OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 18.05.2021, 04:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 222 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 30.08.2019, 23:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1981
Has thanked: 108 times
Been thanked: 180 times
Zdravím všechny příznivce PMD,
zatímco Keyface je ve výrobě a čekám na destičky, tak jsem se vrhnul na další šikovné rozšíření PMD - ColorAce. Co si budeme povídat, až s možnostmi ColorAce se PMD trochu srovnává barevnými schopnostmi obdobných výrobků a tak by byl vysloveně hřích s pořádnou klávesnicí nemít i pořádné barvy. Prostě to vypadá o hodně líp :-).

Protože jsem špatný páječ a lenoch, zamyslel jsem se jak to udělat aby se v počítači muselo pájet co nejméně a použít víc a víc vzácné DRAM 4164 v tomto rozšíření standardně, tedy destička bez klubka drátů a ohýbání pinů, kterou byste jen zacvakli do slotů RAM na CPU desce PMD a RAM také. Takže když vás ColorAce přestane bavit, můžete ty RAM zase snadno a bezpečně vyndat a použít jinde a nebudou se přehřívat když nejsou na sobě.

Napájení jsem si vytáhl z na to už připravených pinů mého PCB Keyface (ale dá se samozřejmě použít i kabel bez tohoto rozšíření) a využil jsem i montážní díru pro přišroubování, takže destička v kooperaci s Keyface bude pevně držet na místě :-). Poskládat to tak aby se tam ty RAM a vůbec všechno do rozměru 6x6 cm vešlo byla dobrá výzva, ale povedlo se, je to už čtvereček a první ochutnávka je na světě :-). Ještě se v tom budu trochu vrtat a česat a česat až z toho bude kokon bource morušového ale pro ideu už je to dobré :lol:

Osobně mi 7pin kolík s pípákem přijde trochu zbytečný když na hry je tu MIF-85 a mít 1bitovou kvalitu z televize není proti piezu ono, leč ty piny se samozřejmě mohou ale taky nemusí použít.


Přílohy:
PMD 85-3 Colorace B.png
PMD 85-3 Colorace B.png [ 45.58 KiB | Zobrazeno 6316 krát ]
PMD 85-3 Colorace.png
PMD 85-3 Colorace.png [ 61.78 KiB | Zobrazeno 6316 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 31.08.2019, 09:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1981
Has thanked: 108 times
Been thanked: 180 times
mmartinka píše:
To je pouze pro trojkovou verzi?

Dá se použít pro oba modely PMD s 64 kB RAM tedy 85-2A i 85-3. Rozdíl podle návodu na výrobu z webu bratří Bóriků je mezi těma dvěma verzemi jenom v odlišných letovacích bodech, které se připojí na odpovídající místa ale koncovka toho širokého kabelu do pinového konektoru bude stejná... Majitel si jen vyrobí kabel dle modelu ale to PCB je univerzální.

Pro model 85-2 se 48 kB RAM zatím ColorAce neexistuje, protože by se musel minimálně napojit na 8 modulů RAM. Ale třeba i na ně jednou dojde.

Aktuálně si pohrávám s myšlenkou modifikace desky s 48 kB na 64 kB RAM přidáním čtvrté řady 8 modulů 4161 nebo smrsknutím počtu modulů na 8 kusů 4164, adresové piny A7 jsou totiž přítomné u obou verzí, pouze u starší nejsou použité v schématu. Tak by to technicky mělo jít. Musel by se ovšem taky vyměnit Monitor na 64kB verzi. Zda to je ale reálně proveditelné se uvidí až po konzultacích se znalci tohoto počítače, můj optimismus je široký převážně díky mé neznalosti hlubší problematiky :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 31.08.2019, 10:11 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 296
Has thanked: 138 times
Been thanked: 107 times
Czech Human píše:
Pro model 85-2 se 48 kB RAM zatím ColorAce neexistuje, protože by se musel minimálně napojit na 8 modulů RAM. Ale třeba i na ně jednou dojde.


To nechápu, já myslel že ColorAce je pro všechny modely. V šuplíku mám jeden už dva roky připravený k montáži ale ještě jsem se k tomu nedostal :). A teď mi chceš říci že to do dvojky nedám :o


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 31.08.2019, 10:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1981
Has thanked: 108 times
Been thanked: 180 times
Jestli ta dvojka má 8 kusů RAM tak jo, jestli jich ale máš 24 tak aktuální verze ne-e... Ty RAM se stínují takže na 16 kB bys potřeboval připojit 8 kousků a ne jen 2 na což ten GAL momentálně není zařízený...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 31.08.2019, 11:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1981
Has thanked: 108 times
Been thanked: 180 times
mmartinka píše:
Ježíš mě to teď došlo :) .... to není redukce na již existující ColorAce, toto je nová hardware varianta ColorAce.

Ano, je to upravená verze aby se to líp sestavovalo a rozdělávalo a přitom to bezpečně drželo v desce.

Na 48 kB verzi mám taky zálusk ale pokud se ukáže modifikace na 64 kB proveditelná, bude snadnější i užitečnější přidat RAM a použít existující ColorAce. Na čistě 48 kB bys potřeboval 8 RAM a GAL co je bude všechny spravovat, tedy ne jen 2 ale 8 vstupů. Nehledě k poměrně unikátnímu (=velice nelineárnímu) rozdělení adresace RAM v prvních verzích PMD, následně opuštěné ve prospěch kontinuální adresace a většího dostupného prostoru pro uživatele u 2A/3.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 31.08.2019, 19:50 
Offline
Kecálek

Registrován: 10.07.2014, 01:57
Příspěvky: 125
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
Czech Human píše:
Jestli ta dvojka má 8 kusů RAM tak jo, jestli jich ale máš 24 tak aktuální verze ne-e... Ty RAM se stínují takže na 16 kB bys potřeboval připojit 8 kousků a ne jen 2 na což ten GAL momentálně není zařízený...


neviem, ci mi nieco unika, ale mirroruju sa len 2 bity (atributove), preto je treba svaby len dva.

a keby sa mirroroval cely bajt, tak by si pri kazdej verzii pamati potreboval 8 svabov. netreba zabudat ze v 8ks 64x1 nie je v jednom svabe zapamatanych 8k celych bajtov pamati, ale 64k a z kazdeho bajtu len jeden bit.

ak teda mas len 16kx1 svaby, tak ti aj tak musia s prehladom stacit 2 svaby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 31.08.2019, 20:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1981
Has thanked: 108 times
Been thanked: 180 times
Aha, v tom případě se omlouvám za neznalost a špatné pochopení. Díky moc za osvětlení situace.

ColorAce tedy jde použít i pro verzi 85-2, chybně jsem tu mystifikoval. Pokud tomu už dobře rozumím a je ve třetím "slotu" 16 kB paměti organizované obdobně jako u 85-3 tak by se i tento upravený PCB jen připojil na čip 7 a 8 ve třetí řadě a funkčnost by byla stejná (nebo na správné 2 čipy kde se ty data fyzicky nachází jestli ta organizace je odlišná).

Holt boj s vlastní nevědomostí je věčný a těžký, sami ji mršku nevidíme. Ale teď utrpěla šrám :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 31.08.2019, 20:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 10.07.2014, 01:57
Příspěvky: 125
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
aby som teda este trochu dovysvetlil princip colorace a zmysel tienovych ram.

tie tienove ram su tam len preto, aby sa lahsie ziskavala hodnota farebneho atributu zo "susedneho" mikroriadku. ak by sme ich tam nechceli a vsetko by sme chceli citat z original pamati, bolo by treba zmenit cele casovanie pristupu do pamati a to by uz nebolo len tak. taktiez to funguje aj vdaka tomu, ze adresy dvoch susednych mikroriadkov, ktore tvoria "novy atribut" sa lisia len v jednom bite a teda na ziskanie adresy susedneho bajtu staci zinvertovat jeden bit.

pixelove bity sa beru vzdy len z originalnej pamate a z originalnej pamate sa zoberu aj dva atributove z aktualneho mikroriadku a z tienovych sa vycitaju tie dva atributove bity zo susedneho mikroriadku. Zmiesanim tych 4och atributovych bitov potom vznikne farba 1-zo-7, pricom iste kombinacie atributov davaju rovnake vysledne farby. napr. ak je v jednom bajte informacia ze je atribut modry a v druhom ze je fialovy, tak bude vysledok fialovy, rovnako ako keby v tom prvom bola farba cervena, alebo ked by bola v tom prvom modra a v druhom cervena. v podstate je to tak, ze z prveho atributu sa vyrata RGB hodnota (00=>010, 01=>100, 10=>001, 11=>101) a tiez z druheho atributu sa vyrata RGB hodnota a potom sa tieto RGB hodnoty z-oruju a to ide do vysledku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 31.08.2019, 21:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1009
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 220 times
Czech Human píše:
A nedalo by se ještě dále čarovat s kombinacemi atributů, tedy že by se ty různé barvy v různém pořadí interpretovaly různě? Chápu že jste to určitě taky promýšleli a padlo to pod stůl ale zajímalo by mě proč. V principu nejde o míchání barev ale jen o různé kombinace bitů ke kterým se barva dá následně přiřadit. Byl důvod že realizace by případně byla výrazně složitější?


ColorAce byla ale vymýšlena tak, aby to "něco dělalo" i na neupraveném PMD.
Viz SCREENSHOTY.

"Využíva sa tu trik s aditívnym zmiešavaním týchto dvoch farebných atribútov a preto v skutočnosti poskytuje iba 7 farieb, aj keď by sa dalo očakávať, že pre 2 + 2 bity atribútov by to mohlo byť až 16 rôznych farebných odtieňov."
"atribúty v párnom a nepárnom mikroriadku sú navzájom zameniteľné a farba sa nezmení."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 31.08.2019, 21:52 
Offline
Kecálek

Registrován: 10.07.2014, 01:57
Příspěvky: 125
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
Czech Human píše:
A nedalo by se ještě dále čarovat s kombinacemi atributů, tedy že by se ty různé barvy v různém pořadí interpretovaly různě? Chápu že jste to určitě taky promýšleli a padlo to pod stůl ale zajímalo by mě proč. V principu nejde o míchání barev ale jen o různé kombinace bitů ke kterým se barva dá následně přiřadit. Byl důvod že realizace by případně byla výrazně složitější?


omnoho zlozitejsie by to nebolo, len by bolo treba zabezpecit aby ta kombinacia 4och bitov bola pre oba mikroriadky rovnaka (teda ze by sa poradie bitov nemenilo podla toho, ktory z mikroriadkov sa zobrazuje), co pri existujucom zapojeni netreba, pretoze je miesanie farieb symetricke. cize, po dratoch od original RAM idu v pripade zobrazovania prveho mikroriadku atributy prveho mikroriadku a atributy druheho mikroriadku idu z tienovej ram, v pripade zobrazovania druheho mikroriadku to je naopak, po dratoch z original ram idu atributy druheho mikroriadku a z tienovej prveho. to by mozno nebol velky problem este do toho galu dostat (musel by sa zohladnit adresny bit A6).

a este by bolo treba vymysliet co s vystupom, uz by bolo treba spravit nejaky prevodnik 0000-1111 => 16 roznych farieb.

colorace ako existuje ma ale tu vyhodu, ze obrazovka, ktora je pren nakreslena, je do velkej miere podobne viditelna aj na pocitaci bez colorace, tam sa dva susedne mikroriadky z dialky opticky zlievaju a tak ked sa strieda cervena a zelena, tak to z dialky posobi ako zlta (aj ked je viditelny rozdiel pri striedani modrej a fialovej oproti striedaniu cerevnej a fialovej, pricom obe tieto kombinacie na colorace vypadaju rovnako).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 05.09.2019, 15:20 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19.07.2013, 14:21
Příspěvky: 239
Bydliště: Košice
Has thanked: 121 times
Been thanked: 307 times
Nerad rusim offtopicom, ale ked uz sa tu hovorilo o ColorAce, tak posledne dva tyzdne som pracoval na dokonceni ColorAceEditora:

- mborik.github.io/ColorAceEditor :dcl:

Co dokaze?
- Pencil - kresli body (spojito pri tahu mysou)
- Brush - stetec, ktoreho tvar je mozne rucne nakreslit
- Fill - klasicky flood-fill aktualne zvolenym modom
- Lines - ciary
- elipsy a obdlzniky (aj vyplnene!)
- Selection | Grid Selection - oznacenie oblasti, ktoru mozete klonovat, vystrihnut, zmazat, invertovat...
- rezimy kreslenia, okrem zakladnych Set a Reset bodov su tu aj rezimy Over a Color (ktory body nekresli, iba modifikuje atributy podla nastavenej farby)
- nacitat memdump obrazovky PMD 85, ale aj urobit farebnu konverziu akehokolvek obrazka do rozmerov 288x256 (png, jpg, bmp...)
- samozrejme ulozit memdump obrazovky
- vsetko sa da ovladat pohodlne klavesnicou (este aj pohyb po obrazovke a zooming), pre kompletny zoznam klaves stlacte otaznik (Shift+?)

Je open-source?
- je!

Co chyba?
- dokoncit rozpracovane operacie posunu bodov v oznacenom regione a flipX, flipY

Ako to u mna byva zvykom, editor som dokoncil uplnym prepisanim od gruntu, kedze povodny kod sa datuje do roku 2012 a casom som stratil silu to udrziavat a "vylepsovat" :roll:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 10.11.2020, 19:08 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 418
Has thanked: 6 times
Been thanked: 181 times
Napadlo mě udělat alternativní obvodovou realizaci Colorace od autora ub880d. Takový zásuvný modul pro PMD 85-2A. Je nutno vyndat 8ks DRAM 4164 a místo nich se zasune zmíněný modul. Má rozměr 136x33mm, je kreslen v rastru 2.50mm a proto se hodí (prozatím) jen pro zmíněnou verzi 2A. Tento modul si nese DRAM 2x4464 a 2x4164, kromě zasunutí do patic se připojí k základní desce třemi signály (pixelový výstup, /ZAT a STB) a k výstupnímu DIN konektoru, kde jsou tímto k dispozici RGB signály a napětí 1,25V pro aktivaci RGB režimu v cílovém TVP. Zapojení je fragmentem desky BGP-1 a je ověřeno. Problémem může být snad jen rychlost DRAM. Zejména těch 4164, jejichž přístupová doba je navýšena o zpoždění na hradle EXOR 7486. Ale ostatně proto jsou původní DRAM nahrazeny obvody 4464, které se dělají v rychlostní třídě už od 100ns. Ty 4164 bude nutno vybrat. Ale bez těch 4164 deska pojede alespoň ve čtyřech barvách, a tak ji bude možno alespoň vyzkoušet. Výstupní tranzistory jsou typu KSY71 (2N2369), osazení tvoří běžná hradla řady 74HCT, ovšem zkoušeno bylo bez problému i s hradly řady 74LS. Nejsou tam žádné programovatelné prvky, daní za to je větší počet pouzder, navíc nepříliš optimálně využitých. Jednoduché napájení +5V je realizováno rovněž z patic po uvolněných DRAMkách.


Přílohy:
pmdacebrd.png
pmdacebrd.png [ 34.2 KiB | Zobrazeno 2299 krát ]
pmdacesch.png
pmdacesch.png [ 89.15 KiB | Zobrazeno 2299 krát ]
ColoraceModul.zip [57.34 KiB]
62 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 28.11.2020, 21:06 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 418
Has thanked: 6 times
Been thanked: 181 times
Do výroby jsem poslal upravené (zjednodušené) zapojení desky Colorace pro PMD 85-2A. Ubyl jeden integráč, to je ovšem kompenzováno nutností přepojit jeden spoj na plošňáku péemdéčka. Ta úspora nebyla samoúčelná, nyní plošný spoj nezasahuje do prostoru UHF modulátoru a ten tak nemusí jít při úpravě ven.


Přílohy:
ace2pmd.png
ace2pmd.png [ 84.59 KiB | Zobrazeno 2211 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 30.11.2020, 11:26 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 548
Has thanked: 12 times
Been thanked: 82 times
Libor L.A. píše:
Do výroby jsem poslal upravené (zjednodušené) zapojení desky Colorace pro PMD 85-2A. Ubyl jeden integráč, to je ovšem kompenzováno nutností přepojit jeden spoj na plošňáku péemdéčka. Ta úspora nebyla samoúčelná, nyní plošný spoj nezasahuje do prostoru UHF modulátoru a ten tak nemusí jít při úpravě ven.

Usetrit jeden IO by asi slo aj v predoslom navrhu, zamenit IC3(A, B, D) za OR (7432), a zo zvysneho OR hradla a dvoch zvysnych NAND vytvorit XNOR.
M1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PMD 85 ColorAce
PříspěvekNapsal: 30.11.2020, 16:10 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 418
Has thanked: 6 times
Been thanked: 181 times
Nojo, no. Kolik třešní, tolik višní. Možností je asi více. Teď hlavně, aby to jelo. Kolem víkendu by měla zásilka s plošnými spoji dorazit, tak jsem sám zvědav. Ty čtyři barvy už mě omrzely.

Z technického hlediska jsem tentokrát na zkoušku změnil způsob generování řídicího napětí 1 až 2V pro pin 16 SCARTu. Dříve jsem používal odpor 150R z +5V na pin 16, kde se vlivem vnitřního odporu 75R v TV přijímači ustavilo napětí cca 1,6V pro aktivaci režimu RGB. Stejně to myslím dělal i Jozef Kardoš u svých návrhů pro PMD-85, jak jsem s ním o tom nedávno diskutoval. Nyní tedy varianta s LM317 bez zpětnovazebního odporového děliče, která generuje základní napětí 1,25V. Snad bude to napětí dostatečné ještě i v obvodech TV přijímače a nepoklesne vlivem úbytku napětí po cestě pod stanovenou mez. Při ceně kolem 5,- Kč za LM317 ve verzi 100mA je to zajímavá alternativa k tomu prostému odporu 150R, nezávislá na vnitřním odporu obvodu spínače RGB režimu v TV přijímači. Mám totiž obavy, zda ten vnitřní odpor 75R je opravdu dodržován všemi výrobci TV přijímačů. Každá norma je normou pouze do okamžiku, než si ji někdo změní k obrazu svému.

Na internetu jsem našel zmínku, že někteří vykukové prodávají kabely, kde implantují knoflíkovou baterku 1,2V, která se ovšem brzy vybije - hanba jim!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 222 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz