“ mechaniky mám připojené přes cca 2metry kabelu a chodí perfektně.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 17:26 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1948
Has thanked: 103 times
Been thanked: 179 times
Já bych se držel kabelu cca 40 až 50 cm, tak aby dosáhl od konektoru za PP a bedýnka mohla sloužit jako podstavec monitoru. Kabel samozřejmě stíněný, líbí se mi třeba UTP patch ethernet kabely to by vyšlo dost levně spojit jich pár dohromady.

A aby to nezapadlo - našel jsem 4 signály, kterým nerozumím. Jsou na pinech 20,22,24 a 26, jmenovitě "Indikátor funkce FETCH a pomocné signály," kde 20 - je M1/, 22 - STSTB/ (žeby integrovaná linka na Super Tajnou STátní Bezpečnost? :mrgreen: ), 24 - pomocný signál RE/ WA/ dva v jednom a 26 - signál TEST/. Co to vlastně je? V manuálu jsem o tom zatím nic výslovně nenašel, ani takové značení signálu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 17:52 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 436
Has thanked: 61 times
Been thanked: 54 times
On je i docela rozdíl jestli je kabel stíněn jako celek nebo každá žíla má stínění (u toho kabelu k mechanikám je každý druhy drát zem) pokut na obou stranách kabelu budou sběrnicové udiče a to ještě otočené tou správnou stranou ke kabelu tak bych se nebál mít kabel metr dlouhý. Těch 40-50 cm mi přijde dost na knop. Těch 10 metru u TTL je strop co se dá tak nějak rozumné udělat na delší spoje to chce trochu jiné budiče/kabeli.

Zkusím, co to bude dělat, když propojím DPB-1 a ZDP-1 (SAPI-1) kabelem KB-01 tj. 2 metry kabelu místo cca 30 cm (originál KB-22 má cca 50cm). Jen budu muset upravit klíčování na KB-01 ale nebude to hned. Ty kabely nejsou stíněné jen jsou zkroucené mám pocit, že po šesti v „lano“.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 19:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 184
Bydliště: Holešov
Has thanked: 5 times
Been thanked: 34 times
Czech Human píše:
A aby to nezapadlo - našel jsem 4 signály, kterým nerozumím. Jsou na pinech 20,22,24 a 26, jmenovitě "Indikátor funkce FETCH a pomocné signály," kde 20 - je M1/, 22 - STSTB/ (žeby integrovaná linka na Super Tajnou STátní Bezpečnost? :mrgreen: ), 24 - pomocný signál RE/ WA/ dva v jednom a 26 - signál TEST/. Co to vlastně je? V manuálu jsem o tom zatím nic výslovně nenašel, ani takové značení signálu.


Zkus se podívat co potřebuje k činnosti řadič DMA, něco se mi tak vybavuje, že by to mohlo být k tomu, ale nevím jistě...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 19:14 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1948
Has thanked: 103 times
Been thanked: 179 times
No chce to pořádně otestovat, aby to v nejhorším případě nedopadlo jako že to běhá, jen když přijde SMSka tak dojde k zvláštním šumům v drátech ;). Zase když člověk vidí ty dobové amatérské kabely tak to obvykle jsou jen ploché vícelinky, kdepak nějaké extra vícevrstvé stínění. Těch 40 cm délky bych taky bral jako úplné fyzické minimum aby se na kabel nedala brnkat melodie ale zase každý centimetr navíc prostě zvyšuje šance na chyby.

look: No proč ne, Multibus DMA principiálně podporuje. Ale v originál dokumentaci takové signály nejsou, hlavně ty šílené názvy a přitom ten zbytek názvů je 1:1 okopírovaný. Jestli to není třeba něco do SMEPu... V dokumentaci k I41 jsem to nenašel a návod k PP-01 taky cudně mlčí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 19:42 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 436
Has thanked: 61 times
Been thanked: 54 times
STSTB a M1 jsou sinali CPU přesněji svate trojce. Co přesně znamenají, si z hlavy nevzpomenu, ale má to dočinění se zpracováním instrukce. (při M1 se dělá např. refreš DRAM aneb CPU dekóduje instrukci a tudíž nepoleze na sběrnici, STSTB by měl signalizovat stavové slovo, aneb 8080 do 8228 zapisuje, co se bude dít tj. čtení zápis u paměti či portu …. Pokut v něčem keckám z hladu tak se omlouvám).

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 19:46 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1948
Has thanked: 103 times
Been thanked: 179 times
Prolezl jsem pcb PP-01 a ty signály jsou zapojené na následující IC: Pin 20 signál M1/ vede na IC 67 7400N pin 8. Pin 22 signál STSTB/ vede na IC 67 7400N pin 11. Pin 24 RE/ WA/ vede na IC22 7407N pin 2 + GND s R5k1. Pin 26 TEST/ vede na pin 10 u IC 13 74LS74N a zároveň pin 5 IC 12 74LS08N.

Popis v Technickém popisu PP-01 je "ind. inšt. FETCH" tak to s CPU může mít něco dočinění, nebo to přes ty signály dovedlo řídit nějakou inteligentnější periferii. S nejvyšší pravděpodobností to ale nebude nic užitečnho pro nás, řízení Multibusu zařizují ostatní signály.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 20:38 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 436
Has thanked: 61 times
Been thanked: 54 times
STSTB za normálních okolností generuje 8224, v PP-01 se STSTB generuje z nějakého důvodu náhradním způsobem (je tam z logiky postavená obdoba 8224) ale význam je stejný. M1 nemá 8080 přímo vyveden jako Z80 ale jde snadno získat, význam je stejný. Podívej se jak je zapojena deska JPR-1 a JPR-1A tam se M1 generuje, spíše je vytažen bit č. 5 s datové sběrnice mezi 8080 a 8228. U PP-01 je bit č. 5 s datové sběrnice mezi 8080 a 8228 ještě sloučen přes hradlo IC67C 7400 s STSTB (aneb schéma časovací obvody). Signály STSTB a M1 říkají v jaké fázi zpracování instrukce se CPU nachází.

RE\ WA\ jde do IC23A schéma CPU a máto něco společného s READY CPU. TEST je rozlezli ve schématu řadič sběrnice MULTIBUS (I41). Nebo aspoň takto to mám překreslené a je to tak i v dokumentaci.

Ten FETCH je nějaká fáze zpracování instrukce chce se to podívat do dokumentace k 8080A (8224, 8228)

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 20:50 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1948
Has thanked: 103 times
Been thanked: 179 times
Tedy pro řízení periferií na sběrnici typu externí RAM nebo 8255 bez 8080A jsou ty signály nepodstatné, to mi stačí vědět :-). A ještě bych řekl že to je spíš pro něco zvenku co řídí to PP-01 než naopak. Tedy, zdá se mi že tu máme další 4 žíly, co v kabelu není nutné mít, což je už o jeden posilovač + logiku méně, nebo ne? To nám to pěkně klesá :jump:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 21:10 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 436
Has thanked: 61 times
Been thanked: 54 times
Já bych ty signály tam nechal všechny. Projdi si třeba desky do SAPI-1 a některé desky ty signály používají. Obyčejné porty to nejsou, ale najdou se případy, kdy je dobré vědět v jaké fázi je CPU nebo vřadit WAIT stav pro něco pomalého (zrovna v SAPI-1 teď jednu desku /XJ 4509/ mám co brzdí, CPU a je o A/D převodník, převod se spouští při čtení ale, protože převod trvá déle než 500nS tak se tahá po dobu převodu za RDY).

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2020, 22:49 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1948
Has thanked: 103 times
Been thanked: 179 times
Ok, je fakt že asi je lepší tam mít všechno. I kdyby jen pro strýčka Příhodu. Může se stát a pak je smolík i když osobně si myslím že se nestane, vzhledem k popularitě tohoto počítače. Tak teď už "jen" tu logiku na signály, to já nemám šanci. A pak zapojení do sběrnice pro Slave kartu a mohly by se začít dělat první prototypy. Slave je jednoduchý, stačí kartě přidat odpověď či naopak mlčení na dva tři další signály když nebude mít vlastní I/O. Master modul udělat bude rozhodně plnotučnější zábava. Naštěstí je to pěkně popsané v dokumentaci od Intela, to se čte vážně samo.

A vzhledem ke stylu komunikace by tam podle mého názoru vesele pasovala upravená PMD 32-SD, jen s mírně odlišnou částí firmwaru pro tvorbu signálů a s porty co zná Monitor z PP-01, krásně by nám to hned bootovalo...

Nevím jestli by nestálo za to tu disketovku pokusně přilepit do emulátoru aby se na živém železe už nemusely vychytávat softwarové blechy, samozřejmě pokud bude rombor mít čas a chuť...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 17:53 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 436
Has thanked: 61 times
Been thanked: 54 times
Tak jsem zkusil propojit DPB-1 (DPR-1) a ZDP-1 tj. JZS-1A a JPN-1 originál kabelem KB-22 tak i kabelem KB-01 kdy KB-01 má 2 metry a KB-22 je zkrácený KB-01 na cca 50-60 cm. Dopadl jsem jak sedláci u Chlumce, aneb to nejelo ani s KB-22 u KB-01 to nebylo překvapení. No u KB-22 se čas od času BOOT zasekl na detekci PMD32-SD, u KB-01 se systém zasekl/zhroutil vždy po volbě systému. S kabelem co je původem úplně z jiného stroje, ale jen s délkou cca 30 cm to chodí spolehlivé. Všechny kabely jsou stejné tj. čtyři vodice (bílá, žlutá, zelená a hnědá) jsou stoleny společně a omotané barevným provázkem a této svazky jsou následně stočené v lano, průřez jednotlivých žil bude asi 0.2mm2. Jak na DPB-1 (DPR-1) tak i ZDP-1 jsou budiče 8286 otočené stranou „B“ (tou výkonnější) do kabelu, ani na jedné desce nejsou zakončovací odporové děliče ani jednotlivé vodiče v kabelu nejsou stíněny. Takže ta poznám, že TTL spoj delší než 30cm je nutno považovat za dlouhé vedení a to je nutno přizpůsobit zde platí do puntíku. Pokud se podívám, jak jsou propojené jednotky JVV-1C v systém VVS-1 pro SAPI-1 tak na desce DPB-1 pro VVS-1 jsou budiče 8287 (což by v principu mělo být jedno) a otočené stranou „B“ do kabelu a se zvedacími odpory 10K. Deska DRV-1C což je obdoba desky ZDP-1 pro JPN-1, má dva konektory které jsou propojeny 1:1 kdy spodní konektor je vstupní a horní je výstupní (v principu je jedno který je který) a na poslední výstupní konektor desky DRV-1C se zapojují zakončovací odpory (jejich hodnotu nevím) celí systém je na obvodech CMOS 4000. Jednotek JVV-1C v systém VVS-1 může být až 14.

V Chemoprojektu vznikli desky Z-143 a Z-144 a jsou „zjednodušenou“ obdobou desek DPB-1 a ZDP-1 kdy Z-143 je obdoba DPB-1 a Z-144 je obdoba ZDP-1. jako budiče jsou použity 3216. Propojení mezi deskami je pomocí dvou kabelů, takže u kabelu shodných s KB-01 jde mít stínění aneb každý druhý drát zem. U Z-143 jsou odporové děliče na datových signálech a to 270/560 ohmu, a signálu RDY a to 180/390 ohmu. U Z-144 jsou odporové děliče na datových signálech a to 270/560 ohmu, u adresových řídících a výběrových signálu jsou odporové děliče 180/390 ohmu. Podle toho jak je zapojen signál RDY a čtení stavu přerušení jde mít v systému jen jednu sadu desek Z-143 a Z-144, adresování umožňuje mít na jedné Z-143 připojené až 4 desky Z-144 ale zapojení RDY a i jak rozumně vyřešit následné propojení mezi více deskami Z-144 redukuje na jednu sadu desek Z-143 a Z-144 stejně jak to je u DPB-1 a ZDP-1. U desek Z-143 a Z-144 jsou na datové sběrnici odporové děliče na obou koncích kabelu aneb je přenos obousměrný u ostatních signál jen na konci kabelu, hodnoty děličů se liší pro jednosměrná a obousměrné signály.

Jak u klávesnic řady C259 tak i C262 jsou doporučené koncové odporové děliče ale kabeli jsou bez stínění (každá druhá žila zem). A kabeli mají délku v řadu metrů, ale přenosová rychlost není kritická. U mechanik FLOPPY je na honci vodiče odporový dělič a u plochého kabelu je každý druhý vodič zem. Kabely pro IMS-2 v pancéřově trubce jsou stíněny jen jako celek ale v každém zařízení jsou na signálech odporové děliče a počet zařízení je max. 16 a s délkou kabelu max. 20 metru.

Resumé je že pokut budeme chtít připojit tu rozšiřující bedničku kabelem delším jak 30 cm tak to chce přizpůsobit vedení, aby se omezili přeslechy, v principu to jde docílit několika způsoby a to použitím odporových děličů, stíněním jednotlivých vodičů nebo kombinací obojího. A ty odporové děliče se musí nastavit tak byly dodrženy logické úrovně a nedocházelo k přetěžování vysílačů.

Ještě tak na okraj neví někdo, kde by se dali sehnat takový typ plochého kabelu. Jde o krocené páry utkané to plochého kabelu.


Přílohy:
DSC_0274_b.jpg
DSC_0274_b.jpg [ 105.3 KiB | Zobrazeno 812 krát ]

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 19:43 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1948
Has thanked: 103 times
Been thanked: 179 times
Stejně vypadá nestíněný UTP kabel... 4 páry vodičů na jeden šlahoun. Co použít stíněný že by se třeba ušetřila půlka cest? Nebo tu ATA-u ale ty jsou zase relativně dost krátké, >50 cm kabel už je výjimka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 21:16 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 436
Has thanked: 61 times
Been thanked: 54 times
Většina UTP kabelu je drát jen minimum je licna a na propojovací kabel to chce licnu. Klasický plochý kabel jde nalisovat ale zase je dost neforemný. Pokut jde o mně tak bych to neriskoval a dal tam jak to stínění tak odporové děliče. Takže těch drátu by bylo zapotřebný dvakrát tolik. Ale ty UTP kabeli v licne by se dali použít jako zdroj kroucených dvojlinek a z nich pak uplést copánek. Mělo by to tu výhodu, že by drželo hezky po hromadě a bylo by to krásně ohebné, stejně jak ten tkaný plochý kabel. Nectnost by byla v tom, že by se to muselo vše zapájet ručně, což by někteří mentálně nedaly.

Stínění jako celek ti nepomůže s přeslechy mezi vodiči a ta kroucená dvojlinka si říká o to aby vždy jeden z toho páru byl zem.

Ještě zkusím udělat kabeli na propojení mezi DPB-1 (DPR-1) a ZDP-1 ale se stíněním v délkách 0.5, 1, 1.5 a 2 metry jak to bude chodit. U PMD32-SD přidáním stínění se použitelná délka kabelu min z čtyřnásobila. Jen musí jit koupit plochý kabel aneb doma ho tolik nenajdu.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 21:28 
Offline
Radil

Registrován: 26.05.2013, 14:18
Příspěvky: 538
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 69 times
Been thanked: 51 times
Nebo použít nco takovýho. https://cz.farnell.com/3m/1700-10/ribbo ... dp/2752902 . Kroucená dvoulinka v plochým kabelu, po metru rovný místo na nakrimpování konektorů. A jsou i širší..


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 73 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Czech Human, z00m a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz